Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
23 stu 2012, 22:45
Do sada se glazbena vrendovala vise od sporta, jer se za glazbenu dobivalo bodove ako si ju pohadjao dovoljan broj godina a sport samo iznimni sportski rezultati koji su zbilja rijetkost. Ja bi i glazbu i sport bodovala jednako, odnosno ne bi bodovala samo pohadjanje i bavljenje nego bi i u jednom i drugom slucaju bodovala samo iznimne rezultate prema strogo odredjenim kriterijima. Znaci nebi ih dobili svi koji idu u glazbenu kao dosada.
23 stu 2012, 22:46
Da, i nisam za malu maturu nikako, to mi se čini preveliki stres za djecu.
23 stu 2012, 22:50
Slažem se sa škorpi - bodovala bih postizanje iznimnih rezultata.
Iz sasvim subjektivnog kuta, meni se čini najnepošteniji dio da se to primjenjuje na učenike koji u petom i šestom razredu nisu imali pojma da će im se uspjeh bodovati za upis u srednju.
Ali čak i kad se pokušam odmaknuti od subjektivnog gledišta - opet mi se to ne čini poštenim.
Pohađanje stranih jezika uopće ne bih bodovala, uopće.
23 stu 2012, 22:54
Nincka je napisao/la:Slažem se sa škorpi - bodovala bih postizanje iznimnih rezultata.
X
Osim prosjeka bi trebalo uzeti dva-tri predmeta bitna za tu školu, npr. za matematičku gimnaziju mi je logično da se uzima matematika i fizika, a za jezičnu da se boduju strani jezici i hrvatski, kao što je i do sad bilo.
možda bi bilo najbolje da se ovdje piše konkretan tekst koji bi se poslao
a tamo na onom drugom, paralelnom topicu se mogu pisati općenito mišljenja
ovako će se pobrkati i paralelno pisati o istoj temi
ovako, konkretno, vezano na te primjedbe:
prvo bi trebalo po nekoj važnosti poredati primjedbe, onako opisno
onda konkretno davati primjedbe na pojedine članke prijedloga odluke
tako ja mislim
buhtlica je počela
moj prijedlog
UVOĐENJE PROGRAMA VEĆ OD 2013. - problem s učenicima koji su već završili 5. razred; u prednosti su oni koji u taj razred tek kreću
to je nekorektan potez ministarstva, jer se uvodi tako na brzinu, ali obzirom da je sadašnji sistem jako loš i treba ga mijenjati, ne bi bilo korisno odgađati taj loš sistem, od dva zla izabrala bi manje zlo, tj. to ne bih pisala kao primjedbu. Radi se o sadašnjem 6. i 7. razredu koji nije znao da će se gledati ocjene svih 4 godina, znači to bi bilo odgađanje promjena barem za dvije generacije što je loše rješenje
VREDNOVANJE PREDMETA BITNIH ZA ODREĐENE GIMNAZIJE - uz vrednovanje općeg uspjeha, za određene bi se gimnazije trebale računati i ocjene iz relevantnih predmeta (za matematičku matematika, fizika; za jezičnu strani jezici, hrvatski...)
ovo mi je pod broj 1. primjedba
SPORTSKI REZULTATI - GLAZBENE I PLESNE ŠKOLE - dodatni bodovi dobivaju se za postignute sportske uspjehe (pri upisu u BILO KOJU školu), ali se dodatni bodovi za pohađanje glazbene/plesne školu dobivaju SAMO pri upisu u određene umjetničke škole
izjednačiti kriterije za umjetničke i sportske škole, dostignuća u sportu ne bi trebali biti dodatni bodovi za sve srednje škole
STRANI JEZICI - ne vrednuje se dodatno obrazovanje (izvanškolski ili drugi strani jezik u školi -izborni)
tamo u nekom članku se dodatno boduje učenje klasičnih jezika za neku školu (moram pogledati koju), zašto se ne boduje učenje drugog stranog jezika
E da, i puno sam više za prijemni u srednju nego da upis ovisi samo o ocjenama iz osnovne. Čak mi se prijmeni čini boljim od male mature jer svaka škola odredi neko svoje područje interesa.
I (da, naravno, to me svrbi i zbog mog osmaša), mislim da je (očito) puno premalo gimnazija kad postoji takva navala na te škole i kad se učenici s dobrom četvorkom navučenom peticom praktički ne mogu upisati u gimnaziju.
