Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Brašno

14 lis 2010, 08:17

Evo, nešto sam našla, ako netko zna nešto drugo, ispravite me :zivili
Ja sam recimo cijeli život palačinke pekla od glatkog brašna, tek prije koju godinu sam počela stavljati oštro samo za sebe ili u kombinaciji s glatkim, a najčešće s raženim, integralnim, graham, zobenim i sl. I bile su dobre i jedne i druge :) (mislim nisu se lijepile i sl.)
Sad tu vidim da kažu da može i s glatkim i s oštrim.

Pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim brašnom jer se proizvodi od same jezgre zrna žita. Odlikuje se blagom žućkastom bojom i oštrom granulacijom, po čemu je i dobilo svoj naziv.
Preporučuje se za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, odnosno, za one poslastice koje kao sredstvo za narastanje trebaju prašk za pecivo.

Glatko ili oštro brašno - nije li svejedno? Za palačinke, na primjer, uzima se oštro, a za lagana pečena tijesta glatko. Niste li sigurni koje biste upotrijebili za neki kolač, najbolje je pomiješati pola jednoga i pola drugoga.
Domaće tjestenine i rezanci pripremaju se najčešće od bijelog glatkog brašna, a za žličnjake, okruglice i njoke prikladnije je oštro brašno.

Pšenična brašna bijela Brašno tip 500 glatko koristite za: kruh, pecivo, kolače, za lisnato tijesto (savijače), prhko tijesto (pite), vučeno tijesto (štrudle), lijevano tijesto (palačinke), domaće tijesto (lazanje, tarana, ravioli, kaneloni, pivsko tijesto, tijesto za pohanje, za zapršku i ljevance).

Brašno tipa - oštro koristite za: krumpirovo tijesto (okruglice sa šljivama, valjuške, kiflice), hrustavce, žličnjake, njoke od kruha.
Možete koristiti i tamnija brašna (tip 800, tip 850, tip 1100) na isti način.

Ostala brašna Raženo brašno, kukuruzno brašno, heljdino brašno, ječmeno brašno, zobeno brašno. Navedena brašna mogu se koristiti u kombinaciji sa pšeničnim brašnom tip 500, bilo da pripremate dizano ili neko drugo tijesto.

Re: Brašno

14 lis 2010, 09:15

Hmmm ,meni palačinke s glatkim brašnom ne uspijevaju ,gnjecave se .
Radim uvijek s oštrim ,no htjela bi raditi s graham ,raženom ,a sva ta brašna su preglatka tj presitna :dunno

14 lis 2010, 09:23

Moram priznati da nisam znala ove stvari. Sve slastice radim s glatkim brasnom, a i njoke. Ostro koristim iskljucivo za friganje i za kreme. Kupujem ga na kile, a glatko po 5 kila (ili dobijem sa sela vrecu od 20kg). Onda znate u kolikom omjeru koristim jedno i drugo brasno. Bas cu iduci put probati palacinke sa ostrim brasnom da vidim razliku.

14 lis 2010, 09:28

teutonija je napisao/la:Hmmm ,meni palačinke s glatkim brašnom ne uspijevaju ,gnjecave se .
Radim uvijek s oštrim ,no htjela bi raditi s graham ,raženom ,a sva ta brašna su preglatka tj presitna :dunno

Mi za palačinke miješamo bijelo (glatko) i integralno ili brašno od pira. Naravno ne budu kao bakine, al se sve pojedu :) S raženim ne ispadnu dobro.
Zadnja izmjena: lastavica; 14 lis 2010, 09:29; ukupno mijenjano 1 put/a.

14 lis 2010, 09:29

Meni pak palačinke s oštrim brašnom budu nekakve krute i sirovaste.
Super su mi palačinke s raženim brašnom (pola bijelo-pola raženo), ali one budu gnjecaste.

14 lis 2010, 09:43

ja često miješam raženo i/ili zobeno (smeljem pahuljice ;)) i budu jako fine, kako to rijetko tko radi, uvijek dobijem hrpu pitanja oko tih palačinki :mrgreen

14 lis 2010, 09:46

a ja skoro sve radim sa oštrim brašnom
palačinke radim u omjeru pola pola, tako su mi najfinije
glatko stavljam samo ako u receptu izričito piše - glatko brašno

14 lis 2010, 10:36

ja radim s onim koje mi padne pod ruku.

nego, zanima me ako se oštro tip 400 smatra najkvalitetniji, onda je tip 500 lošije kvalitete ili šta?

