Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

oštro brašno, glatko brašno

15 pro 2014, 14:06

Ajmo, molim tajne na sunce :gata

Kako u velikoj većini recepata ne piše na koje se brašno misli, tako ja u velikoj većini slučajeva mislim da mi kolač nije uspio baš zbog pogrešnog odabira brašna. :plavusa

Tipa – za prhko tijesto? Uzimate li oštro ili omjer?

Za biskvite isto pitanje?

Itako dalje…

Re: oštro brašno, glatko brašno

15 pro 2014, 14:35

ako nije specificirano ja stavljam pola pola :gace

glatko obavezno prosijavam. oštro kako kada.

vidiš vidiš dobar izgovor za neuspjele kolače :p

15 pro 2014, 14:42

Ovo i mene muci. Stoga uvijek kupujem neko univerzalno (ovdje ga ima) i ne razbijam glavu s tim.
Ili gledam na onoj tablici koja ima na vecini vrsta brasna koja vrsta za koju namjenu.
Mislim da opcenito glatko ide za dizana, a ostro za prhka (valjda nisam sad nesto provalila)

15 pro 2014, 14:47

Kod mene je ovako:
za razvučena tijesta uvijek ide glatko
za dizano uglavnom glatko ali može proći i oštro
prhko tijesto može i jedno i drugo
biskviti uvijek oštro

Imala sam negdje u nekoj kuharici napisano točno kamo koje brašni ide i zašto, budem to potražila ali tek nakon blagdana jer sad nemam vremena jer radim kolače. :lol

15 pro 2014, 15:05

Meni su rekli ako ne piše izričito, onda je u pitanju glatko brašno. Kao oštro je uvijek posebno naznačeno u receptu, a tamo di se miješaju tamo i stoji koliko kojeg ide. :dunno
Ali i ja bi voljela znati točno koje ide za koje tijesto. :xmasgrin

15 pro 2014, 15:07

glatko mi je za dizana tijesta, oštro za prhka
biskvite radim sa čim stignem čitaj kaj imam doma ali mislim da su nekako bolji i prozračniji sa oštrim, palačinke točno pola pola

15 pro 2014, 15:22

Biskvit radim s glatkim brasnom. Prkha tijesta uvijek pola pola.

15 pro 2014, 15:24

dunja je napisao/la:glatko mi je za dizana tijesta, oštro za prhka
biskvite radim sa čim stignem čitaj kaj imam doma ali mislim da su nekako bolji i prozračniji sa oštrim, palačinke točno pola pola

ovako i ja, isto :dada

15 pro 2014, 15:26

olja je napisao/la:

i ja :)

15 pro 2014, 16:41

Ina66 je napisao/la:
olja je napisao/la:

Sve isto, osim što palačinke radim isključivo s glatkim (doduše, u zadnje vrijeme ih ne radim samo od bijelog brašna već kombiniram glatko bijelo, graham i raženo te dodam još malo zobenih mekinja).

Vučeno tijesto isključivo s glatkim.

15 pro 2014, 16:43

uvijek nesto kombiniram, nekad uopce brasno i ne stavim psenicno. nekad naravno to ispadne pogibeljno. ali uglavnom imam recepte koji to podnose. mislim da glatko brasno ne koristim ni za sto, osim ako ga greskom kupim.

15 pro 2014, 17:35

Ja pod glatkim brasnom podrazumijevam polubijelo brasno, bijelo ne kupujem.

15 pro 2014, 19:21

glatko za sve, a ostro samo ako pise. neki dan sam pravila kuglof sa ostrim pa ni nije sjeo :dunno
jedino za kruh koristim oba (pola-pola)

15 pro 2014, 19:26

Ina66 je napisao/la:Ja pod glatkim brasnom podrazumijevam polubijelo brasno, bijelo ne kupujem.

polubijelo je drugo, to je (ovdje) krušno brašno Tip 850

15 pro 2014, 20:38

Ina66 je napisao/la:
olja je napisao/la:

+1 :dada

15 pro 2014, 21:21

Liv Tyler je napisao/la:Meni su rekli ako ne piše izričito, onda je u pitanju glatko brašno. Kao oštro je uvijek posebno naznačeno u receptu, a tamo di se miješaju tamo i stoji koliko kojeg ide. :dunno
Ali i ja bi voljela znati točno koje ide za koje tijesto. :xmasgrin

I meni. I kaj sad :gaah ?!

Ma ništa, dosad je nekako išlo :lol .
Sve uglavnom s glatkim, rijetko oštro.

15 pro 2014, 23:42

mrs. eastwood je napisao/la:
Ina66 je napisao/la:Ja pod glatkim brasnom podrazumijevam polubijelo brasno, bijelo ne kupujem.

polubijelo je drugo, to je (ovdje) krušno brašno Tip 850

nisam bila jasna, sada vidim - kad ja spominjem glatko brašno onda to znači da se u mojoj kuhinji umjesto bijeloga koristi polubijelo. kad su stručnjaci rekli da nema nikakve razlike i da se umjesto bijelog može upotrijebiti polubijelo, onda tako i radim :)

16 pro 2014, 09:05

Kolači s biskvitnim tijestom uvijek oštro, palačinke isto, prhka tijesta isto. Glatko koristim samo za vučena i dizana tijesta i to rijetko klasično glatko, kupujem krušno, tip 850.

16 pro 2014, 09:50

http://www.gastro.hr/chef-savjeti/glatk ... asno-7073#
S tim da je glatko brašno dobro prosijati prije upotrebe, pogotovo ako ga koristite za biskvitna tijesta. Ja čak i ako miješam brašna prosijavam u zadnje vrijeme jer sam skužila da sve bolje ispadne, vjerojatno jer se bolje i lakše sjedine sastojci.

16 pro 2014, 09:52

Evo još jedan link:
http://dobrahrana.jutarnji.hr/dvoboj-os ... ko-brasno/
Odgovori