Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

rođendan trudnice - ideje za klopu

14 svi 2009, 10:19

Dakle, uskoro mi se bliži ročkas. Obično pozovem najuži krug frendova i rodbine na ručak i to jedva čekam jer obožavam kuhat i isprobavati stvari koje ne radim svakodnevno.
Ove godine sam, međutim, trudna i jedva skuham ručak na dnevnoj bazi kad dođem s posla, a onda se obrušim na kauč tako da mi nije do velikih priprema.
Uglavnom, trebaju mi ideje za neke ukusne a brze stvarčice kojima bih počastila svoje najdraže: npr. neku voćnu tortu koja se ne peče, kanapee koji nisu komplicirani i sl. Hvala! :)

Re: rođendan trudnice - ideje za klopu

14 svi 2009, 11:14

sjetila sam se odma jedne torte, nije vocna, prava je kalorijska bomba, ali jaaaaaaaako fina. uvijek ju oravim za rockase i svi su odusevljeni

NUTELA TORTA

6 zumanjaka
2 cijela jaja
6 zlica brasna
2 dL mlijeka
pomijesati i ukuhati mijesajuci u 4 dL mlijeka. u hladno dodati 1 margarin i 100g mljevenih ljesnjaka

podijeliti na dva dijela, u jedan staviti 2 zlice nutele, u drugi ravnu zlicu secera u prahu. filati gotovi smedji biskvit. ukrasiti cokoladnom glazurom ili slatkim vrhnjem

ja kupim gotove kore za tortu, najcesce u ipercoopu, one koje su vec rezane na 3 dijela da se ne mucim s tim.

a imam i jednu vocnu:

VOCNI KOLAC

u 1/2 L mlijeka ukuhati 2 vrecice praska za puding od vanilije, 2 vanili secera i 6 zlica secera.
ohladiti i pomijesati s 1/2 L tucenog biljnog slatkog vrhnja.
petit keks kratko umociti u vocni sok i slagati na dno srednje protve, na keks staviti kremu, red keksa, jos malo kreme i na to razno voce. na voce preliti 2 preljeva za torte ili ukrasiti tucenim biljnim vrhnjem.
ja vise volim varijantu s vrnjem, pa onda rezem kocke i na svaku u sredinu stavim jagodu ili tresnju.

a kanape sendvici su mi pipljavi i oduzimaju puno vremena, ne cine mi se bas prakticni ak si umorna. ako zelis posluziti nesto slano, uzmi gotovo tijesto za pizzu u pekari ili ducanu. dobro ga razvaljaj, na njega slazi u pola cm debelom sloju ovu smjesu:
sunku za pizzu rezanu na sitne kockice, 4 jaja, ribani sir, malo papra (sunke i sira staviti u omjeru koji tebi vise odgovara, ali tako da sve buse jedna gusta smjesa)
zarolaj kao rolat, zamotaj u alu foliju i stavi u zamrzivac barem na jedan dan. izvaditi sat vremena prije pecenja, rezati jos polusmrznute roladice, premazati jajetom i peci na 200 stupnjeva dok ne porumene.
zgodno je zato jer mozes prpremiti dan ranije, i na taj dan samo peci.

14 svi 2009, 12:09

Za predjelo mi nije los punjeni francuz - nemam sad tocne mjere i recept, uglavnom se sunka, sir, kiseli krastavci, kuhana jaja, majoneza pomijesaju i onda se time puni francuz kojem se izdubi sredina. Bude lijepo i za vidjeti kada se izreze.
Mozes ranije napraviti kiflice npr. fino i frisko pa zamrznuti, budu super kada se ugriju.
Meni je super tigar torta, malo pogledaj u arhivi - nedavno se pisalo o njoj. To je ona gdje se biskvit iszlom i pomijesa sa kremom od oraha i cokolade i drzi u hladnjaku u serpi, istrese i premaze slagom. Nema straha od neuspjeha. Ako ti se da, imas u topicu ispod recepte- tartuf torta. :D
Za glavno jelo mi je lijepo neki fin komad mesa ispeci u onim vrecicama za pecenje skupa s povrcem. Dodaj dosta proljetne salate i to je to.

15 svi 2009, 09:38

ovi recepti su mi odmah podigli tek :)
Ali razmišljala sam ipak nešto voćno napravit za slatko, obzirom da je doba jagoda, trešanja...- pa ako znate takvo što, i da se ne peče :proljece

15 svi 2009, 12:00

Imas jednu tortu gdje se kalup oblozi psikotama a u sredinu ide vocni jogurt sa zelatinom i jos mozes dodati voce o zelji - sad je sezona jagoda (mozda njih)- ja sam je pravila nekoliko puta muzu za rodjendan jer je u srpnju a ova je torta lagana i ne pece se. Sad sam na poslu, pa nemam tocan recept, ali ako te zanima mogu kuci potraziti.

