O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
24 ruj 2014, 09:40
Adorabla je napisao/la:Juha francais, za 4 osobe
odličan je recept, jako mi se sviđa i već vidim da će ga cure mljackati

Sirena moje su zavolile poriluk kad sam im varivo radila tako da u njega umiješam pire krumpir. To im je bilo super pa sam im onda pomalo dodavala dinstani poriluk tak da sada ne mogu bez njega

A quiche kompromis kod nas je kad napravim od poriluka i špinata s fetom.
Uf, kod nas je teza patologija...i ne samo kod poriluka, npr. Jucer sam radila đuveđ i uz to pohani patliđani. Nije da nisu pojeli, ali je mm te patliđane žvakao ko da sam mu đonove servirala, a tak ih jede i u ratatuju i u musaki...
Ja cu svakako probati ovu tvoju varijantu :-)
A ovo s tikvicama mi je stvarno genijalno jelo jer je jednostavno, brzo, svega ima i jos je lijepo sareno
24 ruj 2014, 11:12
i ja ću sljedeći tjedan probat varivo s tikvicama! baš me zanima!
mi danas eto poriluk - onako kako najviše volimo - u rižotu s piletinom i mileramom, fino kremasto,ja stavimjoš malo kurkume da bude žuto i super.
i to je to od mog kuhanja ovaj tjedan jer imam od svakog dana ostataka, a mm je na putu, tako da sutra i prekosutra podgrijavamo
24 ruj 2014, 11:23
Jučer faširani šnicli, riži-biži, zelena salata.
Danas govedska juha, puretina na naglo i riži biži za dečke a za mene punjeni patliđan, zelena salata.
Za sutra još tražim inspiraciju.
24 ruj 2014, 11:32
jučer juha, tortelini s vrhnjem i parmezanom, zelena salata
danas pečeni pileći batkovi, pomfri, radič salata
sutra poriluk varivo, faširanci
odličan recept ovo s tikvicama, to ću svakako probati
a moram i ova peciva
24 ruj 2014, 11:54
mi danas imamo paradajz juhu, gušće varivo od tikvica (verzija s koprom) i placke od krumpira.
Jučer je mm radio čobanac pa će on to i danas.
Sutra eingemachtes i ne znam kaj uz to. Možda palačinke, možda mramorni za večeru a možda dodam kakvu savijaču. Vidjet ću sutra inspiraciju.
Inače sjetila si me Dunja s ovim tortelinima kao brzinskim jelom, da sam ponovno otkrila žličnjake. Mama ih je znala raditi kad smo bili manji i onda to užasno dugo nismo jeli pa mi nešto pali na pamet prije mjesec dana. Imala sam ostatke smrznutog špinata pa sam i njega dodala u smjesu. Brzo, jednostavno, ma super za brzinske ručkove.
24 ruj 2014, 12:03
Ja pratim redovito ovaj topic, neumorna u potrazi za inspiracijom

, i imam pitanje:
Cure, vi kuhate zaista svaki dan? Ne mislim da li jedete kuhano svaki dan, jer i mi jedemo min jedan kuhani obrok, nego bas stojite za stednjakom svaki dan?
24 ruj 2014, 12:14
ja recimo 6 od 7 dana, u prosjeku, kuham! ali ja kuham jednostavna jela, meni za ručak treba oko pola sata do 45 minuta i nema puno kompliciranja. uglavnom, onako u jednom loncu - rižota s raznim žitaricama i povrćem, ili recimo nešto jušno, tipa varivo pa uz to ispržim tofu ili tikvice ili tako nešto. kad kuham nešto što se duže kuha, skuham večer ranije. baš sam nedavno gledala onaj stari adorablin topic o pojednostavljivanju - kak šta organizirat i to, sjećam ga se od kad ikad pa sam išla obnovit znanje
24 ruj 2014, 12:17
Adorabla je napisao/la:mi danas imamo paradajz juhu, gušće varivo od tikvica (verzija s koprom) i placke od krumpira.
Jučer je mm radio čobanac pa će on to i danas.
Sutra eingemachtes i ne znam kaj uz to. Možda palačinke, možda mramorni za večeru a možda dodam kakvu savijaču. Vidjet ću sutra inspiraciju.
Inače sjetila si me Dunja s ovim tortelinima kao brzinskim jelom, da sam ponovno otkrila žličnjake. Mama ih je znala raditi kad smo bili manji i onda to užasno dugo nismo jeli pa mi nešto pali na pamet prije mjesec dana. Imala sam ostatke smrznutog špinata pa sam i njega dodala u smjesu. Brzo, jednostavno, ma super za brzinske ručkove.
Žličnjaci su zakon! Kad sam bila mala bili su na meniju svake subote, samo na drugaciji nacin.
24 ruj 2014, 12:20
latice, daj malo detaljnije taj rižoto s porilukom, piletinom i mileramom, zvuči kao nešto što bih ja rado jela
24 ruj 2014, 12:21
Latice, i ja bih se mogla podsjetiti. Meni je od ove sk.godine starihe dijete bez boravka, a mladje samo tri dana, pa sam prisiljena kuhati preko tjedna ozbiljnije ruckove. Slozila sam si kostur tjedna, sto se jede koji dan i kuham 2-3x tjedno (i to mi je tu mac

