Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Izborni predmet u četvrtom razredu-nekoliko pitanja

23 svi 2010, 22:14

hvala ti kruška, baš odoh pogledati. :)

23 svi 2010, 22:51

kod nas na informatici - igrice, fejs i tako to, doduše mislim da je u zadnje vrijeme fejs ukinut
predaje im priučena prof tehničkog

žao mi je kaj ga nisam isforsala da uzme njemački - nije htio nikako

23 svi 2010, 22:53

i kod nas informatika i njemacki. Informatiku ce uzeti i tu nemamo nikakve dvojbe ni mi ni on, no oko njemackog se lomim. On nije siguran da li bi ili ne bi, ujutro bi, popodne ne bi :D, a ja nisam sigurna treba li mu to jer i tako mu bas jezici nesto ne leze. Jos ne znam :dunno. Al, dobro, raspitat cu se o profi, mozda mi to ukaze na pravi izbor :D

24 svi 2010, 08:10

kod nas na informatici - igrice, fejs i tako to, doduše mislim da je u zadnje vrijeme fejs ukinut
predaje im priučena prof tehničkog

ovako i kod nas

24 svi 2010, 08:32

ja zbilja nisam čula u kojoj školi se ozbiljno radi na informatici; u našoj je jako kratko vrijeme se nešto predavalo, ali je prof brzo odustala i klinci su bez nadzora švrljali po cijelom internetu i downloadali :/

24 svi 2010, 08:39

baš me iznenađuje ovo za informatiku. Vidjela sam u našoj školi obavijesti iz natjecanja u informatici, znači morali su nešto učiti da bi mogli uopće ići na natjecanje.
Igranje igrica na informatici je stvarno žalosno.

24 svi 2010, 13:59

i vracen.
Sto se tice programa informatike nisam bas tako ostra jer ono sto ja vidim da rade su i prezentacije odnosno ppt filovi, word i excel.
Ne znam da li je to samo do moje kceri ili stvarno rade, ali meni se cini da je moja cer recimo na dobrom tragu da polozi osnovni ECDL.

MC, ma sve ti je to isto. Genitiv, dativ wotevewr. Bitno je da mala zna sloziti ispravno recenicu :mrgreen

24 svi 2010, 18:02

s njemackim je upravo kako je mc opisala i u nasoj skoli, ista knjiga, ista shema - crtali su i bojali cijeli 4 i 5. razred :dunno ako su i naucili puno rijeci, ne znaju ih upotrijebiti u recenici jer nemaju pojma o gramatici :ne sad je vec sedmi razred, a jedva da zna najjednostavniju recenicu sastaviti.
Da je bilo francuskog, isla bi na francuski jer bi :faca mama voljela da se to zadrzi u obitelji :p, da je bilo talijanskog, isla bi zbog tate. Al bio je samo njemacki, pa ide na to :/ Informatiku sam eliminirala odmah jer nijedan nastavnik ne potraje cijelo tromjesecje pa se stvarno svede na gubljenje vremena (a igrice moze i doma igrati)

24 svi 2010, 19:28

baš sam jučer razgovarala sa rođakinjom i spomenula joj ovu našu raspravu. fakat sam mislila da je to samo do naše učiteljice, da je to možda i do mene, jer one su mi prva djeca koje podučavam (pa možda i previše zahtjevam od njih, mada vidim da me mogu pratiti i da me sa zanimanjem i prate) tj. ništa ne bih ni pomislila o svemu ovome da upravo nemam taj udžbenik pred sobom kad im dođem na poduku i da ne vidim šta se iz njega sve može "izvući" od znanja, posebice gramatike (da se hoće), a istovremeno usporedim ono što rade u bilježnici il što se od njih zahtijeva na sljedećem kontrolnom. :dunno na osnovu vaših postova, vidim da nisam bila toliko u krivu, kad sam još prije 2 mj rekla rođakinji da mi baš nije jasno po kojem kriteriju/programu njihova učiteljica predaje taj njemački. :dunno

evo što piše u nastavnom programu, na str. 23:
što se treba znati na kraju 5. osnovne
Zadnja izmjena: mama courage; 04 srp 2010, 00:48; ukupno mijenjano 1 put/a.

04 lip 2010, 07:17

kod nas njemacki skroz jednako tretiran ko prvi engleski cak i u prvom razredu. nikako nije lagan, zadace, testovi, lose , dobre ocjene, a nama je sada u prvom samo kao slobodna aktivnost, nije cak ni izborni. kad se upise ko izborni u 4 bude kao s engleskim, skroz strogo i jednako tretiran kao da nije izborni.

