O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
11 ruj 2011, 08:34
dajte mi dobre recepte za juhe.
moji jedu juhu svaki dan, nekad kuham i dvije

znam za klasiku, pileća, juneća, jedemo guste od brokule, karfiola, miješanog povrća i isto tako bistru od povrća.
uglavnom mi se par juha vrti u krug i dosadne su mi

jel ima netko dobrih recepata?
11 ruj 2011, 08:48
mi najčešće jedemo samo domaću pileću, juneću kuhanu sa puno povrća... al one guste ne
nisam ih do sad spravljala, ali bi svakako htjela to promijeniti, pa budno pratim ovaj topic
11 ruj 2011, 08:55
thalia, radim te juhe kaj si i sama nabrojala.
mesne, bistre s rezancima ili domaćim noklicama. zatim druga varijante je da nasjeckam kuhano mesto i povrće u juhu.
povrtne krem skoro svaki dan... uglavnom je baza cvjetača ili brokula i koja mrkva pa dodam peršin, pasternak, celer, korabu - kako kada.
poslužim ih sa svježe sjeckanim peršinom ili s nekim sjemenkama, najčešće sezam. ponekad prepečene kockice kruha... svakako.
ne stavljam u njih vrhnje, samo skuham povrće i smiksam sa štapnim.
nisam radila krumpirocu juhu, to mi se čini da bi bilo zgodno s peršinom, zatim odlučna je juha od poriluka... ma nema povrća koje ne može u juhu
11 ruj 2011, 09:21
Na nabrojano setila sam se jos guste juhe od bundeve (buce), paradajz corbica, krem corba od narandzastog sociva.
11 ruj 2011, 11:07
sve jedemo, osim krem juhe od crvene leće, ajde S_m, daj recept.
11 ruj 2011, 12:03
Izdinsta se luk na malo ulja, doda se supena kasika ili dve koncentrata od rajcice, mrkva i soljica za kafu (ne ona najmanja, otprilike pola solje od 2dl) oprane narandzaste lece (ima u DM-u od alnature), doda se voda, sol i/ili kasikica zacina tipa vegeta, zatvori se ekspres serpa (moze i u obicnoj brzo se skuva). Nakon 30 min. se otvori (kuva se na srednjoj do laganoj vatri da leca ne zagori), izmiksira stapnim mikserom, zakiseli po ukusu, moze se dodati i pavlaka, soja sos ili worchester. Ako zelite da bude gusca na pocetku dodati jedan krompir (nekad stavim, nekad ne).
Nezdravija varijanta u skuvanu corbu iseku se hrenovke na kolutice i puste da zakuvaju par minuta (to je bilo u nemackom originalnom receptu), ali moze i bez mesa ili sa dodatkom bilo kog drugog mesa (manja kolicina koja moze da se skuva u istom vremenu kao i leca).
Uglavnom vrlo je brzo gotova, zasitna i jako ukusna.
Zelena, braon i crna leca imaju jace i kozastije opne koje se osete vise cak i izmiksirane od narandzaste lece, zato je ona za corbicu najbolja.
Ne preterivati sa nalivanjem vode (manje nego za obicnu juhu) da ne bude preretko (otprilike 1/3 visine u serpi je luk, mrkva i leca, na to jos 2/3 visine vode).
11 ruj 2011, 13:49
a jel mozete napisat i postupak za ove klasicne juhice iz prvog posta?
naime, "znam" kako idu ali mi bas ne uspiju svaki put
u potpisu
11 ruj 2011, 14:06
koje Mrđi? povrtne guste ili bistre mesne/povrtne?
mi volimo brokulu i peršin. to nam je najdraža.
izdinstaš korijen peršina, kapulu (crveni luk) ili poriluk na maslinovom, dodaš brokulu. preliješ vodom da voda prekrije povrće i možda još pola prsta. dodaš začine koje voliš (sol, papar, dm-ovu juhu) i kad se skuha, izmiksaš.
ja u ovu (kao i druge povrtne) stavim bijeli miso na kraju.
karfiol imamo verziju s mlijekom i bez.
s mlijekom - staviš kuhati karfiol u vodu, dodaš začine i češnjak. kad zakipi izmiksaš i razrijediš mlijekom, prokuha.
moja mama stavi karfiol u mlijeko i vodu, meni uvijek iskipi pa ja ovako.
bistre - u hladnu vodu komad mesa (najbolje ti je i junetinu i piletinu), mrkvu, celer, korabu, korijen peršina, list peršina, pola paradajza, pola paprike, možeš na kraju dodat i karfiol. kuhaš barem tri sata. ja dosolim tek na kraju. papri si tko kako hoće.
bistra povrtna - na maslinovom izdinstaš mrkvicu na kolutiće, korijen peršina i poriluk. kad zamiriše, podliješ vodom, dodaš korabicu na kockice i povrće koje hoćeš/imaš, kuhaš sa začinima (sol, papar, juha).
bundeva i krumpir - na maslinovom izdinstaš kapulu i češnjak, dodaš bundevu na kockice i jedan krumpir. zaliješ vodom kao i prvu, da ostane prst preko. ne više. staviš začine. kad je sve mekano, izmiksaš. na kraju si po želji možeš staviti chilly papričice u tanjur, tako je odlična. može se posuti i prženim košticama od bundeve.
11 ruj 2011, 14:23
mi cesto u zadnje vrijeme jedemo krem od tikvice i prosa. to mi je super kombinacija.
11 ruj 2011, 16:39
a recept?
11 ruj 2011, 17:00
ma nis posebno, ja ti sve od povrca krem radim isto. na maslinovom malo poprzim cesnjak dodam povrce (tikvice) malo podlijem vodom da prekrije i imam neku mjeru na svoju padelu za juhu - saku prosa. Sve skuham, dodam sol, izmiksam. Od zacina stavim svjezi bosiljak.
11 ruj 2011, 17:13
Ja obično kuham bistre (najčešće u zadnje vrijeme puretinu

