Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Kako pravilno učiti?

14 sij 2010, 10:36

Naša učiteljica čini mi se i radi po principu mentalne mape, npr. prirodu, dobijemo kopirani listić koji zalijepe u bilježnicu, slično tome što pišete, u sredini tema sa strane grane.........čini mi se super.

14 sij 2010, 16:34

Ne volim mentalne mape. Vidim da sada neke stvari uči "na pamet" ali vremenom će joj se iskristalizirat šta i kako učit. Ne mislim da uči bez razumjevanja ali vidim da može dosta stvari memorirat. Mislim da je to stvar treninga.

14 sij 2010, 18:43

P. je drugi razred, u boravku je i torba im ostaje u školi od ponedjeljka do petka, zadaće napravi u školi i doma donese tu i tamo neku pjesmicu. Vikendom pregledavam knjige i tad ga malo ispitujem i za sad nema nikakvih problema. Mene u stvari muči to što sljedeće godine vjerojatno neće biti boravka i on će morati počet učiti i sam pisati zadaće doma, a meni se čini da neće imati baš neke radne navike. :dunno
Kad je išao na tečaj plivanja to je bilo u vrijeme kad na boravku pišu zadaće i tad je zadaće nosio doma, držali smo se toga da mora napisati zadaće čim dođe doma ali to je trajalo :roll a popratno cendranje me je dodatno izluđivalo, nakon svega toga bi zadaću napravio za čas.
Cure mi nisu išle na boravak, a ja sam radila od doma tako da sam sve imala pod kontrolom :mrgreen i sad u stvari ne znam kako se postaviti u ovoj situaciji.

14 sij 2010, 21:02

folne je napisao/la:Postoji knjiga "Mentalne mape za klince" i piše da je namjenjena je djeci od 7 do 14 godina
http://www.profil.hr/knjiga/mentalne-ma ... ince/4233/

Isto mislim da su mentalne mape super, ali ne znam kako bi ja mogla djetetu pomoći da nauči učiti pomoću mentalnih mapa kad ni ja ne znam. Nisam baš sigurna da je to nešto što se može samo tako naučiti iz knjige. :dunno

Prije nego sve procitam da se prvo osvrnem na ovo. Mentalne mape NISU izvrsne za svakoga. Neko dijete jako dobro kuzi mape i moze po njima raditi. Drugo dijete ne zna to napraviti. Osim toga za mentalnu mapu da bi ju se dobro napravilo, treba savrseno baratati gradivom tako da to po meni NIJE idealan nacin ucenja nego ponavljanja gradiva. Prelazak iz pasivnog u aktivno znanje.

Moja cer je pocela uciti u 5.tom razredu. Ove godine je odlucila da ona najbolje uci kada lekciju cita na glas i nakon toga napise biljeske. To bi bio taj vas slobodni stil :D Medjutim da se do njega dodje treba djetetu objasniti da se uci tako da procitas pasus u knjizi i onda kazes sto mislis da je najvaznije u tom pasusu. Npr knjiga iz prirode za treci razred - pasus je jedna stranica i mora izdvojiti maksimalno 5 najvaznijih stvari. Te najvaznije stvari mora znati objasniti. Onda procita pitanja iz lekcije i po mogucnosti ih odgovori pismeno i na kraju mora rijesiti radnu biljeznicu. U principu tako oni i rade u prva cetiri razreda pa nema neke velike potrebe uciti ili pokazivati djetetu kako da uci do 5. razreda. Problem se javlja kada se nakupi jako puno gradiva a to se nazalost pocinje dogadjati u petom razredu.
Recimo moja cer je uredno kilavila i nije ucila dok ne najavi test. Onda je kuknjava i panika. Kako zapamtiti tonu gradiva u dvije sekunde. Nikako! Zato smo polako, polako u prvo vrijeme uveli male korake; podijeliti gradivo na male dijelove i nauciti male dijelove. Onda ih drugi dan ponovis pa naucis jos jedan mali dio. Mislim nisu to nekakva revolucionarna znanja. Svi mi to znamo. Uci se tako da sjednes i zagrijes stolicu :D

