Sada je: 08 kol 2026, 03:43.

vege, bio, makro... (a moze i mikro) kutak

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: vege, bio, makro... (a moze i mikro) kutak

PostPostao/la supermama » 14 ožu 2011, 11:18

odlicno krenimo
bas sam juceer pravila sezamove kekse iz one knjige za djecu...prefini i prejednostavni

ali ima ja nekih velikih nedoumica, tu kod nas u osijeku jednom mjesecno ima neka radionica kuhanja, ali ja planiram otici na vikend...ali ako ima netko iskusan ili voljan odgovoriti mi na sljedece...

1. i osnovno...
kako da uguram sve sto trebamo jesti u tri obroka u jedan dan.....ja nisam to u stanju napraviti.-...dakle ako imam dorucak ( mislo juhu i neku zitaricu i povrce) i kad onda rucak i kako vecera.....
ajde ako i ponesem nesto na posao, neku skuhanu kasu...i onda negdje oko 4-5 da rucamo ( to bi cak i mogla organizirati da skuham sve sto treba...ali fali mi momenat za jedan obrok.... s tim da je rucak cak jednostavniji nego vecera....dakle nema sans eda se uklopim....ili da skuham dan prije pa nosiim taj neki rucak na posao...nemam pojma....
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la corazon » 24 ožu 2011, 12:56

supermama iskreno, pojma nemam :lol
ali imaš super knjigu Hrana za život (uvod u makrobiotičku prehranu)
ono što znam da je važno je planiranje jelovnika za bar tjedan dana, nabava namirnica a i ranije kuhanje nekih namirnica

ja zasad samo koketiram sa makrobiotikom (ajmo reći u nekoj 1., 2. fazi)
u standardnu prehranu uvodim što više organskih namirnica, cjelovitih žitarica, mahunarki, sjemenki...
miso ubacim u variva i maneštre
isto tako i gomasio (mješavina morske soli, sezama i algi)

još imam puno za učiti a baš bih željela proći koju radionicu kuhanja
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la latica » 15 tra 2011, 12:47

baš mi je krivo da je ova tema zamrla. evo ja imam od nedavno onu kuharicu Za posao i odlična mi je. svašta sam već pravila, ali volila bi da imam s kim i komentirat malo sve to. a bilo bi super i kad bi dobila još koju ideju za kombinacije ...
di ste cure moje?
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la supermama » 15 tra 2011, 14:12

meni pravi problem napisem pa mi pobrise ajmo probat otvoriti novi
i ja sam jucer kupila za posao, do sada sam iz toga pravila one trokutice s rizom....prefino
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la latica » 15 tra 2011, 14:28

supermama, ja preporučam one andrejine kuglice s karfiolom i prosom, to je pre pre dobro, a i užina revital je super, a jako je brza. ne mogu se sad sjetit šta sam još pravila baš iz te jer imam i neke druge kuharice ...
vidim da si pravila one sezamove kolačiće iz kuharice za djecu - di kupiš rižino brašno u Osijeku?

ako treba novi topic otvorit ćemo, ja nema problema s postanjem?
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la latica » 19 tra 2011, 10:02

dobro, kad se nitko ne javlja, onda bi ovo moglo postati moj blog ;)
ja sam danas pravila knedle s prosom i karfiolom, uspjele su mi bolje nego zadnji puta kada nisu uopće bile knedle, nego dam samo posula mrvice po kuhanom karfiolu i svemu tome. danas sam se bolje organizirala, pa sam ih stigla malo prohladit i oblikovat neke kao knedle.
jučer sam popode pravila peciva s borovnicama i kruškom, bila su onak - OK, ali malo čudna, valjda se treba naviknut na okus kolačića bez ešećera i jaja :lol ali su super išla za večeru i za doručak uz mlijeko. sviđa mi se što se jako jako brzo naprave, a i lijepo izgledaju!

sutra bi mogla salatu angelicu, to mi je super fino i ako se dobro organiziram, može biti i brzo!
nadam se da će se ipak netko javit :mah
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la anlan » 19 tra 2011, 11:19

i meni su fine te kuglice od prosa.

