Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Gravce na tavce

24 srp 2010, 00:54

Ajmo Makedonke, dajte origigi recept za gravce na tavce, please.
Trazim malo po netu, pa se dosta razlikuju, mislim sve su to varijacije na temu, pa me zanima kako to vi radite.

Re: Gravce na tavce

24 srp 2010, 12:53

Ja nisam makedonka al sam po preporuci isprobala ovaj recept i od tad je on redovno jelo na našem meniju
http://www.coolinarika.com/recept/tavce ... -moj-nacin
ne držim se strogo recepta, uvijek to ispadne neka moja varijanta ali ovaj recept mi je nit vodilja. jednom sam stavila jedan feferon i bilo nam je prežestoko pa ne stavljam više. osim kobasice ja stavim još suhog mesa tipa komadi pršuta ili rebarca a kapulu (ev.. porilukl dinstam na panceti).
Inače meni je bolji kad je zapečeniji i gušći

24 srp 2010, 22:38

stavis pasulj da se kuva, prvu vodu kad prokuva bacis. stavis sledecu vodu i puno naseckanog luka, kad pocne da vri, smanjis i kuvas polako. naravno i posolis ;) a tu mozes ubaciti i suvu crvenu papriku. ako kuvas uz to i meso, mozes staviti, ubaciti meso. obicno idu rebra ili kobasica, kako ko voli. ja ih cesto stavim kada prebacim u pekac, tako da, mozes recimo pola sata pre nego sklonis sa vatre da ubacis i meso.
kad bude skoro skuvan, pravis zaprsku (ja je jedino pravim za ovo, zatosto jedino jelo koje zelim da bude full kao kod moje bake ili mame je bas ovo). tu ide opet luk, dinstas, stavis onda kasiku belog brasna i alevu papriku, i odokativno naseckas beli luk (cesanj bese??) u to pred sam kraj. onda zaprsku ubacis u pasulj, i promesas.
sve to zajedno ubacis u zemljani sud, ili kakav god (moze i vatrostalna, moze i obicna) i da ne bude puno vode. sve to u rernu i peces dok se ne zahvati korica odozgo.
do sada nisam promasila, nikad...
moja mama stavlja i nanu u to, ili bosiljak..ali ja bas i ne volim to.
ovako kako sam ti napisala ga ja radim, proslo je puno usta kroz moj dom, i svi su trazili recept!

24 srp 2010, 22:44

rusulica, uz duzno postovanje ka onom receptu, ja ga nikad tako ne bi spremala ;)
uglavnom, makedonska jela su jednostavna za spremanje, i najcesce se koristilo ono sto imas sigurno po kuhinji :mrgreen
sva jela koja sam probala, tradicionalna su veoma jednostavna, bez brdo dodataka koje se pisu po receptima makedonske kuhinje..

25 srp 2010, 18:41

ja imam super recept, stavljala sam ga jednom na rodi, ali sada ne stignem da napisem. javim se kasnije.

25 srp 2010, 20:46

Jullishka je napisao/la:rusulica, uz duzno postovanje ka onom receptu, ja ga nikad tako ne bi spremala ;)

ja sam uvijek otvorena za nove recepte i konstruktivne kritike pa uvažavam tvoju (premda recept nije moj) ali bih voljela da si pojasnila što točno po tebi nije dobro :)

25 srp 2010, 20:52

nisam makedonka :) ali radim ovako kao i Julls :kiss jedino sto ga uvijek radim bez mesa :dunno
priznajem da voooolim kad se stavi i malo bosiljka :liza
paradajz/pelat nikad nisam stavljala niti cula da neko tako radi gravce.
i da - uz to obavezno salata od svjezeg kupusa :dada

25 srp 2010, 22:35

Ja radim grah s lecom u pecnici koji bi se mogao usporediti s ovim s rusulicinog linka, ali to nikad ne bih zvala gravce na tavce. :) Odlicno je, prefino i svi smo odusevljeni time, ali to nikako nije isto jelo kao gravce na tavce. ;)

25 srp 2010, 23:46

i ja bi jednom probala originalno gravče :dada
moj tata je bio valjda još u vojsci u Makedoniji prije skoro 50 godina i stalno priča o tom jelu

