Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Voziti dijete u školu u grad?

08 vel 2010, 14:13

On topic, znam tri mame s više djece, koje imaju dogovor s taksistom da im razvaža klinčadiju po aktivnostima.
Tvrde da im je ranije vrijeme provedeno u autu i ostalim prometalima, bio i gubitak i rascjepkavanje vremena, a sad su zadovoljne, navodno im je čak i financijski isplativo. :D

08 vel 2010, 14:54

Meni se druzenja klinaca iz mog kvarta ne svidjaju nesto posebno..Manji klici tumaraju okolo po cesti koja nema nogostupa. Dobro, nekad se igraju skrivaca ili lovice, al velim to opet po cesti... Ovi malo stariji to prerastu pa piju i puse na cosku, ili jos bolje s 13-14 godina vozikaju se na motorima.. To nije drustvo zbog kojeg bi zalila sto moje djete nema kvartovskih prijatelja..
Dok oni imaju te svoje zanimacije, moje djete ako nije na nekoj slobdonoj aktivnosti, ostane kod prijatelja na igranju ili oni kod nas..Ja znam s kime se druzi i to mi pase..Kad djete bude vece ionako ce imati svoj krug prijetelja s kojima ce se druzit kao i do sada..
Kvartovska druzenja cini mi se da se malo uljepsavaju - cesto se tamo djeca druze zbog blizine, eto slucaj ih "spojio" - ne biraju prijatelje po afinitetu i kako si pasu..
Ja sam isla u kvartovsku skolu i nije mi ostala ni jedna prijateljica iz kvarta. Ostala su prijateljstva koja su izabrana s ljudima s kojima sam se nasla bez obzira gdje su stanovali..

08 vel 2010, 15:05

Djeca niti ne mogu birati prema "afinitetu".
Oni imaju ono što imaju, a onda kad je već tako,
bolje da su im ti što imasju dostupni.
I prijatelji tvoje djece imaju kvart i čošak, takav čošak postoji
u centru i na Pešći, ak kužiš o čem pričam :)
Klinci su isti svuda. I zabluda je pokušati ih "uvesti u bolje društvo",
jer takvo ne postoji.
Ovdi se radi o školskoj ekipi. Kako je tu sad ispalo bitno da li
vučete prijatelje od osnovnjaka :dunno
I nemojte mi reći da u prvih osam razreda niste imali prijatelja ili da vam
nisu trebali :lol
I sad nemrem vjerovati da uopće o ovom pišem :alc

08 vel 2010, 15:14

IINA :rolf :loce

Malo offtopic, TinaL, na svu sreću moja iskustva nisu takva kakvim ih ti vidiš.
Istina, nisam ostala prijateljica s nekim iz djetinjstva zato jer si pašemo, ali i djelomično pašemo jer smo u osnovnoj već znali birati, već nas vežu duboke uspomene, sjećanja i emocije na naše živote koji su se odigrali u nama najljepšim i najbezbrižnijim trenucima, dijelili smo svašta i dobro i zlo, a i sada imam prijatelje koji su totalno različiti od mene ali si nekako pašemo....život nas spojio......

Motora ima i u gradu s 13,14g., i pije se i puši također, ja pila crnjaka na Gornjem gradu baš s onima iz centra, a također moja djeca idu na igranje kod drugih često, evo i jučer i prekjučer........ali su i vani.........

08 vel 2010, 15:16

Ma mislim da je sredina negdje između tebe IINA i TinaL.

Nije bas da mi je svejedno s kime ce se moja djeca druziti, ali opet, mozda i je i kako izabrati prijatelja (a da nije huligan i propalica) takodjer zivotna skola.
Doduse, sto ako padne razred?

Nije da zelim da mi djeca imaju high-class prijatelje i zapravo ne zelim imati apsolutni nadzor nad kim se druze jer nekako mislim da je odabir prijatelja osobna stvar, pa i kod djece.
S druge strane, nije bas da zelim da se druze s klincima kojima je cilj provuci se kod razred, nabaviti alkohol i opijati se u parku...

