Sada je: 07 kol 2026, 12:19.

Ljeto u kuhinji bez klime

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Ljeto u kuhinji bez klime

PostPostao/la Liv Tyler » 20 lip 2013, 13:00

Jutros sam napravila rizu a sad stavila kuhati polpete u sugu. Bas me zanima hoce li ostati sto za sutra.

Meni je ljeti drago sve sto ide na salatu. :mrgreen
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la mao » 20 lip 2013, 13:02

Mi juhu jedemo skoro svaki dan (alternativa je maneštra) tako da se kuha za 2-3 dana, ovisno o tome svrati li nam tko na večeru ili ne. Kuhamo i ručak i večeru (kuhamo oboje, tako da i nema puno posla, a u posljednje vrijeme se i junior priključio (čisti povrće)): zvuči prekuhano, ali u biti nije tako: juha (od jučer) samo zakuhana ili malo izmjenjena, varivo (brzinsko), komad mesa, sira ili jaje, salata, eto večere... pašta (ili riža) s nekim povrćem (u pravilu sprema se koliko i pašta dakle desetak min + vrijeme zakuhavanja vode, najvrućijih dana (kao danas) to je uglavnom sirovo povrće, narezuckano ili naribano i npr. izgnječena tuna, i opet neka salata (salate sa svim i svačime: ostacima mesa, komadima sira, mahunarkama, grillanim povrćem (tikvice, paprike, patliđani...)... znam i voće ubaciti u salate). Ljetne kolače radimo s biškotima za tiramisu, a kremu smo preuzeli iz jogurtice: varira samo voće.

Dakle kod nas postoji samo problem dugotrajnog kuhanja (juhe, mesnih gulaša i sl.), ali to smo riješili tako da smo vani, u dvorištu, postavili malo plinsko kuhalo (naravno, put između kuće i kuhališta je osunčan :) )
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mao » 20 lip 2013, 13:06

Liv Tyler je napisao/la: Meni je ljeti drago sve sto ide na salatu. :mrgreen

tako nekako :lol ; to je i organizmu našem drago (kad se već pati s visokim temperaturama i vlagom)
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 20 lip 2013, 13:11

meni su tikvice omiljeno ljetno jelo :)
tikvice na lešo, propržene tikvice sa češnjakom, tikvice u pivskom tijestu ili ribane kao polpete u tijestu kao za palačinke, umak od tikvica i vrhnja koji može ići preko tjestenine ili uz cous cous (isto zahvalan za vrele dane jer je gotov za 10 minuta ;) ), punjene tikvice (kao i paprike, samo tikvice više volimo, jel, niko ne bi rekao :lol ), ratatuj, sataraš ...
mm i ja ljeti najčešće ručamo samo salatu i bruskete, a djeci na tavu bacim neko ugl. pileće meso i uz to opet salata od svježeg povrća.
volim jesti što više svežeg povrća sada kada ga ima u izobilju umjesto kuhanja variva :dada
eh, da, i paprike punjene sirom ili krumpirom su mi jedno od dražih ljetnih jela :up
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Liv Tyler » 20 lip 2013, 13:16

Moji bi se ubili u tikvicama.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Bellina » 20 lip 2013, 13:29

Sad sam se sjetila jedne fine salate od pečenog povrća koju radim, a koje ispadne dosta i koja može stajati u frižideru jer se radi o pečenom povrću pa je ukusnija što se više safta u dresingu.

Ja to povrće pečem u velikoj roštijeri, onoj malo dubljoj, jer volim napraviti veću količinu te salate. Uzmem dvije veće balancane, dvije do tri tikvice (ovisno i veličini), 4-5 pomidora, 3-4 paprike, malo gljiva (šampinjona).
Radi se tako da se svo povrće (osim paprika i gljiva) nareže na ploške, ali da ostane spojeno. Znači npr. balancanu čitavu izrežete na okrugle ploške, ali je nakon rezanja ponvno "spojite" u ono što je bila prije rezanja. Tako se radi i sa tikvicom, tako i sa pomidorima.
Sve se slaže u roštijeru, ne dodaje se ništa, ni ulje, ni sol, baš ništa. Posloži se to povrće da stane, paprike i gljive se uguraju oko ovog ostalog narezanog/spojenog povrća i stavi se peći u pećnicu. Vremenski ne znam koliko bi točno trebalo, ja pogledam pa kad vidim da se povrće onako fino zapeklo (procjenim po paprikama i pomidorima) isključim pećnicu i ostavim da se prohladi.
Tada se to povrće nareže ili ostavi u komadu, kako tko voli, začini se sjeckanim češnjakom i peršinom, soli i paprom, maslinovim uljem i ocotm pa u frižider na hlađenje. Jako fino paše uz meso s roštilja...moja prijateljica je čak miješa s tjesteninom....a može i samo uz kruh kome je salata dovoljna za ručak.

