Sada je: 02 kol 2026, 00:08.

zdravi deserti za velike i male

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

zdravi deserti za velike i male

PostPostao/la frrr » 19 vel 2009, 23:25

na zahtjev mojih proljetnica pišem ovdje recepte za neke zdrave deserte koje ja radim. pa da ne šaljem svakoj posebno, a možda još netko bude raspoložen za radit ih

kremasti užitak
1/2 šalice amaranta
1 i pol šalice jabučnog soka
vanilin šećer ili prah vanilije
2 i pol šalice voća
2 žlice rižinog slada
100 ml zobenog vrhnja (vjerujem da može i sojino ili kravlje)
pola šalice badema

zakuha se jabučni sok i u njega doda amarant. kuha poklopljeno na laganoj vatri. doda se vanilija i kuha još 10 minuta. u posudu se stavi kuhani amarant, voće, rižin slad i vrhnje i sve izmiksa u kremu. posipa se prženim mljevenim bademima.

ja sam radila s kruškama, jabukama i šljivama i oooodlično je. u originalnom receptu su maline, to nisam nikad radila.

'puding' od jabuka
1 šalica kus kusa
2,5 šalice jabučnog soka
3 jabuke
100 ml vrhnja (zobeno, sojino il za kuhanje)
1 žlica meda + 1 za posluživanje
1 šalica mlijeka (bilokojeg)

zakipi se jabučni sok, stavi kus kus i kuha 2 m minute. u drugoj posudi se zakuha mlijeko, stave se na kocke narezane (oguljene) jabuke. kad jabuke omekšaju doda se kuhani kus kus, ugasi vatra i dobro smisksa. u smjesu se umiješa vrhnje i med.
prije posluživanja u zdjelicu ili čašu se stavi žlica meda pa puding pa šlag. ja posipam još sa prženim bademima.

recepti su iz knjiga onih malih kuharica 'mirisi i okusi makronove', ima ih još, ali ova dva sam jedina isprobala.
tko je hrabar može eksperimentirati, koliko sam proučavala recepte, svi se svode na to da se neka kratkokuhajuća žitarica kuha u jabučnom soku pa miješa s voćem i zobenim vrhnjem ili se kuha u zobenom mlijeku pa miješa s voćem/suhim voćem i sl.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Re: zdravi deserti za velike i male

PostPostao/la Imge » 20 vel 2009, 10:18

ovo zvuci suoper super :)

no, valjda necu ispasti prevelika seljanka :oops: . imam par potpitanja :oops:
kaj znaci "salica", kaj znaci "zlica" (znaci, koju velicinu salice i zlice ti uzimas) i kaj znaci "jabucni sok" (jel to sok od kompota ili mislis na neki domaci ili kupovni jabucni sok? naime, nije mi jasno u drugom receptu, prvo zakipis jabucni sok, a onda ides kuhati jabuke, ocito to nije sok od tih jabuka...

spetljala ja :oops: ali, valjda kontas...
i da, samo ti pisi ove zdrave deserte, meni su super :kiss
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 20 vel 2009, 10:48

http://www.christinacooks.com/recipes/recipes.html

Na ovom sajtu ima dobrih recepata poznate americke veganske TV kuharice. Osobito pod "C" kao chocolate ;) Nisam jos probala ali planiram, sve do jednog.

Ja radim finu pitu (nesto kao madjarica), malo je skupa pa je ne pravim jako cesto. Pravim kuglice od mljevenog keksa od dinkela s kokosom, rogacem, sladom i bio margarinom. Onda radim kolac od kukuruzne krupice pa ga jedemo s pudingom od soje.
A jedan brzi i meni jako dragi od kuhanih jabuka:
jabuke se izrezu na osmine i poslazu u posudu da jedna drugu ne pokrivaju i doda se malo vode i prstohvat soli, voda ne smije pokriti jabuke. Poklopi se i kuha se na jako laganoj vatri (u posudi s debelim dnom) dosta dugo, oko pola sata, dok sva voda ne ispari. Jabuke se prebace u zdjelice. Na tavu se stavi malo hladnopresanog ulja i na to se dodaju mrvice/prezl od integralnog kruha. Przi se nekoliko minuta i pospe po jabukama. Jednostavno, a iznenadjujuce fino.
Ima i fin recept u jednoj od kuharica iz edicije Mirisi i okusi makronove (nisam sigurna tocno u kojoj): prave se popecci od banana i mljevenog keksa, prze se u dubokom ulju pa se posluze u zdjelicama s pudingom od vanilije.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tonka.M » 20 vel 2009, 11:01

