Sada je: 06 kol 2026, 19:48.

Kakve sve saftove volite i radite?

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Kakve sve saftove volite i radite?

PostPostao/la Diami » 18 srp 2011, 22:03

Mi ih jako volimo jesti, ali ih ja baš i ne znam spraviti, uvijek se vrtim oko istih sastojaka, većinom bijeli saft s vrhnjem i/ili dodanim začinima.

Imate li još ideja/recepata/trikova? Koje saftove volite jesti i kako ih spremate?
Diami
ne stignem sanjati

Re: Kakve sve saftove volite i radite?

PostPostao/la tigger » 18 srp 2011, 22:18

i mene zanima. Ja većinom baziram na vrhnju pa dodam curry ili nešto ili paradajz sos pa povrće ili špekec. Nekad i prodinstam papriku, luk, paradajz duže vrijeme pa dobim nešto tipa paprikaša. Ima netko još koju ideju?
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 18 srp 2011, 22:21

meni je super saft s vrhnjem i gorgonzola sirom ili s vrhnjem i zdenka sirom.
dakle, na ulje ide luk pa ili meso ili npr kozice i vino. kad se to malo uskuha se doda nasjeckana gorgonzola ili neki topivi sir.dodaju se i začini. te kad se sir malo otopi vrhnje za kuhanje ili obično vrhnje isto moe
mm to obožava s gorgonzolom, a tin s zdenkom
često stavim umjesto mesa ili kozica sjeckanje ili izribane tikvice. bude super
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mrava » 18 srp 2011, 22:23

Ja najčešće volim praviti smeđi saft jer ga moji vole: Prepržiš meso na masnoći, meso izvadiš, dodaš na masnoću od pečenja sitno sjeckani luk, mrkvu na kolutiće i sjeckani peršin. Dinstaš dugo, malo podliješ vodom. Kad omekša, izmiksaš štapnim mikserom i ubaciš u to meso, pustiš da se na laganoj vatri još dinsta, dodaš začine.

Onda saft sa gljivama: dinstaš crveni luk, može i češnjak, kad skroz omekša, ubaciš narezane šampinjone/vrganje/bukovače..., dodaš pred kraj kiselo vrhnje i začine. U to ubaciš meso koje si prethodno prpekla s obje strane i još malo dinstaš
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la Diami » 18 srp 2011, 22:25

Jel smiju mali klinci (2,5g) jesti gorgonzolu? Mm to voli papati, a i ja, al ne znam jel bi mali mogao.

Ja isto tak s vrhnjem i raznim začinima kombiniram, al u biti sve bude "tu negdje" i relativno slično - malo više vuče na curry ili na papriku ili na đumbir, al opet nije ništa revolucionarno drugačije.

Recimo tamnije aftove ne znam raditi, a baš bi voljela ponekad i takav papati.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mrs. eastwood » 18 srp 2011, 22:45

tamne saftove sam krenula raditi tek odkako smo nabavili ekspres lonac... inace nisam nikad imala strpljenja čekati da se junetina skuha :ajme

meni osobno najbolji je
toc od pomadora (saft od paradajza ;) )
na maslinovom ulju bacis par sitno sjeckanih režnjeva češnjaka, potom oguljene pomadore, pustiš da se duuuugo krčka na laganoj vatri i na kraju pospeš s malo bosiljka.

super tema, mene isto zanima!!!

a što se bijelih tice, to mi je vazda improvizacija kako je neve krenula:
češnjak na maslinovom (2min), malo vina i(li) soka limuna (1min), dimljeni losos ili sad ima dimljenih brancina ili orad (1min) ... dodati poprženih pinjola. skinuti s vatre i umješati vrhnje za kuhanje - i vratiti na vatru još koji minut, posuti peršinom
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 19 srp 2011, 08:47

Ovo od paradajza nam je šesto na meniju. :p
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mamainana » 19 srp 2011, 10:16

Ja obožavam piletinu i gljive u tzv bešamelu

piletinu prepržim, dodam gljive i pustim da se dinsta
na maslacu popržim brašna i dodajem polako mlijeko (koji put i vrhnje za kuhanje) i to se malo krčka, ubacim začine, piletinu s gljivama, ponekad i sir tipa gaude i poslužim toplo
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 19 srp 2011, 10:51

ja sve više koristim vrhnje za kuhanje i dodam parmezan, da ne bih morala pržiti brašno - za kao neki bešamel :roll

ne znam što dobijem s tim, jer nisam sigurna je li to moje prženje brašna je na zdravoj strani :dunno
nisam sigurna radim li dobro...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Fantasy » 19 srp 2011, 12:14

Vidim pinjole spominjete, di ih ima za kupiti od ovih običnih dućana (ne neki bio, eko i sl.)?
Tema odlična, i ja volim safteke, može neko reći dobar crveni saft za junetinu? To mi se u bolnici još bilo dopalo, a nikad to nismo doma radili.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 19 srp 2011, 12:18

kako je gorgonzola sir s plijesni ja tinu nisam dala, njemu bi odvojila malo i kuhala s zdenkom
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mrs. eastwood » 19 srp 2011, 12:28

Pinjoli - svuda. U vecim trgovinama gdje su ljesnjaci, bademi - kraj voca povrca, gdje sama vazes... i na policama medju zacinima
I u DMu isto.