Sorry, i to je offtopic, ali baš me žulja ta tema.
23 stu 2012, 22:56
možda moje razmišljanje i ne valja
ali nekako imam osjećaj da baš zato što ova generacija nije znala da će se bodovati 5 i 6 razred nekako će biti najmanje poklonjenih ocjena i da će to biti nakon dugo vremena jedan realan upis (makar nikako ne bi smjeli izbaciti ocijene iz pojedinih predmeta bitnih za srednju školu u koju se dijete upisuje)
23 stu 2012, 22:57
Ja u principu jesam za maturu ili prijemni, iz razloga boljeg ujednacavanja kriterija medju profesorima i skolama. Ovako su ostecena djeca iz predmeta sa strogim profesorima a nagradjena djeca tamo gdje se petice dijele sakom i kapom.
23 stu 2012, 22:58
tamo u nekom članku se dodatno boduje učenje klasičnih jezika za neku školu (moram pogledati koju), zašto se ne boduje učenje drugog stranog jezika
u osnovnoj školi najmanje četiri školske godine učili jedan od klasičnih jezika dobivaju jedan dodatni bod za upis u klasičnu gimnaziju
To je sasvim ok. A nastavljači se u klasičnu upisuju ionako gotovo automatski jer je bodovni prag relativno nizak i nema ih puno.
23 stu 2012, 23:02
Analogno klasičnim gimnazijama imaš i jezične škole koje bi trebale vrednovati učenje više stranih jezika
ne navijam za strane jezike, ali je realnost da znanje više stranih jezika će našim klincima biti izuzetno važno i možda i obavezno
23 stu 2012, 23:02
Ne, ja se nikako ne slažem da je OK da se djece upisuju s ocjenama iz petog i šestog a da to nisu u tim razredima znali.
U stvari, UOPĆE se ne slažem da treba bodovati peti i šesti razred jer su još mali, prerazigrani, zašto ih opterećivati već u dobi od 10 godinama s posljedicama za život...
Ali, jasno mi je da će to očito proći. A ako je već tako, nije fer da se odnosi na djecu retrogradno. Baš ne vidim u čemu to išta poboljšava cijeli sistem.
Najvećiu je problem u neravnomjernim kriterijima. Nekoliko se djece iz naše škole ispisalo i upisalo u susjedne i djeca su procvala.
23 stu 2012, 23:04
Primjedba pod jedan zapravo matematicki ne stoji. Nisu ni u kakvoj prednosti on koji tek krecu u peti razred jer se oni ne upisuju s ovima koji ga vec pohadjaju ili su ga vec zavrsili. Cijele generacija npr sadasnjih sestasa je saznala za promjenu u istom trenutku i oni su ti koji medjusobno konkuriraju za upis. Ne smetaju njima petasi to be koji su saznali unaprijed. Sestasi su saznali svi u istom trenu i retrogradno. Mozda nije idealno ali brojne su prednosti novog nacina pred starim. Isto tako sam svjesna da se za dvije ili tri godine moze igrati skroz po novim pravilima, a moguce i hoce ako ocjene i dalje ostanu napuhane.
23 stu 2012, 23:05
nincka kužim ja tebe i to je bezobrazno da to tako retogradno primjenjuju, ali koje je rješenje toga? Da li zadržati ovaj sistem koji je izuzetno loš još ovu školsku godinu i još 2 godine za sadašnje 6. i 7. razrede?
23 stu 2012, 23:07
medo14 je napisao/la:Analogno klasičnim gimnazijama imaš i jezične škole koje bi trebale vrednovati učenje više stranih jezika
ne navijam za strane jezike, ali je realnost da znanje više stranih jezika će našim klincima biti izuzetno važno i možda i obavezno

Klasičnih gimnazija ima malo u cijeloj Hrvatskoj (u Zg dvije koje nisu privatne i jedna privatna). Djeca su danas slabo motivirana za učenje klasičnih jezika. I sasvim je ok da se taj trud (koji je ogroman, uče latinski od petog i grčki od sedmog i uvjerena sam da se ne može usporediti s učenjem bilo kojeg drugog stranog jezika) nagradi. Od učenja latinskog i grčkog nitko neće imati direktne koristi u životu (za razliku od znanja svih ostalih stranih jezika) i ako se to neće malo njegovati i poticati, uskoro više nitko neće učiti klasične jezike.
