Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

blanširate li kelj prije kuhanja u varivu ?

20 lis 2013, 13:55

uočio sam da većina recepata ne kaže da se kelj blanšira prije kuhanja u varivu
prvo sam mislio da se to podrazumijeva, ali čitajući recepte skužio sam da se to fakat preskače

da li smo moja mama i ja jedini koji kelj prije kuhanja u varivu blanširaju :conf ili to još netko radi ?

Re: blanširate li kelj prije kuhanja u varivu ?

20 lis 2013, 14:19

Nisi jedini :) osim kelj, prokuham i poriluk

20 lis 2013, 15:26

Je ne blansiram :)

20 lis 2013, 15:33

Ja kelj blanširam jedino kad ga imam puno pa ga želim spremiti u zamrzivač kao zimnicu. Inače ne jer mi je to gubitak vremena i prljanje dodatnog lonca

20 lis 2013, 16:06

Ja blanširam :)

20 lis 2013, 16:08

Blansiram onaj obični, ne blansiram onaj duguljasti i mladi

20 lis 2013, 19:54

ne

20 lis 2013, 20:09

Ne. Koja je svrha blansiranja?

20 lis 2013, 20:15

Ja sam to također radila jer me mama tako naučila. Nedavno sam prestala jer nekako ne vidim svrhu.

20 lis 2013, 20:47

Ne blansiram.

20 lis 2013, 20:52

Blanširam.

21 lis 2013, 06:36

Nikky je napisao/la:Ne. Koja je svrha blansiranja?

blanširaš, to jest baciš prvu vodu da ne bude okus opor i nakako kisel.
ja to ne radim s mladim keljom :dunno

21 lis 2013, 08:05

Blanširam

21 lis 2013, 09:25

ne blanširam.
svrha blanširanja je inaktivacija enzima kako bi zadržali zelenu boju namirnice kod konzerviranja. ne vidim smisao kod kuhanja obroka :dunno

21 lis 2013, 09:32

CD, znači li to da je namirnice besmisleno blanširati i prije smrzavanja, ako ti očuvanje boje nije bitno?

21 lis 2013, 09:47

ne blanširam, zapravo sam sad prvi put i čula za to da ga netko blanšira prije kuhanja

21 lis 2013, 10:11

ne blanširam,
iako znam da ga se često i tako priprema.
kelj je malo teže probavljiv pa vjerojatno i zbog toga.
inače, biram glavice koje nemaju one jako tvrde žile/rebra ali svako vadim (izrežem) taj deblji dio iz vanjskih listova.

21 lis 2013, 10:26

folne je napisao/la:CD, znači li to da je namirnice besmisleno blanširati i prije smrzavanja, ako ti očuvanje boje nije bitno?

tko je rekao da mi očuvanje boje nije bitno :zub

koja je svrha blanširanja prije kuhanja koje će samo po sebi očuvati boju jer će termički obraditi namirnicu? blanšira se prije zamrzavanja, slaganja u teglice i sl. dakle tamo gdje ima opasnosti od posmeđivanja.

ja samo glasno razmišljam :znoj

21 lis 2013, 10:38

ma ti je bilo općenito. moglo je biti i mi, odnosno meni.

znači, ak mi je svejedno jel zeleno il smeđe kvaliteta same namirnice nije drugačija?

ja sam nekad blanširala pa isto odustala od toga, mada moram priznati razlika u okusu kod kelja npr. se dosta osjeti.

21 lis 2013, 10:45

sad sam išla guglati forume (kao nemam ništa pametnijeg :ajme ) uglavnom predkuhavaju ga ili blanširaju da bi ga odgorčili. mladi kelj ionako nije gorak, samo eventualno stari. mada ja kod starog kao i sole izrežem stapke jer su u stvari one končaste i gorke.
negativna strana je što je kelj nježne strukuture pa će izgubiti previše hranjiva takvim predtretmanom. što bi se reklo nitricionistički fail.

folne zavisi od namirnice. kod smrzavanja blanširanjem ćeš spriječiti i gnjecavost kod npr. mahuna, dok grašak bez beda može proći i bez jer je njegova struktura ostala cjelovita (ne reže se).

21 lis 2013, 10:51

baš sam htjela reći, ja ne blanširam ni poriluk ni kelj, a moja mama blanšira.
i moj mi ima okus po poriluku i kelju, a njezin ne toliko.
kakva sam organska kemičarka, samo takva :yess :lol

21 lis 2013, 11:09

bome ja blanširam kelj ali ne radi odgorcenja nego radi napuhivanja. Ako ga ne blansiram bome imam iste simptome ko da sam uzela malo carobnog Prdopraha doktora Proktora :lol

Priluk nikada ne blansiram. To mi je unistavanje poriluka. Prije jesam, priznajem.

21 lis 2013, 11:10

blanširam kelj samo prije smrzavanja.

21 lis 2013, 11:30

Adorabla je napisao/la:bome ja blanširam kelj ali ne radi odgorcenja nego radi napuhivanja. Ako ga ne blansiram bome imam iste simptome ko da sam uzela malo carobnog Prdopraha doktora Proktora :lol

evo nam i nesbo na receptima :hahaha

21 lis 2013, 12:28

:hahaha

21 lis 2013, 12:58

:hahaha

kod mene kelj nema taj prah :lol
ne blanširam.

poriluk zbog toga što može ostati prljavštine kad ga nasjeckam i operem, prelijem vrućom vodom. ostavim, operem, procijedim i kuham.

21 lis 2013, 13:13

folne je napisao/la:CD, znači li to da je namirnice besmisleno blanširati i prije smrzavanja, ako ti očuvanje boje nije bitno?

upravo se sve namirinice moraju obavezno blanširati prije svakog smrzavanja (posebno povrće i voće - sve) ali to nema veze samo sa bojom već sa nečim puno bitnijim a to je uništavanje enzima koji u čuvanju uništava sastojke, mijenja kvalitetu, okus, ljekovita i hranjiva svojstva.
čuvanje i jest smrzavanje

ne vidim svrhu u blaišarnju prije kuhanja čuspajza jer volim okus kelja. što jači to bolji

21 lis 2013, 13:15

da prdoparh :lol

meni je mama rekla da se prva voda od kelja i graha baca, pa ja bacam :basnecu

21 lis 2013, 13:18

za grah mi je ok....al za kelj :dunno nečuh....ja zapravo kelj "prodinstam" ukoliko nije mladi. volim one tamnozelene listove i podlijem vodom ili temeljcem dodam ostale sastojke i krčkam.

21 lis 2013, 13:20

i ja isto kuham prije, pa bacim vodu. tako me naucila svekrva.
Odgovori