Posebno ih ucite da MORAJU citati i ono "Za napredne" ili "One koji zele znati vise" jer to je isto jako vazno. Pogotovo u visim razredima :D

14 sij 2010, 21:11

Mene u stvari muči to što sljedeće godine vjerojatno neće biti boravka i on će morati počet učiti i sam pisati zadaće doma, a meni se čini da neće imati baš neke radne navike.

ja sam se iznenadila za moju mladju. Medjutim ona je streber. Tipicni primjerak skolskog strebera. Starija je bila katastrofa problem. Ona jos uvijek je totalni kampanjac i ukoliko ja ne kontroliram koliko dnevno uci i kaj je napravila ode sve u kupus. Medjutim cak me i ona nekada ugodno iznenadi :mrgreen
Ovaj offtopic je bio potreban da ti kazem da ces u pocetku kontrolirati sto je imao za zadacu i da li je sve napisao. Pa ukoliko sve odradjuje kako treba, nema potrebe neko kontrola na informacijama. Cescim u pocetku. Mislim da je mjesecno dovoljno cesto. Svaka dva mjeseca je prerijetko :mrgreen
Obzirom da su moje obje cure bile prelijene za zapisati zadacu (u informativku tipa Mat zbirka, str 68) kupili smo im one fluroscentne strelice, samoljeplive oznake za knjigu sto se mogu skidati. Pa su lijepile stranice odnosno zadatke za zadacu. To im je dosta smanjilo zaboravnost :mrgreen
I da definitvno moje cure najbolje rezultate postizu kada nemaju vremena na gubljenje :mrgreen Ako imaju neku aktivnost, nesto, onda su zadace napisane i sredjene i sve stima. Cim imaju prazan hod ili se nikamo ne zure, zadaca se pise u 9 prije spavanja :roll Mislim da je jako dobro isto tako odrediti raspored za ucenje. Odnosno poticati dijete da svaki dan zadace pise u isto vrijeme npr kad ima skolu popodne u 10 ujutro a kad ima skolu ujutro u 4 popodne. Onda se nakako naviknu da im to vrijeme mora biti popunjeno i sve ide puno puno lakse :mrgreen

14 sij 2010, 21:17

medo14 je napisao/la:baš me zaimaju iskustva roditelja koji provode sistem "idi učiti u sobu", da li su zadovoljni rezultatima?

kako se vidi kod starijeg djeteta bas i nisam, kod mladjeg jesam :lol
Sve stvarno ovisi o djetetu i njegovoj zainteresiranosti gradivom. Moja starija recimo ima 5 iz geografije i zapravo je izvrsno zna (naucila je sama) zato kaj ju to interesira :dunno Cak hoce i pogledati na Internetu, prouciti nesto, procitati Geo ili nesto slicno. Matematika ju motivira jer joj ide. Povijest pak jedino moze nauciti ako sjedi u kuhinji i ako ju ja kontroliram da ne gubi vrijeme. Moras i ti znati koji predmet hoce a koji nece nauciti, odnosno sto joj bolje ide ili iz kojeg predmeta ima ok a i z kojeg koma profesora. Onda ucis malo vise i objasnjavas ove predmete iz kojih ima koma profesora.

I raspored je uzasno vazan. Djecu se mora nauciti da i za ucenje moraju napraviti raspored. Barem u glavi. Za hrvatski zadacu i ponavljanje mi treba 10 minuta, za povijest npr 30 a geografiju 2 minute jer trebam samo ponoviti.
I naravno ideal je postignut kada shvate da je bolje svaki dan procitati biljeznicu iz svih predmeta nego sjesti preko vikenda i biflati, biflati, biflati :dunno

Inace nemoj ni slucajno misliti da u pubertetu "uciti" nece znaciti da ide u sobu gledati se u ogledalo, citati stripove ispod knjige ili crtkarati srceka s krilicima ili amora po papiru cijeli dan :lol

14 sij 2010, 21:21

a kako se počinje učiti?
ja imam problem jer za sada nemaju gradivo, odnosno svaki prvašić koji zna čitati pohvata na satu. a ja bi da počne učiti učiti da kasnije ne bude šokovito. uz to, ovo nisu udžbenici nego slikovnice. užas jedan, ne mogu je ni propitati za provjeru.

