slažem se da neka djeca zbilja ne mogu pratiti redovnu nastavu.
ali ako dijete ima manje intelektualne sposobnosti od većine vršnjaka, ne bih baš odmah rekla da nije za redovnu školu. u nekom idealnom svijetu, dijete može pratiti prilagođen program i u redovnoj školi, i ipak nešto naučiti. s tim da bi u tom slučaju i druga djeca naučila nešto o tom djeteu, lakše ga prihvatila, što bi i djetetu s pp olakšalo budući život. jer i to dijete živi u zajednici, primorano je na to kao i svaki drugi čovjek, nitko ne opstaje sam (ili sam sa svojim roditeljima). druga je stvar što je to možda u našem školstvu tehnički neizvedivo.
imaš pravo, tema je jako osjetljiva, i vrlo je teško dati neki zaključak koji bi bio na dobrobit i djeteta, i zajednice, a da je istovremeno izvediv u stvarnosti.
a ovo
fancy je napisao/la:ona je automatski drugacija, i ma koliko meni to bilo tesko za priznati samoj sebi nema, i nikada nece iamti iste moogucnosti kao djeca koja taj problem nemaju. Nikad nece biti u stanju da postigne sve sto postizu njeni vrsnjaci, i nikada, ama bas nikada nece biti kao drugi
i ja mogu reći za svoje dijete. samo što je on drugačije drugačiji. on je intelektualno sasvim u razini svojih vršnjaka, ali će imati poteškoća sa savladavanjem određenog gradiva zbog vida.
nekada davno, njega ne bi ni u kojem slučaju primili u redovnu školu. završio bi ono što mu se jedino nudilo (telefonist ili fizioterapeut, jedina dva zanimanja u bivšoj Jugoslaviji). predrasude iz tog doba još nisu savim nestale, a najgora je ona da osoba s invaliditetom ne može doprinijeti društvu, nego joj jedino preostaje živjeti na teret zajednice.
a vjerujte mi da toga ima jako puno, znam kakva pitanja su mi ljudi postavljali kada sam upoznala bivšeg, i koliko su se čudili što čovjek samostalno prelazi cestu, a tek kako bi im oči iskočile kada su čuli da ima posao, da radi i zarađuje jednu prosječnu plaću. "pa kako?"
vjerujem da bi doživjela manje čuđenja da je tada postojala integracija. ipak bi barem dio njih bilo upoznato s tim da vid nije jedino osjetilo na koje se čovjek može osloniti kada obavlja neke stvari. ako čovjek ne može nešto napraviti na način kao što to radi većina, ne znači da ih uopće ne može napraviti.
naravno, svako dijete s pp ima određena ograničenja, i po meni je bit integracije upravo to da se druga djeca (koja kasnije postaju odrasli ljudi) upoznaju s njihovim ograničenjima, ali isto tako i s mogućnostima, što bi kasnije našoj djeci puno olakšalo život.