Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
16 sij 2010, 10:03
ja sam isto bila jako koncentrirana na nastavi i pisala domaći rad čim bi ušla na vrata kuće i to je to, ne sjećam se učenja prije srednje škole...
zato već sada pratim ovu temu
16 sij 2010, 17:53
Govorimo li sada o ucenju na faksu ili ucenju u 5. razredu? Jer mislim da se pristup i kolicina gradiva uveliko razlikuje.
Necu djetetu u 5. razredu reci da se uci tako da procita gradivo i onda razmislja malo u glavi da mu se glas ne osusi.
Reci cu mu da procita tekst, izvuce na papir najvaznije pojmove, da za njih napise definicije i da onda na glas preprica cijelu lekicju.
I mislim da se svi slazemo da je to pocetak ucenja. Poslije, u visim razredima, u gimnaziji ili na faksu nek uci kako god hoce, sta to mene vise briga? U srednjoj skoli ce definirati svoj stil ucenja do kraja i u skladu i sa stilom ucenja izabrati faks. I onda nek cita u tisini, sto se mene tice i jedanput, ako mu je to dosta.
16 sij 2010, 18:53
Govorimo li sada o ucenju na faksu ili ucenju u 5. razredu? Jer mislim da se pristup i kolicina gradiva uveliko razlikuje.
Činjenica je da se kod vecine usvojeni način učenja zadrzava i kasnije. Vecina mojih frendica koje su počele učiti na glas, zadrzale su to i kasnije.
Reci cu mu da procita tekst, izvuce na papir najvaznije pojmove, da za njih napise definicije i da onda na glas preprica cijelu lekicju.
I mislim da se svi slazemo da je to pocetak ucenja.
Za neke ljude to jednostavno nije opcija i ne kuzim zasto bi se slozili oko toga jer po tome ja nisam nikada u životu počela učiti
16 sij 2010, 18:56
Ja bi uvijek dala prednost odgovaranju na ciljana pitanja vezana za gradivo iz navedenog teksta, nego prepričavanju na glas. To prepričavanje je isto zamka, jer može značiti suhoparnu reprodukciju bez pretjeranog razumijevanja i udubljivanja.
16 sij 2010, 18:58
niti ja nisam nikada izvlacila na papir najbitnije...to mi je bilo uzaludno trosenje vremena
podcrtavala sam u knjizi
eventualno nesto naskrabala po knjizi
ili ucila sve redom iz biljeznice
i sve to u sebi, nista na glas, vrtila u glavi
...kada ispitujem dijete, onda mu postavljem isto pitanje na vise nacina, tako da nikako ne moze nabubati, mora shvatiti sto je naucio
16 sij 2010, 18:59
ja isto u životu nisam mogla na glas ništa prepričati, ni u osnovnoj ni kasnije.
i kampanjac sam, i isto se bojim da to ne prenesem na dijete, a opet s druge strane mi se čini i kontraproduktivno da mu ja govorim kako se uči.
mislim si, da su meni roditelji rekli, ajde sada pročitaj pa nam prepričaj, mislim da bih svisnula od muke. nisam to bila u stanju.
meni je pomagalo potcrtavanje, a kasnije pisanje šalabahtera. toliko bih se bila skoncetrirala na to da što više korisnih informacija i razno raznih natuknica strpam na što manji komad papira, da bih bila i naučila u međuvremenu.
na faxu sam isto bila kampanjac, ali mi je faks bio baziran na vježbama i logici, pa ni nije bilo puno dugačkih tekstova koji bi mi sigurno bili problem.
16 sij 2010, 19:04
Ok, prihvacam vasa misljenja. Vase misljenje.
Sad bih osim negiranja voljela od vas cuti kako cete vi djeci objasniti kako da uce? Hocete li ih uopce uciti kako da uce? Sto cete im reci kada shvatite da nista nisu naucili za test?
Ja sam dala moj savjet kako dijete nacuiti uciti.
Kad vec citiramo, onda cu citirati samu sebe, ono sto sam napisala prije nekoliko postova:
To bi bio taj vas slobodni stil. Medjutim da se do njega dodje treba djetetu objasniti da se uci tako da procitas pasus u knjizi i onda kazes sto mislis da je najvaznije u tom pasusu. Npr knjiga iz prirode za treci razred - pasus je jedna stranica i mora izdvojiti maksimalno 5 najvaznijih stvari. Te najvaznije stvari mora znati objasniti. Onda procita pitanja iz lekcije i po mogucnosti ih odgovori pismeno i na kraju mora rijesiti radnu biljeznicu. U principu tako oni i rade u prva cetiri razreda pa nema neke velike potrebe uciti ili pokazivati djetetu kako da uci do 5. razreda. Problem se javlja kada se nakupi jako puno gradiva a to se nazalost pocinje dogadjati u petom razredu.
16 sij 2010, 19:04
Jaaaaoj, da mi mama i tata znaju da ja još nisam niti počela učiti zapravo
mislim si, da su meni roditelji rekli, ajde sada pročitaj pa nam prepričaj, mislim da bih svisnula od muke. nisam to bila u stanju.
Mene je mama u petom razredu, kad je počela povijest pitala da kako ja to učim i kako znam da sam naučila a nisam probala prepričati. Nije joj to nikako sjedalo u glavu. Ona je bila od tih koji su učili na glas. Zato me i niej razumjela. Srećom pa je bila razumna pa mi to nije niti pokušavala nametnuti kao stil učenja. To je valjda sudar dva svijeta

