O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Kolač sa jabukama (za neznalice)!

18 lis 2013, 18:26

Evo i od mene nešto - ovaj je brz (pogotovo ako imaš gotove pirjane jabuke kao što sam ja napravila prošle godine pa ih spremila u staklenku) i fin!

KOLAČ S JABUKOM I CIMETOM
slika

450 g jabuka, grubo nasjeckanih
50 g suhih grožđica
50 g šećera u prahu
1 žličica mljevenog cimeta
fino ribana korica jednog limuna (ja dodala i sok)

Sve gore navedene sastojke staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri, oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok jabuke ne prokuhaju. Dobro promiješati da se jabuke razlome (kak sam ja rezala na krupnije komade, malo sam to zgnječila gnječilicom za krumpir). Kuhati još od 15-30 minuta dok se sadržaj ne smanji u količini, zgusne i malo potamni. Neka se ohladi.

Lagano nauljiti tepsiju br. 20 (kako sam ja radila duplu smjesu, a nisam baš niti mjerila nego više odokativno, stavila sam br. 34, ali mi je još bio malo predebeli kolač, mada mu to nije mana ).

Promiješati u jednoj posudi:
250 g smeđeg šećera (ja sam malo smanjila količinu šećera, mislim da je čisto dosta 150 g)
200 g brašna
1/2 žlice praška za pecivo
150 g zobenih pahuljica
150 g rastopljenog maslaca ili margarina

Polovicu smjese rasporediti na dno pripremljene tepsije i pritisnuti na dno (ja sam to pritiskala žlicom i dobro zagladila). Preko toga idu jabuke, a onda druga polovica tijesta ( s obzirom da su jabuke mekane, ne može se pritiskati pa se to malo namrvi i zagladi da bude koliko-toliko ravno).

Peći na 190 C oko 30-35 min do zlatnožute boje.

Neka se ohladi prije rezanja (mi nismo mogli pričekati pa mi je malo teže bilo rezati, ali je bilo fino jesti jer je tijesto zbog zobenih pahuljica hrskavo).

Poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili creme fraiche.

U suhu smjesu mogu se dodati sjeckani orasi ili lješnjaci ili bademi ili pak jabuke posipati mljevenim orašastim plodovima.

18 lis 2013, 19:28

ovo radim definitivno, odlično zvuči :dada

vipka ovaj tvoj sirotinjski ja znam i kola netom kao atomska pita :zivili

19 lis 2013, 07:42

folne je napisao/la::hahaha :hahaha car je gol

pardonček, nisam baš uračunjiva danas.

http://blog.vecernji.hr/tanja-klaic/201 ... od-badema/

:lol
A super, drago mi je da vam se tako sviđa :zivili

19 lis 2013, 09:40

jao,kako ovu temu nisam vidjela ranije :dunno
jabuke obozavamo svi,a ovaj kolac najvise.kad god imamo jabuka,samo njega traze.
http://domacica.net/kolac-od-jabuka/
ovaj jogurt kolac moram obavezno probati,a mokri meni bas i nije sjeo :dunno

19 lis 2013, 09:53

ovaj je meni isto fin..

BISKVIT TORTA OD JABUKA

(da bi bila torta treba okrugli pleh, inače je kolač :lol )

- oguliti, očistiti od koštica i prepoloviti 4-5 manjih jabuka (ili više ovisno o veličini pleha, trebaju popuniti većinu dna), pošpricati ih limunom da ne potamne
- u pećnici u plehu otopiti 2-3 žlice šećera (smeđi preferiram) sa 1/5 ili 1/4 margarina ili putra (paziti da ne zagori!)
- na karamelizirani šećer složiti prepolovljene jabuke ravnom stranom dole (temperatura pećnice je 180), peći 20tak minuta
- na polupečene jabuke izliti biskvit tijesto od 4-5 jaja (koliko jaja toliko žica šećera i brašna), umutiti prvo žutanjke sa šećerom (vanilij šećerom i naribanom limun koricom po volji), bjelanjak posebno, u žutanjke dodati brašno s malo pecilnog praška, lagano umiješati snijeg od bjelanjka. tijesto preliti preko vrelih jabuka, poravnati i odmah vratiti natrag u pećnicu, peći oko 15 - 20 min.
- kad se ohladi i stisne! pažljivo okrenuti "tortu" i po želji još voćnu stranu premazati šlagom
- najbolja je hladna, frižiderasta, sočna.. mmmmm

