Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

mramorni kolac - problem

18 ožu 2011, 17:52

Dakle, imam jednostavan recept koji uvijek uspije, tijesto super naraste. Medjutim, problem je sto uvijek najvise naraste sredina kolaca (cesto i 'pukne' tijesto) pa mi to bas ne izgleda lijepo (nije da se ne pojede). Je li ima neki trik za ovo ili nesto nije ok sa mojom rernom?

a recept je sljedeci:

4 jaja
16 kas brasna
16 kas secera
16 kas ulja
16 kas mlijeka
1 prasak za pecivo

Re: mramorni kolac - problem

18 ožu 2011, 18:55

kažu da se nesmije namazati (nauljiti ) kalup sa strana nego samo dno i da sigurno neće puknuti...nisam još probala pa neznam , tek sam neki dan za ovo čula

18 ožu 2011, 23:06

moguce, ja uvijek namazem i strane kalupa
bas cu probati iduci put bez toga

hvala :buket

19 ožu 2011, 11:09

Probaj u kalupu za kuglof.
Dobro ga namaži maslacem i pospi prezlama (mrvicama).

Dodaj vanilin šećer, malo korice od limuna i predlažem da u dio smjese staviš žlicu kakaa i malo ruma, tada će biti pravi mramorni ;)

19 ožu 2011, 11:17

da... zato se to radi u kalupu s rupom :dada

možda je kod tebe puno cijela vrecica praska za pecivo na 16žlica brasna (jel to negdje oko 250g??)

u nas je recept s maslacem
4 jaja
250g maslaca
250g šecera
500g brašna
1/8l mlijeka
i 1 prašak za pecivo... limunova korica, malo ruma nekad

19 ožu 2011, 11:21

nije puno cijeli PP, moj recept je za 28 dkg brašna :dada
Ja mramorni vijenac radim po rcp s praška za pecivo od Dolcele :)

19 ožu 2011, 11:56

titirlica je napisao/la:kažu da se nesmije namazati (nauljiti ) kalup sa strana nego samo dno

ništa u što ide prašak se ne masti stranica, samo dno

19 ožu 2011, 11:57

Lena je napisao/la:
titirlica je napisao/la:kažu da se nesmije namazati (nauljiti ) kalup sa strana nego samo dno

ništa u što ide prašak se ne masti stranica, samo dno

:klanja
hvala na ovom savjetu!!

19 ožu 2011, 18:49

Rima, dodam sve to osim ruma ;)
hvala na savjetima :)

19 ožu 2011, 19:06

ako kalup nema rupu onda kada je napola pečeno proći nožem po sredini kroz kolač i neće puknuti :dada

24 ožu 2011, 11:42

Koliko pecete mramorni kolac i na kojoj temperaturi? Moj vjeciti problem je sto sve uglavnom prepecem :ajme nemam ventilatorsku pecnicu pa bi mi trebala info za neku vulgaris.

24 ožu 2011, 17:18

za sva tijesta koja "rastu" uz stranice kalupa ne bi trebalo mastiti stranice... nemam pojma zasto se "zakoci" na pola :dunno

Trini je napisao/la:Koliko pecete mramorni kolac i na kojoj temperaturi?

na 190 (al' to je moja pecnica :roll ) normalna pecnica na 175... e sad, koliko dugo, zavisi od kolicine, debljine, sastojaka, kalupa .... najlakse ti je da probas drvenim stapicem ubosti u sredinu, ako izadje vlazan - nastavis peci, ako je suh - peceno je
Odgovori