18 sij 2010, 11:30
skorpionka je napisao/la:kad smo spomenuli utjecaj roditelja na djecu koja su vec upisala faks. Ja ne kuzim kako uopce stiskati odraslu osobu koja je počela studirati. Jako teško, samo s ucjenama.

.18 sij 2010, 11:32
18 sij 2010, 11:37
tu se ne radi o studiranju=učenju, već o provlačenju kroz sustav. sve po principu važno da na kraju dođe diploma.
Otac od MM je imao foru: ti meni index, ja tebi pare. Studiranje nije obavezno i to treba htjeti, na kraju može se uz rad pa onda studiraj koliko želiš o svom trošku
18 sij 2010, 11:38
Na žalost prema trenutnom stanju ni s faksom ni bez njega perspektiva im nije sjajna
18 sij 2010, 11:40
U moje vrijeme je samo 25% upisanih završavalo studij. Katastrofa.
18 sij 2010, 11:40
18 sij 2010, 11:41
patkica je napisao/la:Uvijek sam za razvijanje u smjeru koji djetetu lezi. Al je cinjenica da ako se zeli usmjeravati u tom svom zeljenom smjeru, da mora imati i dobre ocjene iz drugih predmeta (da bi se mogao upisati u zeljenu srednju) i znanje iz tih predmeta koje je u osnovnoj skoli na razini opce kulture, nesto sto treba proci i nauciti. Moze meni dijete bit vunderkind za strane jezike, i u konacnici ici na FF na 5 jezika simultano (karikiram primjer naravno), al ono matematike koliko se uci u osnovnoj skoli moze i mora nauciti.
18 sij 2010, 11:42
manja katastrofa nego da su ga završili i oni koji ga nisu upisali da bi stekli znanje
ali to opet govori i o motivaciji, i o izboru fakulteta koji je vrlo često pogrešan jer se upisuje bilo što, samo da kažeš da studiraš, itd...
18 sij 2010, 11:44
Vrlodobar uspjeh je sjajan, naravno, ali šta možeš kad je situacija takva da s njime možeš da prostiš dupe obrisat, uz toliko odlikaša koji konkuriraju za određeni željeni fax.
Ili srednju školu.
18 sij 2010, 11:46
skorpionka je napisao/la:Mislim da je u danasnje vrijeme motivirati dijete na učenje s krilaticom da ce bolje zivjeti puuuuno veci izazov i bitno teze nego prije 20 godina. bas iz razloga što oko sebe vide raznorazne primjere koji govore surptono od onog što im mi pričamo.
18 sij 2010, 11:47
18 sij 2010, 11:49
skorpionka je napisao/la:Vrlodobar uspjeh je sjajan, naravno, ali šta možeš kad je situacija takva da s njime možeš da prostiš dupe obrisat, uz toliko odlikaša koji konkuriraju za određeni željeni fax.
Ili srednju školu.
Nazalost, ovo ce biti slučaj dokle god npr MIOC-u ne bude zanimljiviji vunkerkind za matematiku i fiziku koji je prošao s vrlodobrim jer ne voli društevene predmete i ima ih 4, od nazovi superodlikaša koji je to sve nategnuo i zapravo uopce nije posebno nadaren za prirodne predmete.
18 sij 2010, 11:50
18 sij 2010, 11:52
Evo nek se javi i demantira me tko god bi zaista istinski bio sretan i ponosan da mu sin bude šljaker u nekoj limariji i cijeli dan za strojem radi već nešto što se tamo radi. Ili da se kćer nakon završene trogodišnje srednje srećom uspije zaposliti u Zrinjevcu i cijelo proljeće sretna i zadovoljna provede sadeći cvijeće po parkovima diljem Zagreba.

no svi mi strahujemo da cvjećarka i kovinotokar ne budu nesretni i bez mogućnosti za neku promjenu u svojem životu. sigurno je lakše inžinjeru prekvalificirati se za zanatliju nego obrnuto.
18 sij 2010, 11:53
ali džaba mu sve kad će lakše upast onaj sa svim peticima, štreber koji "odrađuje" sve za 5 a ni u čemu nije posebno dobar. Koji ima samo i jedino ambiciju.
18 sij 2010, 11:56
ili nema ni tu jednu, već roditelji imaju ambiciju i procjenu da im je dijete inteligentno pa može i mora sve ako se dovoljno potrudi.
18 sij 2010, 12:00
18 sij 2010, 12:01
18 sij 2010, 12:05
18 sij 2010, 12:11
18 sij 2010, 12:22
18 sij 2010, 12:26
18 sij 2010, 12:28

Mislim ne mješa cement (iako to radi za sebe) elektromehaničar je po struci i kuži se u struju, tehniku, elektroteh.....itd itd.........znači voli raditi svojim ručicama a ne jezikom.
18 sij 2010, 12:28
18 sij 2010, 12:29
18 sij 2010, 12:31
Evo i konkretnog primjera -imala sam prilike upoznati mamu Joze Boze. Znate tko je on? Bar mame iz ZG vjerojatno znaju. E pa on je htio biti to što je od malih nogu. Roditelji su naravno, pali u trans od ideje pa ga stisli da završi faks. Nakon faksa je otišao na doškolovanje u Ameriku i tamo završio masters i nakon svega odlučio raditi to što je želio od početka. Njegovi roditelji su ponosni na to što radi, bio je čak i kod Buša 2 puta, ali, ali... zašto je onda mama kad je rekla tko joj je sin imala potrebu ispričati da on nije samo obični NKV mađioničar...
Nisam znala da je išao na masters u Ameriku
18 sij 2010, 12:33
I ne, ne bi bila sretna da mi dijete bude fizikalac. Uvijek sam se čudila zašto su nas cure iz Jezične slali na praksu u tvornicu namještaja Jadran i u tadašnju Prvomajsku tvornicu alata. Na kraju mi je jedna kolegica dala hint i mislim da je bila u pravu - htjeli su nam pokazati što nas čeka ako nećemo učiti
To mi je u životu bio jedan od većih šokova, ustajanje u 5, dolazak u tvorničku halu... ma ne volim se ni sjetiti.
18 sij 2010, 12:37
folne je napisao/la:.... u svom poslu zašto si imala potrebe naglasiti ovo:Mislim ne mješa cement (iako to radi za sebe) elektromehaničar je po struci i kuži se u struju, tehniku, elektroteh.....itd itd.........znači voli raditi svojim ručicama a ne jezikom.
šta bi bilo da jedino što zna raditi je miješanje cementa, da je zadovoljan time i ne teži ničemu drugome, bez obzira na prihode?
18 sij 2010, 12:39
htjeli su nam pokazati što nas čeka ako nećemo učiti
18 sij 2010, 12:40