Stari je bio ko ja.
16 sij 2010, 19:08
Hocete li ih uopce uciti kako da uce?
Ako se pokaze potreba, naravno da cu ih učiti.
Sto cete im reci kada shvatite da nista nisu naucili za test?
Sigurno im ne mislim nametati samo jedan stil učenja kao jedini ispravan. Treba jednostavno isprobati vise nacina, kako bi dijete skuzilo koji mu je najblizi i najefikasniji način a to teško da je samo jedan što vidimo iz brojnih postova ovdje. Možda ce moja djeca biti suprotnost meni pa ce učiti na glas. Ništa ja tu ne negiram kao mogucnost, sto bi Andrija rekao: Dopustam mogucnost
16 sij 2010, 19:09
mene, a ni moje dvije sestre, nikad nitko nije pitao kako učimo i kada.
tj. pitali su jesi naučila za test, rekla bi da valjda jesam. ionako do samog testa nisam znala jesam li ili ne.
zanimljiva mi je tema, jer ne znam kako ću se ja odnositi prema svom školarcu kad dođe ozbiljnije učenje.
16 sij 2010, 19:12
ja sam prepisivala u druge bilježnice. opsesivno-kompulzivni poremećaj. prepisivala sam ultra uredno i pazila na naslove, podnaslove, mijenjala boje slova i boje za pocrtavanje, boldala i i koristila ručni italic
što se prepričavanja tiče, nije zanimljivo, no ima predmeta kod kojih je skoro pa neophodno. povijest, mnoga područja prava i ekonomije... posebno ako je profesor ima običaj pitanja postavljati tako da navede naziv poglavlja pa ti u desetak minuta reci sve što znaš na temu, a što više toga preskočiš bit će ti postavljeno više podpitanja što znači rušenje ocjene.
16 sij 2010, 19:16
Mi smo svoj troje bili različiti, mene nisu tlačili sa školom jer nisu imali razloga, samo su išli na informacije i sastanke. brata su morali učiti učenju, i to na razne načine. Sestru tu i tamo.
Teško je unaprijed sad reci sto ce i kako moja djeca.
MM isto nikad nije učio na glas, baš sam ga danas pitala na tu temu. Odgovor je bio: N

a glas, jesi ti normalna???

A djeca nam mogu biti skroz drugi tip. Iako, za sina mi se vec sad cini da je nas sin, pljuc, pljuc, da ne ureknem.
16 sij 2010, 19:17
Ako se pokaze potreba, naravno da cu ih učiti.
Pa kako? Daj meni, molim te, objasni.
Ocito da postoji neki problem ili u meni ili u onome sto sto sam napisala jos jucer kad sam se prvi puta javila na tu temu, pa me zanima zasto.
Sto je to toliko pogresno sto sam rekla ili napravila sa svojim djetetom.
16 sij 2010, 19:20
no ima predmeta kod kojih je skoro pa neophodno. povijest, mnoga područja prava i ekonomije... posebno ako je profesor ima običaj pitanja postavljati tako da navede naziv poglavlja pa ti u desetak minuta reci sve što znaš na temu, a što više toga preskočiš bit će ti postavljeno više podpitanja što znači rušenje ocjene.
Svi smo mi prosli iskustva s takvim predmetima, pa čak i mi koji nemamo potrebu prepričavanja na glas.