26 srp 2010, 00:26

radim po receptu by grozni koji sam nasla na ovom forumu ... meni je odlican ... e sad jel to origigi nemam pojma ali mi prefino

rusulice...
meni osobno se ne svida poriluk u ovom linkanom receptu, volim poriluk ali mi ne ide uz ovaj recept

26 srp 2010, 07:48

po tom receptu mi se ne svidja ni poriluk, ni mrkva, paradajz tek nikako i lovor. u stvari, jedino luk, cesanj i pasulj su oni bitni elementi za gravce tavce, a ovakva jela "kako nase mame prave" su nasa domaca jela ;) a i sama autorka recepta kaze da je to recept njene mame i da se razlikuje. e sada, mene iritira uglavnom sve ono sto se imenuje odredjenim imenom (tavce gravce) a nije to. to je isto kao moja svekrva sto pravi "seosko meso", a to nema veze sa pravim receptom..al ne, ona ga je u makedoniji dobila i ne moze biti pogresan :roll
ja znam za tavce gravce oduvek (baba mi je radila u restoranu) i ovo je recept po kojem su ga pravili po restoranima ovde, oduvek, pa tako je i ona moju mamu valjda naucila, a ja od njih. uopste ne naginjem i ne zapinjem da je ovo "moje" bolje, ja samo kazem da je ovo recept za koji ja znam da se pravi i to ne samo u "mojoj" kuci, vec kod svih ovde dole koje ja poznajem...
olja, ja meso stavljam zbog muza, meni je bez mesa savrseno :mrgreen
i da, kupus salata....ooohhhh....

26 srp 2010, 12:17

Ja nisam Makedonka, ali moja mama je pravila ovako kao Julishka. Za to smo kupili specijalni glineni glazirani lonac (koji moze u rernu) i iz njega je gravce bolje.

Ovakva glinena posuda
posuda za gravce na tavce

26 srp 2010, 12:27

Juliska mislim da si me krivo shvatila, braniš se ko da sam te napala. Uopće ne, samo me zanimalo, s obzirom da si ti kompetentna na ovoj temi, da mi pojasniš što po tebi nije dobro u tom receptu.
Ja isto ne želim govoriti o tom čije je bolje, dapače želim probati i druge varijante da isprobam što meni paše. Samo sam podijelila sa vama svoj način spremanja (jedini za koji sam znala a dobila ga po preporuci) jer sam ovaj topic i doživjela kao pitanje kako spremamo gravce na tavce (uvažavam ako ovo što ja spremam nije to jelo, ja sam ga dobila pod tim imenom ali ako vi kažete da nije onda OK).
Inače ja mrkvu i svježu papriku isto ne stvaljam a poriluk samo nekad i malo i samo zato što ga inače mrzimo a ovdje mi izdinstan dobije okus kapule pa ga ne osjetim puno u jelu.

26 srp 2010, 13:09

Ja sam bas neki gledala u Lidlu keramicku posudu koja bi, izmedju ostalog, trebala biti ok i za takve stvari. Ima li tko iskustva s njima?

26 srp 2010, 14:17

Kakva je LiK? Ja pecem sve u keramickim ili staklenim posudama u rerni, neke sam nabavila u IKEA-i, a neke u drugim raznim supermarketima i sve su OK.

26 srp 2010, 23:10

rusulica je napisao/la:Juliska mislim da si me krivo shvatila, braniš se ko da sam te napala. Uopće ne, samo me zanimalo, s obzirom da si ti kompetentna na ovoj temi, da mi pojasniš što po tebi nije dobro u tom receptu.

sori rusulice, ali mislim da nigde ne ostavljam takav dojam...niti mislim da sam napadnuta, niti se branim, cak sto vise, eto tamo gore ja rekla sta mi se ne svidja u receptu :)
a inace, nisam ti ja neka kompetentna, mos' videt tamo gore jedan topik specijalno za mene :mrgreen ja samo spremam onako kako su me naucili, a jbg, paprikas mi neide, ali evo, tavce gravce mi je ludilo :dada :mrgreen
pis sista!

