Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

quinoa

10 lip 2010, 10:45

spremate li to? mislim, ne neke makro-mikro recepte nego s obicnim sastojcima pa podvalite djeci, muzevima ;)
ja sam ju nedavno prvi put problaa na jednom rodjendanu u salati (mijesano krastavac, rajcica, quinoa, slanutak), zanimljivo.
kupila ju jucer i sta sad?? :plavusa

Re: quinoa

10 lip 2010, 11:05

Za početak skuhaš i staviš u bilo koje varivo :mah

10 lip 2010, 11:33

Nemam pojma kaj je to.

10 lip 2010, 11:35

Zdrava vrsta žitarice :)

10 lip 2010, 11:41

s puno proteina i važnih aminokiselina.

quinoa sadrži sapunin (čini mi se da se to tako zove) pa se mora dobro oprati a nije loše ni namočiti 15-30 min.

Tmama, eto ta salata je zapravo mikro-makro kombinacija :lol

meni je najbolja u varivima i salatama. kad se kuha za salatu stavlja se u kipuću vodu.

10 lip 2010, 11:45

kAKVOG JE OKUSA kuhana? :plavusa

10 lip 2010, 11:46

Nikakvog :lol

10 lip 2010, 12:03

ja je kuvam sa pirincem kao prilog, 1:1 (nekad bude 2:1 u korist pirinca), niko se ne buni :)

10 lip 2010, 12:08

Di se nabavi? Samo u dućanima zdrave hrane?

10 lip 2010, 12:10

Mislim da ima i u Konzumu na zdravoj ekopolici (zelena zona).

10 lip 2010, 12:46

Tmama, eto ta salata je zapravo mikro-makro kombinacija

:lol a znas da sam na tebe mislila kad sam pitala, ali previse mi bude tih algi, tofua, bibi-bobi namirnica koje niti ne znam procitat, kamoli pronac, a da ne govorim da moji to ne bi sigurno jeli :dunno zato sam pitala za provjereno sto mo's podvalit. ne kazem ja da to nije fino, ja sam otvorena za probat, ali ne volim bacat. a i nisam neka kuvarica :oops:
hvala na savjetima, i dalje su dobro dosli. znaci uglavnom variva, mijesani s rizom, salata.....
btw. ja sam ju kupila u dm-u, na policama zdrave hrane, nekako se tamo sve cesce i dulje zadrzavam :lol (ivana ;) )

10 lip 2010, 13:01

mirbi je napisao/la:Di se nabavi? Samo u dućanima zdrave hrane?
drži je i dm. alnatura.

10 lip 2010, 13:01

evo ti jedan jednostavni recept:
Toasted Quinoa Salad

3/4 c. uncooked quinoa
1 c. diced carrots
1/2 c. chopped red bell pepper
1/4 c. minced parsley
2 sliced green onions
juice of 1 lemon and 1 lime (or 1-2 tbsp. of each)
1 1/2 tbsp. soy sauce or tamari
2 cloves minced garlic
1 tsp. chilli sauce (tobasco)

Rinse quinoa and drain. Put in a pot and dry toast until a few grains
begin to pop. Add 1 1/2 cups water, bring to a boil, cover and simmer
for 15 minutes, or until the quinoa has absorbed all the
liquid. Remove from heat and let stand for 10 minutes. Fluff with fork
and let cool.

Mix carrot, red pepper, parsley and green onion in large bowl. Add
cooled quinoa and toss to combine. Whisk together lemon and lime
juices, soy or tamari, garlic and chilli sauce. Pour over salad and
combine well. Chill until serving time. We also enjoy throughing in
a few steames, cooled snow peas. Serves 4 - 6.

10 lip 2010, 13:02

bibi-bobi namirnica

:lol

10 lip 2010, 13:05

vidim da je u postu iznad mog TmamaKiN2 napisala da je ima u dm-u :oops:
ja je koristim umjesto tjestenine za juhu.

11 lip 2010, 00:24

imamo i stari topik o quinoi ;)

http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... lit=quinoa

11 lip 2010, 09:10

solea - hvala

inace, samo da se pohvalim. jucer sam odmrznula saft za spagete pa sam u njega ubacila kuhanu quinou, bilo je jaako fino. iako, prva reakcija mog N kad je vidio (mozda sam stavila malo vise pa se bas vidlo): :angry :/ "necu jesti te migoljice" :lol onda sam ga uvjerila da to nema nikakvog okusa pa je probao i pojeo gotovo sve, a K je pojela sve bez pitanja :dada
sad idemo dalje...

