O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: sto jedete/di/s cim se hranite?-kuh.neznalice :)

16 stu 2011, 12:12

btw. meni je to rezuckanje, guljenje i slicno najgori dio i najveci gubitak vremena i nemam problema dati par kuna vise da to netko odradi umjesto mene ... super mi je u Sparu kad imaju gotovu "platicu" povrca za juhu... dodas meso... papar, sol... i pustis da se krcka...
isto je i sa opranom i narezanom salatom - time saver

:dada
Baš ovako.

16 stu 2011, 12:36

Barbi je napisao/la:
btw. meni je to rezuckanje, guljenje i slicno najgori dio i najveci gubitak vremena i nemam problema dati par kuna vise da to netko odradi umjesto mene ... super mi je u Sparu kad imaju gotovu "platicu" povrca za juhu... dodas meso... papar, sol... i pustis da se krcka...

Baš ovako.

A ja si zamislim tko je to i kako dirao prije mene i bog zna gdje se skladištilo i koliko je dugo stajalo prije pakiranja pa em ne kupujem, em ako i kupim (npr. rikulu) obavezno je proberem i operem :ajme

16 stu 2011, 12:42

Ne muči me skladištenje i takoto jer se i drugo povrće negdje skladišti, ali bome volim sama oprati svoje povrće koliko god vremena oduzimalo.

16 stu 2011, 12:43

X
- kad vidim npr. narezanu dinju :strah

16 stu 2011, 12:52

MalaSirena je napisao/la:
Barbi je napisao/la:

Baš ovako.

A ja si zamislim tko je to i kako dirao prije mene i bog zna gdje se skladištilo i koliko je dugo stajalo prije pakiranja pa em ne kupujem, em ako i kupim (npr. rikulu) obavezno je proberem i operem :ajme

X
Ali često kupujem smrznuto povrće da si skratim to čišćenje i rezuckanje (npr. mahune, razni povrtni mixovi), ali grincajg obavezno klasičan pa gulim/režem/perem i salate obavezno cijele glavice i sama čistim i perem.
Jedino što smo komentirali nedavno da kupus nitko od nas ne pere, samo ogulimo one vanjske listove i sjeckaj Miško, a možda bi trebalo ga oprati prije nego se začini :conf

16 stu 2011, 12:54

MalaSirena je napisao/la:
Barbi je napisao/la:

Baš ovako.

zena je prosli put to radila ispred mene sa rukavicama na rukama, prije toga je oprala ruke ima tamo tus i sve i izgleda vrlo cisto (gledala sam kroz prozor jer sam je zamolila da mi napravi to... nijednom nisam imala problema da je i jedan listic bio neopran... a i za juhu kuhanu mi bas i nije bitno... skuha se...

sto se tice one salate koja dodje industrijski tako napravljena... pa oni imaju te pogone maltene u sterilnim uvjetima... to je jednostavno must... da li ste ikada bili u kojoj tvornici koja radi prehrambene proizvode?
da li to znaci da ne kupujete ni piletinu od Vindije i slicnih industrija?
svi imate kravicu koja se hrani na organskoj livadi negdje u pustopoljini gdje nikada nije bilo kisele kise i imate permakulturom zasadjene povrtnjake? :dunno

16 stu 2011, 12:57

Još jedan X ,mislim kaj radite ak ni ne gulite ni ne sjeckate ?Kuha ionako štednjak? :lol :mrgreen

A salatu očistim ,proberem i operem ,list po list, :kima dok se jelo kuha ,nikad nemam previše praznog prostora i uz dobru organizaciju sve ide jako brzo.
Npr dok sjeckam i gulim povrće voda je već stavljena da zakipi i taman mi tolko treba da sredim povrće , vremenski nisam niš izgubila. :mrgreen

Smrznuto povrće kupim samo ono kojeg trenutno nema svježeg.

Kupus nikad ne perem, nije mi ni palo na pamet (režem sama ,imam ribež za to ,čas posla,a vanjske listove maknem). Mislim šta ću ga prat???? To je ko da jabuku ogulim, naribam pa operem. :lol

16 stu 2011, 12:58

da li to znaci da ne kupujete ni piletinu od Vindije i slicnih industrija?

Pa operem ga prije nego začinim i stavim peći :dunno

16 stu 2011, 13:02

teutonija je napisao/la:Još jedan X ,mislim kaj radite ak ni ne gulite ni ne sjeckate ?Kuha ionako štednjak? :lol :mrgreen
. :lol

radi se o tome da ne volimo kuhati ni sjeckati ni guliti - topic se zove kuh neznalice :mrgreen
trudimo se provoditi u kuhinji sto manje... :mrgreen

16 stu 2011, 13:04

teutonija je napisao/la:Još jedan X ,mislim kaj radite ak ni ne gulite ni ne sjeckate ?Kuha ionako štednjak? :lol :mrgreen

