Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Blitva

13 lip 2011, 18:37

Blitva je na nasem podnebju MK relativno nova. Megjutim kako sam procitala puno protiv spanaca pocela sam kuhat blitvu. E sad napravila sam je 2 puta kao spanac na isti princip. Interesuje me kako se mogu upotrebit drske od blitve. Citala sam nesto na internetu da se drske na bacaju i da se mogu upotrebiti. Kako ih vi koristite??? I ako imate jos neki interesatni recept za blitvu bila bih vam zahvalna. ;)

Re: Blitva

13 lip 2011, 18:43

Pohane stabljike blitve
- pravila ih par puta :up
Iako, blitvu većinom samo obarim, posolim i nakapam maslinovim uljem i služim uz kuhani krumpir (manje omiljena varijanta :) ) ili složim svima omiljenu musaku s mlj. mesom :dada

13 lip 2011, 20:21

Kod nas se blitva obicno kuha ovako kako je Olja napisala - krumpir se izreze na manje komadice i kuha u velikoj posudi s puno posoljene vode dok nije napola kuhan. Tada se stavi oprana blitva, skupa sa stabljikama i kuha se dok stabljike ne omeksaju, taman koliko treba i krumpiru da se dovrsi. Ta voda se ocijedi i sve se zacini sa cistim maslinovim uljem ili mjesavinom maslinovog i suncokretovog ulja. Po ukusu jos dodati soli, a moze i cesanj ili dva cesnjaka, narezano sitno.
Najbolje posluziti sa ribom spremljenom na bilo koji nacin ili s tvrdo kuhanim jajima.

Uz tako standradno radjenu blitvu, radim i ovo, nazalost nemam tocne mjere jer radim odoka, zavisno o tome koliko zelim da bude 'blitvasto' :)
Napravim slanu pitu od posnog sira - kore za pitu se premazu smjesom od 1/2 kg sira, 1 jaja, sol po ukusu i jako kratko kuhana blitva (skupa sa stabljikama), ohladjena i narezana na manje komadice. To se sve skupa pece i bude njam. :)

A svakako pogledaj i ove linkove.

13 lip 2011, 22:05

jos jedan nacin, iako vrlo slican gore opisanom...
umjesto da se kuha u puno vode ja u loncu preprzim luk i cesnjak na mjesavini obicnog i maslinovog ulja i dinstam blitvu dok sav sok iz nje ne ispari. sa strane skuham krumpir i dodam gotovoj blitvi. jako je mljac. ja sam sretna sto moji klinci kad je kuham jedu samo nju, meso nula bodova. hoce i ribu... :)

13 lip 2011, 22:08

Ja radim i polpete od blitve, juhu i tzv zeleni krumpir

13 lip 2011, 22:15

Možeš napravit tijesto i blitvu narezat na rezance,posoliti i začiniti maslinovim uljem.Bude odlično,moj zvrk jedino tako jede blitvu.A možeš i kupovne kore,al ukusnije je sa domaćim tijestom.Još ako imas peku,super.

14 lip 2011, 08:27

Ja je obično kuham s krumpirom, ali tako da dok je čistim odvajam stabljike, one deblje prerežem na pola da ih malo stanjim, krumpir razrežem na ploške, pa njega i stabljike stavljam u posoljenu vodu na 15-ak minuta. Tek onda stavljam blitvu, na jedno 5-10 minuta, procijedim i zalijem maslinovim uljem.

14 lip 2011, 09:15

Bellina je napisao/la:Ja je obično kuham s krumpirom, ali tako da dok je čistim odvajam stabljike, one deblje prerežem na pola da ih malo stanjim, krumpir razrežem na ploške, pa njega i stabljike stavljam u posoljenu vodu na 15-ak minuta. Tek onda stavljam blitvu, na jedno 5-10 minuta, procijedim i zalijem maslinovim uljem.

X

14 lip 2011, 09:35

a i quiche sa šunkom i blitvom :dada
ponašaš se kao da je špinat :dunno

14 lip 2011, 11:12

Bellina je napisao/la:Ja je obično kuham s krumpirom, ali tako da dok je čistim odvajam stabljike, one deblje prerežem na pola da ih malo stanjim, krumpir razrežem na ploške, pa njega i stabljike stavljam u posoljenu vodu na 15-ak minuta. Tek onda stavljam blitvu, na jedno 5-10 minuta, procijedim i zalijem maslinovim uljem.

da, na ovo sam zaboravila jer obicno pri ruci imam domacu blitvu kojoj stabljike nisu jako debele. U ducanima ona blitva koja se prodaje ima vecu stabljiku od lista pa je to potrebno prije obraditi, list se skuha zacas.

14 lip 2011, 16:52

Cure hvala vam puno . :klanja

14 lip 2011, 19:01

Majo, ja ti u tavi samo na kratko propržim sitno nasjeckani pršut sa malo maslinovog ulja.Dodam skuhanu i sitno nasjeckanu blitvu,vrhnje za kuhanje,jako sitno nasjeckani češnjak ( po svom ukusu količina češnjaka ).Kada zakuha ubacim njoke i još par minuta lagano kuham i miješam.Ne stavljam sol niti bilo što drugo jer je pršut slan pa sve bude onako kako treba. :p
U nedostatku svježe blitve isti postupak je sa smrznutom.
I umjesto njoka možeš skuhati neko drugo tijesto pa ubaciti u umak od blitve. :mah

15 lip 2011, 09:26

a u nedostatku blitve može i špinat :lol

15 lip 2011, 09:36

Ja ko i Bellina, ali imam blitvu iz svog vrta. :)

Inače, osim soparnika, dalmatinskog specijaliteta, obožavam pitu zeljanicu. Blitva i sir...

Pravi sam blitva fan. :lol

16 lip 2011, 23:01

Ja najviše volim blitvu pod ulje s patatama, ali je ja još onako skuhanu izgnječim sa onom velikom šupljikavom žlicom. To uglavnom rade po otocima. Ali najvažnije mi je da je blitva domaća, ona po marketima je odurna.
A sad evo ti super recept za stabljike (rebra) od blitve:

ZAPEČENA REBRA OD BLITVE
Rebra skuhati u posoljenoj vodi i poslagati u vatrostalnoj ili zemljanoj posudi. Onda redaš - sir na kockice, narezana tvrdo kuhana jaja, posoliš, popapriš, na vrh idu rebra i sve to zaliješ sa bešamel umakom i zapečeš. Njam

26 lip 2011, 16:41

Sutra ponovo blitva na meniju. Dodoli probam ovaj tvoj recept za drske bas mi je mljac. :)
Jos jedno pitanje do kada ima blitve sveza da se kupi. Danas bila na pijaci i uzela lepu zelenu sa lepim belim drskama. Al kazem posto sam pre 2 meseca pocela da kuham blitvu upitah se do kad ima sveze da se kupi i dali prakticirate da zamrznete blitvu i kako to radite???
Odgovori