U ovom receptu gore, cijeli pinjoli se samo poprze na tavi, bez ulja i prakticki na kraju dodaJu u jelo. Dolaze do izrazaja u samom zalogaju, na sam umak nemaju neki utjecaj.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 19 srp 2011, 12:39

volimo saftove ali uglavnom standardne.

mesne prodinstam luk, dugo ga dinstam da se skroz raspadne, dodam sirovo meso (kod nas su na meniju piletina, junetina, svinjetina, teletina ali može sve) najčešće na kockice. dodam sol, papar, vegetu :ajme :mrgreen crvene paprike, peršin, nekad kombiniram bosiljak, ružmarin, lovor...još učim začine. podlijevam s vodom. nekad na kraju stavim i pasirane rajčice.
i ako treba dodam žlicu dvije brašna.
moj favorit obični bolonjez.

bijele umake radim na maslinovom, popržim češnjak (ili bez njega) dodam od čega radim umak. to bude najčešće piletina, paprika, tikvice, špinat, gamberi, tuna, sir (moj skoro trogodišnjak jede gorgonzolu), jedan namirnica ili kombinacija, začini, sol, papr, peršin, ružmarin...i na kraju vrhnje za kuhanje. u bijele umake znam dodati sjemenke sezama i/ili suncokreta. volim i pinjole ali su dosta skupi :/ . druge sjemneke ne poznam dobro ali ta kombinacija mi baš paše.
e tu mi je puno favorita, teško mi je izdvojiti.

crvene paradajz umake nekad radim na dinstanom luku a nekad na prženom češnjaku. dodajem oguljenu rajčicu ili pelate. ako se žurim koristim pasiranu rajčicu ali onda ona ide na kraju. na luk stavim povrće koje želim i to je to.
opet moj favorit :mrgreen luk+ paradajz+paprika :1 ovaj umak jedemo i sa tijestom i sa rižom, nekad na to bacim jaje da se speče...

e sad sam gladna :ajme
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la boysmama » 19 srp 2011, 12:48

jedemo svakakve saftove, mm je lud za njima, od crvenih sa pomidorima kao temeljnim sastojkom, preko bijelih sa vrhnjem, bijelih sa češnjakom, gljivama i bešamelom pa smeđih sa mrkvom, kapulom, mesom pa crnih sa veprom ili junetinom, srnetinom na lovački pa povrtnih pilećih, mexicana pilećih... od svih vrsta mesa i na razne načine rezanih, od mljevenog do komadića buta preko štangica filea, čak i od komada s kostima (npr. janjeća rebra), ma svakako... u kombinaciji sa paštom, purom, rižom, pireom, što god, samo da je saft :hahaha

u principu svašta izmišljam i nikad mi saft (šug) ne ispadne isti (osim ako to izričito ne želim) jer stavljam svašta, većinom ono što mi je dostupno u frižideru i po sezoni, u saftovima mi muški pojedu ono što ne bi ni snu pojeli lešo ili na drugi način (brokulu, mrkvu, mahune, grašak, uglavnom povrće)...

meni je trenutno :1 pepperonata ili sataraš (ovisno o podneblju mu je i naziv) sa pomidorima šljivarima, paprikom, tikvicom i balancanom (patlidžanom) zaprženima na maslinovom ulju uz dodatak bosiljka, origana, mljac :gladan mojim muškima ipak ubacim sa strane i još nešto konkretno na tanjur, a meni dosta i ovo za najesti se ko čovjek :lol i još kad se ohladi pa s kruhom, živa napast...

evo slično kao i snowwhite, pisale istovremeno ;)
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la mrs. eastwood » 19 srp 2011, 12:59

pinjoli jesu skupi... ne bi da ih nema na moru po parku za skupljati :ajme
ali u jelo ih ide stvarno malo

mm ne voli saftove :place :ne :place
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Masha » 19 srp 2011, 13:09

mljac, ja obožavam šugove... :liza
jedino ove s vrhnjem za kuhanje baš i ne volim, nekako mi to sve skupa bude premasno... :dunno

često radim šug od junetine na kockice, pa to bacim na zafriženu kapulu i luk, dodam ribane mrkve, malo poma, peršina, lovorov list(njega samo kratko da pusti sok), ostale začine itd... na kraju kad se meso dobro skuha dodam zaleđeni grašak. uz to obično ide pire krumpir.