11 lip 2010, 09:48

btw, kad sam bacila oko na taj stari topik, koji je pisan prije nekih godinu dana, skuzila sam da se i nisam puno pomaknula:lol
i dalje stavljam u variva i salate, dodajem rizi i jecmu, salatama i to je to :)

11 lip 2010, 09:57

Uglavnom kao salatu:
ivanaCH je napisao/la:skuha se quinoa i ostavi da se ohladi. Nareze se mladi luk, rotkvice, doda se kukuruz, kuhana arame, krupno ribana mrkva, na suho poprzene sjemenke suncokreta, buce i sezama (ne mogu se sjetit jel ide jos nesto) i zacini se sa tamarijem, maslinovim uljem i rizinim octom. KOlicina po ukusu. Ovo mi je najdrazi recept za quinou, jer inace mi ta beskrajno zdrava zitarica nije bas draga.

I stavljam u varivo - npr. u dinstane tikvice s porilukom, mrkvom i sl.

12 lip 2010, 08:10

ja sam u petak napravila vlastitu improvizaciju :mrgreen
mijesala bulgur i quinou, skuhala u slanoj vodi.
posebno na maslinovom, cesnjaku i malo curryja izdinstala tikvice, skuhala grasak i sve pomijesala. to smo jeli kao topli prilog. navecer sam u ostatak (ohladjeni) narezala cherry rajcice i to smo jeli kao salatu.

12 lip 2010, 13:09

Ja to svako toliko gledam i okrecem u ducanu, al nikako da se odlucim kupit. :lol

14 lip 2010, 09:09

Ja to svako toliko gledam i okrecem u ducanu, al nikako da se odlucim kupit

ovako sam i ja, pa uzmem, pa ipak vratim :/ no, na kraju sam ipak kupila, nisam pozalila.
za vikend sam radila musaku, i stavila sam ju i u meso za musaku, NITKO nije ni primjetio, stavila sam nesto manje nego prvi put.
btw. jucer sam napravila zanimljivu salatu, ali s kuskusom, iako je moglo i s quinoom, ali mi se nije dalo kuhat, ovako mi bilo brze.
kuskus sam natopila limunom i vodom, narezala na kockice krastavac, rajcicu, trebalo bi i malo sira ali nisam imala, zacinila solju i masl.uljem, nasjeckala persuna i promijesala, ohladila i navecer smo ju K i ja smazale

14 lip 2010, 09:16

nekidan je teta u DJH pravila taboulleh od quinoe umjesto bulgura (ili kus-kusa), samo što je umjesto mente stavila peršin
ja sam jučer radila sličnu salatu kao ti, Tmama, samo od kukuruznog kus-kusa i osim rajčica i krastavaca, dodala sam još tikvice koje sam malo popržila na tavi (na mrvicu ulja sam na par minuta bacila sitno narezane tikvice da ostanu cijele, a ipak omekšaju). to nam je bio prilog za ručak

21 lip 2010, 11:32

Ja ju jučer skuhala u slanoj vodi i bila nam prilog uz roštilj i kuhano povrće, jako jako fino i meni i MM-u ,K je bilo super ,a M je rekla da ona to ne bu jela te male kuglice, al je ipak pojela da nije ni vidla. :mrgreen

21 lip 2010, 12:50

mahima je napisao/la:Za početak skuhaš i staviš u bilo koje varivo :mah

kako je uopce kuhate? ima li kakvih pravila?

21 lip 2010, 17:45

kuha se prema uputi na vrecici, slicno kao riza. ali, najprije ju treba oprati pod mlazom vode, ako ne onda navodno zadrzi svoj gorkasti okus :dunno kuha se nekih 20tak min u malo posoljenoj vodi

21 lip 2010, 18:31

hvala! :kiss

22 lip 2010, 19:33

ne samo oprati pod mlazom vode nego i namočiti bar 15ak minuta.

22 lip 2010, 22:53

Ina66 je napisao/la:nekidan je teta u DJH pravila taboulleh od quinoe

ina, ne budi škrta, daj recept. znam da imaš :mrgreen

Ivana, ja sam negdje čitala da se kao ne namače :dunno
jel se sigurno namače?
jer meni je isprana uvijek malo gorkasta.

i ja guram samo u variva i salate :oops:

22 lip 2010, 23:37

ne znam za namakanje, nisam isprobala, ja ne namacem vec samo isperem pod vodom. kuham dok ne postane prozirna.

prilazem link s opsirnijim info. ;) - http://www.makronova.com/article.aspx?PartID=1010
Odgovori