Sada je: 06 kol 2026, 18:20.

Ječam, orzo, ričet

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Ječam, orzo, ričet

PostPostao/la Bellina » 22 stu 2011, 10:40

Budući sam se zadnjih dana "navukla" na ječam (orzo, ričet - kako god ga zovete :mrgreen ), skupljam razno-razne recepte.
Ono što sam pronašla na internetu i u čemu se najviše koristi je ričet (pomiješan s grahom, fažolom). Mene zanima što vi sve spremate, kako ga poslužujete, kako ga kuhate.
Evo recimo, ja bi ga koristila i kao prilog nekom šugu, umjesto riže. Budući se dugo kuha, moglu li ga skuhati dan prije? Ostane li ukusan? Koje začine dodati u vodu u kojoj se kuha?
Čula sam i za tzv. orzoto - što bi bilo kao rižoto, ali umjesto riže opet ječam ili orzo.
Nisam pronašla temu na forumu vezani isključivo za ječam, nego tu i tamo koji recept, pa evo teme da možemo imati sve na jednom mjestu. Ukoliko sam nešto propustila molim moderatorice da prikače staroj temi moj post.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Ječam, orzo, ričet

PostPostao/la beammama » 22 stu 2011, 11:23

Ja baš nemam osjećaj da se nešto naročito dugo kuha, ali da skratiš vrijeme kuhanja možeš ga večer prije namočiti.
Sve recepte koje imaš za rižu možeš i koristiti i za ječam.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la viki » 22 stu 2011, 11:50

- mmama ga kuha kao varivo/čušpajz, stavi unutra mrkvice, dva/tri poriluka i grah može/ne mora i to je jedan od rijetkih variva koje mi djeca vole, eh da i uz to idu bijeli žganci :klopa
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bellina » 22 stu 2011, 11:51

Kupila sam u dućanu ječmenu kašu, piše da je to oljušteni ječam.
Ja sam ga nekidan kuhala tako da sam ga namočila sat vremena i onda kuhala sat vremena, kao varivo. Na kapulu koju sam popržila na maslinovom ulju dodala sam povrće, pa ječam i podlivala vodom. Kuhala sam otprilike sat vremena da bi dobila željenu mekoću.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la thalia » 22 stu 2011, 11:52

mi ga miješamo s rižom kad jedemo kao prilog za gulaš. skuhaš prvo ječam i na kraju dodaš rižu.

jedemo ga s lećom, ali to ti je isto kao i s fažolom.

MMovi rade "kašu", to je samo ječam skuhan na gusto, obično sa suhim mesom. meni to nije fino :dunno

i stavljamo ga u sarmu umjesto riže :dada
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Bellina » 22 stu 2011, 12:08

E, a bude li ukusan kao prilog, s rižom ili bez nje, ako se skuha dan prije? Jer kad dođem s posla, kad podgrijem šug, ne da mi se još sat vremena zafrkavati oko orza, lakše mi je ond askuhati rižu. Ali sam zapela za ovo jer nam je riža pomalo dosadila.
Recimo, ja ga skuham danas u posljenoj vodi, procijedim i pospremim za sutradan, kao prilog uz nešto saftno. Je li to ok?
Ili ga tako skuhanog držati u frižideru pa ga dodavati u razna variva. Npr. u ponedjeljak ga skuham, pospremim i po pootrebi dodajem u razna jela ili koristim kao prilog kroz tjedan?
Negdje sam pročitala i da ga nije dobro kuhati u expresu jer pjeni dok se kuha.....pa može nastati problem s tim loncem. :dunno
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la beammama » 22 stu 2011, 15:20

Kod tih stvari koje se pjene bitno je ekspres lonac ne prepuniti.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Novamama » 22 stu 2011, 16:56

ja sam jela kolač koji je ličio baklavi od ječma. znači isto kore, samo je punjenje umjesto oraha ječam s medom, i preliveno isto kao baklava samo prevladava med i limun. jako fino.
i u istom tom restoranu, tj. planirarskom domu sam jela i polpete od ječma. ne znam recept, ali evo da znaš da postoji.

e da.. na visu sam jela orzo s kozicama. jako fino isto.

inače ga doma jedemo na varivo, ili baš ječam varivo pa s povrćem ili s grahom (jačmik i fažol).
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2011, 17:12

Meni je odličan orzo kao zamijena za rižu u svim rižotima s lignjama, plodovima mora.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Bellina » 22 stu 2011, 20:41

Da. I to sam čula. I da je crni rižoto od sipe puno bolji s orzom, crni orzoto.

I ova baklava mi je jako zanimljiva. Je li bio samljeven ili ovako skuhan u zrnu? Baš ću googlati. U ovim vremenima, ako je dobro, nije uopće loše zamijeniti preskupe orahe orzom u ovoj varijanti.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.