O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
16 ožu 2011, 08:48
Zanima me zašto zaprška nije zdrava, odn. u čemu je problem s njom? Čista znatiželja

.
16 ožu 2011, 09:47
tri bijele smrti : šećer,sol i bijelo brašno

, pa ako možeš izbjeći da u jelu ne dodaješ dodatno brašno , ako nije potrebno , čemu onda!
Osim što je dodatno kalorično nije ni zdravo na ulju pržiti brašno , ja izbjegavam kad god mogu. Ovo je moje saznanje, možda netko zna i nešto više o tome
16 ožu 2011, 10:33
Zanima me zašto zaprška nije zdrava, odn. u čemu je problem s njom? Čista znatiželja

.
Pretpostavljam jer se radi o prženom bijelom brašnu

.
Jednako tako znam da grah bez zaprške nije grah

.
16 ožu 2011, 10:40
Duga je napisao/la:Jednako tako znam da grah bez zaprške nije grah
a ne, ne... rado bih te pozvala da ti iz prve ruke dokažem da je moguć super grah bez zaprške
naučila me moja mama

i rado ga spremamo i jedemo
ja cijeli život jedem jela bez zaprške, moja mama ju je izbacila još daaavno zbog problema sa žuči
i sva jela koja bi inače tražila zapršku spremamo najnormalnije bez nje
16 ožu 2011, 10:52
newmom je napisao/la:Duga je napisao/la:Jednako tako znam da grah bez zaprške nije grah
a ne, ne... rado bih te pozvala da ti iz prve ruke dokažem da je moguć super grah bez zaprške
naučila me moja mama

i rado ga spremamo i jedemo
ja cijeli život jedem jela bez zaprške, moja mama ju je izbacila još daaavno zbog problema sa žuči
i sva jela koja bi inače tražila zapršku spremamo najnormalnije bez nje
i mi. kod nas je to izbacio tata jer je on glavni kuhar. odavno.
16 ožu 2011, 10:55
i ja oduvijek jedem bez zaprške, naučila da to nije zdravo a zašto ne znam
i grah mi je super. bez zaprške
16 ožu 2011, 11:15
već je napisano zašto zaprška nije zdrava, a vi koje ju ne stavljate - što stavljate umjesto zaprške?
ja izgrabim malo juhe (tekućine) iz lonca u kojem kuham i u nju dodam žlicu brašna i malo manje crvene paprike. fino zagusti i bude mljac!
16 ožu 2011, 11:17
ne stavljam nista umjesto zaprske. uvijek su mi variva cak pregusta.
za rijetka variva postoji opcija pasiranja dijela povrca - kao sto radi lara72, ali meni to nikad ne treba
16 ožu 2011, 11:17
ina ja napravim isto kao i ti
eventualno kapnem malo ulja u šalicu osim juhe, tek toliko da mrvu zamasti
16 ožu 2011, 11:18
ovo kako sam gore napisala radim za fažol (ne volim rijetki, vodenasti), ostala variva su mi OK i rijetka
16 ožu 2011, 11:20
za grah podinstam na maslinovom malo kapule i mrkve npr. dodam na kraju nekada i 1 krompir koji isto zgusne, ali najčešće već bude gusto samo po sebi. u neka variva gdje nema graha dodam malo ječma i on mi zgusne. može se mixati ali to sam možda 2 puta napravila, nikad mi nije potrebno.
16 ožu 2011, 11:21
pa kako na što
recimo kad radim prisljeno zelje pobrašnim ga - iliti poštaubam, kako bi moja baka rekla
negdje mi paše rjeđe negdje gušće - raštiku zgusnem malo s krumpirom
al baš mi ovisi o trenutnoj volji kako ću napraviti
kelj i poriluk i mahune uvijek malo zgusnem brašnom i juhom
16 ožu 2011, 11:22
ivana7997 je napisao/la:ne stavljam nista umjesto zaprske. uvijek su mi variva cak pregusta.
x
u grah stavim malo naribanog krumpira(kad popržim kapulu, dodam ribanu mrkvu i krumpir, okrenem, dodam passatu, promiješam
i dodam vode i prokuhani grah, kasnije začine itd-nikad ne bude rijedak, krumpir se totalno raskuha i daje mu gustoću)
16 ožu 2011, 11:22
Ja radim isto ko i Ina,zapršku nisam nikad radila
16 ožu 2011, 11:25
a-ha, sad mi je jasnije zašto vam ne treba zaprška za fažol. ja moj, naime, ne kuham na dinstanoj kapuli i mrkvi već sve stavljam zajedno u vodu
znači da je moj zdraviji
16 ožu 2011, 11:30
hm, ne bih rekla. ja ne dinstam na ulju
16 ožu 2011, 11:34
slažem se s Ivanom...ja kapulu dinstam na žlici maslinovog

