Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Domaći juice od naranči

30 ožu 2010, 13:01

Dobila recept, jučer ga završila i sok je odličan, ovaj iz dučana u tetrapaku mu nije ravan..

Evo recept tko ga želi probati..

1 kg naranči
1 limun
šaka soli
10 dkg limunske kiseline
1 kg šečera

Naranče i limun dobro oprati, staviti u lonac, ubaciti šaku soli i prelijati vodom da se voće potopi. Ostavi se stajati 24 h.
Voće izvaditi i isprati, te narezati na komadiće zajedno sa korom, opet prekriti vodom i ubaciti limunsku kiselinu. Ostaviti da odstoji 24h.
To voće prekriveno vodom prokuhati 20-25 min, i kad se ohladi, izmiksati štapnim mikserom.
Posebno prokuhati 8l vode sa 1 kg šečera.
Kad se ohladi, izmiksano voće promješati sa prokuhanom vodom, procjediti kroz gazu i lijati u flaše.

Dobije se 9l soka za cca.15 kn.

:D
Zadnja izmjena: Zwerka; 30 ožu 2010, 22:02; ukupno mijenjano 1 put/a.

Re: Domaći juice od naranči

30 ožu 2010, 13:38

je mrak je sok. To je recept jako star, sigurno vise od 15 godina. Tada je bio iznimno popularan i svi su ga radili.
Ja ga vise ne radim jer se bojim da su narandje jako spricane i odbija me zato pomisao da ih miksam s korom. Da imam domacih, vjerojatno bih i ja radila.
I stavljam manje secera ali to zato sto ja opcenito ne volim secer

30 ožu 2010, 16:39

bez ljutnje ali meni je grozan ovaj recept,em saka soli em kila secera,brrr :loce
ja najvise volim iscjediti cistu narandzu,je da mi treba brdo za par casa ali ipak :dunno

30 ožu 2010, 20:15

sol se stavlja da unisti mikrobe. Prva voda sa sakom soli se baca naravno. Tek onda na te ociscene narance (mozes ih jos jednom oprati) ide miksanje i secer. Dapace mi nismo uopce stavljali limun nego samo limunsku kiselinu i pola naranci smo gulili (nakon soli) a pola smiksali s korom.
Inace sto se tice okusa soka, potpuno se varas. Sok je fenomenalan. Ukusan i izvrstan.

30 ožu 2010, 21:57

babalu je napisao/la:bez ljutnje ali meni je grozan ovaj recept,em saka soli em kila secera,brrr :loce
ja najvise volim iscjediti cistu narandzu,je da mi treba brdo za par casa ali ipak :dunno

Naravno da nema ljutnje, ali da ga probaš, promjenila bi mišljenje, siurna sam u to.
Adorabla je to savršeno objasnila!

31 ožu 2010, 10:20

Nakon kaj se voće nareže i doda kiselina kolko se doda vode za kuhanje? I dal se onda miksa zajedno s tom vodom il se procijedi pa miksa samo voće?

Kolko sok može stajati? se pasteriziraju boce ili ne? Pretpostavljam da je sok jak tj da ispadne sirup pa se rijedi ili se pije čist?????

31 ožu 2010, 10:35

totalno me zanim isto što i teutoniju oko soka.

31 ožu 2010, 10:56

Kad se voće nareže, doda se vode toliko da se to voće prekrije i ostavi se stajati 24h.
Nakon što odstoji, voće prokuhati u toj istoj vodi u kojoj je odstajalo i kad se ohladi, izmiksati zajedno - voće+voda u kojoj se kuhalo, a tek kad se promješa s prokuhanom 8l vode+1 kg šečera, onda se procijedi.

Sok nije gust, baš je pravi juice i pije se samo tako.

Ja boce nisam pasterizirala, samo sam ih dobro oprala i sok spremila u podrsum.
ne znam koliko može stajati, mjesec dana sigurno, bitno da je na hladnome, ali kod nas neće morati stajati niti toliko, jer smo već pol popili! :dada

31 ožu 2010, 13:27

Zwerka radi malo drugačije pa ću ja po svom sistemu jer mi je to bliže
Prvo se neoguljeno i nenarezano voce, kila naranci ostavi stajati 24 sata u slanoj vodi.
Onda se drugi dan ta voda baci, narance se properu u vodi. Ja pola naranci ogulim i narezem na snite ili kako ti pase.
Prelijem to narezano voće s 2l vode i dodam 40-50g limunske kiseline. Ostavim stajati 24 sata i nakon 24 sata izmiksam stapnim mikserom i kuham 10 minuta (znaci nakon sto prokuha 10 minuta.
Nakon ovog kuhanja mozes sve skupa procijediti da ti ispadne cist sok ili mozes sve staviti, ali onda mora biti jako dobor smiksano. Ja preferiram verziju cijedjenja kroz plasticno cjedilo.
Dodam 8 litara vode i 80dag sećera te cijelu tu ogromnu kolicinu raspodijelim u boce. Uvijek stavljam u staklene boce one sa sarafom.

Mozes pasterizirati boce (u rerni u vodi, naravno staklene) cca 10 minuta ili mozes zatvoriti i staviti u frizider. Meni sokovi traju jedno 4-5 dana i nije mi se dosada ucrvao cak niti kad ne pasteriziram, medjutim vjerujem da nije dobro ostaviti na sobnoj temperaturi duze od tjedan dana. Secer i limunska kiselina su konzervansi tako da se bakterije ne bi smjele razvijati.

Sok nije jak, nije sirup, nego ima okus onog dvojnog C. Jako podsjeca na njega. MIslim da se to u trgovini, u prodaji zove nektar jer ima 20% udjela voca. Pretpostavljam onako laicki, nemam pojma.

31 ožu 2010, 13:48

Hvala ,mislim da bum isprobala.,
Mada ja svojim curama svako jutro iscijedim 3-4 naranče dodam tople vode do 4 dl i žličicu meda i ulijem svakoj u malu bočicu od Jane.To popiju ujutro prije vrtića i baš im paše.

31 ožu 2010, 21:27

ja sam u naletu disleksije ovaj topik u nekoliko navrata procitala kao - domace juhice od naranci :loce

nemam vise recept po kojem sam ja nekada (dosta davno) pravila ovakav juice al na istu je foru. i priprema i kolicine su tu negdje, ili iste.
super da si me sjetila jer je sok meni prefin i sigurno cu ga uskoro opet napraviti.

Uvijek stavljam u staklene boce one sa sarafom

i ja.
nisam pasterizirala boce, nije mi se sok kvario al i uvijek bi jako brzo planuo.

31 ožu 2010, 21:39

Solea je napisao/la:ja sam u naletu disleksije ovaj topik u nekoliko navrata procitala kao - domace juhice od naranci :loce

:lol

02 tra 2010, 17:35

:up

12 tra 2010, 10:02

Napravila sok ,izvrstan je ,sve smo već popili.

Čak ga nisam ni cijedila ,ne smetaju nam mrvice.

14 tra 2010, 00:55

Mi smo radili na drugačiji način al je isto bio fini.
Mi nismo kuhali, nego bi voće zamrznuli, pa onda smrznute naranče izribali (s korom ili bez, kako kome paše), pomiješali s limuntusom, šećerom i vodom, i procijedili nakon pola sata. Ne sjećam se više omjera, al mislim da je isti kao u ovom Zwerkinom receptu.

22 tra 2010, 09:52

Ako se brzo potrosi, moze onda i u plasticne boce? Bojim se da nemam desetak boca trenutno, a narance jucer potpila.
Odgovori