)
24 ruj 2014, 12:24
žličnjake je radila moja baka

tanja ja kuham kad stignem, a imam mamu koja uskače, ponekad mm, pa ako ne skuham ja za taj dan naprave oni nešto, to me spašava definitivno
ali kuhani ručak je svaki dan - jednostavan ili manje jednostavan, bitno da je nešto skuhano i toplo
24 ruj 2014, 12:32
Meni je to svakodnevno kuhanje, tj. obaveza da jedemo nesto kuhano velika tlaka. Da nema zamrzivaca ne znam kako bih prezivjela...Maltene od svakog jela koje skuham, ili ja ili mm, 1-2 porcije ide u led.
24 ruj 2014, 12:34
za ovaj rižoto s porilukom - na maslinovom ulju popržim kockice pilećeg filea, kad zažute (ja volim da se malo zapeku), stavim sjeckani priluk - cijeli onaj pušlek s placa, malo posolim i kad se malo prodinsta, ubacim rižu (recimo ja volim onaj miks riža, pšenica, ječam jer bude uvijek al dente), zalijem vodom i to je to. pred kraj dodam jedan cijeli mileram i žličicu kurkume i još kratko prokuham i gotovo. bude fino kremasto, slatkasto od porikula i uz to naribamo parmezana i zelena salata i gotovo.
ja sam to recimo jutros skuhala jer mala i dadilja onda ručaju, a ja imam i nekih obaveza poslije posla pa ću kasnije doći. veliki i ja ćemo kad dođemodoma malo zgrijat i ručat. inače to znam napravit kad dođem doma s posla, samo sve ranije nasjeckam i pripremim, pa samo bacamu zdjelu dok se presvlačim maltene
ja nikad nisam pravila žličnjake
24 ruj 2014, 12:38
latice super zvuči tvoj recept - i to moram napraviti
tanja ja imam mali zamrzivač u koji stane jako malo, tak da na žalost rijetko zamrznem nešto skuhano - od toga obavezno bolonjez, filane paprike ili sarmu ili tak nešto, inače bih i ja radila kao i ti
24 ruj 2014, 12:47
Ovaj laticin recept je dusu dao za zamrznut
24 ruj 2014, 13:47
super mi zvuči, probat ću prvom prilikom.
24 ruj 2014, 14:16
latica je napisao/la:za ovaj rižoto s porilukom - na maslinovom ulju popržim kockice pilećeg filea, kad zažute (ja volim da se malo zapeku), stavim sjeckani priluk - cijeli onaj pušlek s placa, malo posolim i kad se malo prodinsta, ubacim rižu (recimo ja volim onaj miks riža, pšenica, ječam jer bude uvijek al dente), zalijem vodom i to je to. pred kraj dodam jedan cijeli mileram i žličicu kurkume i još kratko prokuham i gotovo. bude fino kremasto, slatkasto od porikula i uz to naribamo parmezana i zelena salata i gotovo.
ja sam to recimo jutros skuhala jer mala i dadilja onda ručaju, a ja imam i nekih obaveza poslije posla pa ću kasnije doći. veliki i ja ćemo kad dođemodoma malo zgrijat i ručat. inače to znam napravit kad dođem doma s posla, samo sve ranije nasjeckam i pripremim, pa samo bacamu zdjelu dok se presvlačim maltene
ja nikad nisam pravila žličnjake

i ja to znam raditi, samo se nisam sjetila staviti milerama, moram probati slijedeći put
A kakav ti je to poriluk u pušleku, kod nas su obično divovski i pojedinačni
24 ruj 2014, 14:44
pa to kod nas bude na tržnici taj manji poriluk, onako izgleda kao debeli mladi luk pa ga vežu u taj pušlek iliti stručak, ne bude onaj ogromni ko u trgovinama, meni je taj mali nekako draži. ima i one zelene dijelove malo kao pitomije od onog velikog
nije mi to palo na pamet zamrznut, ja skoro ništa ne zamrzavam, nemam neki veliki zamrzivač, a i nemam naviku pa kad nešto i zamrznem, zaboravim na to
24 ruj 2014, 16:31
Nažalost prošla je sezona mladog porilluka i to mi je baš žao. Ja ga obožavam kad je tako mlad, tanjušan pa ga cijelog stavljam u jelo, nit ga ne narežem.
Cure, vi kuhate zaista svaki dan? Ne mislim da li jedete kuhano svaki dan, jer i mi jedemo min jedan kuhani obrok, nego bas stojite za stednjakom svaki dan?
da
Mijenjamo se mm i ja. Najčešće ili bolje rečeno uvijek ujutro prije posla. Navečer nemam vremena, mamu nemam, svekrva viš ne vidi. Osuđena sam na kuhanje svaki dan

