O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
20 lis 2013, 13:55
uočio sam da većina recepata
ne kaže da se kelj blanšira prije kuhanja u varivu
prvo sam mislio da se to podrazumijeva, ali čitajući recepte skužio sam da se to fakat preskače
da li smo moja mama i ja jedini koji kelj prije kuhanja u varivu blanširaju

ili to još netko radi ?
20 lis 2013, 14:19
Nisi jedini

osim kelj, prokuham i poriluk
20 lis 2013, 15:26
Je ne blansiram
20 lis 2013, 15:33
Ja kelj blanširam jedino kad ga imam puno pa ga želim spremiti u zamrzivač kao zimnicu. Inače ne jer mi je to gubitak vremena i prljanje dodatnog lonca
20 lis 2013, 16:06
Ja blanširam
20 lis 2013, 16:08
Blansiram onaj obični, ne blansiram onaj duguljasti i mladi
20 lis 2013, 20:09
Ne. Koja je svrha blansiranja?
20 lis 2013, 20:15
Ja sam to također radila jer me mama tako naučila. Nedavno sam prestala jer nekako ne vidim svrhu.
20 lis 2013, 20:47
Ne blansiram.
20 lis 2013, 20:52
Blanširam.
21 lis 2013, 06:36
Nikky je napisao/la:Ne. Koja je svrha blansiranja?
blanširaš, to jest baciš prvu vodu da ne bude okus opor i nakako kisel.
ja to ne radim s mladim keljom
21 lis 2013, 08:05
Blanširam
21 lis 2013, 09:25
ne blanširam.
svrha blanširanja je inaktivacija enzima kako bi zadržali zelenu boju namirnice kod konzerviranja. ne vidim smisao kod kuhanja obroka
21 lis 2013, 09:32
CD, znači li to da je namirnice besmisleno blanširati i prije smrzavanja, ako ti očuvanje boje nije bitno?
21 lis 2013, 09:47
ne blanširam, zapravo sam sad prvi put i čula za to da ga netko blanšira prije kuhanja
21 lis 2013, 10:11
ne blanširam,
iako znam da ga se često i tako priprema.
kelj je malo teže probavljiv pa vjerojatno i zbog toga.
inače, biram glavice koje nemaju one jako tvrde žile/rebra ali svako vadim (izrežem) taj deblji dio iz vanjskih listova.
21 lis 2013, 10:26
folne je napisao/la:CD, znači li to da je namirnice besmisleno blanširati i prije smrzavanja, ako ti očuvanje boje nije bitno?
tko je rekao da mi očuvanje boje nije bitno
koja je svrha blanširanja prije kuhanja koje će samo po sebi očuvati boju jer će termički obraditi namirnicu? blanšira se prije zamrzavanja, slaganja u teglice i sl. dakle tamo gdje ima opasnosti od posmeđivanja.
ja samo glasno razmišljam
21 lis 2013, 10:38
ma ti je bilo općenito. moglo je biti i mi, odnosno meni.
znači, ak mi je svejedno jel zeleno il smeđe kvaliteta same namirnice nije drugačija?
ja sam nekad blanširala pa isto odustala od toga, mada moram priznati razlika u okusu kod kelja npr. se dosta osjeti.
21 lis 2013, 10:45
sad sam išla guglati forume (kao nemam ništa pametnijeg

) uglavnom predkuhavaju ga ili blanširaju da bi ga odgorčili. mladi kelj ionako nije gorak, samo eventualno stari. mada ja kod starog kao i sole izrežem stapke jer su u stvari one končaste i gorke.
negativna strana je što je kelj nježne strukuture pa će izgubiti previše hranjiva takvim predtretmanom. što bi se reklo nitricionistički fail.
folne zavisi od namirnice. kod smrzavanja blanširanjem ćeš spriječiti i gnjecavost kod npr. mahuna, dok grašak bez beda može proći i bez jer je njegova struktura ostala cjelovita (ne reže se).
21 lis 2013, 10:51
baš sam htjela reći, ja ne blanširam ni poriluk ni kelj, a moja mama blanšira.
i moj mi ima okus po poriluku i kelju, a njezin ne toliko.
kakva sam organska kemičarka, samo takva
21 lis 2013, 11:09
bome ja blanširam kelj ali ne radi odgorcenja nego radi napuhivanja. Ako ga ne blansiram bome imam iste simptome ko da sam uzela malo carobnog Prdopraha doktora Proktora
Priluk nikada ne blansiram. To mi je unistavanje poriluka. Prije jesam, priznajem.
21 lis 2013, 11:10
blanširam kelj samo prije smrzavanja.
21 lis 2013, 11:30
Adorabla je napisao/la:bome ja blanširam kelj ali ne radi odgorcenja nego radi napuhivanja. Ako ga ne blansiram bome imam iste simptome ko da sam uzela malo carobnog Prdopraha doktora Proktora
evo nam i nesbo na receptima
21 lis 2013, 12:58
kod mene kelj nema taj prah
ne blanširam.
poriluk zbog toga što može ostati prljavštine kad ga nasjeckam i operem, prelijem vrućom vodom. ostavim, operem, procijedim i kuham.
21 lis 2013, 13:13
folne je napisao/la:CD, znači li to da je namirnice besmisleno blanširati i prije smrzavanja, ako ti očuvanje boje nije bitno?
upravo se sve namirinice moraju obavezno blanširati prije svakog smrzavanja (posebno povrće i voće - sve) ali to nema veze samo sa bojom već sa nečim puno bitnijim a to je uništavanje enzima koji u čuvanju uništava sastojke, mijenja kvalitetu, okus, ljekovita i hranjiva svojstva.
čuvanje i jest smrzavanje
ne vidim svrhu u blaišarnju prije kuhanja čuspajza jer volim okus kelja. što jači to bolji
21 lis 2013, 13:15
da prdoparh

meni je mama rekla da se prva voda od kelja i graha baca, pa ja bacam
21 lis 2013, 13:18
za grah mi je ok....al za kelj

nečuh....ja zapravo kelj "prodinstam" ukoliko nije mladi. volim one tamnozelene listove i podlijem vodom ili temeljcem dodam ostale sastojke i krčkam.
21 lis 2013, 13:20
i ja isto kuham prije, pa bacim vodu. tako me naucila svekrva.