04 lip 2010, 08:10

moji klinci su išli na njemački privat kod profesorice koja je jako puno od njih zahtjevala. Danas ne znaju beknuti :/

08 lip 2010, 13:03

evo baš sad gledam trenutne uvjete za upis u srednje škole i ispada da učenje drugog stranog jezika min 4 godine nosi dodatne bodove za neke škole. Sad ti budi pametan pogotovo što je Hr vrlo popularno mijenjati pravila i uvjete svega i svačega.
Koliko sam shvatila ne broji se učenje u školi stranih jezika (privatno) Jel sam to dobro shvatila?.

08 lip 2010, 19:05

ispada da učenje drugog stranog jezika min 4 godine nosi dodatne bodove za neke škole

Ovo je točno i vrijedi kod upisa u jezične ili klasične gimnazije i nosi 2 boda.
Koliko sam shvatila ne broji se učenje u školi stranih jezika (privatno) Jel sam to dobro shvatila?.

Jesi dobro si shvatila, priznaje se samo učenje jezika kao izbornog predmeta kroz sve četri godine. :dada

09 lip 2010, 07:06

Uz sve navedeno - samo da se u srednjoj ukoliko je djete učilo od 4. r. drugi strani jezik prilikom upisa u srednju (govorim o gimnaziji - moja kćerka je upisivala prošle godine) može birati koji jezik će joj biti 1. a koji 2. i dali s 2. jezikom ide s djecom koja uče "početnički" stupanj ili u napredni stupanj.. Nama je bio 1. jezik njemački a 2. engleski, njemački sam joj dodatno plaćala u školi stranog jezika (korist 0 bodova, na satovima su se igrali i glupirali), engleskim komunicira bez problema..
Ne znam što reći - ja sam djecu upisivala i na 2. strani jezik i na informatiku (gdje je istina dobila slabu podlogu dijelom i zato jer je 5 učenika radilo na jednom računalu)...naša djeca nemaju organizirane neke dodatne sadržaje u blizini pa mi je ok. da se tu uključe.

09 lip 2010, 07:51

Hvala curke, baš su korisne info mama koje imaju srednjoškolke. Makar smo mi daleko od toga, ali ispada da se odluka da ili ne drugi jezik reflektira kasnije za 5 godina.

09 lip 2010, 13:46

to sam tek nedavno čula - da 2. strani jezik donosi boidove pri upisu u srednju.

no i prije toga smo odlučili da će I. uzeti i njemački. navodno je profa ok i bio bi propust ne upisati dijete besplatno na tečaj stranog jezika :dada

09 lip 2010, 13:55

bailey je napisao/la:to sam tek nedavno čula - da 2. strani jezik donosi boidove pri upisu u srednju.

ne u svim srednjim školama - u jezičnoj i klasičnoj gimnaziji koliko znam donosi, a u svemu ostalom se potpuno slažem s tobom...sigurno će i više naučiti nego u nekim školama stranog jezika gdje uz to još i masno platiš (imam izuzetno loša iskustva sa školom stranih jezika koja je na "dobrom" glasu, djeca su npr. učiteljici skrivala kredu, stolicu, oni su se skrivali ispod klupa...kćerka mi je jednom na mobitel snimila dio sata - od galame i buke ništa se nije čulo- maltene je to bila igraonica za djecu - ali u dobi od 12-13 g.)

09 lip 2010, 14:13

Potica je napisao/la:
ispada da učenje drugog stranog jezika min 4 godine nosi dodatne bodove za neke škole

Ovo je točno i vrijedi kod upisa u jezične ili klasične gimnazije i nosi 2 boda.

Jesi dobro si shvatila, priznaje se samo učenje jezika kao izbornog predmeta kroz sve četri godine. :dada

Da Dory to je vec Potica napisala.
Ali navodno se i polaze u nekim skolama drugi jezik ako je program na dva jezika?

