O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
13 kol 2009, 11:13
Curke imam jedan super recepr za gužvaru s koprivom ,e sad me zanima ,kad se beru divlje koprive beru se one čisto male tj mlade ili se mogu brati i kod starih samo gornji dijelovi biljke tj oni tek izrasli?
I još nešto kad se uberu ,operu se dal se onda prije rezanja tj prije stavljanja u kolač moraju prokuhati ili ne tj kad prestaju peći ,dal je dovoljno pranje il ću ih i reazati u rukavicama
13 kol 2009, 11:16
ja ih nikada ne perem jer tamo gdje ih berem je sve djevicanski cisto i neokaljano
berem ih u rukavicama.
blansiram ih i zamrznem ili kuham za trenutnu konzumaciju (uglavnom ih radim kao i spinat).
cim se jednom pofure kipucom vodom, ne trebaju ti vise rukavice.
prije nego ih stavis u kolac blansiraj ih.
beru se mlade biljke i sami vrhovi starijih.
13 kol 2009, 13:51
Ma to s pranjem ja samo pitam ,naravno da znam di ću brati

samo u receptu piše koprive ubrati, isjeckati i pripremati ,a meni se isto činilo logičnim da ih prvo pofurim pa da ih ko čovjek kasnije izrežem mislim bez rukavica
Nego kakav je okus?
Hvala ti idem u akciju ovih dana.
13 kol 2009, 13:54
meni je to jako fino, slicne su spinatu (a s obzirom da ih radim s cesnjakom on u dobroj mjeri utjece na okus), mrvu intenzivnije, onako pepermintasto.
13 kol 2009, 14:33
Dobro kaze snita, brati u rukavicama

, dobro se ispere i blanšira.
Juha od koprive
Na maslacu lagano poprzi glatko brasno pa zali s 1 litrom vode ili goveđeg temeljca. Kad provrije dodaj 10 dag mlade koprive, 1 dl vrhnja za kuhanje i malo soli.
13 kol 2009, 14:40
osim ovoga što šnita piše, ja ih volim posušiti, nasjeckati i pripremati kaoo čaj
13 kol 2009, 14:41
Evo jos jedan recept iz knjige kopriva-mudrost prirode
Biskvitna rolada od koprive
biskvit:
3 jaja
6 dag margarina
10 dag mlade koprive
12 dag glatkog brasna
100 ml mlijeka
sol, papar po potrebi
nadjev:
20 dag svjezeg kravljeg sira
1 dcl kiselog vrhnja
žličica prženih bučinih sjemenki
priprema:
Od žumanjaka, margarina, brašna i mlijeka umutiti tijesto mikserom. Bjelanjke posebno miksati u snijeg uz dodatak malo soli. U smjesu dodati snijeg te lagano promješati, zatim peći na 10-15 minuta na 180 stupnjeva.
Na ohlađeni biskvit dodati nadjev te pomocu mokre krpe zamotati u roladu.
Neka odstoji 3 sata u hladnjaku.
13 kol 2009, 14:44
Popečci od koprive
60 dag kuhanog i propasiranog krumpira
5 dag mlade koprive (blanširane i nasjeckane)
2 jaja
40 dag oštrog brašna
češanj češnjaka
sol
Sve sastojke zajedno umijesiti u cvrstu masu, oblikovati štrucu te rezati na medaljone koji se uvaljaju u prezle (krušne mrvice) i pržiti na masnoći.
14 kol 2009, 13:02
Hvala curke ,jučer pala kiša popodne pa nisam brala ,mislim da ću danas il vjerojatno sutra ,pa u akciju.
Ovi popečci mi se čine mljac.
14 kol 2009, 14:40
Rimaithor može li umjesto kopriva recimo blitva? nemam gdje ubrati koprive,a da nisu uz cestu