08 vel 2010, 15:17

IINA je napisao/la: Ovdi se radi o školskoj ekipi. Kako je tu sad ispalo bitno da li
vučete prijatelje od osnovnjaka :dunno

A ja sam kriva, otišla sam predaleko, moja isprika. :zivili

08 vel 2010, 15:21

Adea, zaboravi naša razmišljanja i iskustva ionako smo svi različiti, to vidiš i sama. Život nas nosi s jednog kraja na drugi.
Drugačiji su nam i interesi.
Odluči prema svojoj intuiciji kako ti misliš da je najbolje za tvoje dijete i vas kao family. :) I što je tvojem djetetu bitno, da li je društvenjak ili nije. I to jako ovisi. Da li misliš da će mu biti teško ako neće s vršnjacima iz škole put doma.

Kod mene npr. mojem sinu bi bio bad ali mojoj curki ne, jer ona se snalazi i super joj je gdje god bila i sa kime bila.......

08 vel 2010, 15:27

Ma mislim da je sredina negdje između tebe IINA i TinaL.

Vjerojatno. Istina je uvjek negdje u sredini :dada
Nit su klinci koji imaju nekvartovske prijatelje zakinuti nit su kvartovski uvjek losi.
Al smatram da (moje) djete moze birati. Bira prijatelje iz razreda i to prema nekom svom afinitetu. Ja tu nisam nista utjecala. I nije mi problem podrzati to druzenje zbog razlike u par stanica javnog prijevoza :dunno Iako iz razreda ima i blizu osobu, al eto zbog nekih razloga nisu se nasli..
[
ali i djelomično pašemo jer smo u osnovnoj već znali birati, već nas vežu duboke uspomene, sjećanja i emocije na naše živote koji su se odigrali u nama najljepšim i najbezbrižnijim trenucima, dijelili smo svašta i dobro i zlo,

Vjerujem da ti to tako dozivljavas. Tio je osobni dozivljaj. Mene ne vezu nikakve duboke emocije i uspomene (iako sam iz tvog kvarta ;) ) za taj dio - vise za onaj kad sam ipak bila malo odraslija i zrelija...

08 vel 2010, 15:33

Pa ne znam, naslov ne govori o dvije tram stanice...
A u tom slučaju, djetetu nisu dostupni prijatelji iz razreda.
Ja sam ovaj topic shvatila kao "stanujem u Sesvetama. dijete
bum upisala u Varšavsku". Karikirano.

08 vel 2010, 15:37

ja bogami bi da mi dijete ima haj klas prijatelje
al ne po lovi, nego da su dobra djeca, odgovorna, iz zdravih, funkcionalnih obitelji
za pare me zabole.
jedan od razloga selidbe je bio taj da mi dijete ne ide u školu u pulski bronx, i zbog djece i zbog kvartovskog druženja. lagala bih da kažem da nije tako. neki dan je moj bivši susjed pucao sačmaricom u školske prozore jer su mu klinci radili ne znam već šta. samo za ilustraciju
a jasno mi je da svakakvih ima u svakom kvartu.

08 vel 2010, 15:48

kimama1 je napisao/la: jedan od razloga selidbe je bio taj da mi dijete ne ide u školu u pulski bronx, i zbog djece i zbog kvartovskog druženja. lagala bih da kažem da nije tako.

Djelomično i ja tako razmišljam zato sam i radila neku podjelu u svojem kvartu (ne osuđujem nikoga) ali slučajno mi se sviđala naša škola u koju pripadamo.
Već mi se susjedne dvije škole iz donje polovice kvarta ne sviđaju iako smo na tom području išli u vrtić, ali škole mi nikako nisu sjele, i vjerujem da spadam pod njih da bih i ja tada birala kao što je napravila mama našeg prijatelja koji ide u razred s mojim a tu ne pripada. Išla bih do bliže škole u kvartu.

Ali kažem, ja ne bih vozila djecu u grad samo iz razloga što su u kvartu djeca takva i onakva. Ali eto HdB naš kvart je velik pa imamo izbor i pri odabiru škole i prijatelja.

08 vel 2010, 15:59

Za preselit se u bolji kvart nemam love. Dakle, to rjesenje otpada.

