Sada je: 04 kol 2026, 17:09.

RIČET

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: RIČET

PostPostao/la latica » 15 vel 2013, 14:16

moram samo dodat, da malo zakompliciram ;) da pravi ječam nije isto što i geršla ili kako već se to zove, jer se pravi ječam, recimo onaj iz bio&bio dulje kuha, a ovaj je već nekako obrađen ... alit o je sad manej bitno. u Slavoniji to ne jedu, tj. oko mene nitko to ne kuha, ali baš nitko!

nego, moje najdraže varivo, koje je kod nas zamijenilo grah je upravo grahorice s ječmom. ja na maslinovom izdinstam nasjeckani luk i sitno nasjeckano korjenasto povrće (mrkva, celer, koraba, peršin, ma sve redom) i onda na to dodam prethodno namoćene grahorice (ili sama pomiješam grah, soju, leću, slanutak, šta god ili kupim u bio&bio gotov njihov miks) i dodam ječam (isto ranije namočim skupa s mahunarkama), zalijem vodom, začinim i uključim ekspres! na kraju dodam crvene paprike, vode ako treba, provjerim je li slano dovoljno i tak. nekad stavim i malo špeka, nekad posebno skuham suho meso pa dodam te vode i mesa kasnije, nekad samo kobase uz to. ali uglavnom, meni to sve bude u istom loncu + posebno za meso ... i onda kak toga skuham hrpu jedemo dva dana, a jednu turu nam i zamrznem!
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Solea » 16 vel 2013, 16:59

Slavoniji to ne jedu, tj. oko mene nitko to ne kuha

jedu, jedu :) bar u mom šoru :lol
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Tinica » 08 sij 2015, 09:51

Evo zaželila se ja opet malo nečeg sa žlicom i padne mi na pamet da sam ovo već apsolvirala ali sam skužila da ustvari nisam ili možda jesam prije dvije godine.
Sjećam se da je ispalo jako fino ali da sam zamazala brdo rajngli i lonaca pa da vas pitam jel mogu ja to sve odjednom i grah i ričet i suhe kosti u jednoj velikoj da imam za cijeli tjedan :hahaha
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Bellina » 15 sij 2015, 15:40

Ja fažol i ječam skupa namočim večer prije kuhanja.
Sutradan zakuham suhe kosti u jednoj vodi koju bacim i onda sve skupa tutnem u expres lonac...i kosti i fažol i ječam, uz ostale začine i povrće koje dodajem (kapulu, mrkvu, komad celera, češnjak, sol, nekoliko listova lovora, kajenski papar, crvena slatka paprika) i kuham sat vremena u expresu.
Nakon toga, kapulu, mrkve i malo fažol i ječma izvadim i izmiksam štapnim mikserom pa vratim u lonac.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.