14 sij 2010, 22:03

počinje se učiti tako da svaki dan nakon nastave prolista sve bilježnice i knjige i eventualno pročita što su taj dan radili

i to se samo nadograđuje

14 sij 2010, 23:05

hvala!

morat ću je malo pritisnuti. na prelistavanje knjiga gotovo da i ne reagira. pola rečenice po predmetu je maksimum. :loce

14 sij 2010, 23:24

adorabla :klanja
U principu tako oni i rade u prva cetiri razreda pa nema neke velike potrebe uciti ili pokazivati djetetu kako da uci do 5. razreda.

:mrgreen ovo mi se sviđa

ja sam moju par puta slala u sobu da "uči", rekla sam joj da pročita (uglavnom se radilo o prirodi) i onda bi je propitala... nadam se da je to dobar početak (drugi razred)
mi imamo problem što ona ne voli biti sama u sobi, pa tako zadaću uvijek piše u kuhinji... šta je tu je :| al kad je neki dan išla čitati lektiru na podu u dnevnom sam poludila... i objasnila joj da se uči i čita u sobi SAM

15 sij 2010, 10:15

Ja sam bila totalni kampanjac, uvijek sam si govorila ma ima vremena budem ja to. Na satu sam zujkala.

I sad ne želim da i moj sin nauči na taj teži način savladavati školu. Zato iako je boravak on ipak samoinicijativno a meni se sviđa nosi torbu svaki dan (koji dan i ne) ali uglavnom da, dođem doma zajedno pregledamo što su radili iz svakog predmeta, dam mu do znanja kad je nešto lijepo i kad je nešto nepotpuno napravio.
Prirodu ponovimo tako da ga ja na brzinu ispitam ako zna što su radili na satu ok, ako ne onda popričamo o tome.
Matematiku mu ide ali ipak vježbamo zadatke koje vidim da manje kuži jednom do dva puta tjedno.
Hrvatski je neuredan ali i to je ok kad hoće, jako teško mu je sjesti za stol i vježbati slova ali i to ponekad radimo, ali isto pregledamo bilježnicu svaki dan i napomenem mu gdje je pisao neuredno gdje lijepo, pohvalim ga ili velim da bi mogao i bolje.

Nama je to neki način početka učenja jer da on uopće ne nosi torbu, a na satu veli učiteljica isto zujka, nego samo vikendom on bi se tak raspustil, on jednostavno treba kontrolu da bi bio dobar i još bolji.

15 sij 2010, 10:23

zajecka je napisao/la:Ja sam bila totalni kampanjac, uvijek sam si govorila ma ima vremena budem ja to. Na satu sam zujkala.

I sad ne želim da i moj sin nauči na taj teži način savladavati školu.

J sam cjeloživotni kampanjac, i ne mislim da je to teži način za savladavati školu. Upravo suprotno, ja nikako ne bi funkcionirala da učim cijelu godinu.

Ovo s određenim vremenom za pisanje zadaća je super. Samo kako potaknuti na učenje dijete kojem je jedino i najvažnije "da se poigra".

kod nas završi tako da se čita u 10.30 prije spavanja :/

15 sij 2010, 10:53

Meni je biti kampanjac bilo teško i sada je još uvijek pogotovo kad mi se nakupi veša ili nečeg drugog, poludim. Ne volim to ali kad jednostavno drugačije ne znam. Nisam naučila.

