O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
30 pro 2014, 16:51
ajte pliz.
imam 1/4 odojka, gornji dio, to jest prednju nogu. nemam glavu. Sad je u frižideru. to radite na staru god??
je li ga stavljate u pac? sve mi treba. ništa ne znam. znam francusku napravit.
30 pro 2014, 17:09
meni je ovaj jamiev recept najnaj. do tad sam uvijek muku mučila s pečenkama. ne pečem baš 6 sati, ali pečem jako dugo i uvijek ispadne odlično.
http://www.jamieoliver.com/recipes/pork ... -shoulder/
30 pro 2014, 17:56
vecer prije obilno nasolim meso i premazem tanko svinjske masti po kozi. pokriveno ostavim u hladnjaku preko noci da sol prodje kroz meso. meso pecem na 180 onoliko sati koliko je tesko meso + 1h. cijelo vrijeme zalijevam pivom. potrosim jedno pivo. pecem otklopljeno, kozu ne zarezujem.
30 pro 2014, 18:31
Crazy Daisy je napisao/la:vecer prije obilno nasolim meso i premazem tanko svinjske masti po kozi. pokriveno ostavim u hladnjaku preko noci da sol prodje kroz meso. meso pecem na 180 onoliko sati koliko je tesko meso + 1h. cijelo vrijeme zalijevam pivom. potrosim jedno pivo. pecem otklopljeno, kozu ne zarezujem.
Ali odojak se čini ful tanak? Kaj mu par sati nije previše? I kada se stavljaju krumpiri?
30 pro 2014, 19:08
i ja volim veće komade mesa nasoliti i ostaviti ili preko noći ili bar par sati prije pečenja. ako mi je meso bilo u frižideru, ostavim ga neko vrijeme na sobnoj temp. prije nego ga šibnem u vruću pećnicu.
prvo pečem kratko na jačoj temp pa smanjim i na samom kraju opet kratko pojačam.
kožu na odojku ne zarezujem.
zarezujem kožu na većem butiću (tada pečem samo but).
krumpire ne pečem s odojkom već posebno.
30 pro 2014, 19:33
A prilozi, osim francuske?
30 pro 2014, 19:40
mlinci, grah salata
30 pro 2014, 19:55
meni se isto pokazalo da mi je najbolje kad je meso samo.
to se pravi na novu godinu, ne sutra? mm me sad čudno gleda, ja bih to sutra pekla
30 pro 2014, 20:05
kod nas je to vecera na staru godinu, na novu se spava dugo i jede sto ostane
30 pro 2014, 20:40
Isto tako, nasolim večer prije. Pečeno jedemo uz pire ili pečene krumpire koje nabacam oko mesa. Jedemo navečer na Staru godinu.
30 pro 2014, 21:25
mrava je napisao/la:Isto tako, nasolim večer prije. Pečeno jedemo uz pire ili pečene krumpire koje nabacam oko mesa. Jedemo navečer na Staru godinu.
A kada staviš krumpir uz odojka?
30 pro 2014, 21:36
Pa krumpiru treba jedno 45minuta.
Ja ga prije prokuham, tak da onda bude gotov za pol sata.
Znači ovisi o kilaži mesa.
Za komad od dve kile treba ti oko dva i pol do tri sata. Krumpir bi stavila znači sat i 45minuta nakon mesa.
Edit: ja meso dan ranije i napikam sa češnjakom.
30 pro 2014, 21:46
IINA je napisao/la:Pa krumpiru treba jedno 45minuta.
Ja ga prije prokuham, tak da onda bude gotov za pol sata.
Znači ovisi o kilaži mesa.
Za komad od dve kile treba ti oko dva i pol do tri sata. Krumpir bi stavila znači sat i 45minuta nakon mesa.
Edit: ja meso dan ranije i napikam sa češnjakom.
Hvala. Ja obično radim samo kare, a krumpir stavim odmah.
Još nikada nisam radila odojka.
31 pro 2014, 10:33
Krumpir ubacim oko mesa negdje 1h prije završetka pečenja mesa, možda manje
31 pro 2014, 19:10
mrava je napisao/la:Krumpir ubacim oko mesa negdje 1h prije završetka pečenja mesa, možda manje
Hvala.
01 sij 2015, 09:25
2,5 kg 1/4 odojka se pekla 4ipo sata. nakon sat sam pokrila folijom i zadnji sat je bilo otkriveno. nisam puno zaljevala ekstra tekućinom, samo na početku, a ostalo ovim skokom koji je samo meso pustilo.
super je ispalo
01 sij 2015, 10:41
Moj je upravo ušetao u pečnicu, pa bumo vidjeli.
01 sij 2015, 11:10
I naš se sinoć jeo, mljac!

