O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: sto jedete/di/s cim se hranite?-kuh.neznalice :)

17 stu 2011, 23:32

pa nisam tu od jučer, sve mi je jasno ..al ne mogu da ne zucnem.

ovo mi poznato iz prve ruke :mrgreen

beam, ima da ju tražim ;)

18 stu 2011, 09:59

damdam je napisao/la:
pa nisam tu od jučer, sve mi je jasno ..al ne mogu da ne zucnem.

ovo mi poznato iz prve ruke :mrgreen

beam, ima da ju tražim ;)

Ja sam ju kupila u Alfi na Pothodniku za 29 kuna. Izdavač je Markulin d.o.o. Lukavec. Ako ti to što pomaže.
Kad imam vremena Coolinarika mi je izvor recepata i ideja, ali ovdje na jednom mjestu imam hrpu ideja za spremit nešto nabrzaka. I pizzu kad naručuješ čekaš 30-45 minuta. Za to vrijeme se da nešto i doma napraviti.
Ekspres lonac je isto zakon, samo što ga u zadnje vrijeme rjeđe koristim. Zakaj :dunno

18 stu 2011, 10:07

Damdam, misliš progovorile bi i na g... :lol

Htjela sam reć još nešto..mene je davno, dok još nisam bila u braku, sama pomisao na to da ću morat kuhati skoro pa svaki dan ubijala u pojam. Mislila sam da to nikad neću bit u stanju i da ću pod obavezno imat ženu koja mi kuha jer ću inače izluditi.
Zato kužim kad netko kaže da mu je to tlaka.

Sjetim se svoje mame..
tatu, pogotovo brata je razmazila do te mjere da nema šanse da pojedu drugi dan za ručak to isto.
Zato je i kuhala ama baš svaki dan. I nikad nismo jeli splačine, trudila se iako nije vrsna kuharica.

No, nešto se promijenilo kod mene...počela sam simpatizirat kuhanje kad je mali krenuo sa dohranom...dakle prije skoro 4 god.
sad mi nije tlaka, nemam grč u želucu, nije mi to gubljenje vremena. Imam i sreću jer m voli kuhat i ide mu jako dobro pa čim mi se ne da on uskoči. A i svi sve jedemo pa imam veći izbor. Kad se sjetim brata koji valjda samo 5 stvari jede, skroz mi je jasno mamine muke po kuhanju jer je često i 2 ručka spremala samo da bi on jeo kuhano. E tu grešku ne želim ponoviti sa svojim koji za sada skoro pa sve jede.

Uglavnom, još nisam naučila od mame napravit pravu pitu, od muževe bake domaće štrukle i tako...učim....možda ima nade za me.

18 stu 2011, 10:10

E da, expresni lona!...zakaj ja to nemam?! Mojoj mami ošo k vragu pa sam na njega već i zaboravila.
Domaće juhe se u njemu začas naprave, ne?!
koliko vremena treba cca?

18 stu 2011, 10:58

lara.b je napisao/la:Htjela sam reć još nešto..mene je davno, dok još nisam bila u braku, sama pomisao na to da ću morat kuhati skoro pa svaki dan ubijala u pojam. Mislila sam da to nikad neću bit u stanju i da ću pod obavezno imat ženu koja mi kuha jer ću inače izluditi.

vidiš kak je to zanimljivo, ja sam baš u tome periodu znala mislit kak u neku ruku jedva čekam da mm i ja živimo zajedno i da imamo djecu, tj. obitelj na okupu, da ja mogu za sve nas kuhat :dada i sad evo kad moj mali ima 2 godine i 3 mjeseca, visi stalno kraj mene u kuhinji i svašta mu dam da radi da se nauči da je u kuhinji ugodno :mrgreen i da bude samnom dok kuham i da se tako družimo i zabavljamo. i listamo skupa kuharice i idemo na tržnicu pa biramo voće i povrće, sve skupa (kad stignemo naravno).
mislim, dio tog mog plana je usmjeren i na ovo što si ti rekla - da ne bude izbirljv i da jede raznoliko, jer imam i ja takvih u familiji, mislim da mama svaki put mora još nešto sa strane za sestru napravit :roll

i da, cure di da kupim manji ekspres lonac??? ja sam već svuda tražila, nigdje nisam našla manji, a čula sam da i takvi postoje?

18 stu 2011, 11:00

a što će ti manji? :dunno
doblje ti je imati normalni veliki,
samo staviš onoliku količinu koja ti je potrebna i to je to :dunno ;)

morat ću ja nabavit tu knjigu ....taj objed za pola sata :kima

18 stu 2011, 11:18

latica je napisao/la:
lara.b je napisao/la:Htjela sam reć još nešto..mene je davno, dok još nisam bila u braku, sama pomisao na to da ću morat kuhati skoro pa svaki dan ubijala u pojam. Mislila sam da to nikad neću bit u stanju i da ću pod obavezno imat ženu koja mi kuha jer ću inače izluditi.

vidiš kak je to zanimljivo, ja sam baš u tome periodu znala mislit kak u neku ruku jedva čekam da mm i ja živimo zajedno i da imamo djecu, tj. obitelj na okupu, da ja mogu za sve nas kuhat :dada i sad evo kad moj mali ima 2 godine i 3 mjeseca, visi stalno kraj mene u kuhinji i svašta mu dam da radi da se nauči da je u kuhinji ugodno :mrgreen i da bude samnom dok kuham i da se tako družimo i zabavljamo. i listamo skupa kuharice i idemo na tržnicu pa biramo voće i povrće, sve skupa (kad stignemo naravno).
mislim, dio tog mog plana je usmjeren i na ovo što si ti rekla - da ne bude izbirljv i da jede raznoliko, jer imam i ja takvih u familiji, mislim da mama svaki put mora još nešto sa strane za sestru napravit :roll

i da, cure di da kupim manji ekspres lonac??? ja sam već svuda tražila, nigdje nisam našla manji, a čula sam da i takvi postoje?

