O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Lazanje

21 ožu 2014, 16:34

U lazanje skoro pa nikad ne stavljam bolonjez; bude slično, ali umak za lazanje podlijevam crvenim vinom i tako ima bolji šmek sve skupa.

Na dno posude (koje lagano nauljim) stavim malo bešamela ili umaka. U bešamel obavezno stavljam jaja, parmezan i muškatni oraščić.

24 ožu 2014, 08:41

ne kužim Sireno, kaj stavljaš umjesto bolonjeza, povrće, sir...?

24 ožu 2014, 08:58

mi isto ne radimo klasične lazanje nego neke olfo 4 vrste sira. (plus meso :lol)

tijesto u zadnje vrijeme pravimo sami, umak radim tako da uzmem vrhnje za kuhanje, stavim ga da se zagrije i u njega izmrvim trokut gorgonzole, jedno 10 dag grabancijaša i pola vrećice parmezana, miješam dok se ne otopi, stavim i origana.

slažemo - umak, tijesto, nadjev ovisno o raspoloživom - od ispržene slanine, gljiva, salame šunkastog tipa, povrća, nariban neki dobro topivi sir. i obavezno i sir na vrh.

24 ožu 2014, 13:21

VIPmama je napisao/la:ne kužim Sireno, kaj stavljaš umjesto bolonjeza, povrće, sir...?

Ne stavljam klasicni bolonjez koji se podlijeva vodom ili temeljcem, nego podlijem crvenim vinom pa ima drugaciji okus.

24 ožu 2014, 13:24

ja prekjučer jela lazanje kod frenda, i nakon onih Adorablinih čak i u mojoj nemuštoj izvedbi, frendove mi više nisu dobre :nata

24 ožu 2014, 13:28

ovaj vikend nisam htjela raditi lazanje da se ne ponavljam prebrzo, i kaze mi sin "pa napravi pasticcio :nata "

24 ožu 2014, 13:44

Ja ih radim sa svjezom sparovom tjesteninom. Neusporedivo nam je finija od suhe tipa barila.
Mozda zato jer svi vise volimo kompkatne lazanje bez puno tekuceg umaka.

Za mesni umak dinstam luk i korjenasto povrce, nekad dodam pomalo i drugog tipa karfiol i sl, sve usitnim prije kuhanja i jos smiksam kad je gotovo, dodam paradajz i meso.

Kod slaganja redam prvo meso, tjesto meso mozarela tjesto i tako dok sve ne potrosim. Na kraju naribam neki sir tipa gauda.

S obzirom da sam na neslanoj dijeti sebi slozim bez ikakvog sira, samo jednu kiselu vrhnju pomjesam sa jednim jajetom i stavljam na meso i na vrh.

Zacudilo me kako je fino i ustvari puno laganije nego verzija sa sirevima.

24 ožu 2014, 14:40

iris je napisao/la:tijesto u zadnje vrijeme pravimo sami,

nakon tvoje špotancije i ja ga radim sama :hahaha
u subotu sam pravila tijesto sa špinatom, lazanje su bile divne :liza

sireno, i ja u meso, osim pasiranog paradajza, dodajem crno vino :dada

24 ožu 2014, 14:50

:lol sad si i ja mislim, zašto ne radim tijesto za lasagne :roll imam mašinu.... tak radim tijesta razna a uvijek prigovaram kupljenom tijestu. niti jedno nije dobro :mrgreen
baš sam biserka :lol sole, dobro da si mi otvorila oči :mrgreen usta ću sama :p
nu
i moram reći da me vipka inspirirala sa svojim palačinkama. prošli tjedan sam ispekla palačinke, al su se najavili gosti...i na brzinu smotam u svaku palačinku pečene šunke (mislim da je pikova) krišku mekanog sira i zarolam, i tako puni protvan. zalila s pola slatkog, pola kiselog vrhnja i zapekla. :yess odlično ispalo. polizal se i protvan :mrgreen

25 ožu 2014, 12:53

kad radiš tijesto s mašinicom nemoj napraviti na off modu istu grešku ko i ja pa razvaljati tijesto na najtanje ko za rezance. Razvaljaš ga na cca 3 ili 4 ali ne tanje (ja imam na mašinici od 1-6)

25 ožu 2014, 12:59

ja ga radim do trojke

25 ožu 2014, 14:30

:dada :dada tenkju za tips&tricks ...svrbi me :lol imam malo domaćeg špinata pa da ga ofarbam u zeleno ;)

25 ožu 2014, 16:35

Ispasiraj ga i dodaj :) ali morat ces onda pojacati brasno. Inace, ja radim tijesto po onom standardnom omjeru i za rezancice - na 1 jaje 100 g brasna.

