Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

SATARAŠ

17 ruj 2015, 09:01

Da čujem curke jel ima netko tko ga ne voli? :liza
Meni je to savršena stvar za špagete, kao preljev preko svih vrsta tjestenine, kao prilog uz meso, krumpir...
Klasični sataraš se sastoji od dinstanog luka, gore se nareže paprika i kad ona omekša doda se oguljena rajčica.
U proširenu verziju se još može dodati i češnjak, patliđan, tikvica...
Na što treba obratiti pozornost kod njegove pripreme? :faca
Koja je vaša omiljena verzija? :liza

Re: SATARAŠ

17 ruj 2015, 09:16

Moja omiljena verzija je sataras moje mame :)
Ja volim kad je povrce izrezano na malo vece komade i radije sa crvenom nego zutom paprikom, uz patlidzane mogu i tikvice.

17 ruj 2015, 09:26

daaaa mamin sataraš kad se dođe s kupanja :dada :klopa

17 ruj 2015, 09:57

Omiljeno jelo, a za mene je sataraš izdinstani luk, paprika i rajčica, pred kraj dodati sol i umiješanu žličicu brašna u malo vode. Ostalo mi nije sataraš :gigl.

17 ruj 2015, 10:01

najbolji sataraš sam jela kod jedne forumašice - spremao ga NJM, Slavonac :1
nikad čula da se u sataraš dodaje brašno. kod nas je to :bigno
TanjaMT je napisao/la:Ja volim kad je povrce izrezano na malo vece komade i radije sa crvenom nego zutom paprikom, uz patlidzane mogu i tikvice.

ovako i ja :dada

17 ruj 2015, 10:05

Bez brasna, uf, nikakvo brasno!

Luk na kolutice, paprika i rajcica na vece komade, prziti prvo luk, ostalo potrefiti pravi trenutak, i na kraju sol.
Najgore mi je kad kazu da dodaju vegetu :ajme ubiju jedno takvo divno jelo

Kad se dodaju tikvice, patlidzani, mrkva, grasak i ostalo, to vise nije sataras, to je dinstano povrce. I ne priznam ga kao sataras

17 ruj 2015, 10:05

...kod vas :bigno (neš ti čajne žlice brašna :mrgreen ), a sataraš ti Slavonac pripremao :lol.

dodajem, da ne budem tužena :lol , uredila post zbog tipfelera
Zadnja izmjena: Duga; 17 ruj 2015, 10:10; ukupno mijenjano 2 put/a.

17 ruj 2015, 10:07

i ja ga obožavam, isto luk paprika paradajz
onda neki put riža može unutra, neki put istučena jaja, odmah novo jelo dobiješ, na tome sam odrasla
brašno nisam nikada čula da se stavlja
a tikvice i patlidzane i ostalo povrće volim unutra, ali da, onda to nije sataraš

17 ruj 2015, 10:09

Prvi puta cujem da u sataras ide brasno :shock .
Ja ga radim samo salukom, paprikom i rajcicom. Od zacina samo sol. I ne dodajem vode. Ako ga jace izdinstam, ono as ful, onda ga zovemo becerac :)
I obozavam ga, naravno.

17 ruj 2015, 10:10

Duga je napisao/la:...kod vas :bigno (neš ti čajne žlice brašna :mrgreen ), a sataraš ti Slavonac pripremao :lol.

da. i, zamisli, muž mi je Slavonac, Našičanin i majka mu Našičanka. od njih sam i naučila što je sataraš

dunja - ovo s jajima je i sveki radila :dada

edit: uletile Slavonke :lol

17 ruj 2015, 10:11

zamisli, ja Dalmatinka :gigl

stavljam i malo šećera
Zadnja izmjena: Duga; 17 ruj 2015, 10:28; ukupno mijenjano 1 put/a.

17 ruj 2015, 10:25

i ja sam, ali u šalšu ne bi stavila brašno ni u ludilu :p

17 ruj 2015, 10:31

:lol

dodala šećer u prethodnom postu

17 ruj 2015, 10:46

luk (na masti :p ) paprika, oguljena rajčica, sve na krupno, sol i šećer pod obvezno. ako ide riža onda je đuveč. brašno ne.

17 ruj 2015, 10:56

I kako onda to zamrzavate? Mislim, u što stavljate to? Sjećam se da je meni mama znala to zamrznuti u one plastične posudice od jogurta...
Mi to toliko volimo da mislim da bi sve tri ladice u frižideru bile ispunjene do vrha. :faca
I da sjećam se da sam se veselila povratku sa faksa jer sam znala da me doma čekaju špageti sa satarašom i gore sam znala sipati punu vrećicu parmezana :liza
Jel vi meni vjerujete da ja pojedem cijeli onaj paket od 500 grama špageta sa tim preljevom i izribanim grana padanom :lol
Zato mi je neki dan Fran rekao "Mama ti nisi debela ti samo imaš malo previše kože na trbuhu pa me podsjećaš na šarpea" :ajme
Koliko bi primjerice bilo potrebno količinski luka, paradajza i paprike za jednu turu? I da kaj da kupim i crvenu i žutu papriku pa da smiksam ili samo jednobojnu?
E da i još nešto, vi gulite paradajz? Mislim operete i gulite ne kuhate ga prethodno?