19 lis 2013, 09:53

duplić

19 lis 2013, 10:00

vindaloo to je moja mama radila,sta rec nego prefin :liza
sad imam i recept :yess

19 lis 2013, 11:01

Mirci, ti si ovaj mokri radila u 30x40 plehu ili manjem?

19 lis 2013, 11:14

Da, točno tako kako je Rima napisala :)

19 lis 2013, 15:24

Probala danas napraviti Sirotinjski kolač po vašem receptu. Osobno mi bolji od carske koju sam ovdje već spominjala - ne sviđa mi se toliko ulja u njoj, iako su je klinci u školi "umlatili" i bila im prefina.

Evo i slikica, baš je fin za jesti (i krajnje jednostavan :nata ); svima se svidio :dada :
slika

19 lis 2013, 16:12

Duga :liza
I ja ću kasnije nešto raditi, mislila san onaj Jogurt kolač napraviti ovaj put sa višnjama. Imate li kakav tips'n' tricks :mrgreen samo višnje iz teglice poslažen po tijestu ili se još šta doda (u jabuke npr. ide cimet).
Eh da, tila san pitati Soleu (kao neki autoritet među kuharicama ipak :p ) mogu li, dakle umisto pšeničnog griza, u ove recepte stavljati kukuruzni griz? Oće mi ispasti kako triba? (Pšenicu ne mogu jesti, a ode je puno interesantnih recepata baš sa grizom).

20 lis 2013, 14:36

Napravila sam danas mokri od jabuka :buket
Oooodlican :buket
Iako nisam ljubitelj jabuka u kolaci ovo mi je odlicno.

Jedino je meni ispao bas kao biskvit tj biskvit nadjev biskvit, ali sam miksala zutanjke i secer posebno, pa dodala ostale sastojke za tijesto i na kraju snijeg od bjelanjaka.

Jabuke sam u blenderu usitnila (nije mi se dalo ribati) i ispalo je zbilja odlicno :)

20 lis 2013, 15:47

V&M :lol nisam probala al rekla bih da mozes ;)

20 lis 2013, 20:39

Ja sam danas radila onaj s jogurtom i ja sam izlila smjesu u protvan pa onda na to istresla jabuke.
Ili je trebalo jabuke pomijesat prvo sa smjesom?!

U svakom slucaju je bio super samo je moj mali reko da kolac izgleda kao da trava izrasla iz njega samo ne zelena hahhaha

zna li netko kako napraviti super preljev ili neku laganu kremu od vanilije jer mi to super pasr uz jabuke ali da nije puding.

20 lis 2013, 21:03

Mi smo nas danas zalijevali onim kupovnim cokoladnim prelijevom i bilo je mrak :liza

20 lis 2013, 23:58

Napravila sam i ja taj mokri od Rime. Isto sam posebno miksala snijeg i dodala ga na kraju u tijesto. Tako da je biskvit ispao jako biskvitas, nije bio donjii dio nista sljepljen ali kad sam ga izvadila iz pecnice za moj ukus presuh kolac. Medjutim preko noci sam sto je ostalo pokrila folijom i danas je bio fin i socan.

21 lis 2013, 08:55

Pa mislim da upravo zato recept u originalu i ide tako da se sve smijesa zajedno jer je tako zaista socan. Kao sto mu i ime kaze ;)

21 lis 2013, 09:39

ja sam ga miješala prema receptu i spalo mi je nekako pretanak za moj ukus. radije bi ga u manji pleh stavljala. bez obzira na debljinu, vrlo ukusan kolač. :dada

21 lis 2013, 09:40

I ja sam ga radila, ali u manjem plehu. Ispao je super.