E sad, i to je ono sto pokusavam dokuciti: Kako znati da ce "kvaliteta djece" (i da Kimama, ne po lovi) biti bolja u skolama u gradu? Mogu samo pretpostaviti, jer "ovdjasnja" i nije neka. Sto ukljucuje vjerojatno i roditelje. I kako znati da ih odvozenjem necu izolirati, jer mislim da slobodne aktivnosti tipa sport, klavir, ples i ostalo sto popunjava vrijeme poslije skole nije jednako kvalitetno obicnom djecjem druzenju.

(Nemojte me sad zatuci, ja sam sama isla i na engleski, njemacki, klavir, zbor, tenis...mogu do sutra nabrajati.)

I ono prokleto pitanje - Kako znati kvalitetu škole? To bi zapravo trebalo biti "transparentno javnosti", da se posluzim modernim terminom.

08 vel 2010, 16:04

njuškanjem. meni je lakše jer sam u malom gradu.
ali mislim da u svakom imaš škole koje su na glasu i one koje nisu, samo ne znam baš je li to uvijek relevantno. jako je bitna dobra učiteljica.
ne bi me smetalo voditi dijete u udaljeniju školu.

08 vel 2010, 16:09

[ja ne bih vozila djecu u grad samo iz razloga što su u kvartu djeca takva i onakva/quote]
Ni ja ne bih samo zato.
Ali nebi ni poslala djete u najblizu skolu ako bi znala da nije kvalitetna ili/i ne zadovoljava nase potrebe (npr. za boravkom u nizim razredima) samo zato da se druzi s kvartovskom djecom.
Nisam izabrala neku daleku skolu, ili onu koja odgovara mom poslu nego sam trazila nesto sto ce biti sto blize kuci, samo sto sam pojam kvarta malo prosirila ;)
slobodne aktivnosti tipa sport, klavir, ples i ostalo sto popunjava vrijeme poslije skole nije jednako kvalitetno obicnom djecjem druzenju.

Nije jednako, ali mislim da nije nista losije, ako je djete samo izabralo svoju aktivnost i ako stvarno voli ono cime se bavi..Tamo se takodjer mogu stejcati lijepa i kvalitetna prijateljstva :dada
Adea, dobro ti kaze kima - njuskanjem, propitkivanjem okolo-naokolo. Traziti informacije i misljenja od raznih ljudi, i iz skole i izvan nje..

08 vel 2010, 16:09

jednu stvar isto treba imati u vidu -i u "najnekvalitetnijoj" sredini ima dobre, pristojne i blabla djece, kao što i u "finim gradskim" ima svega. jako je kratak period u kojem mi imamo ekskluzivno pravo utjecaja na izbor prijatelja. čim dobiju malo samostalnosti mogućnost nadzora se gubi. kod nas će to biti npr. prestankom boravka što će značiti da će dio dana provoditi sam i iz škole ići s kim želi, a ne s kim bi ja željela.
o našoj djeci ovisi kakvo će društvo birati. iz bliskog primjera mogu potvrditi tko želi naći "kvarno" društvo naći će ga gdje god se zatekao i obrnuto.

08 vel 2010, 16:17

zajecka je napisao/la:....Ja ću reći da smo mi Dubrava ali nekako ona malo bolja strana osim jedne znakovite ulice :mrgreen . Ali na sreću kako smo dnevni boravak sva ta djeca iz takvih znakovitih ulica idu u drugi razred jer pretpostavljam majke ne rade........

zajecka - i meni je npr. ovo tvoje kvotano zazvučalo kao generaliziranje
A ja te mogu iz svog primjera demantirat: Živim u Dubravi - Stud.grad (namjerno smo tu kupili stan zbog neposredne blizine škola (posebice Centra za autizam)...dakle, ovim sam svoje mišljenje na temu rekla.

Spominješ kako djeca iz "znakovitih" ulica na sreću ne idu u razred s tvojom djecom, i generaliziraš da su djeca iz boravka bolja, jer im roditelji rade. Ili jer nisu iz znakovitih ulica :roll

Evo moje dijete nije u boravku, sad je 4. razred, i upravo njegovo odjeljenje ima 70% odlikaša, ostalo- vrlodobri. A učiteljica jako stroga.U ostalim razredima ima problematične djece, ali to uopće ne povezujem ni s kvartom, niti s "ulicama" (doduše roma nema u školi, ali i da ima šta s tim?)
Imaju u školi neku disciplinsku bilježnicu, u koju baš iz njegovog razreda niti jedno dijete nije upisano, znači da su i dobra djeca....