Zamrzavam ostatke od nekog dana pa onda ili dobijemo jedno jelo gratis

ili imamo dan jedenja ostataka ali u globalu kuhamo svaki dan.
24 ruj 2014, 16:37
I danas kelj varivo, a umijesila sam upravo kifle, bit će s pekmezom
24 ruj 2014, 17:06
mi isto svaki dan kuhamo

sad smo počeli kuhati za dva dana, al ja to ne volim. samo nemam izbora jer ne stignem baš svaki dan nakuhavati. al do prije koji dan smo kuhali svaki dan. MM i ja.
24 ruj 2014, 22:09
Mi idemo u kupovinu subotom i nedjeljom za cijeli tjedan. To bi onda znacilo da svo meso moram u nedjelju skuhati da mogu zamrznuti za vise dana odnosno morala bih 2 dana nakuhavati. Kaj vi idete svaki dan u trgovinu ili kako zamrzavate za vise dana?
24 ruj 2014, 22:43
Ja kuham u nedelju za ponedeljak i utorak. Ono sto procijenim da cemo pojesti ostavim, ostalo smrznem. Srijeda je obicno dan za nesto iz zamrzivaca, pa opet cetvrtkom kuham za taj dan i petak. Vikend je prica za sebe.
24 ruj 2014, 22:45
E da, ja ne ljubim bas velike tjedne kupovine. Kupujem kad trebam, i odmah to i pripremam, koliko ide
25 ruj 2014, 06:31
Kuham otprilike četiri dana u tjednu - nedjeljom napravim više tako da bude i za ponedjeljak, a nekad napravim i malo previše pa bude za dva dana. Pečena jaja+salata su spas kad nemamo ništa skuhano i kad mi se ne da.
Zamrzavam procijeđenu juhu i eventualno punjene paprike/sarme, možda gulaš, lazanje ili bolonjez kad namjerno radim veću količinu za škrinju, ali ugl. rijetko imam toliko ostataka jer to obično nosimo za gablec.
Kuham isključivo popodne/navečer i u tjednu ne spremam nikakva komplicirana jela (a često niti vikendom

).
Meso kupujem subotom na placu ili ponekad u Kauflandu pa rasporedim u paketiće i stavim višak u škrinju za kuhanje u tjednu, ali ne volim imati puno zamrznutog mesa u škrinji (osim ako dobijem domaće, to mi nije bed

).
Ove godine sam radila i dosta zimnice, a tu mi je najdraža šalša kojom drastično ubrzam proceduru kuhanje jer iz nje mogu napraviti brzinsku juhu od paradajza (samo dodam malo više vode i kad prokipi ukuham rezance) ili kao umak uz tjesteninu, s mesom ili bez.
25 ruj 2014, 08:26
Ja od 7 dana kuham 4-5, ostale dane jedemo od dana prije. Jednostavna jela su za jedan dan i ona koja nisu za stajanje, no većinu toga kuham da imam za dva dana, pa ili pojedemo za koji dan dan ili smrznem. lazanje, bolonjez, tortilje, gulaš, grah, paprikaš, saft, sarma, filane paprike... to sve sve radim da dva dana pa samo promijenim prilog i salatu.
Kuham dan prije za sljedeći dan, taj dan samo skuham tijesto, pire i sl. i napravim salatu. S tim da si dan ranije i za to sve pripremim, operem povrće, navečer narežem krumpir na kockice pa stavim u vodu i sl. ( to sam recimo napravila jutros).
Purećeg paprikaša imam od prekjučer tak da kad dodjem doma samo stavim kuhati krumpir i prekipiti paprikaš i ručak je na stolu za 15 min. Taman dok se preskinem.
25 ruj 2014, 08:49
navečer narežem krumpir na kockice pa stavim u vodu i
viš ja ovo nikad nisam radila iz straha da će mi pocrniti. čak sam se libila i naribati krumpir za placke ili za burek i napraviti dan ranije.
Sad ću biti hrabrija
25 ruj 2014, 08:52
Ne pocrni ak je u vodi, al mora biti cijeli u vodi. Kad pripremam za peku npr onda ga stavim neposredno prije, do pečenja je u vodi.
25 ruj 2014, 15:02
i ja nisam to znala za vodu, svekrva me naučila

ontopic: kelj čušpajz s crvenom lećom. nije mi se dalo radit bolonjez jer smo jeli ćufte jučer. i prekjučer.
25 ruj 2014, 18:19
Mm i ja smo sami kod kuće, imali smo vrganje i lisičarke s lukom i slaninom