21 lis 2013, 09:45

ja sam ga radila u tom plehu, oko 30*40, kako je rima i napisala (onaj od Delimana)
i uopće nije bio niti tanak, niti slijepljen, niti suh :dunno
bio je super.
ali moram reći da mi je ljepši bio ovaj biskvit od ovoga s jogurtom. ;) :dada
možda bi se i u onom mokrom, čaša mlijeka mogla zamijeniti sa 1 jogurtom :conf

21 lis 2013, 10:01

napravila sam mokri od jabuka s mljevenim zobenim pahuljicama i zobenim mekinjama umjesto brasna. i malo malo kukuruznog brasna. toga je trebalo vise od 12 zlica, odoka sam dodala, da bude kao gusce tijesto za palacinke.

ja nisam jela jer me mucio zeludac, ali svi koji su probali su jako hvalili :)

21 lis 2013, 10:27

Meni je baš ispao savršen biskvit, čak me malo podsjeća na one biskvite od bjelanjaka (ne beze), mekan, ma prefin.
Cijeli kolač je nestao do jučer navečer, kaj je pravo čudo jer mi smo više za konkrentno :mrgreen

21 lis 2013, 11:12

robala danas napraviti Sirotinjski kolač po vaš

po "mom" receptu?
Jel da je super :) ja sam malo manje ulja stavila

24 kol 2014, 07:34

dižem malo ovu temu jer je došlo vrijeme jabuka, ljetnih
jučer sam pravila Rimin mokri kolač uz male izmjene :nata
umjesto ulja sam stavila maslac, smanjila količinu šećera s 10 na 7 žlica, umjesto 10 žlica brašna sam stavila 7 + 3 zobenih pahuljica i umjesto 2 dl mlijeka sam stavila 2,5 dl jogurta. i još sam naribala pola limuna
u jabuke sam dodala sok limuna i pola ribane kore + šaku poprženih i grubo stučenih badema
sinoć je bio izvrstan, a i jutros se dobro drži osim što je malo mokriji :D
za prste polizat!

24 kol 2014, 07:38

Ina sviđaju mi se tvoje izmjene :-)
Jos da nađem i taj recept...

24 kol 2014, 07:43

to ti je ovaj :)
MOKRA PITA OD JABUKA

Tijesto:
2 dcl mlijeka
2 dcl ulja
10 žlica šećera
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
4 cijela jaja
1 žlica ruma

Nadjev (sve izmješati):
1 kg jabuka (naribanih)
1 vanili šećer
2 do 3 žlice šećera
1 žličica cimeta
* po želji: 10 do 15 dkg oraha (krupno sjeckanih) ili nešto drugo

Mikserom miješati sastojke za tijesto (sve zajedno) dok se dobro ne sjedine (5 do 8 min). Polovicu tijesta izliti u (namazan i pobrašnjen) veći i dublji protvan (cca 30x40 cm) polovica tijesta je ravno pola litre pa možeš i mjericom za svaki slučaj oduzeti polovinu :mrgreen . Staviti peći u zagrijanu pećnicu (180-200 C) da tijesto porumeni (cca 10 do 15 min). Izvaditi, pa na to rasporediti nadjev i preliti ostatkom tijesta. Peći (na 180-200 C) još 30-40 min, temperatura ovisi o pećnici, moja je jaka pa smanjim temp.).

24 kol 2014, 07:46

hvala ina :kiss

24 kol 2014, 09:21

Odlično, Ina :up

24 kol 2014, 11:49

s koliko grama maslaca se zamijeni 2 dl ulja u mokroj piti?
i može li u ona u padelu dimenzija cca 20x40? imam i 30x40, ali je dosta plitka.

24 kol 2014, 12:16

moja je dimenzija 25x36cm i i kolač je ispao cca 6-7cm visok
maslaca sam stavila odokativno, mislim da je bilo 200gr. nisam ga otapala već sam išla na klasiku - tukla maslac sa šećerom, dodavala jaja pa onda i ostalo
Odgovori