O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Tema je zaključana

Re: Sta da radim s... ili Kako utrositi...

16 srp 2010, 09:18

napravi slozenac od krumpira.tikvica i gore naribaj sira,odlicna vecera :dada

16 srp 2010, 09:19

:2 - možeš ih smiksat u šalšu ili mesni umak (toć), skoro se ni ne osjete ako ih djeca ne vole (to je meni trik za kamuflažu) pa pomiješati s tjesteninom
:1 - napravi ampre krem juhu, odlična je od tikvica i obično je vole i djeca koja ne vole baš povrće (opet kamuflaža), možeš dodat šaku riže. Imaš varijante s mlijekom, vrhnjem za kuhanjem pa čak i slatkim vrhnjem (ovo zadnje bez zaprške)
:3 - ako radiš polpete možeš ih umiješati u meso ili napraviti samo od povrća, bitno je da kad naribaš tikvicu da je ostaviš da se dobrodobro ocijedi, puna je vode
- razni nabujci u kombinaciji sa ribanim sirom, šunkom, prezlom, jajima, vrhnjem.... isto je treba dobro ocijediti
- punjene tikvice. Isto kao i paprike samo ove izdubiš i prerežeš na komade pa puniš
- ima i recept za uštipke od tikvica al ne znam ga napamet

16 srp 2010, 09:25

Još sam se nečeg sjetila: čušpajz od tikvica: kuhaš ribane tikvice s vode da ih prekrije, na kraju dodaš brašno razmućeno s kiselim vrhnjem i sol. Odlično paše uz kuhane njoke.

16 srp 2010, 09:32

evo sad vidim di si pisala o tikvicama mrava ;)

ja se dosjetila još dvi kombinacije:
- rižot od tikvica
- ovo je predobro: dinstaš ociđenu tunu na maslinovom ulju, dodaš vrhnje za kuhanje. Posebno skuhaš tjesteninu (na šarene pužiće ili zelenu) s kockicama tikvica (tikvice kuhaš mrvu kraće) i posoliš te procijediš. sve zamiješaš i dodaš kukuruz šećerac.

16 srp 2010, 09:45

babalu je napisao/la:napravi slozenac od krumpira.tikvica i gore naribaj sira,odlicna vecera :dada

Odluka je pala! Vjerujem da će se i malom društvu svidjeti :proljece

Hvala još jednom, cure!

16 srp 2010, 11:50

ili ih prodaj sgrafahi
:lol preskocila bih proces "kuhanja pekmeza" dok bi dosle do mene vec bi se pretvorile same od sebe u džem! :mah

17 srp 2010, 10:59

- ovo je predobro: dinstaš ociđenu tunu na maslinovom ulju, dodaš vrhnje za kuhanje. Posebno skuhaš tjesteninu (na šarene pužiće ili zelenu) s kockicama tikvica (tikvice kuhaš mrvu kraće) i posoliš te procijediš. sve zamiješaš i dodaš kukuruz šećerac.

:1

17 srp 2010, 12:03

Duga je napisao/la:

:1

si probala? super je iako mi se čini da muškoj populaciji većinom to baš nije pravi obrok

17 srp 2010, 14:08

da ako nema mesa nevalja :lol

17 srp 2010, 19:01

:lol

upravo tako, samo frkće nosom čim je nešto kao "nekonkretna" tunjevina u pitanju. Meni paše :) .
Djeca su pojela složenac bez problema, bio je fin, jedino su malo zagledale "pečene krastavce".
Što bi mm rekao: riješila si se tikvica :lol

18 srp 2010, 08:31

Duga je napisao/la:Što bi mm rekao: riješila si se tikvica :lol

Upravo tako, a svi zadovoljni :lol

18 srp 2010, 11:04

šta napravit od kolača a da ide jogurt unutra
nešto osvježavajuće

25 srp 2010, 13:47

Dinja u hladnjaku već par dana... :|
Kupljena jer ju curka jako voli :lol (mošmislit :roll)
Ja ju jedem, ali sad mi ne paše onako da ju samo narežem i grickam ( za drugo ne znam, osim da se može uz pršut - čula od masline :lol ).

Ako netko, slučajno, ima kakvu ideju :dunno...
:kiss

MMI, šta bi s jogurtom?

25 srp 2010, 16:36

Duga, ja dinju jedem vec, evo, treci ili cetvrti dan za rucak :lol
Ne jede mi se nista drugo - sama ohladjena dinja i ponekad malo tvrdog bijelog sira uz to :dunno
Bas sam ti od pomoci, zar ne :lol

25 srp 2010, 17:55

nemam u kompu ali biskvita s jogurtom na netu je malo more, MMI daj malo pogledaj,svi su slicni!

Duga,ja dinju mogu jedino svjezu sa prsutom,nikak drugacije :mrgreen

27 srp 2010, 14:57

:mrgreen

27 srp 2010, 15:13

vidim da i vi ne znate što s tikvicama
kako mi je tikvica i jela od njih navrh glave :mrgreen ,ja sam ih naribala i zamrznula
za zimu :)

27 srp 2010, 15:52

ja sam jučer radila onaj nabujak od tikvica i pojelo se sve. Mm je da dozvolu da mogu to ponekad napravit za ručak uz još nešto :D

27 srp 2010, 15:54

Kako utrošit bob? Imam pola kg smrznutog domaćeg. Kuham za nas troje.