A ostali strani jezici su upravo to što kažeš - gotovo svakodnevna potreba i ne mislim da bi to trebalo nešto posebno bodovati. Još pogotovo ako govorimo o učenju stranih jezika u školama stranih jezika koje su sve redom piece od cake i nitko nikada ne pada, samo mora dolaziti na sat, a i to baš nije preobavezno. Tako da za to stvarno ne treba davati dodatne bodove.
EDIT: kad bolje razmislim, taj bod za klasičare i nije tako važan jer nema toliko zainteresiranih nastavljača i ionako se praktički svi upisuju.
Zadnja izmjena:
Nincka; 24 stu 2012, 04:06; ukupno mijenjano 1 put/a.
23 stu 2012, 23:13
Da, naravno da su si iste generacije međusobno konkurencija a ne sadašnja s onom za 3-4 godine.
Ali ne kužim po čemu je sistem bodovanja 5.-8. razreda bolji od 7.-8.?
Mislim, meni je sasvim jasno da sam se raspisala na ovoj temi zato što imam doma osmaša koji školu u petom i šestom nije shvaćao nimalo ozbiljno, a u sedmom se uz puno muke malo uozbiljio i prošao s pet. I sad u osmom se i dalje trudi. On (skupa s nama roditeljima) bio šokiran kad smo na dnevniku čuli ministrovu najavu. Sorry, ali to nije pošteno.
I jasno mi je da niti jedna promjena ne ide svima na ruku, odnosno, uvijek ima "oštećenih", ali u principu je ipak neko mpravilo da se pravila ne primjenjuju retrogradno.
Ali, opet kažem, na stranu i taj moj subjektivni razlog. U čemu je bodovanje zadnja 4 razreda bolje od bodovanja zadnja dva razreda?
23 stu 2012, 23:20
U čemu je bodovanje zadnja 4 razreda bolje od bodovanja zadnja dva razreda?
ja ne znam, možda zato što je teže 4 godine natezati za rukav profu da podigne prosjek nego 2 godine, činjenica je da su u 7. i 8. razredu prosjek ocjena viši nego u 5. i 6. razredu. To je evidentno
ali da je šok jest
23 stu 2012, 23:22
Na dulji rok je kampanjstvo teze odrzivo. Na taj nacin ce se bolje nijansirati razlike u skolskom uspjehu. Nije fer niti da se netko zeza 5. I 6. razred, stisne 7. I 8. I onda onaj tko je kontinuirano radio cetiri godine ima iato bodova ko ovaj prvi i cvika hoce li se upisati. To je puuuno veca nepravda.
23 stu 2012, 23:22
medo, di si ti procitala da se ovo primjenjuje od sljedece godine tj. za sadasnje sedmase
23 stu 2012, 23:23
Ja sam ionako za to da se fokus s ocjena prebaci na ono sto znas.
23 stu 2012, 23:23
pliiiiiiiiiz, ajmo srediti ovaj topik da tu budu samo primjedbe, mozda da ga moderatorica zakljuca? a da raspravljamo na onom na kojemu je prijedlog, ovako imamo dva ista topica
23 stu 2012, 23:26
Bubidea je napisao/la:medo, di si ti procitala da se ovo primjenjuje od sljedece godine tj. za sadasnje sedmase
joj sad sam skužila da sam ja krivo pohvatala, obrisala sam komentar za nincku, joj
da, ide i za sadašnje osmaše
katastrofa

ivana7997 je napisao/la:pliiiiiiiiiz, ajmo srediti ovaj topik da tu budu samo primjedbe, mozda da ga moderatorica zakljuca? a da raspravljamo na onom na kojemu je prijedlog, ovako imamo dva ista topica

ovo je topic na kojem trebaju ići taj tekst koji bi se poslao
a na onom drugom topicu bi trebala ići priča i mišljenja, sve općenito
kako to srediti i razdvojiti

eventualno da ova dva topica spojim i da krenomo iz početka
pisati tekst koji bi se slao
23 stu 2012, 23:51
Ispričavam se, i ja sam se raspisala na pogrešnom topiku, ali zbunjujući su nazivi topika. I sad se još bunim.
