Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Heljda

25 kol 2014, 14:39

Dobila sam domaće heljdino brasno i kasu. Na netu sam pronašla neke recepte sa navedenim namirnicama (palacinke, sa cvarcima, gljivama). U principu sve vrlo slicni i jednostavni recepti pa sam došla tražiti još ideja i savjeta. :mah

Re: Heljda

25 kol 2014, 15:38

Ja ti heljdinu kasu znam skuhati u slanoj vodi pa ohladiti i onda kao kus-kus npr. koristiti u ljetnim salatama (luk, paradajz i krastavce na kockice, heljda, malo maslinovog, malo soka od limuna, persin nasjeckani...)

25 kol 2014, 15:42

Lara, ako te volja guglati imaš puno slovenskih recepata, na slovenskom se heljda kaže "ajda". Imaš ajdove žgance (kao palenta, samo čvrsto i nadrobljeno na komadiće) sa čvarcima, radi se s brašnom. Imaš ajdove štruklje sa svježim sirom.
Heljdinu kašu možeš raditi s gljivama, na primjer s vrganjima je odlična, ili kao rižoto (propržiš, dinstaš).

26 kol 2014, 10:14

Hvala cure. Dobila sam kasu i brasno od prijatelja iz Kranja i kod njih sam jela brasno sa cvarcima. Budem probala ovo sa vrganjima i salatom. :mah

26 kol 2014, 13:39

Mi jako volimo skuhanu heljdu na soku od pečenja (obavezno se peče i luk s mesom). Heljdu kuham kratko u slanoj vodi, do 10 minuta, a onda ubacim u sok od pečenja i kratko ostavim da se prožmu okusi.
Druga varijanta je da prodinstam luk i češnjak, dodam malo crvene paprike ubacim do pola kuhanu heljdu pa još malo kuham uz podlijevanje po potrebi dok ne omekša. Od začina dodam sol i papar te sjeckani peršinov list.
Odgovori