U kvartu i ja čujem psovke, vidim i ružnog dječjeg ponašanja, ali više mi tu smeta ono koje odražava snobovski nego primitivni roditeljski odgoj (npr. užasavaju se i vrijeđaju onog ko je drugačiji)...Ali toga ima svuda...
Ovaj kvart je odličan, jer se djeca stvarno druže vani ko u moje doba...al tome puno pridonosi i lokacija: veliki parkovi, staze, zelenilo....neprometni dijelovi, i stari socrealistički :mrgreen urbanizam (zgrade nisu načičkane, niti su u prizemljima zgrada ikakvi lokali)
I nema šanse da bih se selila (sve i da mogu) u neki elitniji ali i prometniji kvart, bez mjesta za igru, vožnju bajka ili šetnju....
Centar doduše ima svojih prednosti, ali bojim se da bi te prednosti bile više prednosti nas odraslih ...a ko djecu pita.
I uvijek bih radije za dijete dobru učiteljicu odn.profesore, nego elitnu školu...U svakoj će si dijete stvoriti svoj krug frendova koji mu pašu, i ne znam šta uopće znači to da je okružen klincima koji imaju previše love i koji se predobro oblače i koji žive u određenim "ulicama", čiji roditelji su vrlo obrazovani....mom djetetu je to totalno nebitan faktor, važno mu je da ga veseli druženje s nekim, a ja se ne moram družiti s mamom njegovog frenda i baš me briga paše li mi njen stil, intelekt ili debljina novčanika. Ili uvježbanost pristojnog osmijeha broj 6.

E sad, što se tiče srednje škole....e to je već druga priča. I tad stvarno možemo pričati o raslojavanju, i o činjenici da ti dijete neće pretuć ekipa iz npr. elitne jezične gimnazije. Niti "štreberi" iz npr. MIOCA generalno provode čitava popodneva opijajući se u parku...
Ali tu ima logike...u određenu osnovnu se djeca ne upisuju prema ocjenama i pristojnosti. A u određenu srednju već da.
Zadnja izmjena: elizabeta; 08 vel 2010, 17:16; ukupno mijenjano 1 put/a.

08 vel 2010, 16:22

teoretski sve to stoji, no ja ne bi mirne duše pustila dijete da prve školske prijatelje stječe u razredu gdje je 30% djece iz obitelji koje su pod nadzorom centra za soc.skrb, ne bi pustila dijete da ode na rođendan u kuću gdje su roditelji registrirani narkomani. djeca nisu kriva, ako je u razredu jedno takvo dijete sredina će na njega pozitvno djelovati, ako ih je puno i oni iz sređenih obitelji se ugledaju na male frajere koji sa sedam znaju kako se pliva kroz život na cestovni način.

08 vel 2010, 16:28

I ja se, kao i Adea to pitam- šta znači škola "na glasu"?

I ja sam se propitivala, ali samo iz radoznalosti...i uvijek sam dobijala različite odgovore...
Baš kao što će mi i sad za ovu našu učiteljicu neki reći da je poštena i dobra, čak i divna, a neki da je nepoštena, loša ili da ju ne mogu smislit :dunno

08 vel 2010, 16:33

po meni je dobra škola ona koja djetetu iz koje djeca izlaze sa više znanja, a to se indirektno vidi kroz to što im ocjene kad upišu srednju naglo ne padnu.

08 vel 2010, 16:36

ELI: "teoretski sve to stoji, no ja ne bi mirne duše pustila dijete da prve školske prijatelje stječe u razredu gdje je 30% djece iz obitelji koje su pod nadzorom centra za soc.skrb, ne bi pustila dijete da ode na rođendan u kuću gdje su roditelji registrirani narkomani. djeca nisu kriva, ako je u razredu jedno takvo dijete sredina će na njega pozitvno djelovati, ako ih je puno i oni iz sređenih obitelji se ugledaju na male frajere koji sa sedam znaju kako se pliva kroz život na cestovni način."