27 srp 2010, 05:25

julls, kao prvo tnx na receptu. vrlo je slican onome kako moja mama radi, ali na net-u naidjoh da unutra ide ajvar :shock pa svasta nesto. Moja mama stavlja i suhu papriku i to mu daje poseban shmek. Meni je to malo tesko dostupno ovdje, ali definitivno je puno bolje s njom.
Koliko luka stavljas? Ne cesnjaka, nego crnog luka?
Glinena posuda je isto vazna. Ja cu sljedeci put pokusat sa keramickom posudom iz slow cookera.

27 srp 2010, 08:29

cleo, ja uvek stavim u onom prvom kuvanju (racunaj kuvam za 4 osobe, uvek nam neko dolazi na tavce kad ga spremam) 4 velike glavice, da ima :)
probaj u vatrostalnoj posubi, bude isto dobro i tako! pa onda jos 2 pri zaprzivanju, znaci 6 luka mu dodju, plus odokativno cesnjak, i toga stavljam puno.
ajvar...bozeeee :lol

27 srp 2010, 10:32

Smama, nisam kupila keramicku. Ja sve takve stvari radim u vatrostalnim posudama, pa ne znam ima li smisla kupovati keramicke, hoce li ispasti ista bolje? :dunno

27 srp 2010, 10:37

Neće.
Ja volim gravče, pa kako god napravljeno.
Mislim da mi ni ovaj ajvar ne bi smetao :lol

27 srp 2010, 11:43

LiKmama je napisao/la:Smama, nisam kupila keramicku. Ja sve takve stvari radim u vatrostalnim posudama, pa ne znam ima li smisla kupovati keramicke, hoce li ispasti ista bolje? :dunno

Nece. Razlika se primeti u ukusu samo u onoj posudi ciju sam fotku stavila, zasto i kako :dunno

28 srp 2010, 19:58

50% makedonske krvi pa imam svoju poluvarijantu gravčeta na tavčeta :mrgreen

2 glavice luka zdinstam
dodam 1 srednji patlidžan narezan na kockice
zatim 1 veću tikvicu, također na kockice
1 veću mrkvu na ploškice
sve to lijepo dinstam i podlijevam
dodam paradajz, crvenu papriku, koji feferon, sol, papar
na kraju bacim kuhani bijeli grah
i sve se još malo krčka

To prebacim u tepsiju i malo zapečem, 20 minuta na 200
Nas 4 pomažemo prste.

Ne znam kako se to zove, zaboravih, ali ima neko jelo koje je radila moja baka, piletina i riža i krumpir pa se to isto zapeče. Kako se to zove?

28 srp 2010, 21:02

Da nije pilav?

28 srp 2010, 22:21

Matilda a meso?

28 srp 2010, 22:22

SM, zar u pilav ne ide pirinac/riza kao glavni sastojak?

28 srp 2010, 23:45

ja, isto mislim da je to pilav- olja, riza mu jeste glavni sasojak ali ide i piletina i krumpir.

28 srp 2010, 23:59

my mistake - citam na preskokce :oops:

29 srp 2010, 19:36

A sada evo famoznog recepta za tavce gravce:

Gravce se treba dobro oprati i staviti u serpu sa malo vode da prokljuca. Onda se ta voda baci pa se stavi nova voda. U toj vodi sa grahom se mete i seckani kromid (t.e crveni luc, kapula (mislim da se tako kaze kod vas). I onda se grah skuva.
Kad se skuha stavi se u zemjano tavce (ili neko drugo), Doda mu se crveni piper, crn biber, zejtin i so. Stavi se u rernu i pece na 200stepeni. Treba paziti da se ne presusi ali i da bude dobro pecen. Da zarumeni odzgo.
Znaci isto mozes odozgo staviti i kobasice, papriku ili slicno. Ali originalni recept je takav sam po sebi bez nikakvih dodataka.

Ovaj recept sam pisala davno na GP i to je to. Nema nikakve filozofije.
Pozdrav :)

30 srp 2010, 10:17

rusulica je napisao/la:Matilda a meso?

Radim bez mesa. Nismo baš mesojedi pa nam ova kombinacija najbolje odgovara. :dada

30 srp 2010, 10:31

Ja pasulj obicno radim bez mesa, jer mi je sam po sebi dovoljan kao kompletan obrok (uz neku salatu naravno). Ali moj mesojed (citaj MM) uvijek gundja kad ga napravim bez mesa uz komentar kako pasulj bez mesa, a tako bi dobro legla rebarca :lol
Odgovori