da pravi ječam nije isto što i geršla ili kako već se to zove, jer se pravi ječam, recimo onaj iz bio&bio dulje kuha, a ovaj je već nekako obrađen ... alit o je sad manej bitno. u Slavoniji to ne jedu, tj. oko mene nitko to ne kuha, ali baš nitko!nego, moje najdraže varivo, koje je kod nas zamijenilo grah je upravo grahorice s ječmom. ja na maslinovom izdinstam nasjeckani luk i sitno nasjeckano korjenasto povrće (mrkva, celer, koraba, peršin, ma sve redom) i onda na to dodam prethodno namoćene grahorice (ili sama pomiješam grah, soju, leću, slanutak, šta god ili kupim u bio&bio gotov njihov miks) i dodam ječam (isto ranije namočim skupa s mahunarkama), zalijem vodom, začinim i uključim ekspres! na kraju dodam crvene paprike, vode ako treba, provjerim je li slano dovoljno i tak. nekad stavim i malo špeka, nekad posebno skuham suho meso pa dodam te vode i mesa kasnije, nekad samo kobase uz to. ali uglavnom, meni to sve bude u istom loncu + posebno za meso ... i onda kak toga skuham hrpu jedemo dva dana, a jednu turu nam i zamrznem!

bar u mom šoru