E to je isto kljucna stvar. A nekako mi se cini da bi oko mene bila ako ne takva, slicna situacija. I OK; mozda bi moje dijete uspjelo izabrati nekog dobrog prijatelja, a mozda bi ga bas povukla sloboda i divljina koju doma nema.

Ne zelim ni suprotnost. Ne zelim da mi djeci glavni kriterij odabira bude debljina novcanika, koji auto tata vozi i gdje je kupio tene.

Samo hocu pristoju djecu, zainteresiranih roditelja. Ili bar normalnih. OK, gdje to naci?

A pro po raspitivanja i nuskanja, to i cinim, zar ne :D ? So, help me!!!!!

08 vel 2010, 16:38

A koje skole te zanimaju? Jesi li napravila uzi izbor?

08 vel 2010, 16:42

eli je napisao/la:teoretski sve to stoji, no ja ne bi mirne duše pustila dijete da prve školske prijatelje stječe u razredu gdje je 30% djece iz obitelji koje su pod nadzorom centra za soc.skrb, ne bi pustila dijete da ode na rođendan u kuću gdje su roditelji registrirani narkomani. djeca nisu kriva, ako je u razredu jedno takvo dijete sredina će na njega pozitvno djelovati, ako ih je puno i oni iz sređenih obitelji se ugledaju na male frajere koji sa sedam znaju kako se pliva kroz život na cestovni način.

a postoje takvi razredi :mrgreen

Da bih ja pristala na voznju morali bi postojati stvarno jako dobri argumenti, dapace nepobjedivi. Imas li ti takve argumente? Ako mislis da ces dijete izolirati od takve po tebi problematicne djece, mozda se iznenadis i skuzis da su deset puta gora djeca iz tzv zdravih obitelji koji ti recimo sjednu na kicmu djeteta a roditelji ne zele cuti uopce da im je dijete na bilo koji nacin problematicno.
Kad sam ja svoju djecu upisivala u skolu uzela sam izbor skoli u kvartu i usporedila price mama iz nizih i visih razreda, usporedila web stranice sve 4 skole, usporedila prednosti/mane svake pojedine opcije, raspitala se o najboljoj uciteljici za 1-4 razreda i na kraju jos pitala i misljenje psihologa. Nije zgorega i pogledati onu tablicu Ministarstva prosvjete na kojoj su sve skole navedene, s brojem ucenika po razredu, prosjekom neopravdanih i opravdanih satova te prosjecnom ocjenom.
Isto tako dosta govori i da li je skola na popisu Unicefovih skola, da li ima dodatne aktivnosti organizirane, koje su to itd.
I na kraju kazem ja bih dobro promozgala sto s djetetom u 3.cem razredu kad ti dijete bude trazilo samostalnost a ti mu je neces moci pruziti.

08 vel 2010, 16:45

Adorabla je napisao/la:mozda se iznenadis i skuzis da su deset puta gora djeca iz tzv zdravih obitelji koji ti recimo sjednu na kicmu djeteta a roditelji ne zele cuti uopce da im je dijete na bilo koji nacin problematicno

Potpis. Elitni kvart, sve djeca iz "finih obitelji" kad ih se upozori to njihova djeca nisu napravila. :dunno A u školi raspašoj i koma.

Koja stranica Ministarstva prosvjete? Da nije stranica Grada Zagreba, ona o kojoj smo pisali?

08 vel 2010, 16:50

Dakle, one za koje sam cula da su dobre su SSKranjčević, Varšavska, Jabukovac...

Možda bi prednost Varšavske bila blizina tramvajske stanice.

Ali otvorena sam za sve preporuke....

08 vel 2010, 16:51

Adorabla, pliz link na stranicu....

08 vel 2010, 16:52

ja bih dobro promozgala sto s djetetom u 3.cem razredu kad ti dijete bude trazilo samostalnost a ti mu je neces moci pruziti.