I kao što rekoh, može je se napraviti puno pa da je ima za nekoliko dana jer je ukusnija što više stoji, barem meni.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la beammama » 20 lip 2013, 13:35

Kod mene sve zavisi kako sam raspoložena. Hvatamo dane kad nije pakao, pa nakuhamo više i u zamrzivač, ali nekad mi se ne da to ni podgrijavati pa jedemo salate + omlet/čevape/biloštoštosespečezaparminutanatavi. Juhu i inače kuham u veeeelikom loncu, pa na porcije i u zamrzivač. Uvijek mi dobro dođe.
Nekad kupim već pečeno pile. Špinat i pire je brzo gotov. Nekad potrpamo povrće i meso (manji komadi) u protvan i u pečnicu. Poklopljeno ili prekriveno alu folijom ne treba uopće paziti pa zbrišemo iz kuhinje dok se peče. Dođeš nakon nekog vremena i provjerimo jel' gotovo.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la ančica28 » 21 lip 2013, 21:03

Ja baš volim ljetnu kuhinju punu svježeg povrća, pa roštilj, sladoled, voće... Mislim da po ljeti dobim kile jer mi raste apetit. Dobra mi je kombinacija hladne salate s tjesteninom i mesa sa roštilja. Napravim meksičku salatu; ubacim grah u meksičkom umaku (ima za kupiti u limenci, marka bonduelle), stavim kukuruz, rajčicu, papriku, chili majonezu, jogurt, senf, malo maslinovog ulja i odlično je! Tikvice su super, na sto načina, ja ih znam naribati, pa dodati jaje, mrvice, malo sira i od toga oblikovati "šnicle" i peći ih na ulju.
Pošto sam po ljeti najčešće doma volim eksperimentirati pa nažalost spremanje ručka kod mene zna potrajati satima, naročito ako kuham svakome tko što voli :mrgreen
Majka jednog sina...
ančica28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la enabacko » 26 lip 2013, 10:27

Kod mene ako sam doma kao sad na godisnjem kuha se svakodnevno nesto novo. Nemam bas obicaj kuhati danas za sutra. Sad su na redu najcesce tikvice (imamo ih dosta, dido ne zna posaditi malo) i to ili leso kao prilog mesu sa tave ili gradela, rizoto, pohane tikvice,polpete od tikvica...
Juha se kuha dva puta tjedno.
Evo za danaa je juha skuhana, kasnije cemo skuhati jos tikvice i pire za peilog mesu i to je to.
Za sutra su vec djeca izrazila zelju za bijelim mesom zapecenim u pecnici tako da nam je i sutrasnji rucak brzo gotov.
Vikendom najcesce imamo gradele koje sprema mm i izguramo nekako ove vrucine.
Ena 31.10.2004.
Roko 20.06.2009.
enabacko
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pulse » 03 srp 2013, 17:51

Sjetih se da ste ovdje spominjale humus, pa se javljam s jednim pitanjem. Ja sam ga pravila sa konzerviranom leblebijom i po receptu mi ide 400g. Ali kako trenutno ne nalazim konzerviranu, kupila sam suvu koju moram skuvati. Pitanje je koliko otprilike treba da stavim suve leblebije da bih dobila 400g kuvane? Čini mi se da nije 1:1, jer 400g suve izgleda mnogo više zrna nego u 400g konzervirane.
pulse
atletičarka

PostPostao/la mrs. eastwood » 03 srp 2013, 22:15

ajme sad gledam i ne znam što da ti odgovorim. pojma nemam, ali je definitivno drugačiji omjer.
dok se netko pametan ne javi -
ja bih skuhala 300g a ovo što ti ostane možeš smrznuti (staviš da plivaju u toj vodi u kojoj su se kuhali, pa u frizer)... i za salatu ti ostane.
mrs. eastwood
Sveta krava

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.