O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
17 svi 2013, 12:26
Dakle, radi se o sljedećem...moja princeza uskoro slavi rođendan i ima želju da joj ja napravim tortu.
Kako sam s ukrašavanjem na vi, palo mi je na pamet da mogu napraviti tzv. tortu bombu, ali na neki svoj način...u velikoj sam stisci s vremenom tih dana kad je i njoj rođendan.
Uglavnom, ja sam u svojoj glavi zamislila da bih mogla veliku zdjelu obložiti piškotama namočenim u mlijeko, napuniti sve čokoladnom kremom, a onda poslije kad tortu istresem iz zdjele imam mogućnosti za ukrašavanje šlagom, voćem i slično, ona je efektna samim time što je polukugla.
Ali što me sada zeznulo, moja mama je dok smo mi bili mali često radila tu tortu, ali po njenom receptu u kremu idu nekuhana jaja, a to kod mene ne dolazi u obzir.
Pa me zanima, s obzirom da bih išla na varijantu oblaganja zdjele s piškotama, ima li netko dobar, provjereni recept za čokoladnu kremu, koja će se stisnuti odnosno, kako bi mi se ponašala ona Dolcelina čokoladana parfe krema? Bi li mogla njome napuniti tu zdjelu/tortu?
17 svi 2013, 12:37
Može. Ja sam radila tako, jedino što nije bilo čokoladni parfe, nego bijeli jer sam stavljala voće iz kompota unutra.
Evo da vidiš kako je ispalo, čista improvizacija:
http://mrvica-zivota.blogspot.com/2012/ ... torta.html
17 svi 2013, 12:43
A zašto jednostavno ne napraviš normalnu tortu, premažeš šlagom i gore fora pokrivku.
Nema jednostavnijeg.
17 svi 2013, 12:53
Pa iskreno zato što ne volim te gotove pokrivke.
A ovo mi je nešto drugačije i brzo gotovo jer zaista nemam vremena, da ne nabrajam sada sve obveze koje imam na temi "recepti"
Beammama - dala si mi super ideju!
17 svi 2013, 13:00
Prilagodi si kak ti paše. Možeš i premazati šlagom. Ja ovo nisam radila u svojoj kuhinji, nego kod seke, pa je stvarno bazična.
Jedan savjet: zdjelu obloži onom plastičnom prozirnom folijom (jel' se zove folija svježine ili kak?)
Lakše ćeš izvaditi tortu iz zdjele.
Radila sam jednom varijantu s nekom čokoladnom puding kremom koja se nije dosta stisnula i sve se razlilo. Uzela sam kristalne čaše, potrpala to u čaše i našpricala gore šlaga i odglumila da je namjera bila napraviti kremu s piškotama unutra. Svi su tražili još

Tako da i ako nešto zezneš, trk u dućan po gotovu tortu, a ovo posluži kao još jednu slasticu
17 svi 2013, 13:02
radila sam i ja nešto slično, to je niže spominjana šarlota na vanilija topicu

i presjek - nije lijepo odrezano
17 svi 2013, 13:04
dunja, ovo je super!
17 svi 2013, 13:12
Dunja - to je isto ona kupovan parfe krema ili neka druga?
Beammama - da, i mislila sam obložiti zdjelu tom folijom, a zapravo ću vidjeti još hoću li ići na varijantu roladica (toga se uopće nisam sjetila) ili na piškote. Ove rolade su mi jako efektne i ne moram se puno ni truditi oko ukrašavanja
To će biti torta za igraonicu, a kupovna ide u vrtić jer tamo moramo donijeti onu s deklaracijom.
Stvar je u tome da je moram napraviti dva dana prije rođendana, jer sam dan prije rođendana službeno odsutna i tek ću kasno navečer doći kući. Jedino tada imama vremena za ukrašavanje, a iskreno ne znam u kakvom stanju ću biti, od umora.
Na sam dan rođendana radim do 16 sati, a igraonica je u 17 sati tako da ni u tom periodu nemam vremena za ukrašavanje., koje mi, i kad imam vremena, naprosto ne ide
17 svi 2013, 13:14
nije kupovna, fini domaći parfe, stavila sam recept na topic vanilija torte
napravi se večer ranije da se preko noći stisne u frižideru, kupolastu zdjelu obložiš alu folijom i poslije makneš kad preokreneš tortu
17 svi 2013, 13:15
dunja, ovo je domaća rolada? Super izgleda, a za to kak je odrezano, koga briga. Lijepo izgleda prije rezanja, a i bitno je da je fino.
belina, onda idi na varijantu rolada, pa si ostavljaš mogućnost ukrasiti ili ne.
Ako kupuješ rolade, jedan paket ti nije dosta za obložiti zdjelu.
17 svi 2013, 13:16
sve je domaće
trebale su mi dvije rolade