A salatu očistim ,proberem i operem ,list po list, :kima dok se jelo kuha ,nikad nemam previše praznog prostora i uz dobru organizaciju sve ide jako brzo.
Npr dok sjeckam i gulim povrće voda je već stavljena da zakipi i taman mi tolko treba da sredim povrće , vremenski nisam niš izgubila. :mrgreen

i da samu sebe quoteam sa strane 2:
evo ovako nekako
ima jedna scena od prije nekoliko godina... vani sunce... negdje oko 12h.. svi su na dvoristu, vidim ih kak se igraju piju kave... ljudi se secu.. a ja u kuhinji gulim krumpire, sjeckam neke pizdarije i osjecam kako me sarafi u zelucicu od nervoze - totalni stres - to mi se recimo na poslu ne dogadja... i odu ta 2 sata pripreme, kuhanja i samog jedenja u nepovrat (i onda mi netko krene objasnjavati da za to sto kuham ne treba toliko vremena pa onda jos dodatno popizdim jer naravno da MENI treba jer nemam prakse jer to NE VOLIM raditi)...

16 stu 2011, 13:13

trudimo se provoditi u kuhinji sto manje
ak kuhaš juhu ionak čekaš da voda zavrije,skupa sa nasjeckanim povrćem. :mrgreen

No šalu na stranu ,kak tko voli ,no meni ni financijski dio nije za neusporediti ,ova polugotova jela i pripravci su skuplji.

16 stu 2011, 13:17

teutonija je napisao/la:
trudimo se provoditi u kuhinji sto manje
ak kuhaš juhu ionak čekaš da voda zavrije,skupa sa nasjeckanim povrćem. :mrgreen

No šalu na stranu ,kak tko voli ,no meni ni financijski dio nije za neusporediti ,ova polugotova jela i pripravci su skuplji.

je... čekam - ali mogu s klincima pisati zadacu za stolom u blagavaoni ili igrati covjece... ili mogu citati novine zavaljena u fotelji u krajnjoj liniji i slicno... ne moram sjeckati i biti u kuhinji!

sto se tice financijskog aspekta... da si ne mogu priustiti sutila bih i kuhala i sjeckala... i eventualno pizdila na muza i tjerala njega da kuha vise....

ovako izbjegavam koliko ide :mrgreen

16 stu 2011, 13:39

zato ja sve kuham u expres loncu :luv ne čekam ja nikakvu vodu da zavrije niti mješam kuhačom ,niti probavam , niti čekam da bude gotovo...ja sve u isto vrijeme potrpam u expres , zatvorim ga , uzmem si kavu, sok, zafumam si jednu i ručak je gotov :D

16 stu 2011, 13:51

I ja kuham u ekspresu, moj jako dobar prijatelj, al ne ide u njega baš sve.

A ovo da čekaš da neš zakipi i sl. a odeš u drugu sobu i to prakticiram al rijetko jer mi se x puta dogodilo da ručka bude po štednjaku pa mi se vrijeme provedeno u kuhinji naglo poveća. :lol
Pogotovo kad kuham npr guste juhe. :shock :ajme

Edit tipfeleri. :roll
Zadnja izmjena: teutonija; 16 stu 2011, 14:14; ukupno mijenjano 1 put/a.

16 stu 2011, 14:00

- mrzim kuhat i mrzim kupovat špeceraj i zaobilazim koliko mogu, al zato volim jest :nokti
- hranimo se po kućama :lol nekad kod sestre, nekad kod mame, nekad mm kuha... rijetkokad ja kuham :basnecu
- dok proučim expres lonac bit ću u penziji, mada ovaj moj je neki no name, pa mu ne vjerujem previše
- još više me živcira kaj moji jedu dva i pol jela i onda vrtimo stalno jedno te isto... inače se baca :ajme

16 stu 2011, 14:21

ja skoro sve pravim u expresu ...osim onoga šta gurnem u rernu :mrgreen ja sam to sebi skroz sve pojednostavila , nemam ja ni vremena ni volje stajat u kuhinji satima , ja jedino vodu za kavu čekam da zavrije , sve ostalo guram u hladnu vodu :kima

16 stu 2011, 14:38

radi se o tome da ne volimo kuhati ni sjeckati ni guliti - topic se zove kuh neznalice
:stara
(i onda mi netko krene objasnjavati da za to sto kuham ne treba toliko vremena pa onda jos dodatno popizdim jer naravno da MENI treba jer nemam prakse jer to NE VOLIM raditi)...
:klanja
Zato je moj odgovor ovo :liza
http://www.google.hr/imgres?imgurl=http ... m=1&itbs=1
Frkneš u rol skup sa carskim pečenjem i ručak gotov :hahaha a krumpir je predivan :yess

16 stu 2011, 23:37

Ja jako volim kuhati i kuham kad god mi vrijeme dozvoljava, tj. sad kad sam pocela raditi, pored male cure jedva stizem rucak smuckati. Vikendom obavezno muckam kojekakve kolace, prvi put po receptu, svaki naredni put moram nesto ubaciti/izbaciti. Tad je obavezno i rucak kompletan, sve je tu, i corbica i mesek neki i salatica, kolaci, domace pcivo, hljeb.
Tokom sedmoce se sve svede na sto brze bacanje u serpu, krckanje na najjacoj temperaturi, samo da bude sto prije gotovo, kombinovanje, tj. beterluk svoje vrste :mrgreen :dada
Tako me naucio bivsi kolektiv, hvala im do nebesa :mrgreen

17 stu 2011, 10:01

Ma zar je moguće da sa toliko godina i iskustva u životu
i dalje mislite da svi moraju čistiti, kuhati, mijesiti tijesto, peći kruh, plest, heklat i štatijaznam...dajte ženske!