Sretna Nova godina!
01 sij 2015, 15:50
i naš odojak je bio mrak

MM ga je super pripremio.
01 sij 2015, 16:46
Ispao ok, ali ipak mi je draži iz pekare.
Nekako je drukčiji.
01 sij 2015, 17:22
Mm je sinoć bio zadužen za odojka. Pekao se u zatvorenoj posudi oko 2ipol sata. S krumpirima, paprikama, rajčicama i kojekakvim mirodijama. Ubismo se u njem!
01 sij 2015, 18:39
Ove godine sam ja bila zadužena za odojka i pekla sam but cca 2 kg - malo sam zarezala kožu (mrežasto), cca 20 minuta pekla na 220 stupnjeva te pokrila alufolijom i pekla nešto više od dva sata, a zatim maknula foliju i opet pekla na 220 stupnjeva dok kožica nije postala hrskava (sveukupno vrijeme je bilo puna tri sata). MM kaže da je bio fenomenalan (budući ja to ne jedem).
Zajedno s odojkom pekla sam i malo više od 1 kg svinjske vratine s kostima i bilo je fenomenalno, topilo se u ustima (doduše, nisu se dale rezati kriške, ali meni je tak draže).
Podlijevala nisam ničime, a nisam niti okretala meso, jedino sam donji dio kožice s buta naknadno zapekla da postane hrskava jer je bila u soku od pečenja.
02 sij 2015, 11:41
Mi pečemo na Novu godinu.
Nasolimo dan ili još bolje dva ranije. Prije pečenja premažemo s malo masti i stavimo u vruću pećnicu na 200.
Pečemo u velikom pekaču poklopljeno. Sad smo imali but od 2 kile i rebrica od kilu i peklo se dva sata. Pred kraj otklopimo da se kožica zažari i bude hrskava.
Temp je stalno ista. Par puta polijemo masnoćom koju meso pusti.
Kad meso izvadimo ispečemo krumpire, meso ionak prije rezanja mora odstajati (mi pustimo stajati barem pola sata prije rezanja) da se stabiliziraju sokovi i da ostane sočno.
Kožu ne zarezujemo.
Ovak pečeno meso je zagarantirano mekano i sočno.
02 sij 2015, 13:45
ja volim jesti hladnog odojka, topli mi nikako ne paše. a miris koji ispušta tijekom pečenja mi je na granici izdržljivosti.
zato mm peče a ja najčešće obavljam nešto po vani u to vrijeme
02 sij 2015, 14:39
Mi ga pecemo vani, u elektricnoj peki (miris dok se pece je i meni, slavonki, nepodnosljiv).
Solimo dan ranije i pecemo 1 h po kg, plus malo vise za res dojam.
Okrenemo u peki par puta da se dobro zapece sa svih strana.
Jedemo ga iskljucivo hladnog.
02 sij 2015, 14:42
Mi jedemo i hladnog i toplog, ne biramo.
02 sij 2015, 14:42
A ja ne podnosim hladnog

. Jedem samo toplog
02 sij 2015, 14:58
Odojak topli - hladni - iz pećnice - s ražnja... sve prolazi
Pogotovo kožica i meso uz rebarca...
Zato janjetinu ne podnosim!
03 sij 2015, 15:28
kod nas se sunka/odojak/ but sluzi na badnje vece
ove godine sam pekla 8 kg, prvi sat na 200, poslijje smanjim na 125 i pecem 1h/kg, provjerim termometrom kad je peceno
kad je peceno, skinem kozu i visak masnoce, premazem senfom i pospem krusnim mrvicama i pozabadam klincice, vratim u pecnicu da se zapece jos mozda pola sata
sluzi se hladno, al meni moze i 'vako i 'nako
krumpir se priprema na tepsiju, al je to toliko gnjavaza, da ja kupim gotovo
ovako nesto
http://go4itvol2.indiedays.com/2011/12/22/joulun-paras-imelletty-perunalaatikko/
03 sij 2015, 16:04
oooooAA

ubila si i odojka i krumpir