Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

MUSAKA

10 lis 2012, 11:32

A danas bi na red mogla doći musaka od krumpira i mljevenog mesa ;)
Bili smo preko vikenda u Sofri meni jedan od najdražih bosanskih restorana i tamo sam se udavila u njoj... :liza
Pa jel ima netko neki fini receptić da podijeli ovdje ;)
Ovaj mi se čini dosta jednostavan http://www.coolinarika.com/recept/869491/ ali ja sam uvijek mislila da krumpir mora biti kuhan u ljusci :dunno
Koliko mi se čini ovaj je samo oguljen i stavljen sirov da se peće :conf

Re: MUSAKA

10 lis 2012, 11:36

Krumpir ide sirov! Pa pece se skoro sat vremena, dobila bi kašu da je prethodno skuhan.

10 lis 2012, 11:50

A kak ti se čini ovaj recept? Jednostavan je jel da :lol

10 lis 2012, 11:54

uvijek skuham krumpir i narežem ga na šnite - također prodinstam meso na luku, posolim, pobiberim
stavljam red krumpira, red mesa, malo prelijem smjesom vrhnja i jaja
(posebno pomiješam kiselo vrhnje i jaje i malo mlijeka, posolim malo)
tako dok ne potrošim - na vrh ide krumpir i prelijem vrhnjem pa stavim u pećnicu

ne dobijem kašu nikad, jer se peče vrlo kratko, dok se gornji sloj ne zapeče

10 lis 2012, 12:04

A koliko vrhnja mi treba? :dunno

10 lis 2012, 12:10

ovisi koliku musaku radiš - ako je tepsija (vatrostalna zdjela) veća, treba ti više i obrnuto, meni obično ode 1 i pol plavo vrhnje, više manje

10 lis 2012, 12:15

ja radim odokatovno (znam da ćeš sad napravit :ajme :lol) , 1-1,5 kg krumpira i 35-40 dkg mesa.

Ne koristim kiselo vrhnje jer ga ne volim ugrijano, već vrhnje za kuhanje i malo mlijeka pomješam s 2 jaja i tim prelijem zadnjih 20 minuta prije kraja.

I stavim ponekad malo naribanog sira na meso. Dijetna varijanta :lol :oops:

Vidiš dunja, nije loše, ali ovo sa sirovim mi je manje posla, ja sam uvijek za varijantu duže u pećnici ja manje u kuhinji :lol

10 lis 2012, 12:17

s tim se slažem :lol

10 lis 2012, 12:19

ja ovako isto k'o Rima :daj5

10 lis 2012, 12:29

A rizu ne stavljate ili?
Ja stavim sirovi krompir pa tanki sloj rize,pa mljeveno meso sa zacinima(nekad stavim sirovo,pretezno podinstam),pa opet tanki sloj rize i gore
krompir.Nalijem vodu i u pecnicu na sat vremena.
Nekad pred kraj isto izmutim jaja,vrhnje i malo mlijeka i da se to zapece

10 lis 2012, 12:39

meso napravim kao za bolonjez, samo bez umaka :)
krumpir izrezem na ploske i takvog ga prokuham u slanoj vodi.
slazem red krumpira, red mesa i redom dok ne potrosim sve. krumpir ide na vrh.
sve to prelijem smjesom od 1 jaja i 1 kis. vrhnja.
pecem dok ne porumeni gore ;)

10 lis 2012, 12:49

Mi doma radimo 3 vrste musake: sa krumpirima, manistrom (ko lazanje) i sa kiselim kupusom, ribanim. :)

10 lis 2012, 13:08

ja sam prije radila kao rima i stavljala sirov krumpir, ali sam kasnije prešla na kuhani. meni je ukusnija s kuhanim krumpirom

10 lis 2012, 13:08

a musaka od patlidzana? jela sam prefinu nedavno u sarajevu, ali nije bila s krumpirom nego s nekim tijestom... kako bi to islo?

10 lis 2012, 13:15

od patlidzana ja radim kao i s krumpirom, samo patlidžane prije narežem na ploške i ispečem u pećnici.
jeije, dala si mi ideju za dutrašnji ručak. :zivili

ovu s krumpirom radim s kuhanim krumpirom. vrhnje i jaje samo po vrhu.

10 lis 2012, 13:17

Balancane imam svoje doma, vrhunske su, ali mi ih ostali ukućani ne jedu. Onda ih uglavnom samo bacim na tavu i začinim maslinovim uljem. A baš bi rado tu musaku...

10 lis 2012, 13:20

ni moji ih ne jedu nikako, ali u musaki prođu. :dunno

10 lis 2012, 13:27

ivana, možda nije bilo tijesto, možda su patlidžani bili pohani?
tako ja radim.