, jedna za obložiti druga za dno koje se stavi tek kad se krema stisne
17 svi 2013, 13:16
Kad se vratim s posla prepisaću ti jedan prelaki recep za tortu zvanu "popara torta". Uglavnom, ispeče se najobičniji patišpanj koji se izdrobi rukama i preliva se topljenom čokoladom pa se dodaje margarin i još po nešto. Oblikuje se rukama u željeni oblik i ukrašava kako ti god padne na pamet.
17 svi 2013, 13:20
ja sam bila u istoj situaciji prije rodjendana, belina, zato i nisam radila tortu jestivu nego kartonsku u koju smo stavili sladolede na stapicu. nisam sigurna da bi torta koju opisujes i planiras napraviti mogla izazvati vise odusevljenja
17 svi 2013, 13:21
Bellina, ne znam kakav ti recept imaš za tortu, ali jaja za kremu uvijek možeš skuhati na pari. Ja tako radim za tiramisu i bude super.
Imaš i one Tigar torte, jednostavne i ukusne, baš za pogodne za razna oblikovanja.
Inače, meni je svaka torta bolja kad odstoji, tako da bi je ja napravila večer prije poslovnog puta i nosiš je prekosutra u igraonicu.
17 svi 2013, 13:21
ovo dunjino možeš složiti i s kremom za kremšnite (Dolcela ili dr. Oetker) i kupovnim roladama. Sve skupa te košta ispod 50 kn

Isprobat ću ja sutra pa ti prenesem dojmove
17 svi 2013, 13:23
Masha je napisao/la:Bellina, ne znam kakav ti recept imaš za tortu, ali jaja za kremu uvijek možeš skuhati na pari. Ja tako radim za tiramisu i bude super.
i ja sve kreme skuham na pari, nema šanse da ostavim sirova jaja
kad se ohladi umiješam dalje što ide po receptu i sve pet
17 svi 2013, 13:43
Sad kad znam da mogu proći i sa parfe kremom ne da mi se uopće razmišljati o kremi koju moram kuhati
Ivana7997 - kako si radila tu tortu od kartona? Da imam i plan B, ako mi ovo propadne.
Ja ni taj dan kad mislim raditi tortu, to bi bio 03.06., a rođendan je 05.06. nemam vremena, opet zbog poslovnih obveza koje ne mogu izbjeći, a maloj želim ispuniti želju i napraviti nešto. Puno jednostavnije bi mi bilo kupiti tortu i doviđenja, ali kad ona želi maminu. A mama nema vremena ni peći, ni mutiti, zato mi se ova varijanta s piškotama, roladama i parfe kremama, bez puno truda oko ukrašavanja čine najidealnije. To ću sve raditi noću, umorna, nikakva, nemam živaca za mogući neuspjeh.
Ako odem na varijantu rolada, jasno mi je da će mi trebati više od jedne. Kupit ću ih više, pa ako mi koja i ostane odnijet ću to u vrtić, za proslavu tamo.
17 svi 2013, 13:48
belina, imas na topicu torta od kartona razlicitih varijanti. moja je bila golema, od stiropora i valovitog kartona. na kraju sam je darovala tetama u igraonici jer im se jako svidjela a ja fakat nisam imala kud s njom. no dijete je beskrajno cijenilo trud
17 svi 2013, 13:58
Rimaithor je napisao/la:ovo dunjino možeš složiti i s kremom za kremšnite (Dolcela ili dr. Oetker) i kupovnim roladama. Sve skupa te košta ispod 50 kn

Isprobat ću ja sutra pa ti prenesem dojmove

Kak si je našla izgovor da napravi tortu
Da, i krema za kremšnite bi bila OK, ali je belina spominjala čokoladnu varijantu, zato se govori o parfe kremi.
Meni se čini da za izradu i ukrašavanje kartonske torte treba više vremena nego napraviti pravu. Bar mislim da bi meni trebalo.

a pogotovo ako radim s kupovnim roladama i instant kremom.
17 svi 2013, 13:59
a ja ovaj vikend radim čokoladni parfe, umjesto rolada ću staviti piškote pa ću vidjeti kako će ispasti
slažem se za tortu od kartona, ivana divim ti se na umijeću, nema šanse da bih ja to uspjela složiti
17 svi 2013, 14:02
oh, dunja, pa kako ne, to je stoput lakse od ovoga sto si ti napravila. mozes rezati, lijepiti, bojiti... i nitko to poslije ne jede.
17 svi 2013, 14:20
Da, i meni se čini da će mi stvarno biti lakše sasuti sve ovo u zdjelu, nego izrađivati tortu od nekih drugih nejestivih materijala.
Maštovita jesam, ali me ruke u mojim naumima baš i ne slušaju
04 lip 2013, 08:42
Jučer sam išla raditi tortu...piškote sam namočila u mlijeko i obložila zdjelu njima i onda sam krenula mutiti kupovnu parfe kremu. Iznenadila sam se što je ona i kad se razmuti zapravo tekuća, a na uputama piše da se odmah izlije na kolač/tortu nakon miksanja.
Ja sam to ulila u zdjelu i sad molim Boga da se to sve stisne, nisam jutros (od straha) ni gledala je li se stisnulo, a večeras kad dođem kući imam namjeru ukrašavati.
Treba li ona stvarno biti tako tekuća, hoće se to stisnuti?
Ja sam kupila dvije parfe kreme, bijelu i čokoladnu, i htjela sam te dvije kreme "razdvojiti" redom piškota, ali to nije bilo moguće kad su obje bile tekuće, podivljala sam. Kad sam skužila da su takve samo sam ih naizmjence ulijevala u zdjelu...
04 lip 2013, 09:26
ma stisnut će se cijeli dan u frižideru.

Ja zato više volim kremu za kremšnite, gušća je dosta.
05 lip 2013, 00:31
Hvala Rima
Hvala Bogu torta se stisnula!!!