17 ruj 2015, 11:01

najbolji je sataraš koji se kuha na šporetu na drva moje bake. od luka, češnjaka, paprika i paradajza iz njenog vrta..nađe se tu i parlidžan i tikvica. obavezno 1x ili 2x godišnje u ljetno doba napravimo za ručak, dodam samo kuhanu rižu kao prilog, i preko nje puno sataraša...nije loše niti s domaćim trgancima/rezancima :liza

17 ruj 2015, 11:01

Na masti je puno, puno finiji.

Ne smrzavam gotova jela pa ne znam (imam odbojnost prema takvoj hrani, valjda zato što sam se nekada znala tako hranila :lol ).
Zadnja izmjena: Duga; 17 ruj 2015, 11:09; ukupno mijenjano 1 put/a.

17 ruj 2015, 11:02

Paradajz prelijes kipucom vodom i onda ogulis.
Ne znam za mjere, ja to sve odokativno.
I bez secera :gace

17 ruj 2015, 11:04

da, da...domaća mast i prodinsta se luk i češnjak (režanj), baci se na to izrezana paprika i ja dodam rajčice koje ne gulim (kožice se mogu poslije povaditi).
za zagustit dodam patlidžan. i nema šećera. sve je i onako dovoljno slatko :)

17 ruj 2015, 11:05

šećer ti je folksdojčerski dodatak. u sve s paradajzom mora ići šećer :lol

17 ruj 2015, 11:06

tinice ti to miksaš za špagete ili tako krupno prelieš preko?
ja jako volim sataraš, ali ja ga nikad ne stavlajm na špagete jer mi je to tak krupno bezveze, a i moji klinici onda ne bi jeli :dunno ja ga najviše volim uz pire krumpir i uz to neko meso, joj odmah mi sline cure...

ja stavim na maslinovom ulju prvo luk, onda papriku i onda rajčicu, isto ne presitno narezano. i samo sol od začina. rajčicu gulim ako je krupnija i tako mi je finije, ali kad sam už urbi samo narežem krupnije i ond aposlije izvadim koju kožicu kad sama otpadne, ako je baš veća...

a kad pravim šalšu za zimnicu, onda stavim i tikvice jer mi ispadne više toga i začinim malo i s crvenom mljevenom paprikom i bosiljkom ili tako nešto. i onda ne zamrzavm, nego u teglice stavim i pasteriziram.

tinice, nemoguće da pojedeš pola kile špageta, ne vjerujem ti! pa mi kao obitlej od 4 ne pojedemo 500 g špageta za ručak :dunno

17 ruj 2015, 11:09

Da čujem curke jel ima netko tko ga ne voli?

Evo ja. :bis
Obožavam sve povrće, volim sve sastojke sataraša pojedinačno i izdvojeno ali u kombinaciji mi se nikako ne sviđa. :dunno

17 ruj 2015, 11:12

Latice časna riječ :liza :liza :liza
Moja mama je to sve znala onak fino nasjeckati pa nisu bili veliki komadi i super se uklapa sa špagetima. :liza :liza :liza
Joj evo sam mi je onak zamirišao... ma ja ću to ovaj vikend napraviti pa koliko ispadne ispadne...
Ustvari moram prvo smisliti šta ću sa hrpom lososa u zamrzivaču. Bila sam u Hoferu pa sam nakupovala jedno 20 komada onih fileta pa sam ih zamrznula i sad mi to zauzima mjesto dolje. A ništa, vrijeme je da sutra napravim neke tagliatelle sa umakom od vrhnja i lososa :lol

17 ruj 2015, 11:14

Meni bi bio kiseo bez šećera, mogla bih bez žličice brašna, ali šećera ne :) .
Jednako kao kad mi naprave kuhano i sos i on bude kiseo, najradije bih se ustala od stola.

17 ruj 2015, 11:14

barbi :zivili
ne volim velike komade, a tek kožice... br...

jedino što mi je bilo fino za poludit je "manistra na suvo" koju je kuhala mama prijateljice. po mom sjećanju to je zapravo isto bila šalša neke vrste i to na tjesteninu plus parmezan, božanstveno. nikad nitko drugi to nije skuhao kao ona. :/ :dunno

17 ruj 2015, 11:16

mislim kaj je problem pojesti pol kg špageta :lol ak je umak dobar, ko moj jučerašnji od patlidžana :liza ....ode paket špageta...i paket parmezana :mrgreen

17 ruj 2015, 11:19

Već kad evocirate uspomene kako su vam drugi lijepo kuhali :basnecu...

Meni je moja tetka pod šalšu servirala kečap i špagete i tako se i dan danas stresem kad pročitam riječ šalša :lol.

17 ruj 2015, 11:28

tko zna kaj su njoj servirali pod šalša :mrgreen dobro si prošla :lol

17 ruj 2015, 11:31

e, pa i meni je draža maništra usuho nego sataraš :lol

17 ruj 2015, 11:33

malamaja je napisao/la:tko zna kaj su njoj servirali pod šalša :mrgreen dobro si prošla :lol

:lol mislila proć' mukte pred kontinentalcima
Odgovori