17 stu 2011, 10:05

Da me ne bi krivo shvatile...nikoga ne prozivam!..ja skoro sve to gore navedeno više manje i radim ali zašto bi svi morali?!
Tko želi gotovu hranu samo naprijed, pa čuvalicu, čistilicu itd...tako mi je svejedno šta netko drugi u svom domu radi.
Toga bi se trebali držat.

17 stu 2011, 10:06

lara, pa nije se nitko cudio sto ti/ja/mi/vi ne kuhamo. samo cavrljamo. onak, ko dokone babe.

17 stu 2011, 10:17

Ma znam, volim i ja to čavrljanje
ali ako ti sad krenem objašnjavat što sam htjela reć zapetljat ću se ko sajla :lol

17 stu 2011, 10:24

volim kuhati
meni je pola posla smisliti samo što ću
a da sam sama tek bi si onda kuhala :D eksperimentirala s makrobiotikom npr.

ali volim ja i da mi drugi skuhaju nešto :mrgreen samo čekam da to bude mm ali nikako da ga primi :lol

17 stu 2011, 10:28

a jeste vi sigurni da te oprane svježe salate u vrećicama nisu nečim pošpricane kako bi se održale u "privlačnom" stanju ?

17 stu 2011, 12:28

lastavica je napisao/la:a jeste vi sigurni da te oprane svježe salate u vrećicama nisu nečim pošpricane kako bi se održale u "privlačnom" stanju ?

isto ko i salate koje stoje u polici ili na placu... :dunno
nista nije sigurno...

17 stu 2011, 12:41

ma mislila sa da konkretno piše na vrećicama da je "zaštićeno" s tim i tim ...
Ostalo mi je u sjećanju priča profesorice iz engleskog da su u Engleskoj te salate dodatno "zaštićene".
Ja ih ne kupujem pa se nisam zagledala pa reko možda netko zna.

17 stu 2011, 12:45

lastavica je napisao/la:ma mislila sa da konkretno piše na vrećicama da je "zaštićeno" s tim i tim ...
Ostalo mi je u sjećanju priča profesorice iz engleskog da su u Engleskoj te salate dodatno "zaštićene".
Ja ih ne kupujem pa se nisam zagledala pa reko možda netko zna.

ne kupujem ni ja one industrijske :dunno ... kupujem napravljene u Intersparu koje imaju da su taj dan napravljene i da vrijede samo taj dan.

17 stu 2011, 15:27

Da me ne bi krivo shvatile...nikoga ne prozivam!..ja skoro sve to gore navedeno više manje i radim ali zašto bi svi morali?!
Tko želi gotovu hranu samo naprijed, pa čuvalicu, čistilicu itd...tako mi je svejedno šta netko drugi u svom domu radi.
Toga bi se trebali držat.

lara, se sjećaš one o okp? :D :mrgreen
nije ti ni ovaj drugačiji. ovo je za čavrlj, čavrlj. :mrgreen
nego, kako smo sad došle na salate? pša zar salate spadaju pod kuhanje? :p

ne kupujem nešto što netko tamo guli, ljušti, (kao) opere i slično. volim po seljački nabavit povrće pa sve sama. što ne mijenja činjenicu da mrzim kad pol dana provedem sjeckajući, ribajući i slično. kad vidim one aparatiće za brzo sjeckanje mam mi zazubice narastu, ali se onda sjetim koliko bi me vrijeme pojelo da idem poslije taj aparatić prati, pa dođe na isto. eto. :nokti

i baš zato sa foruma kupim samo brzeće recepte, za sve. što prije, tim tim bolje. sve s mjerom!, moj je moto, pa tako i vrijeme provedeno u kuhinji. :cool

17 stu 2011, 16:19

damdam je napisao/la:lara, se sjećaš one o okp? :D :mrgreen
nije ti ni ovaj drugačiji. ovo je za čavrlj, čavrlj. :mrgreen

pa nisam tu od jučer, sve mi je jasno :mrgreen ..al ne mogu da ne zucnem.

17 stu 2011, 21:16

damdam je napisao/la:i baš zato sa foruma kupim samo brzeće recepte, za sve. što prije, tim tim bolje. sve s mjerom!, moj je moto, pa tako i vrijeme provedeno u kuhinji. :cool

Ja inače volim kuhati, ali u tjednu kad dođem s posla, ako nije već mm skuhao sam luda. Zato sam , čim sam ju ugledala u Alfi kupila knjižicu "Objed za pola sata" Branke Vlahović. Ima 50 jelovnika juha + glavno jelo + desert. Nisam sigurna da se sve može spremiti za pola sata od momenta kad uđeš u kuhinju pa do postavljanja na stol, ali ima stvarno interesantnih brzinskih recepata.
Odgovori