O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
19 sij 2010, 22:25
ionače sam ljubiteljica navedenoga,ima li tko recepte s grizom?
jednostavne,komplicirane????
20 sij 2010, 11:28
imas onaj kolac s grizom na receptima. Ja sam griz kuhala s juhom, za prilog. Onako napravis gusto kao polentu.
20 sij 2010, 11:29
Griz noklice za juhu
20 sij 2010, 11:34
imas onaj kolac s grizom na receptima.
Ne znam jel' Adorabla govori o istom, ali ima jedan recept koji sam negdje stavljala s grisom, jabukama i cokoladom - odlican je i uzasno jednostavan.
20 sij 2010, 11:37
GRIZ TORTA/KOLAČ
Sastojci
1 litra mlijeka
3 dcl griza
1,5 dcl secera
15 dkg margarina
1 paket petit keksa
Skuhati griz i ohladiti, dodati margarin i po zelji podijeliti smjesu na dva ili vise dijelova, te svaki obojiti po zelji, cokoladom ili nekim ekstraktom u boji po zelji.
Slagati: red petit keksa umocenih u mlijeko, dio fila, red petit keksa, fil, ...zavrsiti sa petit keksom, te ukrasiti slagom.
evo kako je izgledalo kad sam pravila kao torte :
20 sij 2010, 11:54
ovo mi se bas dobro cini - samo, moze putar umjesto margarina?
20 sij 2010, 12:35
naravno, jos bolje....
20 sij 2010, 14:30
evo, imam ja jedan recept iz knjige steve karapandze

on tu kaze kukuruzni griz,no ja ne vidim zasto ne bi bio i neki drugi, izgleda mi fino, nisam probala
KOLAC OD GRIZA I JABUKA0,5 kg jabuka
1 l mlijeka
5 dl vode
250 g kukuruznog griza
10 zlica secera
50 g grozdjica
2 jaja
1,5 dl vrhnja
Zakuhati mlijeko s vodom, dodati 6 zlica secera i malo soli. Kad je mlijeko zakuhalo dodavati griz, a potom umijesati grozdjice. Pokriveno kuhati na laganoj vatri oko 15tak min. Cesto promijesati, potom maknuti s vatre. Jaja pjenasto umutiti i uz mijesanje uliti u smjesu od griza. Oblik za pecenje premazati maslacem, posuti brasnom i jos toplim grizom ravnomjerno izliti. Jabuke oprati, oguliti i narezati na tanke snite. Tako narezane poslagati po grizu i lagano pritisnuti. Vrhnje izmijesati sa 4 zlice secera i preliti preko jabuka. Peci u zagrijanoj pecnici na oko 200 stupnjeva, 20-30 min.
20 sij 2010, 14:45
Kolač sa grizom i višnjama (MOJ OMILJENI)
biskvit:
Petit keks
Prvi sloj:
1 teglica (680gr) Kompot od višanja
7 žlica Gustina
8 žlica Šećera
drugi sloj:
1 litra mlijeka
8 žlica šećera
8 žlica griza
4 bjelanjka
Treći sloj:
1 litra mlijeka
8 žlica šećera
2 vrećice pudinga od vanilije
4 žumanjka
Za biskvit poslažite Petit kekse na dno posude. Na njega izlijte prvi fil koji ste pripremili tako da ste višnje od kompota uz dodatak gustina i šećera kuhati 10-tak minuta (dok ne zakuha).
Zatim na to prelijte drugi fil koji ste pripremili kuhanjem griza u mlijeku sa šećerom i pri kraju umiješajte snijeg od tučenih bjelanjaka.
na kraju se prelije sa pudingom od vanilije u koje ste pri kraju kuhanja umiješali šećer i žumanjke.
U slast.
20 sij 2010, 14:48
Pomješaš sa svježim sirom i jajetom i skuhaš knedle, ispadnu
slično ko štrukli.
20 sij 2010, 14:52
irena11 je napisao/la:
GRIZ TORTA/KOLAČ
Sastojci
1 litra mlijeka
3 dcl griza
1,5 dcl secera
15 dkg margarina
1 paket petit keksa
Skuhati griz i ohladiti, dodati margarin i po zelji podijeliti smjesu na dva ili vise dijelova, te svaki obojiti po zelji, cokoladom ili nekim ekstraktom u boji po zelji.
Slagati: red petit keksa umocenih u mlijeko, dio fila, red petit keksa, fil, ...zavrsiti sa petit keksom, te ukrasiti slagom.
evo kako je izgledalo kad sam pravila kao torte :

