Sada je: 05 kol 2026, 19:06.

Šogan dolma - recept

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Šogan dolma - recept

PostPostao/la Bellina » 29 stu 2010, 14:35

Kako sam naslov kaže, u potrazi sam za dobrim i provjerenim receptom za šogan dolmom (punjenim crvenim lukom). Ono što me osobito zanima su tips and tricks prilikom odvajanja dolmi (slojeva luka) i način kuhanja. Zapravo me zanima mogu li se one peći jer kuhani luk mi nije baš baš, a pečeni bi sam pojela. :D
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Šogan dolma - recept

PostPostao/la cakorka » 29 stu 2010, 16:31

Ja ogulim luk,odsjecem"brkove"onoliko koliko hocu da mi je otvor,stavim u vodu,dodam malo soli i ulja i kratko prokuham.
Razdvojim sve slojeve,ono malo stisnem i ono "iskoci",ako zapne ubacim prst i lagano izvucem.

Peci nisam probala,uvjek kuham.
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Šogan dolma - recept

PostPostao/la mala princeza » 29 stu 2010, 23:03

Moram priznati da nikada do sada nisam pravila sogan dolmu ali cu ti pokusati objasniti kako to moja mama radi.

Prvo malo prodinsta rizu. Zatim tu rizu pomjesa sa a mljevenim mesom, mljevenim ili sitno nasjeckanim lukom, doda malo bibera, soli, jedno jaje, malo paradajz pirea i sve dobro opet pomijesa.
Mama ne guli luk, samo poreze vrhove i kuha toliko da se luk ne raspadne a da se moze odvajati na slojeve. Onda se ta topla voda izbaci i ulije hladna. Prvi sloj s kosuljicom se baca, a svaki sljedeci se prstima pritiskanjem izbacuje i imamo dolme. Punjene dolme luka se slazu u serpu, zaliju toplom vodom ili juhom, tako da budu pokrivene i mrvica sirceta da se luk ne raspadne (kaze mama), pritisnu tanjirom ili drugim malo manjim poklopcem ( da ne bi iz dolme prilikom kuhanja izaslo meso). Kuhaju se na jacoj temperaturi dok ne provriju a poslije se smanji temp. i tako dalje kuhaju.

Zaboravila sam napisati da mozes tanke listice putera staviti na vrh svake dolme. I da mozes u vodu u kojoj se kuha luk staviti malo sirceta, ali tad ne dodajes sirce poslije prilikom kuhanje dolmi.

Sogan dolme se serviraju uz vrhnje, mileram.
mala princeza
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.