10 lis 2012, 13:29

ne, nisu bili pohani, i bilo je bas tijesto dolje. sve skupa je okusom nalik na onaj oljin recept, ali izgledom nije bas.

10 lis 2012, 13:48

Ja radim otprilike ovako kao Rima ali radim i sa patlidžanima ponekad..tj. mama češće :mrgreen

Ivana, jesi ih jela negdje vani u restoranu u Sa?!

10 lis 2012, 13:49

Moji vole musaku sa porilukom. Slažem red krompira, mesa i poriluka. :mah

10 lis 2012, 13:51

ovo mi je prvi glas da musaka može i sa sirovim krumpirom :yess

10 lis 2012, 13:54

Kod nas je jucer bila musaka na meniju. Ostalo jos par komada,pa smo MM i ja jos i danas jeli.
Ja imam drugaciji recept,al od svih isprobanih nama je taj najbolji.
0,5 kg mljevenog mesa
2 vece glavice luka
2 rezna cesnjaka
2 mrkve
oko 2 kg krumpira
0,5 l mlijeka
4 jaja
zacini

Meso prodinstam s povrcem i zacinima. Krumpir narezem na tanke ploske i zapecem u tavi na jakoj vatri,al ne do kraja,samo da se stvori korica i ocjedom ga na papirnatom rucniku.
Vatrostalnu uopce ne uljim nego samo stavim dolje krumpir, red mesa,red krumpira,opet meso i pokrijem s krumpirima.
Jaja pomjesam s mlijekom,lagano zacinim i zalijem musaku.
Pecem na 180 stupnjeva ( elektricni ) oko 45-50 min.

Zbog mlijeka krumpir bude kremast,mekan iz nutra, a iz vana hrskav zbog prethodnog pecenja.
I ne mrvi mi se vise na tanjuru,smjesa od mlijeka i jaja sve poveze da se moze bez problema lijepo narezati.

Nama je jos ukusnija ako se ubaci i malo sezonskih gljiva u meso.

10 lis 2012, 13:56

lara72 je napisao/la:Moji vole musaku sa porilukom. Slažem red krompira, mesa i poriluka. :mah

jooooj da, jela sam ga i tako, baka pravila, super je.
sad si me podsjetila :proljece

ALi poriluk najviše volim sirov, na salatu, ono sa rajčicom, zelenom salatom, slanutkom itd... :gladan

10 lis 2012, 14:00

lara.b je napisao/la:Ja radim otprilike ovako kao Rima ali radim i sa patlidžanima ponekad..tj. mama češće :mrgreen

u hotelskom restoranu

10 lis 2012, 14:04

meni je najjednostavnija varijanta skuhati puno bolonjeza, pa ga jedan dan jedemo s paštom, a drugi dan napravim musaku ili lazanje.

musaka: na dno tepsije bolonjez, pa red napola kuhanih krumpira izrezanih na tanje ploške, zalijem na kraju s mješavinom kiselog vrhnja i jaja, može se i naribati malo sira gore. 20-ak minuta u pećnicu i gotovo. :liza

10 lis 2012, 14:13

ivana7997 je napisao/la:
lara.b je napisao/la:Ja radim otprilike ovako kao Rima ali radim i sa patlidžanima ponekad..tj. mama češće :mrgreen

u hotelskom restoranu

Pitam zato jer ih uvijek možeš pitati za recept, nije da sam jednom :mrgreen

10 lis 2012, 14:18

Moje omiljeno jelo,pogotovo u proljece i zdjela zelene salate pride,konacno nakon dugo godina zavoljela su i djeca pa ga konacno mogu pravit i ja (do sada bi se narucivala kod mame na porciju ;) )-dakle samo mali,ali vazan tip-pokrijem alu folijom,probusenom na par mjesta kako bih bila sigurna da se krompir ispekao :dada,a onda kad zalijem jaja,mlijeko(vrhnje) otkriveno dopecem(edit)

10 lis 2012, 14:25

meni je najjednostavnija varijanta skuhati puno bolonjeza, pa ga jedan dan jedemo s paštom, a drugi dan napravim musaku ili lazanje.
:up
Masha ti si za moju kuću :lol
Ja tek krećem dakle stavit ću dva crvena vrhnja i 4 jaja i krumpire ću kuhati u ljusci ;) ovo meseko ću samo zdinstati i onda red ovoga red onoga :lol

10 lis 2012, 14:33

Ja sam još pojednostavila musaku, pravim je s ribanim krumpirom :mrgreen . Jest da na kraju ne sliči na musaku al bude lijepo sočna i ukusna! I da, nabacam unutra i poriluka i dosta mrkve, rajčice i papriku ako imam, što više povrća. Napravim meso kao za bolonjez i na kraju dodam naribani krumpir i pomiješam sve skupa. Pola smjese jaja s mlijekom prelijem odmah a pola pred kraj da se zapeče odozgo.
Odgovori