- nije baš uobićajeno )
Ja stavljam u hladnu vodu luk, mrkvu, peršin celer, korabicu, obavezno list peršin i celer - sve veliki komadi) Isto bar 2 sata kuhanja da bi bila fina. Sol dodajem malo na početku, na kraju probam treba li dosoliti.
Povrtna s zobenim - poprži se na malo ulja sitno nasjeckano povrče - meni je dosta luk, mrkva, peršin i malo zobenih se isto poprži (sve kratko) i zalije vodom, posli i prokuha dok se povrće skuha. Ovisno o količini vode i pahuljica bude jako do srednje gusto.
11 ruj 2011, 20:30
Francuska juha od luka
Ovo je jedna od najpoznatijih juha na svijetu, a razlog tome vrlo lako ćete otkriti nakon što je pripremite. Osim što je puna vitamina ova juha je i nevjerojatnog okusa pa je sa razlogom u samom vrhu francuske gastronomije. Juhe od luka su postojale još u rimsko doba, ali veliku popularnost su doživjele 60-tih godina prošlog stoljeća zbog rasta popularnosti francuske kuhanje u SAD-u. Jeftini sastojci su glavni razlog zašto je ova juha u 18 stoljeću zvana juhom za siromašne. Recept ove juhe je vrlo jednostavan za pripremu.
(s neta sam skinula recept)
Sastojci:
1 / 2 kg luka – narezano
3 žlice maslaca
3 žlice maslinovog ulja
1 / 2 žličice šećera
1 litra jušnog temeljca (mesni ili povrtni)
2 dl bijelog vina
1 čajna žličica soli
1 / 2 žličice crnog papra
1 francuski kruh
12 kriške švicarski sir
Priprema:
U lonac stavite 3 žlice masla, 3 žlice maslinovog ulja I pola žlice šećera, držati na vatri dok se ne otopi. Dodati narezani luk i kuhani na umjerenoj vatri oko 20 minuta, sve dok ne poprimi zlatno žutu boju. Dodati jušni temeljac (može poslužiti I juha od kockice) i vino. te sve zajedno kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Francuski kruh narezati na fete, i saviti u zagrijanu pećnicu da se zapeče sa obje strane.Kada je juha kuhana uliti je u zdjelu, staviti pečeni kruh na vrh, pokriti sa 2 fete sira i zapeći u pećnici dok se sir ne otopi. Poslužiti toplo.
Jako kalorično, prolazi kao glavno jelo. Kao sir koristim ementaler. Zapečem u vatrostalnoj. Ne mora bit francuz može bilo koji kruh, crni paše super, meni je finija ako koristim dvije ili više različitih vrsta luka (može i mladi), a namjeravam probati i s malo poriluka.
11 ruj 2011, 20:58
Mi dosta trosimo temeljce. kad radimo mesnu juhu, obavezno ostatak smrznem u doze od 0,5 ili 0,75 l. Te mesne vazda kuham u punom ekspres loncu, tako da vazda ostane, a rijetko sutradan jedemo.
Na tim temeljcima radimo krem juhe - standard: dinstanje na luku, dodavanje povrca...
Nego, kod tih mesnih: je li bacate prvu vodu, je li asistite kraj lonca skidajuci pjenicu i ostale cake?
11 ruj 2011, 21:08
Ništa ne bacam i ništa ne skupljam
11 ruj 2011, 21:09
nikake kerefeke. strpam sve u lonac s hladnom vodom, papra u zrnu, soli i neka kuha.
11 ruj 2011, 21:48
Sole, obojica imaju temperaturu, jel me može to izvuć?
11 ruj 2011, 22:04
ajoj, miševi mali