latice, ajde molim te napiši recept za tu revital užinu
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la supermama » 19 tra 2011, 11:43

hej, hej malo cemo ti okupirati tvoj blog..
rizino brasno nisam nigdje kupila u osijeku (ja uglavnom uzimam u onoj harmoniji, a sada od kad imamo biobio i eko zonu konzumovu uzimam i kod njih), ali ono ne ide u one sezamove kolacice...
ja sam uglavnom na makrobiotskim slasticama i kolacima jer definitivno mi vise nisu super sve one krenmasto jajaste kombinacije i jos jedan momenat mi je super a to je da se puno jednostavnije naprave ali se definitivno na okus treba naviknuti

nezanm ocemo ovdje pisati neke isprobane recepte ili koji nam je koncept? latice predlozi....ja sam uglavnom jako za da ovaj topic ne umre
inace za ove iz osijeka....u harmoniji jednom mejsecno ima radionica kuhanja, ja sam odusevlčjena njome svasta se novo moze nauciti i isprobati, pa ako ima zainteresiranih ....

...jucer rucak ( vecera)

skuhani crni grah od dana prije, i skuhani jecam od dana prije...ispirjala mrkvu na kolutice i luk na kockice te na to stavila grah i jecam dodala malo sru praha ( da zgusnem) prilok kratko kiseljeno ( mrkva, poriluk, kupus) .... fali vjerojatno zeleno kratko kuhano??????
e onda me je uhvatila strahovita glad ( a taman sam rucala) pa sam trazila brzinski neso slatko i napravila iz one kuharice zima, nekakav biskvit....kako nisam imala sve sastojke malo sam doradila....super su mi ti njihovi kolaci jer se stvarno prave za par minuta...

Ovaj ide na sljedeci nacin:

namaze se uljem posuda i pospe s kukuruznim grizom

1 salica kukuruznog griza, jedna salica brasna t-850, salica mlijeka zobeng, 2 zlice jecmenog slada ( u receptu opise neki drugi ali nisam imala) 2 zlicice praska za pecivo( ja koristim taj zdravi i super mi je doziram ga zlicicama i nema neke razlike) ....sada pr receptu ide gore neki preljev, ali ja sam stavila u tu smjesu malo sjeckanih poprzenih ljesnjaka....pekla na 180 20 minuita...

danas ujutro

miso juhu sam vec pojela, a sada oko pola deset sam ponjela palentu posipanu gomashiom i kratko kiseljeno povrce.
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la latica » 20 tra 2011, 09:56

anlan - užina revital ide otprilike ovako. nariba se dvije mrkve i dvije jabuke, pola šalice pšeničnih klica, malo nasjeckanog peršina, sok jednog limuna, i po 2/3 šalice zobenih pahuljica i nasjeckanih badema koji se lagano tostiraju. začini se sa dvije žlice maslinovog ulja, malo soli i vanilije u prahu.

supermama - ja nikako da odem na neku radionicu u harmoniju, nadam se da ću uspjet kad rješim neke stvari na poslu ostavit više vremena i za takve stvari. ja općenito očekujem da moj život krene novim smjerom za nekih mjesec dana kad završim jedan projekt :lol

što se tiče koncepta - mi nismo makrobiotičari, ali ja već neko vrijeme koristim blagodati makrobiotičke kuhinje u pogledu energije za rad i koncentraciju. jednostavno ne mogu jest nešto bezveze svaki dan jer ne mogu radit, ne mogu se koncentrirat i sl. moj stav je da svakako jedemo previše mesa i mesnih prerađevina i općenito rafiniranih namirnica i to je ono što nastojim izbacit iz obroka već jako jako dugo (sad sam to zapravo prilično i uspjela), a ubacit što više žitarica, što više povrća i sl., a kako je meni makrobiotika prefina, a i mm voli onda ja sad tako pomalo uvodim neka nova načela. sa raznim žitaricamam sam se upoznala kad smo kretali s dohranom s M i to nam je bio dobar poticaj da općenito jedemo zdravije jer je meni bitno da ono što on uzme s našeg tanjura bude i njemu dobro i hranjivo i da kroz nas on usvoji cijeloživotne zdrave navike prehrane. ja kad vidim da on uzima kuhano povrće iz zdjele i jede rukicama i viče njam njam, meni je srce u nebesima. osim toga, ja uživam kuhajući, posebno kad sam pod stresom - to me jako opušta pa imam volje za to i onda volim kombinirat i isprobavat. učim malo po malo i tako mi odgovara, jer mi ne bi pasalo da odmah kompletno izbacimo meso i sl, nismo spremni za to. ali smo ga jako smanjili.

