Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Evo mene na receptima,taraaam!

22 ruj 2011, 12:41

Ajmo domajzle, recepti na suncu :mrgreen
Imam u planu da se uhvatim u kostac sa rodjendanskom tortom za mog prvenca!
Znaci,ne znam kako cu ja to izvesti,imam ja brdo recepata za torte, ali hocu nesto za decu i nesto sto se moze raditi (ukrasavati) sa fondan masom. Ovde ako zelis da narucis tortu sa fondan masom, onda ti kazu da mora biti plazma torta, a to necu. Zato ajmo, dajte pomozite zeni koja zeli da bude prava majka i da pravi i torte ko i njena mama :mrgreen
Znaci, jednostavne molim, da ju deca vole, i da mogu zalepiti fondan masu odozgo :dada a da se ne srusi!

Re: Evo mene na receptima,taraaam!

22 ruj 2011, 12:56

Ako želiš fondan, torta treba da je "tvrđa" i da može izdržati težinu fondana, zato ti i preporučuju plazmu ;)
Ja sam više puta već pravila po ovom receptu:
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... s#p2320940
kao manju tortu koju sam 'oblačila' u fondan.
Meni je preukusna, a i djeci se sviđa. Problem je, jel'te, kikiriki tj. ako imate alergičara :/
Imaš tu negdje na forumu i neke silne torte sa keksom - one ti isto ispunjavaju uvjete koje tražiš (jednostavne su, djeca ih obično vole, a mogu se maskirati u fondan).
Eh da - par puta sam radila i tzv. sladoled tortu (mada nema baš mnogo veze sa sladoledom, kako god) koju sam isto ukrašavala fondanom (recept za nju potraži na Sortiranim - znam da treba 1kg šlaga, a napraviš je bukvalno za pola sata).
Pitaj dalje :)

22 ruj 2011, 13:05

khm dosla sam jos jednom procitat, pored bebe i djecaka imas volju da radis tortu, zeno zmaj :luv

22 ruj 2011, 13:09

Majo :kiss imam :dada
Olja,ova sladoled mi je extra...anije mekana za taj fondan?

22 ruj 2011, 13:25

olja ti je sve lijepo napisala... a snickers je super torta! ono što je još bitno za fondant je da se ne ljubi sa šlagom i kremama na bazi šlaga tj. tučeng vrhnja i sira pa se takve kreme (ukoliko su dovoljno čvrste) moraju izolirati od pokrivke sa strana i odozgo :D

ja često ispod fondanta radim ovu:

Crno-bijela torta

tamna krema je od jaja i čokse, jako je ukusna:
1/2 l mlijeka
5 žlica šećera
6 žlica brašna
3 cijela jaja
20 dkg crne čokolade (ja stavim 30 da bude kremastija)
2 vanilin šećera
aroma od ruma i narančine korice
1 maslac

jaja, šećer i brašno se zamiješaju u gustu smjesu (kao za puding) i dodaju se u prethodno zakuhano mlijeko u kojem je otopljena natrgana čokolada, kuha na laganoj vatri 5-10 minuta, pusti da se ohladi i u još mlaku kremu se umiješa maslac... krema je dosta tekuća dok je topla, ali se u kalupu sa stajanjem stvrdne... ja sam radila duplu dozu da imam i za okolo torte jer mi je ticino išao preko, a i bila mi je visoka torta...

bijela krema je jako slična tamnoj, ali bez čokse:
1 l mlijeka
25 dkg šećera
8 žlica brašna
5 cijelih jaja
2 vanilin šećera
aroma od vodke-limun i limunove korice
1 maslac

kore su neka klasika, pekla sam 3 kore i rezala ih koncem po pola (zato su tako tanke):
4 jaja (odvojeno žumanjak i bjelanjak)
20 dkg šećera
20 dkg brašna
1,5 dcl ulja
1,5 dcl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer (bourbon)
3 žlice kakao u prahu (ili čokse, ali onda 4-5 žlica)

biskvit se peče na klasičan način... sve se dobro namoči adorablinim preljevom od naranče ili bilo kakvom voćno-slatkom tekućinom... voila

slika

ili moj drugi izbor Milka torta, ali tu ima lješnjaka, oprez za alergičare!

imam još jednu mrak varijantu zasitne narančine torte sa orasima, ali nemam sad recept u tiskanom obliku, ako te zanima napišem ti... slala sam ju neki dan na pp jednoj forumašici pa ću je tražiti da mi kopira :lol

22 ruj 2011, 13:58

Jullishka je napisao/la:Olja,ova sladoled mi je extra...anije mekana za taj fondan?

Nije :dunno
Ne znam pamtiš li Martinu prošlogodišnju tortu-kravicu:
http://i10.photobucket.com/albums/a131/ ... 2516-1.jpg
Mislim da se na slikama vidi kako je torta visoka, a 'izdržala' je fondan bez problema :dada
Međutim, kako je na bazi šlaga (a boysica je već napisala da se fondan topi u kontaktu sa šlagom), cijelu sam je obložila taaaaankim slojem smjese od umućenog maslaca i mljevenog keksa - time sam ujedno i ispunila rupe odn. zagladila površinu lijepo da bude ravna kako bi onda i fondan bio ravan (što naravno, opet, nije bilo savršeno ali je dobro za prvi put :) ).

22 ruj 2011, 17:35

meni je Milka torta odlična. bude baš čvrsta, a super je ukusna i ispadne je dosta.

radila sam otprilike po ovom receptu, smanjila čokoladu i šećer jer bi bila preslatka.

22 ruj 2011, 17:47

Masha je napisao/la:meni je Milka torta odlična. bude baš čvrsta, a super je ukusna i ispadne je dosta.

radila sam otprilike po ovom receptu, smanjila čokoladu i šećer jer bi bila preslatka.

Zar zaista u tu tortu ide 21 jaje?? :shock

22 ruj 2011, 18:21

snow :dada pa tri kore su po 7 jaja, za veliki kalup torte, ništa čudno :dunno

Masha, isti link smo stavile ;)

23 ruj 2011, 11:23

Boysmama, oprosti, nisam uopće skužila :oops:

snowwhite je napisao/la:Zar zaista u tu tortu ide 21 jaje?? :shock

ide, piše u receptu koliko čega ide.

23 ruj 2011, 13:08

OLJA :shock za tortu . :klanja Kolko ti je trebalo da ju ukrasiš?
Kak si radila fondan masu?

I još nešto ,
Sladoled torta (olja)

1 kg slaga umutiti sa 1 l mlijeka ili kisele vode (kada sam pravila posljednji put, stavila sam 1/2 l mlijeka i 1/2 l kisele vode). Slag podijeliti na 3 dijela.
U 1. umijesati 300 g mljevenog keksa
U 2. umijesati 200 g eurokrema/nutele
U 3. umijesati 200 g seckanih ljesnjaka/badema ili po zelji ostaviti bez icega.
U okrugli kalup za tortu sloziti redom 1., 2. i 3. smjesu i staviti da se dobro ohladi. Skinuti kalup i ukrasiti po zelji topljenom cokoladom.

Ova torta bi podnijela fondan? :shock mene je strah da uopće ne bi stajala :lol
Ide u šlag kremfiks i dal može slatko vrhnje ,nisam baš za one Hole zamjene.

23 ruj 2011, 14:00

Ajmo redom :lol
Kolko ti je trebalo da ju ukrasiš?

jedno par sati sam se igrala praveći ove životinjice - na kraju sam ih samo zalijepila za tortu.
Kak si radila fondan masu?

domaci-fondan-uz-video-klip
Odličan je - brzo se napravi, jednostavan je i podatan za oblikovanje :dada

Što se torte tiče:
kupujem šlag u prahu (ovako nešto), umutim ga s litrom tekućine, podijelim na tri dijela pa nakon što u prvi dio umiješam mlj. keks, stavim u zamrzivač dok mutim drugi dio.
Nakon što umutim drugi dio i izlijem ga preko prvog, opet sve vratim u zamrzivač dok mutim treći dio. I na kraju opet sve vratim u zamrzivač.
Obično je spremim navečer, ostavim u zamrzivaču preko noći, pa izjutra izvadim i 'oblačim' u fondan, nakon čega stoji u frižideru.
Pisala sam već gore da sam obično tortu premazivala smjesom od umućenog maslaca i keksa - to joj donekle da čvrstinu, a i služi kako šlag ne bio istopio fondan.

Nisam stavljala nikad ni kremfix, niti sam koristila vrhnje, tako da ne znam :dunno

23 ruj 2011, 14:09

Nisam uopće skužila da ide šlag pjena što sam trebala s obzirom da piše da radiš sa litrom mlijeka ili vode. :ajme

zamrzivač=škrinja ?? znači torta je ustvari smrznuta pa zato stoji? Što je i logično jer se zove sladoled torta? :ajme

Za fondan još jednom :klanja

23 ruj 2011, 14:15

teutonija je napisao/la:znači torta je ustvari smrznuta pa zato stoji? Što je i logično jer se zove sladoled torta? :ajme

:lol
da, škrinja :)

a fondan stvarno nije teško napraviti niti s njim nešto ukrasiti - to ako voliš npr. plastelin :)

24 ruj 2011, 13:13

Evo super jednostavne torte koja podnosi fondan!
1 kg jaffe
2dcl mleka
1 margarin

jaffe izlomiti na četvrtine.

mleko staviti da provri.
kad provri, staviti margarin.
promešati.
kad se to izjednači, preliti preko jaffe i promešati.
oblikovati u krug ili u pravougaonik.
(lakše je seći kad je pravougaonik).
odozgo ide šlag.

24 ruj 2011, 14:57

Olja, kravica je prekrasna :le
Odgovori