14 lis 2010, 10:45

Ja gotovo isključivo koristim ošto brašno (najdraže mi je čakovečko za kolače :))

14 lis 2010, 10:54

Meni gnjecave palačinke nevaljaju,jedino ak radim američke s praškom za pecivo ,one su dbblje al onak flafaste(ajme riječi) al nisu gnjecave.

Ja glatko koristim isključivo za dizana tijesta.

VIPmama -kak melješ pahuljice?

14 lis 2010, 13:48

Našla stari link na kojem se pisalo o brašnu.
Folne, T 400 ima manje pepela od T 500.

viewtopic.php?f=63&t=52163

By olja on Thu Aug 27, 2009 1:40 pm
Tip brašna označava količinu pepela u brašnu (npr. tip 400, tip 500 su bijela brašna, a tip 1100 je crno brašno).

Slovo T skracenica je od „tip brašna”, a broj 400, 500, ili 850 pored njega oznacava kolicinu pepela u brašnu. Pepeo je presudan za kvalitet brašna.
Saznanje da u brašnu ima pepela koji je odlucujuci za njegov kvalitet – ma koliko zacudjujuce – ima opravdanje i u potpunosti razrešava zagonetnu oznaku. Evo i jednostavnog, strucnog objašnjenja.
Zna se da se brašno dobija od plodova žitarica ocišcenih od zaštitnih, spoljašnjih omotaca takozvanim postepenim mlevenjem u posebnim mlinovima. Prema broju mlevenja i korišcenja razlicitih vrsta sita dobija se i brašno odredjenog stepena finoce. Od staklaste pšenice, cija zrna sadrže više belanèevina, dobija se oštro brašno, a od brašnjave, sa manje belanèevina u zrnima, meko brašno. A da bi se odredio kvalitet, prah se podvrgava posebnom laboratorijskom ispitivanju – oglednom spaljivanju. Od celokupne mase i jednog i drugog brašna izdvaja se po 5 grama, kao uzorak, i spaljuje na grejnoj ploèi dok ostalo brašno odlazi u velike peæi i podvrgava se temperaturi od 900 stepeni Celzijusa.
Pepeo uzorka èine mikroèestice neorganskih i neisparljivih mineralnih materija iz omotaèa zrna, poput kalijum-karbonata, fosfata, kalcijuma, magnezijuma, oksida gvožða i mangana, koje ne sagorevaju prilikom spaljivanja. Na osnovu kolièine tog pepela odreðuje se boja i kvalitet brašna. Naravno, njegova zastupljenost izražena je procentima miligrama pepela u kilogramu brašna. Što ga je manje, brašno je svetlije. Tako su odreðena i tri tipa brašna – belo, polubelo i crno. U belom brašnu T 400 ima samo 0,45 odsto pepela, u T 500 sadržaj pepela je od 0,46 do 0,55 odsto. Polubelo brašno, oznaèeno sa T 850, ima oko 0,75 odsto pepela dok se po oznaci T 1100 prepoznaje crno brašno u kome je pepeo zastupljen sa 0,95 do 1,15 odsto.
Razlièiti tipovi brašna s manjim sadržajem pepela imaju, takoðe, i manji sadržaj belanèevina, enzima, masti i vitamina. Dakle, manje su hranjiva i zdrava, ali imaju bolja tehnološka svojstva. Tako su bela meka brašna odlièna za spravljanje hleba, peciva i raznih kolaèa, oštra za testenine. Polubela i crna brašna po svojim tehnološkim osobinama teža su za mešenje, ali pošto su bogata mineralima, od njih se spravljaju hleb, pecivo, testenine...

14 lis 2010, 13:48

folne, kaže da se radi od najkvalitetnijih dijelova zrna, ne pitaj mene :lol

teutonija, u onom malom "jajetu" ček da nađem fotku neku.. nema baš ništ na netu slično :rollereyes onak kao mali zatvoreni sokovnik izgleda okruglast, "jajast"
možeš i u mlincu za kavu

14 lis 2010, 14:05

Hvala Duga!

14 lis 2010, 15:13

Prije neko vrijeme je bio na tv-u neki kuhar i rekao je da oštro ide u sva tijesta koja su rijetka, kao što su palačinke itd.
Osobno koristim oštro za sva tijesta s praškom za pecivo (pogotovo biskviti). Sve u što ide kvasac stavljam glatko. Pite i vučena od glatkog.
dunja je napisao/la:glatko stavljam samo ako u receptu izričito piše - glatko brašno

a ja sam pak negdje pročitala da se pod brašno podrazumijeva glatko, osim ako nije specificirano oštro.
Odgovori