evo mi dana imamo svi lunchpakete (mm i ja i svekiji)- salata angelica :D kad dođem doma vjerojatno ću napravit domaće krpice sa zeljem - dakle kažem mi nismo makrobiotičari, pa korisitmo i jaja i mliječne proizvode, ali volimo makrobiotiku i najbolje se upoznam tako što čitam kako nešto drugi prave i kombiniraju a da ne kažem da mi je to i dodatni poticaj za dalje, zato je moni ovaj topic super

sutra sam mislila one trokutiće s rižom da i to probamo.
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la supermama » 20 tra 2011, 11:46

latice potpisujem te u cijelosti od pocetka do kraja onog srednjeg diejla posta...tako je i kod nas
tesko da cemo ikada postati kompletni makrobioticari ( ustvari pitanje toga je visestruko samoucenje koje nije samo pripremanje namirnica po makrobiotickim nacelima) uglavnom meni se svidja u tome teorija da jedes ono sto ti je u okolini i da ta jela pripremas na jedan normalan nacin...svidja mi se pripremanje hrane u skladu s godisnjim dobima i svidja mi se sama ta teorija jina i janga i nekakve ravnoteze...
uglavnom svidja mi se sto sam ukinula katastrofalne dorucke…. dakle ja ne mogu imati tri obroka jer je nemoguce radnim danom, ali onda bolje i dva nego nekakva sranja iz pekare ( mrzim pekare sve je isto i sve je istog okusa...dakle to se moram malo potruditi poa je bolje da se dignem pola sata ranije i nesto pametno napravim ... ujutro prije posla pojesti tu je.... miso juho i nesto skuhati ili pripremiti za ponjeti ( drzim se one knjige dorucak)
drago mi je sto sam uvela zitarice u prehranu jer kad pogledas one su bile sastavni dio prehrane u proslosti u nasim krajevima...dosta mi je krumpira npr. njega vise uopce ne trebamo...
ja sam kupila ekspres lonac kad sam pocela kuhati veroniki. meni je to isto otkrice stoljeca iako ga moja mama ima oduvjek i koristi ga cesto. dakle ja vezano za makrobiotiku u ekspres loncu kuham samo zitarice. mahunarke kuham sok nacinom. namacem preko noci i onda njih bacim u vodu s algom i kuham ( nemozes vjerovati cak i moja mama kuha grah s algama)
dakle kako je sada proljece trebaqmo se nekako drzati tih nacela....shvatila sam sljedece.....
koristim uglavnom namirnica za koje kazu da su recimo sada proljece ( dakle do zime necemo jesti recimo heljdu, ali slanutak hocemo u salati ili tako nekako, ali ne cesto)
tako recimo posto je sada jelti proljece ovo su mi smjernice:
- zeleno povrce ( blitva, kopriva, onoi zeleno lisce mladog luka, brokula)- pripremati ga kratko kuhano na pari
- zitarice- jecam ( blago kiselkast, okus pogoduje jetri pa ga sada cesce kuham); zob, dinkel, psenica ( seitan)
- mahunarke - leca ( zelena , smedja,crna......dok je crvena i zuta u ljeto), crni grah
manje stvari iz pecnice, krace kuhanje povrca i slicno
a sto se rucka tice moramo imati kazu sljedece:
zitarica + posute nekim sjemnkama ( suncokret, bundeva, goashio, ili one tostirane alge)
mahunarke ( e sada to je kazu izvor proteina....to su ili grah, leca slanutak...ali to su i proizvodi od soje ( tofu, tempeh) - a ako nemam to onda stavim seitan ( niej mahunarka ali je protein)
povrce...e sada to je ono luk kupus, mrkva karfiol??????? persin, pastrnjak, bundeva, kukuruz, grasak....e to kombiniram ovisno koje jelo pravim kopam po onim knjigicama

alge....ako nemam seitan, tofu ili nesto tako konkretno onda pravim njih.
kratko kiseljeno povrce ili neka druga svjeza salata....
poanta koju sam ja sebi docarala je da se ima svega po malo, iskreno nekada mi se cini da to sve zajedno nema veze jedno s drugim,ali u konacnici bude fino
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la latica » 21 tra 2011, 09:57

supermama ja se slažem u svemu ;) meni je isto krajne logično da jedemo ono što oko nas raste i to onda kada mu je sezona!