Neovisno o tome nije mi to niti za povijest a niti za područja prava. Mrzila sam učiti zakone ali sam morala, ali opet ih nisam učila na glas, to je vrlo jednostavno il si tip od ucenja na glas ili nisi.
16 sij 2010, 19:25
Pa kako? Daj meni, molim te, objasni
.
Pa pročitaj ponovno sve sto smo pisali na ovom topiku pa ces uociti nekoliko pristupa učenju, da sad ne ponavljam ponovno.
Ocito da postoji neki problem ili u meni ili u onome sto sto sam napisala jos jucer kad sam se prvi puta javila na tu temu, pa me zanima zasto.
Ja ne kuzim di je problem, ali po tebi je problem u svima koji nisu potpisali da su ucili na nacin kako ti kazes da si učila i na koji učiš svoju djecu. Ne vidim nikakav razlog takvoj nefleksibilnosti i da ne dopustas da ima ljudi koji nikad tako nisu učili. Javilo se nas nekoliko i ti sad u tome vidis problem. Ja ne vidim nikakav problem u ovom topiku niti u cinjenici da ce netko ponavljati lekciju na glas a netko to nece niti je ikada radio. Koji dio oko toga tebi nije jasan???? I zasto ti mislis da mora biti nekakav veliki problem ako te svi koji su se javili iza tebe nisu potpisali od rijeci do rijeci.
Sto je to toliko pogresno sto sam rekla ili napravila sa svojim djetetom
Opet preuveličavaš. Gdje je itko na ovom topiku napisao da je pogresan pristup koji ti imas sa svojim djetetom. Rekli smo da je to cest nacin učenja ali nije primjenjiv na 100% populacije i toliko na tu temu o ispravnom ili pogrešnom pristupu. Meni je ovo kao da ne citamo isti topik
16 sij 2010, 19:26
zakone ne, ali likvidacija trgovačkih društava po vrstama ili sve o prokuri... a znaš da od tebe ne očekuju samo točnost, već i tečno blebetanje na temu. ili sam samo ja imala takve profesore.
16 sij 2010, 19:27
posebno ako je profesor ima običaj pitanja postavljati tako da navede naziv poglavlja pa ti u desetak minuta reci sve što znaš na temu, a što više toga preskočiš bit će ti postavljeno više podpitanja što znači rušenje ocjene.
To što netko ne uči na glas, ne znači da će na zadanu temu znati reći i pokazati manje ili više znanja od onoga koji uči na glas.
16 sij 2010, 19:31
meni je u jednom trenutku povijest čak bila i omiljeni predmet, i super mi je išla, našla sam si neku logiku kako to zapamtiti, iako nisam tip koji prepričava. možda sam nesvjesno radila te mentalne mape, ne znam. ali sam sama nekako došla do te metode. opet mislim da mi tu nitko ne bi mogao pomoći i znati koji način učenja meni odgovara.
po toj metodi pravo ne bih sigurno nikad završila jer nisam u stanju učiti na način na koji se uče takvi predmeti (ali da moram možda bih se prisilila i to naučila). predmete gdje su profesori pitali po poglavljima iz knjige (imala ih par na faksu) sam imala 2, pa možda i tu treba tražit neku ravnotežu u ocjenjivanju ispravnosti učenja.
16 sij 2010, 19:35
ja sam prepisivala u druge bilježnice. opsesivno-kompulzivni poremećaj. prepisivala sam ultra uredno i pazila na naslove, podnaslove, mijenjala boje slova i boje za pocrtavanje, boldala i i koristila ručni italic
Ovo radi jedna moja frendica

To su umjetnicka djela a ne biljeske.
Napravila je 13 fascikli gradiva za specijalisitčki ispit, oooogromno gradivo, period učenja za to je cca godinu dana, plus minus koji mjesec manje ili vise. Isto tako i za subspecijalistički. Ja se mogu samo sjesti i diviti s koliko je to paznje napravljeno. A to jos nije iz jednog udzbenika, no no. Zenska je napravila kompilaciju iz nekoliko knjiga, kako gdje je nesto bilo bolje objasnjeno. Ja imam fotokopirano to njeno za specijalisticki (to nam je bio isti) i dan danas neke stvari prvo tamo procitam pa tek kasnije iz neke knjige. Savrsenstvo.