09 lip 2010, 14:16

sigurno će i više naučiti nego u nekim školama stranog jezika gdje uz to još i masno platiš (imam izuzetno loša iskustva sa školom stranih jezika koja je na "dobrom" glasu, djeca su npr. učiteljici skrivala kredu, stolicu, oni su se skrivali ispod klupa...kćerka mi je jednom na mobitel snimila dio sata - od galame i buke ništa se nije čulo- maltene je to bila igraonica za djecu - ali u dobi od 12-13 g.)

skola stranog jezika u koju moja cer ide kosta 200 kuna mjesecno, naucila je u ovih 5 godina dovoljno da polaze onaj prvi stupanj u British konzulatu (children neki stupanj :dunno) i da preko ljeta razgovara s amerikancima i to kao prevoditelj s hrvatima (odraslim ljudima). Dakle mislim da je i tu sve stvar tebe kao roditelja koju ces skolu stranih jezika izabrati.
Ja ovu tvoju sigurno ne bih placala :dunno Ne kuzim kako si dozvolila kao roditelj i da nisi reagirala?

09 lip 2010, 14:27

mogu potpisati adorablu vezano na kvalitetu i nivo učenja jezika u privatnim školama stranih jezika.
MOžda Dory nema izbora obzirom na mjesto stanovana ali u Zgb definitivno možeš birati kvalitetu.
Meni je zapravo žao da se ne boduje i vrednuje učenje privatno nego je ono što se gleda bodovno učenje jezika u školi.
A tvrdim da učiti jezik u školi i privatno u školama stranih jezika je neusporedivo po pitanju znanja. Istovremeno mi cura uči engl. u školi i privat 3 godine i razlika u onome što i kako uče je sve veća i veća. Naravno u korist privatnih škola za str. jezike.
Jedini plus učenja jezika u školi što je badava, ne plaća se, pa eto nešto će i uhvatiti :D

09 lip 2010, 14:34

Kod nas u gim. nisam čula da se išta posebno polagalo (ali mogu dobiti 100% inf. ako treba) ..neki smjerovi imaju mogućnost slušanja kompletne nastave na engleskom ili njemačkom - to je samo par razreda..oni su uključeni i u međunarodnu razmjenu - ako žele ( prijateljica moje kćerke na jesen ode u SAD) - i naravno da taj program upisuju djeca nadarena za jezike i koja su usvojila 2 jezika tijekom osnovnog školovanja (dakle prednost svakako ima dijete ako je učilo 2.strani jezik od 4.r.)..u svakom slučaju učenje 2. jezika od. 4.r.je za pozdraviti i baš sam bila hapy jer se to uvelo taman kad je moja starija kćer krenula u 4.r. Gotovo sva djeca kod nas idu i na informatiku i na 2.str. jezik - od 25-26 djece samo 1-2 učenika nije polazilo satove navedenih predmeta.
A što se tiče škole stranih jezika privatno - upisala je njemački (koji joj je bio 1. jezik) jer joj je gramatika štekala...polazila je jedno pologodište i onda sam ju vidjevši da od toga nema koristi ispisala..i dandanas joj je engleski super i isto komunicira bez problema (u nekim situacijama meni prevodi :lol ) a njemački joj je i dalje budući je gramatički zahtjevniji, teži jezik....
Škola u koju sam ju upisala slovi kao najbolja na našem području i ima stvarno dobrih predavača, izvornih govornika, ali ona je upala u grupu mlade djevojke koja nije znala prenjeti svoje znanje djeci (ne znači da ga nije imala) a druge grupe bile su ili za početnike ili za naprednije od nje...pa je bilo-ili nek troši vrijeme i lovu bez veze ili ispisati - ja sam ispisala

09 lip 2010, 14:36

dory o kojoj školi pričaš?

09 lip 2010, 14:38

vi imate kćeri?

moj sin nema šanse da bi sjedio u školi za strane jezike :mrgreen

zato sam oduševljena učenjem 2. stranog jezika u školi. zanimljivo da se prijavilo samo oko pola razreda.

09 lip 2010, 14:45

dunja je napisao/la:dory o kojoj školi pričaš?

sk. stanih jezika Žiger, ali opet napominjem ima i dobrih predavača i roditelja koji su zadovoljni i prezadovoljni...moje iskustvo je bilo negativno...

14 lip 2010, 09:31

Adorabla, daj pliz info o tvojoj školi stranih jezika. Upisala bih svog V. u neku dobru školu

14 lip 2010, 10:11

Nadice V je sada prestar za ovu skolu, ja mislim. To je strogo kvartovska skola i ona ima samo do 8. razreda osnovne klince s tim da su ti 7. i 8. razred zavrsni stupanj prije tog testiranja u konzulatu.
Mogu ju pitati, samo javi da li ti odgovara kvart

14 lip 2010, 10:12

Adorabla jel mi možeš na pp poslati koja je to škola ?
Odgovori