Ja ništa ne određujem u određeno vrijeme, ne možemo tako funkcionirati kad ima nogomet 6x tjedno, jednom u 17h jednom u 18h. A ja dođem doma u 16.30 i brzo jurimo. Pošto je boravak oni u točno određeno vrijeme tamo pišu zadaću, a do 4 razreda mi je bitno da nauči učiti kod kuće samostalno. Isto nam treba dok sjedne za stol i plačemo i dogovaramo se i svašta nešto ali njemu nije do igranja, samo da mu ja prvo pružim nešto npr. svoju pažnju i onda na sve pristaje.

15 sij 2010, 12:38

Mislim da je učenje vrlo individualan proces i ovisi o mnogim čimbenicima. Npr. karakter djeteta, mogućnost pamćenja, način pamćenja, zainteresiranost za materiju koja se uči...
Ja imam dva školarca. Različit proces učenja - različiti rezultati.
Sa starijom ne treba puno raditi. Zna raspored u danu, uglavnom sve nauči u školi i pišući zadaće, a tek poneke predmete mora učiti. Uglavnom se učenje svede na to da je ja ili MM propitkujemo. Zna da joj uvijek stojimo na raspolaganju da nas pita ako negdje zapne, i da joj pomognemo u organizaciji učenja - ali iako kruto zvuči ja im znam reći:

XXX

Po meni je svaki način učenja koji donosi dobre rezultate pravi način učenja za tu pojedinu osobu i odgovor na pitanje kako učiti. Ja sam bila učenik kakvim Neda opisuje svoju stariju, a moj brat njen sin, sestra pak neki krizanac nas dvoje. I nikako isto pristup ne bi bio dobar za svo troje.

Učila sam kad sam htjela, koliko sam htjela, nekad u sobi sama, a vrlo često pored upaljenog televizora ili radija, kako i u osnovnoj školi tako i dan danas jerbo moram cijeli život učiti. Da su mi se kojim slučajem roditelji pleli u način učenja, bojim se da bi to bilo kontraproduktivno. dan danas obozavam učiti, to me relaksira, imas pred sobom nesto novo, novi izazov da to smjestis među vec spremljene informacije. Bratu su pomagali jer je bilo jasno da nije pronasao način učenja koji mu odgovara i tražio je njihovu pomoć.

Moj sin sve što mora napravi u boravku, nauči pjesmice napamet, uloge za igrokaze, sve sto treba. Meni kaze da ga pitam pjesmicu ili da pratim jel naucio ulogu i dokle god mu je to dovoljno ne mislim ga opterećivati. Gradivo se povecava, u trecem razredu ce ga biti više pa će morati postepeno povecavati svoj angazman. Za sada ne vidim smisla da ga tjeram da ponavlja ono što mu evidentno izlazi na uši. Radije neka čita knjige izvan programa lektire.

15 sij 2010, 14:17

mislim da pravilno uciti, posebno kod starijih gdje je opseg gradiva veci, podrazumijeva da gradivo procitas, napravis biljeske (kao mentalnu mapu ili na neki svoj nacin) i prepricas svojim rijecima. Tek kad si sve troje napravio vidi se jesi li naucio. Meni se cesto cinilo kad bih citala lekciju da mi je sve jasno. No kad bih zatvorila knjigu i probala prepricati to sto sam ucila, shvatila bih da mi neke stvari nisu sjele u glavu.

15 sij 2010, 14:23

Ja pak mislim da je i to potpuno individualno. Ja nikad, ama baš nikad nisam prepričavala, ni kao mala niti sada, ni na glas, ni u sebi. Bilješke radim i dan danas. Više bi razmišljala o pročitanom. :dunno
Ne vidim razlog da bi moj način učenja bi nepravilan.

15 sij 2010, 14:35

dakle svodi se na to da mi moramo prepoznati kakav način učenja paše našim klincima ili njih same pustiti da si pronađu. Ja sam tip učenja kao Nana i jedino što primjećujem da sam taj svoj meni uspješan stil učenja počela prenositi mojoj curi. Sreća je što vidim da i njoj to jako odgovara.