Šteta sto nam subspecijalistički nije bio isti.
16 sij 2010, 19:38
Nova, skoro da te mogu u svemu potpisati kad opisujes to slaganje u glavi, tesko je to uopce objasniti.
po toj metodi pravo ne bih sigurno nikad završila jer nisam u stanju učiti na način na koji se uče takvi predmeti (ali da moram možda bih se prisilila i to naučila).
Ovo sam i ja bila uvjerena do svog drzavnog. Pravo mi je bilo najgori faks i uvjerena sam da bi tamo bila zadnji propalitet. Ali kad sam morala za drzavni nauciti Ustav i nekoliko zakona ali ono bas nabrajanja, opet sam primjenila svoj stari nacin ucenja, kako ucim i druge stvari (baš kao što kazes da si tako ucila povijest, ja također) i opet sam tim istim nacinom to naucila.
16 sij 2010, 19:39
ne ovisi to toliko o predmetu koliko o profesoru, o onome što on očekuje. a mnogi ne očekuju samo znanje i razumijevanje već naširoko prepričavanje bez nepotrebnih digresija.

skorpi, tvoja frendica se bar odškolovala do kraja, a ja zapela i odustala kada je količina gradiva postala tolika da je nemoguće i učiti i raditi ručne skripte sa atačmenitma.
16 sij 2010, 19:45
predmete gdje su profesori pitali po poglavljima iz knjige (imala ih par na faksu) sam imala 2, pa možda i tu treba tražit neku ravnotežu u ocjenjivanju ispravnosti učenja.
Nema ti to veze, ja sam imala takvim predmeta vise od tebe, pa je opet meni blizka nacin bio za mene ispravan.

To je tebi svojstven nacin, neovisno o gradivu.
ne ovisi to toliko o predmetu koliko o profesoru, o onome što on očekuje. a mnogi ne očekuju samo znanje i razumijevanje već naširoko prepričavanje bez nepotrebnih digresija.
Imala sam i ja takve profesore, nisam ih volila, ali kad imam cinjenice u glavi dobro poslozene ja mogu laprdat na temu do sutra, siriti nepotrebno recenice itd. Bljak, nekad se gadis sam sebi koliko laprdas ali neki profesori su trazili taj streberski nacin odgovaranja.
skorpi, tvoja frendica se bar odškolovala do kraja, a ja zapela i odustala kada je količina gradiva postala tolika da je nemoguće i učiti i raditi ručne skripte sa atačmenitma
Ona je iznimno disciplinirana osoba, ali zaista. Ja te njene skripte svima okolo pokazujem, bas te za specijalistički, tu su dodani razni crtezi organa, sheme funkcioniranja, cudo nevidjeno. Ona uči na takav načn da 90 posto vremena potrosi na kreiranje vlastitih "knjiga" i onda joj je nakon izrade takve "knjige-skripte" dovoljno jos samo jednom ili dvaput pročitati ili prolistati i sve joj legne. valjda zato sto je puno gruntala dok je citala iz dva ili tri izvora, pa dok nacrta ili napise to u svoju verziju, ma fenomenalno. Vrlo rijedak nacin ucenja. Ti si sad druga osoba uz nju za koju znam da je tako učila. Uz to ima predivan, čitljiv rukopis
16 sij 2010, 19:54
mene nikad nitko nije pitao kako učimo i kada.
tj. pitali su jesi naučila za test, rekla bi da valjda jesam. ionako do samog testa nisam znala jesam li ili ne.
takodjer
ucila sam na razne nacine. jedan period kao i eli