baš danas kuham piletinu u šugu. u teću sam poslagala kapulu narezanu na krupno, na to komade piletine začinjene i bez kožice (ne volim je, brrrr..) gore poslažem još pomidore i papriku na kockice, dodam malo crvene paprike. podlije se mrvicu vodom ili bijelim vinom i poklopi da se lagano krčka. uz to može riža ili pire.
u biti je to nešto kao sataraš s piletinom :)

u šalšu ponekad znam dodati konzervu tunjevine ili umutim jaje, pa mi je to jedan od brzinskih ručkova.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la fancy » 19 srp 2011, 13:42

Sad ste mi otvorile apetit :ajme
Moj omiljeni sa spinatom...Proprzim piletinu, pa dodam bijeli luk da se malo prodinsta, pa spinat, dolijem mlijeka, malo, ali samo mrvicu margarina i pustim da se krcka dk mlijeko malo ne ukuha. Sacrseno je :nokti
A volim i sa fasiranim mesekom, samo prodinstam crveni luk, dodam fasirano, zacine, nalijem malo vodice i idem piti kafu dok ne bude gotovo :hahaha
Ili sa piletinom i glivama, dinstam piletinu, pa dodam sampinjone ili lisicarke, pa jos malo dinstam, nalijem vrhnje za kuhanje, zacine i malo sira.
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la fancy » 19 srp 2011, 13:44

Ili sa mesom i hrpom povrca, samo se dinsta luk, pa meso, pa se doda hrpetina svega i svacega, obicno sve sto imam u kuci po mlao i podlijeva vodom. Kad je pred kraj, izvadim meso, a povrce izmiksam...
Sa piletinom i tikvicama mi je predivan, bas lagan za ljeto, dinstam piletinu, pa tikvice samo kratko. Mogu se tikvice izmiksati, ali se svakako usitne tokom sdinstanja, meni je ljepse kad se koji komadic osjeti.
Sa sniclama i graskom, dinstam luk, pa snicle, pa izvadim snicle, dodam grasak da se dinsta/kuha sta vce, pa zaprzim i zacinim, vratim snicle i super.
Ma, milion kombinacija...
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la giami » 24 srp 2011, 15:39

kod nas je omiljeni brodet od piletine
izdinstam luk, malo češnjaka i sitno kosanog peršina, dodam narezane pelate, podlijem s malo vina, dodam meso, začine i kuha se dok meso ne omekša a papa se s palentom.

Klasična šalša je isto često kod nas na meniju
na prodinstani luk bacim malo špeka, kasnije dodam paradajz i začine i dugo se krčka, može se dodati i meso.

Saft s gljivama radim tako da meso (najčešće puretinu) popržim na maslacu, u drugoj rajnglici (istovremeno) na putru dinstam gljive narezane na ploškice i kad su gotove dodam vrhnje za kuhanje, negdje u isto vrijeme mi bude i meso pečeno pa gljive prelijem preko mesa.

Juneći saft radim u ekspres loncu
popržim meso, dodam luk, malo prodinstam, dodam začine, malo crvene paprike, podlijem vodom (vinom), kad je gotovo doradim (ako treba zgusnuti, dodati nešto...)

Jedan jako jednostavan
Puretina/piletina izrezana na šnicle se uvalja u brašno i poprži se na malo ulja a može i na putru, zalije se sa temeljcem ili vodom, dodaju se začini i pusti da krčka 5 min. Kao prilog riža.

I jedan jako jako ukusan
teleće šnicle premazati senfom i posoliti a zatim uvaljati u brašno.
popržiti i podliti vodom i pustiti da krčka dok meso ne omekani.
Senf daje izvrsnu aromu.
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la latica » 29 kol 2011, 13:13

joj ovo je tema za mene, ja obožavam saftiće, šugiće, brudetiće i kako ih god zvali, a volim i priloge - njoke, palentu, tjestenine, rižu sve sve sve volim :lol

evo jedan što sam pravila jučer:
junetina s komoračem
na malinovom ulju se prodinsta nasjeckani luk (kapula) i štapić celera narezan na kockice (mi pravimo većinom bez toga) i onda za koju minutu se ubaci nasjeckani komorač i to se lagano poprži. onda dodati junetinu na trakice, malo zapeći i podliti bijelim vinom. kad alkohol ishlapi, poklopiti i dinstati oko 45 minuta, ako treba dodati malo vode. na kraju posuti parmezanom. prefino. mi jeli uz domaće njoke.
ide oko 350 g junetine, jedan luk, dva komorača, 2 dcl vina, ali ja to uvijek odokativno ...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la brigita » 29 kol 2011, 14:14

mrs. eastwood je napisao/la:Pinjoli - svuda. U vecim trgovinama gdje su ljesnjaci, bademi - kraj voca povrca, gdje sama vazes... i na policama medju zacinima
I u DMu isto.

U ovom receptu gore, cijeli pinjoli se samo poprze na tavi, bez ulja i prakticki na kraju dodaJu u jelo. Dolaze do izrazaja u samom zalogaju, na sam umak nemaju neki utjecaj.

kakav okus imaju ti pinjoli
jel slično kao brazilski oraščići
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.