Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Sezona je maslačka!

07 tra 2014, 12:17

Pa brzo na posao dok nije otišao u cvijet!

evo ga moj današnji ručak

slika (posuđena je slika s neta)
Zadnja izmjena: Hajdi; 07 tra 2014, 17:36; ukupno mijenjano 1 put/a.

Re: Sezona je maslačka!

07 tra 2014, 12:21

ja sam mislila da radiš "med" od maslačka :)

07 tra 2014, 12:27

ma ne, salatu :dada

07 tra 2014, 12:30

aaaa, najeli smo je se preko glave :lol dosta za ovu sezonu ;)

07 tra 2014, 17:26

Moji su na selu i, naravno, livade pune maslacka. Znam da su prije nekih 20 i kusur godina pravili med i to je sve. Kako vi radite salatu? Rado bih probala, naravno ako je smijem jesti dok dojim ;)

07 tra 2014, 17:40

Sureja, maslačak se bere dok nije otišao u cvijet, čim mlađi izdanci. Odreže se cijeli iznad korijena tako da listovi ostanu skupa. Treba ga brati što dalje od prometnica i na travnjacima koji nisu gnojeni (bar tri tjedna treba proći od zadnjeg gnojenja). Operemo ga u bar četiri vode. Narežemo i pripremimo kao salatu s jajima, slaninom, čvarcima, krumpirom ... Bogat je željezom i vitaminima i za trudnice i dojilje je odličan.

07 tra 2014, 17:45

Može se jesti i kad procvjeta ali su listovi žilaviji i tvrđi. Najbolji je prije cvjetanja, kad je mlad. S obzirom da kreće rano na proljeće odličan je za detoksikaciju organizma a prvenstveno jetre i žuči. Gorka tvar u maslačku čisti jetru i potiče žuč na rad.
Mi ga jedemo sa ostalom proljetnom salatom, matovilcem, mladim češnjakom, listovima špinata ili nekom drugom zelenjavom. Može se i lešati kao prilog, pogotovo sada kad je malo tvrđi.
Moja omiljena kombinacija (s obzirom da ne volim pretjerano kuhana jaja) je s kuhanim mladim grahom ili slanutkom i sa gore nabrojanom zelenjavom začinjeno bučinim uljem i domaćim jabučnim octom.
Nakon toga, fakat ništ drugo ne treba. Kompletan obrok.

07 tra 2014, 22:09

Super ideje!
Bas vam hvala, cure :hug

07 tra 2014, 22:15

naši su već ocvali :dunno
ali najela sam ih se ove sezone, kao nikad prije :gladan
jedemo ih na salatu, ponekad uz dodatak kuhanog graha (slanutka, ostalih grahorica), ili kuhanih jaja i sl.
Odgovori