Ovo mi izgleda jako fino, ali pošto sam ja početnik u koliačima, trebalo bi mi još par objašnjenja...
3dcl grisa se skuha u 1l mlijeka sa 1.5 dcl šećera?
Margarin dodati kad se griz ohladi? Šta ga onda treba smiksati s rizom ili?
20 sij 2010, 15:21
pa da, klasika, skuhas griz i kad se ohladi dodaš margarin, ili maslac...smiksaš sve, kao kremu kad pravis za neki kolač, i po zelji mozes i otopiti malo cokolade da bude cokoladna...ja obicno prepolovim pa pola osatvim bijelo, a u drugu polovicu dodam cokoladu
20 sij 2010, 15:23
irena11 je napisao/la:pa da, klasika, skuhas griz i kad se ohladi dodaš margarin, ili maslac...smiksaš sve, kao kremu kad pravis za neki kolač, i po zelji mozes i otopiti malo cokolade da bude cokoladna...ja obicno prepolovim pa pola osatvim bijelo, a u drugu polovicu dodam cokoladu
Hvala, draga!
Pravim ju za vikend!!
20 sij 2010, 18:02
IINA je napisao/la:Pomješaš sa svježim sirom i jajetom i skuhaš knedle, ispadnu
slično ko štrukli.
e da tocno; pola kile sira, 4 jaja (odvojeno), 6 zlica griza i 4 zlice brasna, 50dag putra
Da to i mi cesto, dapace jako cesto radimo.
I totalno novi izum, a mrak stvar su njoki sa purom ili grizom. Samo umjesto brasna jedan dio umijesas griz ili puru.
20 sij 2010, 22:30
Upravo sam napravila kolac od visanja s grizom
http://www.coolinarika.com/recept/griz-strudla-od-visanjaMoj vrlo omiljeni. Inace radim i ovaj s jabukama i grizom, jednom sam radila ove knedle i raspale su mi se kod kuhanja. Ne znam u cemu sam pogrijesila

a bas bi ih rado probala jer vjerujem da bi mi se svidjelo.
21 sij 2010, 09:59
Adorabla koliko knedli ispadne od toga? Čini mi se dosta smjese.
21 sij 2010, 18:54
ja radim zlicnjake, ne radim knedle to mi puno posla. Nama trima je to rucak. Dakle rekla bih knap za vas za rucak. Mozda bi to bila bolja vecera za vas (pod uvjetom da svi jedete

).
21 sij 2010, 19:40
KNEDLE SA SIROM by Sretna
1/2 kg sviježeg kravljeg sira
2 cijela jaja
1 šaka griza (sipaš na dlan dok ne počne "curiti" sa strane)
4 šake brašna
prsothvat soli
Priprema:
Nabrojene sastojke dobro izmješati vilicom (NE mikserom!), vlažnim rukama oblikovati knedle i staviti ih u kipuću vodu. Kuhati 12-15 minuta.
Preliti prezlama preprženim na malo ulja.
Poslužiti sa kiselim vrhnjem (moji klinci stave i malo šećera)
Sve je gotovo za 20 minuta, a stvarno je mljac.
21 sij 2010, 21:25
Adorabla je napisao/la:ja radim zlicnjake, ne radim knedle to mi puno posla. Nama trima je to rucak. Dakle rekla bih knap za vas za rucak. Mozda bi to bila bolja vecera za vas (pod uvjetom da svi jedete

).
sve znaš