15 sij 2010, 14:36

nemoj se hvatati za rijec, pliz, prisjedne mi forum kad moram sest puta provjeravati hoce li koga koji izricaj povrijediti :roll
Dakle, nije pravilan ili nepravilan, ok, priznajem ti, nego je za vecinu ucenika najucinkovitiji. Tako poducavaju na psihologiji odgoja i obrazovanja.

15 sij 2010, 14:47

Tko kaze da je itko uopce povrijeđen ili da se vrijeđa :mrgreen Pa ne vidim nit potrebe za kolutanjem očima.
Ja samo kazem da je to individualno :kiss

Poznat mi je taj način učenja od cimerice s faksa. Mana mu je uzimanje puno vremena kod velikih količina gradiva tipa 1000 stranica i više. Al kad tako navikneš u osnovnoj i srednjoj, obično nastavljaš istim načinom i na faksu. :dada
Zadnja izmjena: skorpionka; 15 sij 2010, 14:50; ukupno mijenjano 1 put/a.

15 sij 2010, 14:50

dakle svodi se na to da mi moramo prepoznati kakav način učenja paše našim klincima ili njih same pustiti da si pronađu. Ja sam tip učenja kao Nana i jedino što primjećujem da sam taj svoj meni uspješan stil učenja počela prenositi mojoj curi. Sreća je što vidim da i njoj to jako odgovara.

Mislim da je velika sreća kad je dijete sličan tip tebi samom, onda je puno lakše. Možeš mu pomoći svojim iskustvom i lakše je prenositi ono što ti je blisko. Koma je kad je obrnuto.

15 sij 2010, 15:01

http://www.babycenter.com/0_the-auditory-learner_1383035.bc
Na ovom sajtu ima objasnjeno kako stil ucenja ovisi o karakteru osobe i kako svako dijete razvija svoj stil. Oni su nacine ucenja podijelili na: auditory learners, physical learner i visual learner. Zanimljivo :dada

15 sij 2010, 17:27

Nana1971 je napisao/la:nemoj se hvatati za rijec, pliz, prisjedne mi forum kad moram sest puta provjeravati hoce li koga koji izricaj povrijediti :roll
Dakle, nije pravilan ili nepravilan, ok, priznajem ti, nego je za vecinu ucenika najucinkovitiji. Tako poducavaju na psihologiji odgoja i obrazovanja.

ja se slazem s tobom. Tek nakon prepricavanja odredjenog gradiva mozes shvatiti da li je tvoje znanje pasivno ili aktivno. Ne moras nuzno prepricati nesto na glas, mozes razmisljati o tome, postavljati si dodatna pitanja, prepricati u glavi... Stogod. Medjutim samo citanje vrlo cesto nije dovoljno za pravo nauciti i dobro reproducirati znanje. Pogotovo ne bih to dopustala djeci u oš jerbo oni malo precesto znaju nesto citati i citati a da uopce ne ukljuce mozak :mrgreen

Eli, ako ti je bas jako stalo da dijete vec sad nauci uciti, a mislim osobno da je to totalno bezveze i da nema nikakve potrebe, ali ako te to tako mori, daj joj jedan tekst u NG Junioru da procita i da iz svakog pasusa izvuce par stvari koje ona misli da su najvaznije. To moze biti i igra a ako nesto usput i nauci mislim da se neces ljutiti :mrgreen

15 sij 2010, 17:38

super ideja!
ja bi da krenemo što prije da ne bude poslije navrat-nanos ili da moramo odustati od slobodnih aktivnost jer gubimo vrijeme na uvjeravanje i učenje učenja.

15 sij 2010, 18:05

mozes razmisljati o tome

Pa upravo ovo sam rekla da radim nakon čitanja :p

Više bi razmišljala o pročitanom

:zivili

15 sij 2010, 18:29

potpis na skorpi.
ne sudjelujem u ucenju , uci sama u sobi, tj pise zadacu ili cita lektiru, ja uglavnom dodjem na naucenu pjesmicu npr. kad je vec sve gotovo, kad i kako ju je naucila kojim nacinom nemam pojma :)
za one koji ne citaju s razumijevanjem odlican je prvi izbor casopis jer u sredini ima dodatak za rjesavanje kao krizaljke i sl na temu tekstova iz casopisa.