i ovakav način kuhanja mi uopće ne smeta, dok mi
recimo i najmanja količina brašna,pa makar zamućenog s vodom, jako smeta, a o zapršci da i ne govorim
16 ožu 2011, 11:36
Ja najčešće zagustim s malo brašna, crvene paprike i vode, a gotovo za svako varivo dinstam luk na ulju (osim par njih u koje ne ide luk) pa se na kraju svede na isto... ili je pak problem baš u tome što se to brašno malo poprži?
A kako zagustite špinat na mlijeku? Bez zaprške ga niti ne znam napraviti
Također, bešamel je, u stvari, zaprška s mlijekom.
16 ožu 2011, 11:39
ne radim zapršku, nego štapnim mikserom smiksam malo graha, slanutka, leće ili već ono od čega radim varivo.
16 ožu 2011, 11:40
Novamama je napisao/la:za grah podinstam na maslinovom malo kapule i mrkve ...
Zar nije maslinovo ulje kancerogeno ako se termički obrađuje???
Ja špinat ne radim više na mlijeku, već samo na malo ulja stavim češnjaka, gore špinat i vrhnje za kuhanje, posolim dodam muškatnog oraščića i to je to. Puno finije.
16 ožu 2011, 11:45
Bea, dokazano je da nije. O tome smo već raspravljali, i to sa znanstvenim dokazima
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... o#p2323270
16 ožu 2011, 11:45
Ja grah isto kuham, ako je s puno povrća onda mi se zgusne (kad je sezona
svježeg raznovrsnog povrća) ali ako kuham ono pravi vojnički grah
znači sami grah, suho meso, špekec onda mi se baš i ne zgusne.
Ali evo vidiš gore je netko naveo umjesto zaprške koju isto ne volim
i ne stavljam niti u mahune niti u u kelj, poriluk, mogla bih na ulju
izdinstati luk pa onda naribanu mrkvu, krumpir, i zaliti
rajčicom (crv. paprika), pa onda ubaciti u kuhani grah umjesto zaprške.
16 ožu 2011, 11:50
beammama je napisao/la:Zar nije maslinovo ulje kancerogeno ako se termički obrađuje???
svojedobno sam se konzultirala s jednom kuharicom(završila u NYC onaj njihov culinary institute)da li je masl. ulje
dobro za prženje itd i rekla mi je da masl. ulje ima nižu točku izgaranja i da zato nije pogodno za prženje, pohanje itd.
ali se može inače koristiti u kuhanju...nije mi spominjala da se ne smije uopće termički obrađivati

moja sveki cijeli život kuha s maslinovim
16 ožu 2011, 11:52
Beppa Joseph je napisao/la:Bea, dokazano je da nije. O tome smo već raspravljali, i to sa znanstvenim dokazima
super i hvala za link
16 ožu 2011, 19:02
isto ne koristim zaprsku vec odavno,ponekad stavim gulas a ponekad fantu i to sigurno nije zdravo jel tako?
Ne jedemo bas tako cesto grah pa si mislim da nije tako opasno ako ponekad nesto ubacis sto nebi trebao

sa fantom mi je super jer ima malo ljut ukus koji volimo ali nikad ne stavim cijelu vrecicu
16 ožu 2011, 19:13
meni umjesto zaprške super dođu "slinave" žitarice npr. ječam, quinoa, proso i sl... ako se dobro skuhaju, skoro nestanu u varivima, posebno u grahu, a daju taj gustu fini umak nalik na zapršku (uz crvenu papriku)... i naravno, uz svo sitno sjeckano ili ribano povrće koje bih inače stavila u juhu...
16 ožu 2011, 21:01
Ja grah oduvijek radim bez zaprške, uvijek mi ispadne fino gust tako da nije bilo potrebe. Špinat mi je najdraži sa zaprškom i totalno me podsjeća na djetinjstvo.
Mislim da se hrana da fino zgusnut i sa kuzom (da, da, onaj što imate iz spasonosnog recepta za proljev) bar je meni poslužilo.
16 ožu 2011, 23:45
dodoli je napisao/la:Ja grah oduvijek radim bez zaprške, uvijek mi ispadne fino gust tako da nije bilo potrebe
zaprsku nevolim,umjesto nje koristim vodu sa malo paprike i zgusnjivaca(bijelo i kukuruzno brasno)bude mi super
16 ožu 2011, 23:57
Ni ja ne koristim zapršku. Kad kuvam grah sve stavim u vodu bez dinstanja i bez ulja i ispadne mi super i bude gust. Uvijek kupujem šareni grah, samo jednom sam kuvala bijeli i od njega mi se nije zgusnulo.
17 ožu 2011, 00:06
MalaSirena je napisao/la:Ja najčešće zagustim s malo brašna, crvene paprike i vode, a gotovo za svako varivo dinstam luk na ulju (osim par njih u koje ne ide luk) pa se na kraju svede na isto... ili je pak problem baš u tome što se to brašno malo poprži?
A kako zagustite špinat na mlijeku? Bez zaprške ga niti ne znam napraviti
Također, bešamel je, u stvari, zaprška s mlijekom.
Ovako i ja - zagustim s brasnom i vodom i u sve stavljam luk. Ili pred kraj u varivo dodam ispasirani skuhani krumpir.
Spinat radim na besamelu, da, koji je zaprska