25 ožu 2014, 16:42

1 jaje ili 1 žutanjak? Moj recept je 1 žutanjak =100gr brašna

25 ožu 2014, 17:07

Jaje.
Malo posolim, vodu ne dodajem, umijesim, tijesto treba biti dosta tvrdo.
Ako je jaje bas jako veliko po potrebi dodam jos brasna a ako je jako malo onda dodam mrvicu vode, ali pažljivo s vodom jer mora ostati tvrdo. Zamotam u foliju i pusti da odstoji barem pol sata ali volim da odmori i duze. Stajanjem će se malo smekšati.

25 ožu 2014, 18:27

to sam i mislila, u blender, kašicu pa u brašno. i ja radim po receptu 1 jaje 10 dkg brašna, u tom jajetu nema bjelanjka :mrgreen i mora biti tvrđe tijesto :dada

26 ožu 2014, 10:42

offt Mamajo odličan ti je potpis :lol jel stvano?

26 ožu 2014, 14:01

:mrgreen :lol znaš da sam ja uvijek spremna ....na promjene ;)

27 ožu 2014, 11:30

samo da se nadovežem na svoj gornji post, dodala sam i opciju ako je jaje jako malo :lol

znači, ja radim tijesto tako da na 1 jaje ide 100 g glatkog brašna.
koristim domaća jajca koja su uglavnom manja od "industrijkih" ali ovisno o veličini jaja, ako je tijesto previše vlažno dodam još malo brašna ili ako je jako suho dodam malo vode.

27 ožu 2014, 11:30

samo da se nadovežem na svoj gornji post, dodala sam i opciju ako je jaje jako malo :lol

znači, ja radim tijesto tako da na 1 jaje ide 100 g glatkog brašna.
koristim domaća jajca koja su uglavnom manja od "industrijkih" ali ovisno o veličini jaja, ako je tijesto previše vlažno dodam još malo brašna ili ako je jako suho dodam malo vode.

27 ožu 2014, 12:17

I ja pravim tijesto isto, baš isto ovako kao i Sole :daj5
Još sam nekad negdje pročitala da brašna treba onoliko koliko može stati u ljusku od jaja - nikad nisam, doduše, pokušala mjeriti brašno ljuskom :)

27 ožu 2014, 12:55

moje je tijesto onda očito puno tvrđe jer ja uvijek radim samo sa žutancima i njih na 100 brašna
al moram priznati da se ne usudim isprobavati vase recepte (ma da budemo iskreni nikada mi ne smetaju bjelanjci, njih pojedem ovako :)) jer je ovako radila i moja baka i teta i mama pa sam navikla na ovo tijesto. Imala bih osjecaj (uz promijenjeni recept) da to nije pravo domace :lol :lol :lol

27 ožu 2014, 13:19

:lol

i ja radim kako me mama naučila ;)

28 ožu 2014, 01:04

Solea je napisao/la::lol

i ja radim kako me mama naučila ;)

Mama ipak najbolje zna :D

28 ožu 2014, 01:05

Mene mama nije ucila raditi tijesta pa ga ja ne radim :lol

28 ožu 2014, 11:16

i ja sugo za lazanje podlijem crnim vinom..
prije kad sam kupovala losije meso (u lidlu) bi ispasirala sugo.. ali sad kad kupujem cisto govedje u mesnici nema potrebe..

29 ožu 2014, 21:28

prijavljujem zeleno tijesto s koprivama za lazanje :liza

29 ožu 2014, 21:29

to se treba uslikati i priložiti slika kao dokaz :)

31 ožu 2014, 00:26

kasnim. a mislila sam...žurila s ručkom i zaboravila....drugi puta svakako fotkam :lol iako, junorka je tek naknadno saznala da je zelenilo od kopriva :mrgreen .....pozelenila je :hahaha :yess

31 ožu 2014, 00:27

kasnim. a mislila sam...žurila s ručkom i zaboravila....drugi puta svakako fotkam :lol iako, junorka je tek naknadno saznala da je zelenilo od kopriva :mrgreen .....pozelenila je :hahaha :yess
Odgovori