15 sij 2010, 19:15

da, al ti pricas o prvom razredu, a ja o sedmom. Tvoja uci pjesmicu od 12 stihova, a u sedmom ces vidjeti sta sve treba ugurati u glavu - od golosjemenjaca do rijeka u Sibiru i hrvatskog narodnog preporoda.
meni je premisljanje gdje sistematiziras u glavi u istoj kategoriji kao i kad govoris na glas i cesto sam ga koristila, posebno prije spavanja sam tako slagala sve cinjenice u odgovarajuce ladice lezeci u mraku. A po danu sam cesto i drzala predavanja nevidljivom slusateljstvu :lol

15 sij 2010, 19:20

A po danu sam cesto i drzala predavanja nevidljivom slusateljstvu

i ja!

15 sij 2010, 20:01

super topic :)
meni je dobar ovaj link (iako cemo rijetko pronaci dijete koje u sebi objedinjuje karakteristike samo jednog stila, najcesce se ipak ispreplicu).
davno sam to proucavala pokusavajuci skontati zasto ja ne razumijem svoje starije dijete i zasto mu ne mogu pomoci u ucenju - a onda sam shvatila da je on po stilu ucenja totalno drugaciji od mene :dunno
http://ahyco.ffri.hr/portal/Glavna.aspx?IDClanka=61

uglavnom, slozit cu se - koliko djece, toliko stilova ucenja i toliko razlicitih savjeta :kima .
imam doma zaista malen statisticki uzorak - dvoje djece - ali, i iz tako malog uzorka mogu zakljuciti da su djeca nebo i zemlja i da ono sto je primjenjivo jednom, nema veze s drugim... moji su dva potpuno razlicita svijeta i po stilu ucenja i po odnosu prema skoli i obvezama, ma svemu... :dunno
stariji ce uciti u buci, u drustvu, okruzen s bar jos dva dodatna sadrzaja ili nekakva izvora svjetla, zvuka ili neceg treceg, dok mladji voli sve raditi u miru i tisini, juri doma odmah napisati zadacu cim dodje iz skole (mislila sam da takva djeca ne postoje, ali, eto, demantiralo me...), a stariji - ajme majko dok se on sjeti ici uciti :alc :loce
mladji ce me pitati za nesto sto mu nije jasno tek kad sve zavrsi i kad sve moguce opcije isproba... dok je stariji kadar o zadaci pricati danima, cukati me i natezati, mamamkati, samo da je neka brija i muving oko njega... i mozes ga poslati u sobu da bude sam - ma, tek onda nis nece napraviti...

i tak...
tek kad sam si to sve poslozila u glavi - krenulo je na bolje... prihvatis dijete i njegov stil kakav je i - vozi misko... :alc
i ocjene to potvrdjuju :5

15 sij 2010, 21:02

meni je premisljanje gdje sistematiziras u glavi u istoj kategoriji kao i kad govoris na glas i cesto sam ga koristila, posebno prije spavanja sam tako slagala sve cinjenice u odgovarajuce ladice lezeci u mraku.

Ovo boldano je ipak različito kod velikih količina gradiva, kod manje količine nije tolika razlika. Ispricati na glas sadrzaj reda veličine 1000 stranica uzima jako puno vremena. Znam kad bismo cimerica i ja zajedno ucile isti predmet. Ona se morala povuci u sobi i prepričati gradivo na glas, što traži pnuo više vremena nego produmati o pročitanom. :dunno

16 sij 2010, 09:58

da, nemozes na glas uciti i prepricavat toliku kolicinu gradiva , oslo bi ti grlo :lol
ja sve u sebi , samo citanjem 3-4 puta. bez propitivanja. inace uvijek bila kampanjac, to mi se cini najbolji nacin jer u protivnom moras uciti svaki dan i stalno :mrgreen
Odgovori