Znam da ono nešto sa brudetom ali to mi se ne sviđa. Znam i za nešto sa tjesteninom ali ne znam točan recept.

Osim boba zanima me i slanutak tj kako ga podvaliti djetetu. Probala na salatu sa hobotnicom i to je propalo. Sa fažolom i suhim mesom isto nije prošlo znači treba mi neka kombinacija gdje se ne vidi. Kako ide one paštete?

04 ruj 2010, 00:12

Kako potrositi feta sir?
Kupili smo cijelu kanticu al zahladilo je i ne jede nam se vise sopska salata :roll
Neko jelo gdje bi dobro dosao kao zacin takav slani sir :)

04 ruj 2010, 11:21

ispeci kiflice pa u njih stavi fetu,šunku,štoveć

04 ruj 2010, 14:03

helena, meni je feta sir odlican za mediteransku pizzu (nasla sam slucajno recept u nekom casopisu).
evo ovaj:
http://www.dukat.hr/magazin/knjiga-rece ... nska-pizza
fino, slano, osvjezavajuce :) i drugacije od pizze koju inace radim. i super mi je kombinacija mediteranskih zacina, slanog sira i karameliziranog luka :dada

drugo, volim feta sir na salatu (ali ne sopsku salatu ) nego u kombinaciji s rikulom. narezes na kockice, dodas listove rikule, zacinis samo s limunom i maslinjakom i nista drugo.
dobar tek :zivili

a ja pitam - kaj sa sljivama???
dobila sam ih hrpu, prave, domace i napravila bih nekekav (jednostavan :znoj ) kolac

hvala unaprijed :kiss

04 ruj 2010, 14:21

Imge, plave? Ja sam moje 'istrančirala' i posmrzavala za zimu. Knedle sa šljivama i sl.

04 ruj 2010, 15:00

I-sta, plave, plave :dada
ali ovo kaj velis vec sam napravila.
ostale su mi mekanije sljive koje su taman za nekakav zgodan kolac, pitu...

04 ruj 2010, 15:16

Imge ja sam na Rodi vidjela zgodnih ideja za kolače od šljiva :)
http://forum.roda.hr/threads/57892-Kola ... %A1ljivama

04 ruj 2010, 15:33

Pita od sljiva

tijesto:
200g maslaca
100g secera
1 vanilin secer
300g ostrog brasna
1 jaje

sljiva po potrebi
jos jedan vanilin secer, cimet i po zelji malo ruma

Sastojke za tijesto umjesiti, odovojiti otprilike 2/3 i razvuci ga rukama ili razvaljati po okruglom kalupu za pite prethodno namazanom maslacem. Utisnuti u rubove. Sljive narezati na kriske, gusto poslagati, posipati vanilin secerom, cimetom i po zelji nakapati rumom. U ostatak tijesta dodati jos brasna toliko koliko treba da se dobiju mrvice. Rukama ga izmrviti i posipati po sljivama. Peci cca sat vremena na 150°C. Hladno po zelji posipati secerom u prahu.

Ovo moji klinci obozavaju :proljece

04 ruj 2010, 16:14

ronin :kiss
mirci, ovo mi se cini taman ono kaj sam si zamislila. i sve sastojke imam doma :mah :zivili

hvala, cure :kiss

04 ruj 2010, 16:50

mirci :)

05 ruj 2010, 00:19

Dobre su ove ideje s kiflicama i pizzom :zivili
Imge, a sto bi bio karamelizirani luk?

05 ruj 2010, 13:21

helena, ni ja nisam imala pojma o tome kad sam nasla taj recept (nisam ti ja bas neka kuharica :oops: ) pa sam se snasla i pitala gospodina gugla i on mi je to objasnio :zivili
uglavnom, prosurfala sam malo po receptima u kojima se spominje karamelizirani luk, prilagodila mjere, potrebne namirnice i nacin pripreme :dunno

dakle, ovako nekako ti to ide:
za karamelizirani luk: ljubičasti luk, sećer, aceto balsamico, sol, papar, maslinovo ulje

POSTUPAK
Luk narežite na trakice.
Uzmite veću i dublju tavu pa joj dno prekrijte maslinovim uljem u tankom sloju.
Zagrijte ulje te na njemu pirjate luk. Cilj je da sav luk bude u dodiru s dnom tave.
Pirjate tako dok ne vidite da je luk uhvatio boju pa onda promiješajte, dodajte šećer, aceto balsamico, sol i papar.
Smanjite vatru i nastavite pirjati luk dok potpuno ne omekša i karamelizira se.

ili ovaj:
karamelizirana kapula:
40 g maslaca
2 srednje crvene kapule (luka)
1/4 salica smedjeg secera
1/4 salice balsamica

Za karamelizirani luk je potrebno na otopljeni maslac staviti tanko narezan luk i na srednjoj vatri ga prziti 15-tak minuta uz povremeno mijesanje.
Dodati secer i balsamicni ocat i kuhati uz mijesanje jos 15 minuta dok se luk karamelizira i dok tekucina ispari.

ma, tak nekak ti ja to iskombiniram, malo od jednog recepta, malo od drugog i to je to :dunno

isomiki, pocela sam i savjete o kuhanju dijeliti :znoj
Tema je zaključana