Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Novi kriteriji za upis u srednju školu – prijedlog

23 stu 2012, 13:44

Ako te tješi, nisi jedina.
Već sam napisala da sam hlebinka a i žao mi je djeteta koje je prošlo torturu čekanja na prijemni do 10 navečer u zagušljivom hodniku GŠ

23 stu 2012, 13:46

ja mislim da će se sad gužve na upisu u muzičku znatno smanjiti ako se bude bodovalo samo za upise u srednju sa programom glazbene umjetnosti :dunno

23 stu 2012, 13:51

Toplo se nadam. Jer ima djece koja stvarno i žele ići u GŠ, a nemaju nadobudne roditelje

23 stu 2012, 14:54

Nanoibeba je napisao/la:a prosjek. kako? Znači ulazi i tjelesni, glazbeni, likovni - predmeti za koje treba imati i predispozicije. meni to stvarno nije OK.
Koliko djece ima dvije lijeve, a bome ima profesora koji na tjelesnom ne tolerira dvije lijeve, koliko god se dijete trudilo

Uz to, sada će pritisak trajati 4 godine.

jedino što mi se sviđa je mogućnost upisa u više škola

S ovim se slažem jer nikako nije isto ako imaš npr. 4 ili 3 iz tjelesnog i likovnog, ili iz matematike i hrvatskog. Kako to može biti isto, npr. za upis u matematičku gimanziju. To bi trebalo razrediti, odnosno po meni tjlesni, likovni i glazbeni uopće ne ocjenjivati.

23 stu 2012, 15:09

mene to stvarno brine jer imam kćer koja je stvarno nadarena za likovni, slika i crta za nepovjerovati, a imam i sina koji grozno crta. mislim da je grozno možda i preblaga riječ.
on je sad 3. razred i ima 5 iz likovnog zato što se trudi, nosi pribor, nacrta što treba. ali sumnjam nekako da će u višim razredima imati peticu isto kao i oni koji lijepo crtaju. a nije on jadan kriv. jednostavno mu to ne ide. ide mu sve ostalo, ali likovni nikako. i što ako on bude matematički lumen, a ima 3 ili 4 iz likovnog? neće se moći upisati u matematičku gimnaziju zbog slabije ocjene iz likovnog. suludo.

23 stu 2012, 15:18

da, ovaj prijedlog ima neka dobra rješenja a ima i dalje nelogičnosti
mogli bi kroz ovu raspravu profiltrirati sva loša rješenja i sudjelovati u postupku javne rasprave
ostavljen je link sa formularom u koji treba napisati primjedbe
što kažete da se pokrenemo i osim prigovaranja na prijedlog, pokušamo nešto i promijeniti, pitanje je da li će nas poslušati, ali možemo probati?
rok je do 4.12. 2012.
link za obrazac je stavljen na stranice minisarstva
obrazac...http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12048&sec=3435

23 stu 2012, 15:27

mogli bi pokušati, zašto ne :dada

23 stu 2012, 15:30

Naravno, medo :up

23 stu 2012, 15:36

Mogli bi pokušati :up

23 stu 2012, 15:55

ovim pravilnikom je regulirano sudjelovanje građana u postupku donošenja nekog pravilnika i zakona
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_11_140_3402.html
Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata (Narodne novine, broj 140/09.) utvrđuju se opća načela, standardi i mjere za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata državnih tijela, kojima se uređuju pitanja i zauzimaju stavovi od interesa za opću dobrobit.
Svrha je Kodeksa svim tijelima uključenima u proces donošenja zakona i propisa pružiti smjernice koje proistječu iz dosadašnjih konkretnih praktičnih iskustava dijaloga i suradnje tijela javne vlasti u Republici Hrvatskoj i zainteresirane javnosti. Krajnji je cilj Kodeksa olakšati interakciju s građanima i predstavnicima zainteresirane javnosti u demokratskom procesu, te potaknuti aktivnije sudjelovanje građana u javnom životu.

