Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

preporuka- isprobano

08 ožu 2009, 13:00

1. mjesavina na kinesko- meksicki nacin

lungic ili puretina nasjeckano na trakice
3 velika luka nasjeckano na rezance
3 velike mrkve nasjeckano na trake
2 paprike nasjeckano na trake
tikvice na trakice ili patlidzan
kukuruz i/ili grasak mala konzerva
i sve povrce koje vam padne na pamet, a imate ga doma
med, persin, papar, curry, tamari

na malo ulja prvo se ispece meso, pa izvadi van, onda ide luk, pa kad zazuti van s njim, pa paprika, pa kad omeksa, van itd. sve do mrkve (koju radim u posebnom loncu)- mrkva se stavi na malo rastopljenog putra, odmah se dodaje dvije zlice meda, persin i papar po volji (stavim odokativno, ali dosta). Poklopi i ostavi desetak minuta dok se posve ne prozme na laganoj vatri uz povremeno mijesanje. Potom se u glavnu tavu (ili wok) vraca sve po redu, zadnja ide mrkva, malo na vatru natrag, dodati curry po ukusu i zaliti tamarijem kad je maknuto s vatre.
S tim punim tortilje ili serviram uz njoke/trgance (trganci su mi jednostavniji za napraviti- 250 gr brasna, 1 jaje, mlaka voda i sol, zamijesi se i stavlja kuhati u vrelu slanu vodu). Dan kasnije u sve dodam rizu i ispadne rizoto. Tko god je probao ovo, odusevio se, ako ima imalo ljubavi prema kineskoj kuhinji- med doda taj stih slatko- papreno.

2. toplo- hladna salata

jedan pureci odrezak na trakice
mrkva s kom na trakicama
tikvica manja jedna, na trakice
paprike 2 na trakice
luk jedan
zelena salata
radic
- i sve sto imate doma, a volite jesti
tamari, persin (ostali zacini po volji)

meso se na malo ulja preprzi, vadi, doda povrce osim salata, i preprzi kratko da ostane hrskavo. Kad se makne s vatre doda se persin i tamari (ako se doda dok je jos na vatri, omlitavit ce). U zdjelu naslagati radic narezan, zelenu salatu narezanu, dodati ovo toplo iz tave. Servirati uz kruh.

3. mediteranska salata

riza
sir
sunka
grasak
mrkva

skuhati rizu u slanoj vodi da ostane al dente, dodati sve nasjeckano na kockice, zaciniti octom i uljem, posoliti ako treba

4. ciganski snicli

u originalu ide od junetine koju ne jedemo, radim od lungica
dakle
1 lungic (ili pol kg junecih snicli)
gotovo kg luka
kiseli krastavci
crno vino
zacini po volji

snicle se isprze na naglo, Prodinsta se luk, snicle vracaju u tavu u krug, na luk, tako da sredina ostane prazna. U sredinu dodati vode, zacine (trebala bi vegeta, ne kuham s vegetom, pa stavljam sve sto mi dodje pod ruku)., Kad su snicle mekane, stavlja se kisele krastavce na kockice po vrhu i doda dcl crnog vina. Mice se s vatre za dvije- tri minute.

5. snicle iznenadjenja
biftek
sir
sampinjoni

biftek se isprzi na naglo, na sto manje masnoce, stavlja u foliju, na njega ploska sira cca. pol cm debljine i dinstani sampinjoni. Stavlja u pecnicu na 180 stupnjeva na deset minuta, dok se sir ne rastopi. Otvara na tanjuru uz pire krumpir.

6. palacinke sa sirom i paradajz sosom
(ovo je jelo funkcioniralo kod nas od pamtivijeka, to je bio specijalitet moje mame :) )
dakle, palacinke normalne vulgaris
napuniti ih smjesom od kiselog vrhnja i sira narezanog na kockice (mi stavljamo tilzit, prije je bio podravec, ali ako hocete mozete pomijesati i mozarelu i gorgonzolu i parmezan jos)
slagati u vatrostalnu posudu, svaki red premazati paradajz umakom. Zapeci na 180 cca. 25 minuta, servirati uz paradajz umak na stolu i vruce.

Re: preporuka- isprobano

08 ožu 2009, 14:02

Ovo sve zvuči njami, pogotovo 4. i 5. recept! :5

08 ožu 2009, 23:51

Sve mi zvuči jako dobro, pogotovo prvo jelo :proljece

09 ožu 2009, 00:00

Mmmm, i meni prvo jelo zvuči ukusno.

A što je to lungić? :conf

09 ožu 2009, 20:28