pa kaj ti je tebi

, meni se samo sad ne da ništa pisati pa sam se sjetila ponudit ovo što već od ranije imamo + ovo što su cure ovdje napisale, eto ima toga a i bit će ih još
11 ruj 2011, 23:19
mrs. eastwood je napisao/la:Mi dosta trosimo temeljce. kad radimo mesnu juhu, obavezno ostatak smrznem u doze od 0,5 ili 0,75 l. Te mesne vazda kuham u punom ekspres loncu, tako da vazda ostane, a rijetko sutradan jedemo.
Na tim temeljcima radimo krem juhe - standard: dinstanje na luku, dodavanje povrca...
Nego, kod tih mesnih: je li bacate prvu vodu, je li asistite kraj lonca skidajuci pjenicu i ostale cake?
ja vrlo često napravim tako da mi ostane bistre mesne juhe i također je spremam u zamrzivač, ali u plastičnim čašicama od 2 dcl
(posložim čašice u dublji protvan, ulijem ohlađenu juhu u njih i stavim na smrzavanje - kad se smrzne, izvadim iz protvana i pobacam po ladicama zamrzivača)
to najčešće koristim za dodavanje raznim saftevima, kuham rižu u tome i sl., a u posljednje vrijeme si Paula sve češće izvadi po jednu smrznutu čašicu iz zamrzivača, zagrije u mikrovalnoj i popije prije/poslije škole...

a kod kuhanja mesnih juha, ja meso stavim u hladnu vodu, dodam jedan cijeli luk kojeg malo prepržim na vatri i poslim...
kad se na površini počne skupljat pjena, ja je obavezno obirem...
a kad voda zavri, tada u nju dodam sve ono povrće koje inače ide u juhu (mrkva, peršin, celer....)
kuham, ovisno o vrsti i količini mesa, od sat do dva i pol...
12 ruj 2011, 18:09
Ja sam totalno antitalent za bilo kakve juhe/supe

I kad citam recepte mislim si okej mogu to ja i na kraju mi nikad ne ispadne kako treba
12 ruj 2011, 23:31
Pored gore nabrojanih, bistrih, mesnih i gustih od mješanog povrća ja dosta često radim juhu od mrkve (pogotovo pred ljeto), zimi je i juha od karfiola (cvjetače) često na meniju. Meni je također jedna od dražih i minestrone, a ja i leću i slanić (slanutak) radim na juhu.
13 ruj 2011, 09:04
Ima li neko recept za minestrone?
13 ruj 2011, 09:10
super Rima.
Lena, Sole, oćete nas spojit?
13 ruj 2011, 09:26
merdzimek corba od crvene lece:
http://isprobanirecepti.weebly.com/3/po ... -orba.htmlne stavljam curry ali cesto uz sve sastojke ubacim malo rize, a od zacina obavezno ide nana i ljuta aleva paprika.
13 ruj 2011, 09:29
Jedna od najfinijih juha mi je Inina od bundeve i poriluka.
Mirci je svojedobno stavljala recept za juhu od češnjaka, koje je nama odraslima bila fina, al kod klinaca na žalos nije prošle. Vidiš mogla bi im ponovo ponuditi.
13 ruj 2011, 09:35
ma ja se sve namjeravam bacit na te od luka i češnjaka jer moji deru po oba bez problema.
ajd, vidjet ćemo.
md, nana je menta, jelda?
13 ruj 2011, 09:36
md, nana je menta, jelda?
13 ruj 2011, 09:40
Thalia, moji su prošlu zimu derali po tartaru s brdom češnjaka i Kiminom namazu od tune u koju sam stavljala gigantske glavice luka. Jel radi toga ili ne, zima je prošla što se zdravlja tiče dobro ko nikad.