Super vocni kolac mi je i ledeni vjetar s vocem, ali tu se peku kore t.j. suse jer su od bjelanca. Onda je kora, pa kivi, kora, banane i na kraju kora- jagode - ovaj mi je jedan od najdrazih vocnih i kolaca uopce.
:D

18 svi 2009, 09:53

napravila sam ovaj vikend instant kolač s jagodama
dakle, dolje ide podloga - uzmeš piškote recimo ( ja sam pekla tanku koru biskvita, al nema veze)
skuhaš dva pudinga od vanilije u malo manje mlijeka nego što bi trebalo, kad bude mlako umiješaš unutra jedan cijeli maslac i to namažeš na piškote
gore poslažeš narezane jagode, i na njih tučeno slatko vrhnje - pravo naravno, nikakav hole i slično

brzo je i zbilja fino

18 svi 2009, 11:32

za predjelo bih slozila hladnu paltu, neke suhomesnate kikije i sezonskog povrca + par vrsta sira i icokej. a to sve kupis vec narezano pa samo slozis.
punjeni francuz je isto u perolakoj kategoriji. jednostavan a ukusan i dekorativno izgleda, posebno ako ga radis od integralnog francuza (tamni kruh / svijetli nadjev). ovo mozes pripremiti dan ranije i cuvati u frizideru do rezanja i serviranja.

za glavno jelo neki veci i bolji komad mesa. dan (ili samo par sati) ranije meso mariniras (sol, maslinovo, zacinske trave il sata vec volis i kakvo meso pripremas) a onda sljedeci dan s njim u pecnicu i mirna si bar 2 sata. kasnije dodas tome svjeze sezonsko povrce ili jednostavno povrce ispeces u pecnici al u posebnoj posudi. mmmm gosti ce se odusevit vec i mirisima :lol

za desert - pavlova!
divna (i slavna) torta s beze korama, tucenim slatkim vrhnjem i sezonskim vocem.
stvarno nemas puno posla s njom. beze kore kupis (npr. 3 komada) izmiksas slatko vrhnje u slag, premazes koru slagom pa po njemu poslazes voce i tako opet.... mmmmm

18 svi 2009, 11:33

dunja, uuuu, fino, fiiinoooooooo :liza

18 svi 2009, 11:41

sole, je, jako fino a brzo, recept izmislila (julls ne čitaj :lol )

nego kaj se narezaka tiče, u većini velikih supermarketa ti i slože po narudžbi, pa samo dođeš po to - i obično jako lijepo izgleda

ovaj punjeni kruh nisam radila još nikad, a dugo se spremam

pavlova je jedna od najdražih torti mm-a :dada

18 svi 2009, 11:48

meni je ova tvoja varijanta s biskvitom i bolja ;) mrzim rascmoljene piskote :lol

18 svi 2009, 21:41

gdje ima za kupiti beze kore?
i jel ima neki recept za Pavlovu tortu ili je to to (samo tučeno vrhnje i voće)?

18 svi 2009, 23:39

mozes ih kupiti u slasticarnici princess, u gajevoj. imaju dvije velicine.

a to ti je cijeli recept ;) beze kore, slatko vrhnje i voce.
obzirom da su kore jako slatke slag ne treba sladiti a dobro je i da je voce malo kiselkasto (meni je najbolja od jagoda, borovnica i malina).
mozes ju praviti od jedne kore, pa premazati slagom i poslagati na vrh voce ili to isto u vise nivoa :)

tu imas slike pavlove - http://images.google.com/images?hl=hr&l ... 00&ndsp=20

19 svi 2009, 09:06

stvarno izgleda lagano za napraviti, hvala! :)

19 svi 2009, 09:50

:drink

e, a i ovaj punjeni francuz ti je ful jednostavan.
uzmes integralni f., izrezes na par duzih komada, svakom izdubis malo sredine pa ih punis nadjevom, dobro natisnes tu smjesu da ne ostane unutra supljina, omotas folijom i ostavis u frizideru do serviranja.
za nadjev ti je bitno koristiti otopljeni maslac a sve drugo je stvar improvizacije ;)
ja naribam 2-3 vrste sira (gaudu, edamer...), dodam malo vrhnja, na sitne kockice narezem malo domace suhe, dimljene sunke i nalo industr. sunke, al one finije. dodam jos sitno sjeckana tvrdo kuhana jaja, senf, sol, svjeze mljeveni papar, sitno sjeckane krastavce i list persuna....(sad imas i dosta sez. povrca, iskoristi sta volis ;)).
to sve dobro sjedinis, napunis francuze dok je maslac jos mekan i zamotas, spremis u frizider, kad se ful ohladi i maslac stisne rezes na male snite.

ovdje imas i odlican oliverin recept za p. francuz - http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... 87&t=46583
a mozes si i malo proguglati fotke, stvarno i izgledaju fora :)

19 svi 2009, 10:14

stvarno hvala!
iz dana u dan mi je sve teže gegati se po kuhinji, posebno od kad je zatoplilo
Ovo ću sve fino pripravit navečer ili ranije ujutro i - finito! MM će se pobrinut za piće i još eventualno koje sitnice za gricnut i to je to :zivili
Odgovori