odličan topik :mah
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 20 vel 2009, 11:15

Ivana, hoces staviti receptic za keksice od zobenih pahuljica (ja to cekam na topicu o zdravom dorucku). pliiiiiiiz :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 20 vel 2009, 11:20

evo idem...
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 20 vel 2009, 12:59

Imge je napisao/la:kaj znaci "salica", kaj znaci "zlica" (znaci, koju velicinu salice i zlice ti uzimas)

šalica je u principu od dva deci, ali ja uzmem bilo koju. bitno je da sve mjeriš onda u toj šalici pa omjer štima ;)

jabučni sok je kupljeni sok od jabuke. ja uzmem onaj 100 posto voće, bez šećera, ali može bilo koji. to nije sok od tih jabuka, ali ak imaš viška jabuka možeš iscijediti pravi sok. ja sam jednom jer nisam imala soka, a baš sam to htjela raditi, al sam se samo nagnjavila.

e, da - prvo sam radila i samo s vodom, isto nisam imala soka. samo sam onda stavila vanilin šećer, a ne samo aromu vanilije.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 20 vel 2009, 16:13

fala frrrrrrrrr na pojasnjenju :kiss
ivana :kiss
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 20 lip 2009, 20:47

danas sam radila prefin i prejednostavan kolač od jagoda. bez šećera je, bez jaja, bez margarina i s polubijelim brašnom.
a toliko je jednostavan da sam se čak i ja, koja pečem kolače samo za božić i to jedan kolač, odlučila napravit ga.

daklem,
250 grama brašna tip 850
30 g kukuruzne krupice ili grisa
pola kg jagoda
16 ml sojinog ili zobenog mlijeka
160 ml suncokretovog ulja
2 žličice praška za pecivo
250 ml javorovog sirupa (ja sam stavila rižin slad)
1 čajna žličica agara
50 ml agavinog sirupa

400 g jagod se nareže na četvrtine, stavi u cijedilo ispod kojeg je neka zdjelica, posoli s prstohvatom soli i ostavi da se cijedi pola sata (to je, kao mala tajna - sol u minimalnim količinama inače pojačava slatki okus namirnica, a pomoći će da se ocijedi voda pa biskvit neće biti prevlažan). sok koji se u iscijedio u zdjelicu sačuvati.
pomiješa se brašno, krupica, prašak za pecivo i prstohvat soli. u drugoj posudi mlijeko, ulje i slad/sirup (da, jest puno ulja, i ja sam ostala :shock: , al budući da nema margarina ni jaja, treba nešto to povezati i namastiti). mokri sastojci se dobro umiješaju u suhe pa se u sve pažljivo umiješaju jagode.

peče se u namašćenom i pobrašnjenom protvanu 40-45 min na 180. ostatak jagoda smiksati. sok od cijeđenja jagoda pomiješati s agarom, dodati 1 deci vode i na laganoj vatri sve kuhati 10 min. kad je kuhano pomiješati sa smiksanim jagodama i dodati agavin sirup. preliti preko biskvita i ostaviti da se ohladi.

mmmmmmmljac je, čak je i MM, koji je slatkoljubac pa mu zdravi kolači nisu baš omiljeni, oduševljen. al zbog njega sam malo povećala dozu slada ;)

predminijevam da može ista stvar i s malinama, borovnicama pa i marelicama il breskvama čak
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.