danas sam radila prefin i prejednostavan kolač od jagoda. bez šećera je, bez jaja, bez margarina i s polubijelim brašnom.
a toliko je jednostavan da sam se čak i ja, koja pečem kolače samo za božić i to jedan kolač, odlučila napravit ga.
daklem,
250 grama brašna tip 850
30 g kukuruzne krupice ili grisa
pola kg jagoda
16 ml sojinog ili zobenog mlijeka
160 ml suncokretovog ulja
2 žličice praška za pecivo
250 ml javorovog sirupa (ja sam stavila rižin slad)
1 čajna žličica agara
50 ml agavinog sirupa
400 g jagod se nareže na četvrtine, stavi u cijedilo ispod kojeg je neka zdjelica, posoli s prstohvatom soli i ostavi da se cijedi pola sata (to je, kao mala tajna - sol u minimalnim količinama inače pojačava slatki okus namirnica, a pomoći će da se ocijedi voda pa biskvit neće biti prevlažan). sok koji se u iscijedio u zdjelicu sačuvati.
pomiješa se brašno, krupica, prašak za pecivo i prstohvat soli. u drugoj posudi mlijeko, ulje i slad/sirup (da, jest puno ulja, i ja sam ostala

, al budući da nema margarina ni jaja, treba nešto to povezati i namastiti). mokri sastojci se dobro umiješaju u suhe pa se u sve pažljivo umiješaju jagode.
peče se u namašćenom i pobrašnjenom protvanu 40-45 min na 180. ostatak jagoda smiksati. sok od cijeđenja jagoda pomiješati s agarom, dodati 1 deci vode i na laganoj vatri sve kuhati 10 min. kad je kuhano pomiješati sa smiksanim jagodama i dodati agavin sirup. preliti preko biskvita i ostaviti da se ohladi.
mmmmmmmljac je, čak je i MM, koji je slatkoljubac pa mu zdravi kolači nisu baš omiljeni, oduševljen. al zbog njega sam malo povećala dozu slada

predminijevam da može ista stvar i s malinama, borovnicama pa i marelicama il breskvama čak