Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

BEZE KORE

16 kol 2013, 10:25

beze kore.

molim provjereni recept uz detaljne naputke i cake, npr. sviđa mi se ideja da se na bak papiru iscrta šablona u koju se štrca šaum

na kolko se peče 170 ili 150

kako dugo

kolko duga mora gore stajati krema da bi se dobro rezala itd

Re: BEZE KORE

16 kol 2013, 11:44

ovisi za što ti trebaju. možeš ih napraviti i par dana ranije pa mazati kad zatrebaš.
ako ih mažeš samo šlagom, u više slojeva kora i šlaga, treba je složiti fakat u zadnji tren i opet torta neće biti baš stabilna (mislim, presjek neće biti "uredan").
ako između kora imaš neku čvršću kremu, možeš tortu složiti i dan ranije.
ja ih najčešće pečem/sušim na 130, malo duže od sat vremena, do sat i pol. ali nekada i duže, ako kore trebaju biti skroz hrskave i u sredini. ali moja je pećnica dosta jaka + pečem s ventilatorom.
temperatura za pečenje beze kora puno ovisi o samoj pećnici. isprobavaj dok ne otkriješ idealnu ;)

kopiram da ne tipkam opet ;)

Za 2 beze kore potrebno je:
6 bjelanjka (sobne temperature)
prstohvat soli
300 g šećera
1 žlica octa
1/2 žličice arome vanilije

http://www.gastro.hr/Images/im.ashx?Id=22202

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 130°C. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izradite u čvrst snijeg. Dodajte šećer (postupno, ne sve odjednom) i vaniliju pa nastavite miksati još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta i sjajna.
Smjesu za kore podijelite na dva lima, svaku oblikujte u krug promjera 20 cm (tijekom pečenja kore će se malo raširiti).
Pecite ih 80 minuta u pećnici zagrijanoj na 130°C. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu.
Ako imate pećnicu s ventilacijom, obje kore pecite istovremeno, na dva nivoa. Ako nemate, pecite svaku posebno.
Nakon pečenja kore trebaju izvana biti hrskave a iznutra mekane i pjenaste. Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.

i ovdje je jedan recept
http://cookam.blogspot.com/2012/08/pavl ... vocem.html

16 kol 2013, 17:35

oko beze kora je cijela nauka i ima raspon temperature pečenja od 100 sutpnjeva pa do 170 i isto tako i dužine pečenja (zbog ovih razlika u temperaturama). mislim da je to jedna od hit tema za posvadjati par kuhara za vrijeme nekog ispijanja čašice vina. :zub
osobno sam sklonija nižoj temperaturi i dužem vremenu sušenja/pečenja.

18 kol 2013, 21:19

ipale mi odlično, dakle 150 s ventilatorom i malo sam i na 170 odvrnula i tako oko 25 do 30 min.

no radila sam više vrsta: i onu sa mljevenim lješnjacima i malo brašna i to mi je dosta gumasto ispalo

uglavnom kad sam složila oglednu tortu sviđa mi se okus ovih kora sa lješnjacima (u toj torti) ali beze se fenomenalno drži i lijepi za kremu i to mi je mrak

zato bih pitala, da li je potrebno brašno (one 2 žilice na 4 bjelanjka ili tako nešto) kad idu mljeveni bademi/lješnjaci?

imam recept za Daquise kore od badema od Petre jelenić i mislim da bi to moglo biti ono pravo, no probati ću još jednom sa ovim gumastima sa puno manje brašna i sa daquise korom

18 kol 2013, 21:27

Ako je za beze kore isti postupak kao i za puslice, onda je važno dugo, dugo ih miksati.

Puslice miksam pola sata i onda su prhke, a ne gumaste.

18 kol 2013, 21:48

misliš kad stavim mljevene bajame ili lješnjake i bez brašna ... to onda dugo miksaš i fino ispadne???

p.s. dođi sa tm to pojest jer imam oglednih torti na bacanje

18 kol 2013, 22:01

pogledaj si malo recepte za puslice na coolinarici. Mene je dugo mučilo zašto tako lijepo izgledaju kad ih istisnem iz šprice, a onda nikako da se lijepo ispeku i nekako se rastope.

Sad ih radim tom tehnikom dugog miksanja i uvijek ispadnu super. Lješnjake bih dodala na kraju.

p.s. stižemo sutra na degustaciju, oko 5-6?

18 kol 2013, 22:45

da kad god dodjite

hvala na savjetu
da lješnjake i moraš na kraju dodati. kad je već šaum čvrst

19 kol 2013, 08:47

Jel bi mogla beze kore peći u ovome:
http://www.alibaba.com/product-gs/22552 ... a_Pan.html ?

19 kol 2013, 12:37

pčelice, šaum se miksa dok se ne počne sjajiti I smanji im temperature te produži vrijeme pečenja.

cathy, zašto da ne. jedino moraš poduzeti nešto protiv ljepljenja (papir za pečenje, masnoća...)

19 kol 2013, 13:01

lena zar 150 nije već dovoljno nisko? nije mi beze bila ni gnjecava ni spaljena. a nisam išla niže od toga

19 kol 2013, 15:14

Lena je napisao/la:pčelice, šaum se miksa dok se ne počne sjajiti I smanji im temperature te produži vrijeme pečenja.

cathy, zašto da ne. jedino moraš poduzeti nešto protiv ljepljenja (papir za pečenje, masnoća...)

Super, budem probala, puno je isplativije jer mogu sušiti 3 kore odjednom. :)
Odgovori