23 stu 2012, 15:55

:dada

23 stu 2012, 16:02

svakako medo :dada

edit: taj obrazac moraju ispuniti određene skupine/udruge ili to može svaka osoba pojedinačno, predstavljajući samo sebe kao zainteresiranu stranu?
Zadnja izmjena: Buhtlica; 23 stu 2012, 16:05; ukupno mijenjano 1 put/a.

23 stu 2012, 16:04

:5

23 stu 2012, 16:06

Došla sam pitati što i Buhtlica, odnosno da svaka od nas šalje pojedinačno ili da se sroči zajednički skup promjedbi?

23 stu 2012, 16:17

Zainteresirana javnost, u smislu ovoga Kodeksa, su: građani, organizacije civilnoga društva (neformalne građanske grupe ili inicijative, udruge, zaklade, fundacije, privatne ustanove, sindikati, udruge poslodavaca), predstavnici akademske zajednice, komore, javne ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju javnu službu ili na koje može utjecati zakon, drugi propis ili akt koji se donosi, odnosno koje će biti uključene u njegovu provedbu.

ako sam dobro shvatila, mi kao građani možemo sudjelovati
zato je i stavljen ovaj obrazac
možemo zajedno sastaviti primjedbe
a sad kako će se slati, to možemo naknadno utvrditi, možemo zajedno jednim dopisom ili svatko za sebe pojedinačno, makar je jednostavnije jednim dopisom, jednako će se uvažiti ili ne uvažiti
nisam pravnik tj. ne znam kako se to obično radi, možda je netko već tako sudjelovao pa zna

23 stu 2012, 16:32

Ja mislim da veću težinu ima nešto što netko pošalje u ime više građana nego pojedinačna primjedba, možda da se ovdje otvori neka tema kako bi se iskristalizirao zajednički stav pa onda jedan pošalje u ime onih koji se slažu s tim

23 stu 2012, 16:56

meni nije problem napisati u svoje ime, ali se slažem da veću težinu ima dopis koji pošalje neka skupina nego pojedinac.
ja sam za da se otvori topic, da se pokuša usuglasiti s čim se ne slažemo i da onda pošaljemo u ime više osoba.

23 stu 2012, 16:59

Buhtlica je napisao/la:meni nije problem napisati u svoje ime, ali se slažem da veću težinu ima dopis koji pošalje neka skupina nego pojedinac.
ja sam za da se otvori topic, da se pokuša usuglasiti s čim se ne slažemo i da onda pošaljemo u ime više osoba.

x

i meni se ovo svidja

23 stu 2012, 17:38

Meni je najbolja u cijelom programu činjenica da će se dijete konačno moći prijaviti u više škola i zapravo mi je nevjerojatno da te mogućnosti nije bilo unazad ne znam koliko godina.
Nisam znala da se nezavrsena glazbena skola ranije dodatno bodovala, jer u moje vrijeme meni zavrsena osnovna glazbena skola nije donijela niti jedan dodatni bod.

23 stu 2012, 17:58

mozemo otvoriti novi topic?

23 stu 2012, 19:29

Kakvi su to ljudi koji upisuju dijete u glazbenu skolu zbog dva boda u srednjoj ???? :shock svasta :ne

23 stu 2012, 19:35

palunkica je napisao/la:Ja mislim da veću težinu ima nešto što netko pošalje u ime više građana nego pojedinačna primjedba, možda da se ovdje otvori neka tema kako bi se iskristalizirao zajednički stav pa onda jedan pošalje u ime onih koji se slažu s tim

:dada

Novi kriteriji za upis u srednju školu - PRIMJEDBE

23 stu 2012, 19:42

ja sam napravila malu kompilaciju primjedbi. možda baš nije najvještije sročena. :oops:
ako sam nečije primjedbe izostavila, nije bilo namjerno, ispričavam se.
molim da dopišete ako imate još kakve primjedbe.