, pa na glas, pa prepricavajuci sama sebi i u sebi, a najefikasniji nacin je bio ovo sto spominju novamama i skorpi, taj neki logicni sistem bez pravila ( tesko objasniti, mogla bih reci da su to bile neke vrste asocijacija ).
upravo to je nacin na koji sam ucila djecu da uce. dobro, oni su tek na pocecima ucenja, drugi razred pa i nisu imali neko pretjerano gradivo za ucenje, vecinu zapamte usput i na boravku.
ne znam kako ce ici dalje, ne mislim da bih se trebala previse petljati ili im nesto sugerirati. zapravo se nadam da ce sami skontati kako im je najlakse.
16 sij 2010, 19:55
zanimljiva mi je tema, jer ne znam kako ću se ja odnositi prema svom školarcu kad dođe ozbiljnije učenje
Ovo i jest biti ovog topika. Da nam djeca mogu i ne moraju biti slična, da ono što je nama bilo blisko i normalno kao način učenja, ne mora ujedno vrijediti i za našu djecu.
zapravo se nadam da ce sami skontati kako im je najlakse.
Neki ce skontati sami, a nekima cemo morati ponuditi par načina kako bi vidjeli koji im najviše leži. Tako nekako ja vidim svoju ulogu na ovu temu u buducnosti
16 sij 2010, 20:26
Novamama je napisao/la:meni je u jednom trenutku povijest čak bila i omiljeni predmet, i super mi je išla, našla sam si neku logiku kako to zapamtiti, iako nisam tip koji prepričava.
x
moj stil učenja je bio otprilike kao kod Novemame i skorpionke, a i MMov.
16 sij 2010, 20:46
Ja moram reć da se ja slažem s Adorablom, jer je taj tip najbliži mom načinu učenja i onome kako uče moji klinci.
Pročitaj, prepoznaj najbitnije, pa onda ponovi. S tim da ja pokušavam na neki način stvorit im mentalnu mapu u glavi - u stvari dat im neke asocijacije kako će lakše zapamtit.
16 sij 2010, 21:05
ja isto ko adorabla - izvuci najvaznije, ponoviti na glas, prepricam svojim rijecima...i sad tako ucim, ako ja samo citam i pokusavam shvatiti logiku, a da pri tom ne vadim biljeske i ne ponavljam na glas - ja ne naucim.
isto tako znam da mi tudje mentalne mape nista ne znace, imam neke svoje sheme, slikice, strelice...
isto tako ne mogu uciti napamet - tipa pravo, tu bi opala samo tako, pjesmice, stihove, definicije - uvijek mi je to muka, kao i teorije (tipa ovaj kaze ovo, onaj ono) to mi je uvijek bilo tesko...ali prepricat, sloziti logican slijed, e tu sam
16 sij 2010, 21:06
a ona moja je drugacija, ona sve pamti od rijeci do rijeci, jednom procita i pola teksta napamet zna, ono sto cuje zna ponoviti, mislim da smo bazicno razlicito nasadjene i da cu morati dobro kociti da joj ne namecem neki svoj stil rada/ucenja kad je ona vec u bazi drugacija.
16 sij 2010, 21:35
mislim da smo bazicno razlicito nasadjene i da cu morati dobro kociti da joj ne namecem neki svoj stil rada/ucenja kad je ona vec u bazi drugacija.
xx
Meni se ovo čini najvažnije, ne nametati svoj stil.
16 sij 2010, 21:52
ja se uopće ne sjećam kako sam učila sve do faksa (mislim da sam samo pročitavala, uglavnom)
a na faksu sam bila pragmatična, bilo je profesora koji su tražili dlaku u jajetu, mogao si ti ponavljati iz skripti i mentalnih mapa, džabe ti ako ne znaš to nešto iz tristodvajšeste fusnote na petstodvanajstoj strani

bilo je i onih koji bi postavili temu i tražili uvod, razradu i zaključak. i šutili. i džabe ti da znaš tu tristovajššestu fusnotu ako se ne znaš izrazit i doć do nje uopće (ušla je u anale opaska jedne profke - vidim vunu ste kupili, sad ispletite džemper pa dođite opet

)
tako da mislim da sam zbilja razne metode isprobala, al bome ponavljala sam naglas samo za dva ispita, i tad sam debelo bila prešla tridesetu.
mislim da mi najbolje odgovara čitanje, podcrtavanje/izvlačenje natuknica. onda nekako to u sebi produmam.
mala će si morat sama nać svoju metodu, a ja ću čitati što vi pišete pa ću joj prenijeti