Možda je najbolje ova dva jednostavno spojiti. Snaći ćemo se.
I otvoriti treći s jasnim naslovom (i možda dva tri posta odavde prekopirati u taj novi).
Edit: da naravno, to je medo već napisala

Stvarno sam smotana
24 stu 2012, 01:13
spojila sam ova dva topica - primjedbe i prijedlog jer su po sadržaju bili isti i zbunjujući
možete otvoriti novi topic u kojem će se pisati isključivo što napisati u
priloženom obrascu sudjelovanja u internetskom savjetovanju o nacrtu prijedloga Odluke o novim upisima u srednju školu
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12048&sec=3435
24 stu 2012, 08:55
neka ova tema ostane za bistrenje, a kad završimo, tek onda otvoriti novi s konkretnim prijedlozima koji bi išli Ministarstvu
24 stu 2012, 09:11
Bubidea je napisao/la:UVOĐENJE PROGRAMA VEĆ OD 2013. - problem s učenicima koji su već završili 5. razred; u prednosti su oni koji u taj razred tek kreću
ali onda je problem i s onima koji su zavrsili i sesti i sedmi ili sljedece godine zavrsavaju osmi.
pa da, to sam i htjela reći. oni koji su završili šesti/sedmi/osmi, normalno da su završili i peti.
24 stu 2012, 09:14
pa ni sada ti bodovi nisu vrijedili u nijednoj skoli osim u opcoj gimnaziji. kak netko u3 razredu moze znati da ce dijete imat ocjene i sklonost za opcu gimnaziju ? i jos ga maltretirat s glazbenom 4 godine radi 2 boda a ta dva boda mu nose ocjene
24 stu 2012, 09:38
Joooj Anđo.
Glazbenu je priznavalo više škola. Al najbitnije je da ju priznaj MIOC.
Bilo bi zanimljivo vidjeti statistiku, koliko djece upisane u Mioc NIJE završilo bar prva 4 razreda glazbene.
Ima ih naravno, neki imaju kategorizaciju u sportu, neki državna natjecanja, al vjerojatno su rijeđi. A za Mioc ak nemaš 63 boda, ne smiješ ni u tramvaj za Maksimir krenut
24 stu 2012, 11:11
mioc povlači crtu na 61 bod, tako da su mogli upisati i recimo učenici koji su prošli s 4,6 dvije godine, ali su imali 5 iz svih predmeta koji se traže
nakupljanje bodova nije toliko često, velika većina djece ih nema
ali u bolje škole redovito idu djeca s povećanim bodovima (koja su u većini slučajeva od različitih natjecanja i dostignuća i smatram da ta djeca i trebaju biti tako nagrađena)
mi smo ove godine imali upise i sva djeca iz našeg razreda su se upisala gdje su htjela (većinom u dobre škole), od toga je svega njih 3 išlo u glazbene škole, a 5-6 je imalo dodatne bodove na različita postignuća (županijska, državna i ostala natjecanja , sportske pobjede itd., to su djeca koja su se stvarno dodatno puno trudila i radila mimo škole), s tim da nisu svi bili odlikaši.
24 stu 2012, 11:15
meni nije jasno to vrednovanje dodatnih postignuća djeteta ako to nije u uskoj vezi sa njegovim školovanjem
zar dobar nogometaš koji nema sve petice je bolji za tu određenu školu od klinca koji ima dvije lijeve u nogama a ima sve petice?
po meni je taj nogometaš u prednosti ako upisuje sportsku školu, školu koja ima veze isključivo sa sportom a ne npr. kao što kažete s MIOC-om
to mi nikako ne ide
24 stu 2012, 11:21
ti sportaši moraju biti i jako dobri učenici da bi uspjeli upisati MIOC, znači iz dva predmeta smiju imati 4 i ništa više
ali uglavnom su ta djeca s potpunim brojem bodova, zato se i dešava puno djece koja imaju iznad 61 bod i onda znaju da će upasti u željenu školu i to je to
dobar sportaš s lošim ocjenama niti ne dolazi u MIOC
osim toga dijete koje je odličan učenik i postiže sportske rezultate (ne samo bavi se sportom) znači da je izuzetno motivirano dijete koje duže vrijeme ima neki teži režim nego njegovi vršnjaci
i zašto zbog toga ne bi bilo nagrađeno