:mah

Re: Novi kriteriji za upis u srednju školu - PRIMJEDBE

23 stu 2012, 19:43

- STRANI JEZICI - ne vrednuje se dodatno obrazovanje (izvanškolski ili drugi strani jezik u školi -izborni)

- UVOĐENJE PROGRAMA VEĆ OD 2013. - problem s učenicima koji su već završili 5. razred; u prednosti su oni koji u taj razred tek kreću

- VREDNOVANJE PREDMETA BITNIH ZA ODREĐENE GIMNAZIJE - uz vrednovanje općeg uspjeha, za određene bi se gimnazije trebale računati i ocjene iz relevantnih predmeta (za matematičku matematika, fizika; za jezičnu strani jezici, hrvatski...)

- SPORTSKI REZULTATI - GLAZBENE I PLESNE ŠKOLE - dodatni bodovi dobivaju se za postignute sportske uspjehe (pri upisu u BILO KOJU školu), ali se dodatni bodovi za pohađanje glazbene/plesne školu dobivaju SAMO pri upisu u određene umjetničke škole

23 stu 2012, 20:38

+
ne znam da li ste za ( :lebdi ) ali meni se čini kako bi bilo najbolje uvesti završni ispit (onu malu maturu koju su prethodnih godina spominjali) i zajedno s prosjekom ocjena (50:50) bodovati
jer svi znamo kako su kriteriji ocjenjivanja u nekim školama puno stroži nego u nekim drugim
i kako bi se izbjeglo povlačenje nastavnika za rukave (opet zbog ocjena)
i kako bi se na koncu (najvažnije) djecu motiviralo da uče za znanje, a ne za ocjene (a tu pak dodatne, vanškolske aktivnosti i te kako dobivaju na težini)

P.S. ne vjerujem kako bi se netko pilao 4 godine u muzičkoj školi (treba tu i odlaziti na satove i vježbati kod kuće) zbog dva dodatna boda na upisu u srednju, jednostavnije mu je zagrijati stolicu i naučiti redovno gradivo koje i onako i ovako mora svladati, pa na taj način ostvariti te iste bodove

23 stu 2012, 20:48

Ne moraš vjerovati ali tako je. Te 4 godine roditelji guraju, mole i inzistiraju. I nakon toga ako dijete želi, ispišu bez problema.

23 stu 2012, 20:58

mda, ima i takvih roditelja. :whew

ja sam za malu maturu ili prijemne ispite. pa nek' se pokaže znanje. petica ovdje i petica ondje nikako nije ista stvar, to je valjda jasno.

23 stu 2012, 21:09

patkica je napisao/la:Ne moraš vjerovati ali tako je. Te 4 godine roditelji guraju, mole i inzistiraju. I nakon toga ako dijete želi, ispišu bez problema.

može biti da je tako, ali meni skroz nelogično :dunno s puno manje muke postigli bi te bodove redovnim putem (učenjem). Može biti da su djeca krenula u glazbenu motivirana, počela se pilati na trećoj godini (kažu da je kritična) pa im roditelji obećali ispis nakon još jedne godine, ali ni tada nisu bili motiv ti bodovi već nekakav odnos prema glazbi koji eto, nije rezultirao onako kako su roditelji htjeli (a i ne mora, riječ je o tome što djeca žele)

oprostite zbog OFFa

23 stu 2012, 21:28

Ja ih znam prekonekoliko koji su išli na razne varijante glazbene da dobiju bodove, ne znam zašto se tako čudite :conf

Moj je htio u glazbenu ali JA nisam htjela, jer se meni moja opako zamjerila. I nisam ni boda dobila tada za upis u srednju. A namučila sam se. Ja bi vrednovala sport i glazbenu jednako, zapravo možda bi vrednovala sve slobodne aktivnosti jednako, u odnosu na to koja se škola odabire.

23 stu 2012, 22:40

UVOĐENJE PROGRAMA VEĆ OD 2013. - problem s učenicima koji su već završili 5. razred; u prednosti su oni koji u taj razred tek kreću

ali onda je problem i s onima koji su zavrsili i sesti i sedmi ili sljedece godine zavrsavaju osmi.
Odgovori