Slazem se, treba probati procjeniti koju samostalnost mozemo ocekivati od svog djeteta u 3./4. razredu.
Elitni kvart, sve djeca iz "finih obitelji" kad ih se upozori to njihova djeca nisu napravila. A u školi raspašoj i koma.

Moze se to desiti i desava se ali to se sazna ovakvim raspitivanjem o skoli o kojem cure pricaju.. Cak i od tih roditelja debelim novcanikom cija djeca nisu nikad nista kriva. I to je neki pokazatelj - za izbjec takvo okruzenje. ;)

08 vel 2010, 16:56

Evo ti link na stranicu od Grada Zagreba

http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/blnapoli/doc/izvjestaji/izvjestaji.html

A da možda kažeš u kojem si kvartu, možda se nađe preporuka i za bliže škole. U nekim od škola koje si navela boravak je do drugog razreda

08 vel 2010, 16:58

:five Palunkice, to je to

08 vel 2010, 17:00

Tnx, odoh proučavati....

Ali i dalje njuskam i prisluskujem, pa samo dajte :kiss

09 vel 2010, 00:48

elizabeta je napisao/la: zajecka - i meni je npr. ovo tvoje kvotano zazvučalo kao generaliziranje
A ja te mogu iz svog primjera demantirat: Živim u Dubravi - Stud.grad (namjerno smo tu kupili stan zbog neposredne blizine škola (posebice Centra za autizam)...dakle, ovim sam svoje mišljenje na temu rekla.

Ovo moje izgleda kao generaliziranje koje svi mi pomalo tu spominjemo.

Nitko od nas ne želi da mu dijete ide u razred sa 70 % djecom koja nisu iz barem sličnih obitelji iz koje smo mi sami. To za mene ne znači niti imučno, niti socijalno ugroženo, niti dijete rastavljenih roditelja, čak niti druge narodnosti (ako je svim snagama ne ističu i ne žele se uklopiti u sredinu gdje žive).
Ja ovdje pričam o djeci sasvim drugačijeg načina života, koja se totalno razlikuju kulturno, koja ne pričaju hrvatski jezik, niti ga misle naučiti jer se ni roditelji ne trude, čiji roditelji uopće ne mare tko su, kakva su im djeca, gdje su i s kim su. Kako je netko spomenuo mali frajeri koji sa 7g. šlataju dvanaestogodišnjakinje, bacaju kamenčiće po prolaznicima i kad ih oštro pogledaš onak ti se još nakese i vele da kaj oćeš bu pozval starijeg brata koji te gleda iza čoška.........
Mislih na roditelje (uglavnom žene koje ne rade) a djecu ostavljaju u vrtiću i po 10 sati. Ta djeca su u tom razredu iz znakovite ulice, kako je nazvah. Vjeruj mi da se po njoj niti ne mogu prošetati a da ne pomislim kako će mi netko nešto dobaciti, grdo me pogledati jer nisam njihova. Ne želim imenovati nikoga ali mislim da je Studenac ipak malo drugačije naseljen kvart. Te kako sam navela rijetki iskaču ali ima ih i rado se s njima družimo i poštujemo ih a poštuju i oni nas..

elizabeta je napisao/la: Spominješ kako djeca iz "znakovitih" ulica na sreću ne idu u razred s tvojom djecom, i generaliziraš da su djeca iz boravka bolja, jer im roditelji rade. Ili jer nisu iz znakovitih ulica :roll

Nisam rekla da su djeca bolja jer idu u boravak i zato što im roditelji rade. Već su djeca koja nisu iz te kulturološke sredine drugačija, sličnija mojem djetetu i našem načinu života.
I ne tvrdim da su i sva ta djeca takva niti ova druga onakva, ali ako ih je u razredu od 23 takvih 17 tada ne bih željela da moje dijete ide u taj razred. Što se i pokazalo bez obzira na dobru učiteljicu ona ima veliki problem sa tim razredom i ne savladava ih. A od većine roditelja nikakvog odaziva. E tu bih se i moje dijete našlo u neobranom grožđu a naravno da ja to ne želim i da, da na svu sreću ide u razred gdje je većina djece iz nama poznate sredine i kako je netko rekao od odgovornih roditelja.[/quote]
Odgovori