Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

juha od bundeve

23 lis 2009, 11:04

Kako je spremate da bude fina i gusta :gladan

Re: juha od bundeve

23 lis 2009, 11:10

Naribanu bundevu kuhaš u malo vode s lovorovim listom. Kad se skuha, u to uliješ smjesu od malo brašna, vode i crvene mljevene slatke paprike. Posoliš i dodaš 2-3 pune žlice kiselog vrhnja, pa sve usitniš štapnim mikserom.

23 lis 2009, 11:12

A koliko buče treba za recimo 5 osoba?

23 lis 2009, 11:13

Lara,ja trazila nedavno i dobila ovo :D
receptici od Ine

ja ih radim na dva načina - s vrhnjem i začinima ili bez vrhnja.
za ovu bez vrhnja: prodinstam kapulu na malo ulja i vode dok ne omekša i ispari tekućina i dodam bundevu narezanu na komade. dolijem vode ili temeljca tek da pokrije i kuham dok ne omekša pa ju dovršim sa štapnim mikserom. soli po volji.

varijanta s vrhnjem: na malo maslaca prodinstam češnjak i kapulu i dodam začine koje želim (obično curry, korijandar i kumin). na to nabacim narezanu bundevu i dobro promiješam da se prožme sa začinima. dodam povrtni temeljac (može i od piletine, ako imaš) i kuham dok ne omekša cca 30 min na laganoj vatri. izmiksam sa štapnim i dodam vrhnja za kuhanje po želji te soli i posebno papra, tko želi.

Posuti kosticama od bundeve.
:mah

ja sam radila po ovom drugom i savrsena je bila :D

23 lis 2009, 11:16

oko 1,5 kg je dovoljno jer one puste vodu

23 lis 2009, 11:27

mrava, mislim da sa 1,5kg mozes nahraniti cijelu regimentu ;) pola od toga je sigurno dosta.
ja nikad u krem juhe ne stavljam brasno, ali zato stavim jedan krumpir. radim kao i ina, dodam malo bucinog ulja kod serviranja. sa bundevom dobro harmonira celer, pa se moze dodati i on.

23 lis 2009, 11:47

Hvala. Vaši recepti mi se čine bolji od tetinog. Ona je dala slijedeći - u litru vode zakuhati očišćenu bundevu. Dodati začine po želji, izmiksati i dodati dvije žlice vrhnja za kuhanje. Čini mi se nekako nepotpun njen recept :dunno
Budem probala odmah sada recept od Babalu (ovaj drugi) :mah

23 lis 2009, 11:53

evo ja to ovako http://www.coolinarika.com/recept/krem-juha-od-bundeve

23 lis 2009, 11:54

i svakako kuhati bundevu narezanu na komade, ne ribanu jer upravo takva traži zgušnjivač, a kuhana u komadima bude i ukusnija

edit: začin koji je meni otkriće uz bundevu je korijandar :)

23 lis 2009, 12:27

radim bez vrhnja, po ovom prvom ininom receptu, imam ga umemoriranog. kako mi je hokaido prošli put bila mala, stavila sam još mrkve i krumpira. bila je tako fina, slatka. još sam na suho prepržila mješavinu sezama, bućinih i suncokretovih sjemenki pa smo curka i ja radile cvjetiće na površini juhe - dovoljno je gusta, samo ne pretjerivati s vodom, kao što piše u receptu, tek toliko da prekrije povrće pa još malo, malo.

23 lis 2009, 13:10

Ja sam je prosli put pravila na sezamovom ulju, luk prodinstala, dodala hokaido bundevu na kockice izrezanu, zalila vodom koliko da pokrije bundevu, 20-30min na srednjoj vatri. Kad je bilo gotovo dodala malu konzervu kokosovog mleka i narendani svezi djumbir, so i beli biber.

23 lis 2009, 13:20

ja sam prodinstala malo poriluka, dodala mrkvu i na kocke narezanu bundevu, pokrila s vodom i kuhala dok nije sve omekšalo.
Izmiksala, dodala vrhnje, začinila (sol i malo chillija - ako ne jedu klinci)
prepržila sjemenke, posula s njima i s malo bućinog ulja i :1

doduše jela sam ju samo ja :roll:

23 lis 2009, 13:55

Skuhano :D Meni je jako fina, F. je pojeo al ne baš slasno. Koja još fina jela spremate od bundeve? :mah

23 lis 2009, 13:55

Moj recept je slijedeći:
Opranu bundevu očistim od koštica, ogulim, porežem na male kockice
i stavim kuhati u malo vode. Kad je kuhana (mekana) smiksam je štapnim
mikserom, dodam malo vegete, papra i kiselog vrhnja. Ne dodajem masnoće,
brašna ni ništa slično.

23 lis 2009, 15:23

meni jako pase malo octa dodati na kraju kuhanja...

23 lis 2009, 15:42

anlan je napisao/la:još sam na suho prepržila mješavinu sezama, bućinih i suncokretovih sjemenki pa smo curka i ja radile cvjetiće na površini juhe

o da, slaaatko :5

23 lis 2009, 15:46

Uvijek narezem na komadice, ne ribam i ne stavljam brasno a bome ni krumpir. Nekako mi zao kvarit okus povrca koje je temelj juhe. A bude gusta u svakom slucaju.

23 lis 2009, 18:46

mrava je napisao/la:oko 1,5 kg je dovoljno jer one puste vodu

:bonk Sorry, cure, tek sad vidim da mi se omakla jedinica u decimali, dovoljno je oko 0.5 kg ribane bundeve.
Odgovori