ja sam danas pravila one trokute s rižom i bukovačama i kuhano povrće - nisam još ručala,a li sam probala griz trokutića i mogu ti reć da su baš dobri. meni očito još uvijek jako fali taj moment nečeg "konkretnog" u barem jednom dnevnom obroku, kao dam i fali ona težina u želudcu, tako da su mi ovi trokutići dobri jer su pečeni, a cijeli tjedan samo kuhano jedemo. i mene isto nekad, kad se najedem svega finog, uhvati glad ko da nisam ništa jela i što je najluđe onda mi na pamet padne nešto što inače ni ne jedemo - npr. pomfri :lol valjda mi fali eto ta težina ... ali naviknut ću se

ja sam još daleko od kompletiranih obroka po makrobiotici, zato su mi super ove male kuharice jer imaju tako jednostavnih jela - sve u jednom, a to mi za početak više paše. moram se ja još ispraksirat i moram kupit ekspres lonac, to već dugo mislim, pa nikako ...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Solea » 19 vel 2012, 13:18

dižem ;)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Liv Tyler » 04 ožu 2012, 22:13

Ne znam da li pitanje spada ovdje ali molim da me uputite vi iskusnije:
Di mogu nabaviti ječmeni slad i kako on ustvari izgleda kao proizvod; kao med ili kao šećer?
Di mogu nabaviti maslac od lješnjaka i kako zapravo izgleda to pakiranje; kao nutela ili? Može li se on napraviti u kućnoj radinosti i kako?
Oprostite na glupim pitanjima ali tragajući ovih dana po DM-u ostala sam zbunjena što ili ne mogu prepoznati te proizvode :plavusa ili ih nema :dunno .

I još samo mogu li doma napraviti zobeno mlijeko i koji je omjer za recept?

I p.s. ima li koja tema za totalne početnike?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la thalia » 05 ožu 2012, 11:43

ječmenog slada imaš i u konzumu i bio&bio.
izgleda kao malo gušći med.
meni je prejak, ja više volim rižin :dunno

maslaca od lješnjaka isto ima u bio&bio, ali prilično je skup. oko 90-ak kn.
bio je na rodi topic o tome kako ga sam napraviti, meni nije nikad uspjelo :bidan
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la corazon » 05 ožu 2012, 11:47

pretpostavljam da tih proizvoda ima u dućanima zdrave hrane
ja koristim agavu
zobeno mlijeko? bome nije mi palo na pamet doma ga raditi... kupujem ga u dm-u, oko 14 kn l
predlažem ti da uzmeš neku knjigu za početak, npr. Hrana za život (J. Boban Pejić i Z. Pejić), uvod u makrobiotičku prehrane...
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Liv Tyler » 05 ožu 2012, 12:08

Eh nisam u Konzumu našla ni rižin ni ječmeni, samo agavin slad. Ok, znači može i on.
Uh za maslac! Vidjela sam temu da cure pišu kako koriste neki mlinac za mak. On nikako nije što i onaj za obične orašaste plodove, jel? :plavusa

Imam od nje Hrana za bebe i djecu. Može li ona poslužiti početku?
A za zobno pitam jer sam tamo vidjela recepte za rižino i sojino mlijeko pa sam mislila da može i ovo. :mrgreen

editiram: bila sam u Intersparu, a ne u Konzumu, tek sad skontala po etiketi. :ajme
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Noelle » 05 ožu 2012, 13:10

za maslac od lješnjaka ti treba mlinac za kavu :)
ja sam probala par puta to napraviti, trebalo mi je za kremu za kolač ...propržene lješnjake prvo samelješ u mlinu za orahe, a onda to u mlinu za kavu dok ne postane uljasto, sve se zalijepi :)
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Liv Tyler » 06 ožu 2012, 12:15

Još jedno glupo pitanje, treba li biti onaj ručni, starinski mlin za kavu ili može i ovaj na struju. :ajme :oops:
Za orahe imam onaj ručni.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la thalia » 06 ožu 2012, 13:02

ma vjerojatno i jedan i drugi, samo što je s ručnim teže :dunno
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži