Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Šipak i šta napravit s njim?

31 lis 2011, 12:53

Imam ponešto šipka s kojim bi tila nešto napravit. Mislim da su mermelade, džemovi i sokovi malo komplicirani za radit. šta predlažete?
negdi sam pročitala da se očišćeni šipak može zamrznuti i poslije ga konzumirati.

Problem je šta je ovaj šipak kojeg imam dosta gorak.... :strah ali ža mi ga je bacit :roll

Re: Šipak i šta napravit s njim?

31 lis 2011, 12:56

onda ti je stvarno najbolje napraviti marmeladu, dodani šećer i limunska kiselina će ublažiti gorčinu i dobit ćeš finu zimsku mazalicu... jedino što treba cijediti i cijediti :znoj

31 lis 2011, 13:01

Ak imaš sokovnik napravi sok.

31 lis 2011, 13:51

ili ga osuši pa zimi imaš fin domaći čaj :)

31 lis 2011, 16:28

teutonija je napisao/la:Ak imaš sokovnik napravi sok.

kako ti uspije napraviti sok od šipka u sokovniku? meni velika većina bobica ostane neiskorišteno.

ja ga cijedim kroz cjedilo sa žlicom, dug i mukotrpan posao :znoj

31 lis 2011, 17:14

sok na ovo
slika
u sokovnik nisam ni stavljala, piše da ne smije.
na pasirki izađe i zadnja kap soka.

31 lis 2011, 22:00

Evo iskoristila sam šipak za neki desert koji sam našla na coolinarki. valjda neće bit dosta ljuto za jest! ;)

Edit: evo deserta je nestalo! i svima je pasao gorkasto - slatki okus. (tj. zadovoljio je ukus onih koji vole slatko ali i koji vole manje slatko). Coolinarka me opet spasila! :lol

02 stu 2011, 09:59

Madir je napisao/la:sok na ovo
slika
u sokovnik nisam ni stavljala, piše da ne smije.
na pasirki izađe i zadnja kap soka.

dobra ideja
madir, za što još koristiš pasirku?
treba mi još neki razlog da ju kupim :faca

02 stu 2011, 10:04

je, stvarno svaka kap izađe.
za pasirat povrće iz juhe i za šalšu.

02 stu 2011, 12:06

pa da, zapravo mi je pasirka krajnje nužna :mrgreen
navodno je i bolja za kvalitetu hrane, jel.

15 stu 2011, 22:32

imam negdje reecept za liker od šipka, potražit ću. a sok se može iscjediti i na obično cjedilo za limun.

15 stu 2011, 22:44

Došla sam idjeti što se može sa šipkom, nisam puno pametnija :lol , al reći ću da ja pasirku koristim za pasiranje krumpira kad radim njoke.

I ono jednom kad mi je pala na pamet glupost da radim kesten pire. Cijelo popodne posla za omanju hrpicu :znoj .

20 stu 2011, 21:34

davno sam jos ovdje na forumu dobila super savjet kako jednostavno dobiti sok od sipka - prerezati ga napola kao limun i jako stisnuti jednako kao kad cijedite limun. Sok skupiti u posudu i procijediti na cjedilu za caj. Ako koje zrnce i pobjegne stinuti ga zlicom na cjedilu. I to je sve, nema potrebe ni za kakvom filozofijom, posebno ako cijedite velike kolicine soka npr. za sirup.

21 stu 2011, 11:15

Da li ovde govorite o šipurku (mali crveni plodovi, većinom za čaj) ili šipku (naru - veliki plod pun malih crvenih bobica)? Ako je o šipurku, i ja bih voljela recept za taj liker, sirup i desert jer imam nešto šipurka koji trebam iskoristiti. ;)

21 stu 2011, 22:14

ovaj moj se odnosi na nar
Odgovori