Ovaj boldani dio zvuči divno i krasno, svi mi o tome maštamo, nekima se i ispuni ;) ali nije to bit...
nego ono, što da ja kuham svaki dan?
kako da bude ukusno kao kod nekih? kao da sam u startu sebe kočila.
Sad mogu reć da trtarim i imam grč u želucu jedino kad treba uzet ključ od auta i vozit :znoj jbt oće me to ikad proć :ajme

Ali iznenadila sam se koliko ipak ne ode puno vremena na to kuhanje kako sam prije mislila. A jednako volim jest kao prije, nije da sam u braku postala neman.

18 stu 2011, 11:24

meni je problem ndostatak vremena.....
kad uđemo u kuću u 4....svi gladni i ja umorna :roll :ajme
a večer prije još nisam usvojila naviku kuhanja :oops:

18 stu 2011, 11:37

A da, umor, znam.
Ne kuham ni ja navečer, osim u nedjelju.
Kuham u ut. za taj dan i srijedu i u čet. za č. i petak.

18 stu 2011, 11:49

lara.b je napisao/la:E da, expresni lona!...zakaj ja to nemam?! Mojoj mami ošo k vragu pa sam na njega već i zaboravila.

Od 45min do sat i po vremena (zavisi koje meso je u supi). Stavis sve kao za normalnu supu, na srednju vatru, pa kad para digne sigurnosni ventil (barem je tako na mom), smanjim na malu vatru. Krem supe i supa od sociva idu i za pola sata.

18 stu 2011, 11:51

danni je napisao/la:meni je problem ndostatak vremena.....
kad uđemo u kuću u 4....svi gladni i ja umorna :roll :ajme
a večer prije još nisam usvojila naviku kuhanja :oops:

eh... ja nikad ne udjem u kucu prije pola 6
a imam jos vannastavne aktivnosti i terapije s klincima poslije i ne vidim kad bih kuhala... vikendi su nam za provoditi neka druzenja rockase i druge stvari... kuhanje je nisko na listi prioriteta...

18 stu 2011, 11:56

Sm, hvala ti :kiss

18 stu 2011, 12:00

Domi, da, baš sam maloprije htjela napisati kako je tek onima kojih prije 6, 7 nema doma :/
ja sam oko 4, 4.15 doma, do 6 već sve napravim po kuhinji za taj dan i onda imamo vremena za igranje do 8.

18 stu 2011, 12:09

danni je napisao/la:a što će ti manji? :dunno
doblje ti je imati normalni veliki,
samo staviš onoliku količinu koja ti je potrebna i to je to :dunno ;)

za juneće šnicle na saft npr. malo je komplicirano vaditi te šnicle iz lonca od 5L. ;) duboki mi je za juhe, mali za variva (nama taman i šnicle/meso na saft).

18 stu 2011, 12:10

Latice, kaj ti je manji expres?
Ima u Nami na Kvatriću različitih veličina. Ja sam gledala onaj veeeeliki zbog sarme i sl. Ja sam kupila u kompletu lonac od 6l i duboku tavu - ne znam više kojeg volumena uz to sam dobila jedan expres poklopac i jedan stakleni. Super zadovoljna. Kupili u Merkuru u Lesnini, prije 5 godina. U međuvremenu smo samo onu gumu kupili novu.

18 stu 2011, 13:19

imam mali pretis od 5 l i koristim ga gotovo svakodnevno. spas.

18 stu 2011, 13:21

manji ekspres bi ja išla tražiti u lesninu.

18 stu 2011, 13:28

ne znam ni ja šta mi znači mali ekspres lonac, ali nekad mislim neku žitaricu ili tako nešto skuhat da bude brže, a 5 l mi je preveliki lonac za to :dunno dakle, manji bi bio recimo 3l? jer ja osim juhe koju kuham u velikom loncu, ne trebam tak veliko suđe. a vidiš ovo s tavom i loncem s istim poklopcem je isto dobra fora ...

ja isto ne mogu zamislit kak je onima koji ne dođu do neko doba doma! ja sam doma uvijek u 4-4.10 i onda ako sam ujutro smislila i pripremila, treba mi oko pola sata do 45 minuta za skuhat ručak.

18 stu 2011, 13:31

evo, ja radim do 5 i dok dođem doma i napravim nešto brzinsko pa dok jedemo i spremim kuhinju bude već 7, 7:15. znači za igranje do 7:30 kad kreće kupanje ostaje nam punih 15 minuta :roll

19 stu 2011, 13:51

netko je gore rekao da mu za domaću juhu u expresu treba 1-1,5 sat :shock Bogme meni je svaka juha u expresu gotova za najduže pola sata , a pileća ili povrtna za 15 min :dada
Ja imam isto veliki duboki expres i u potrazi sam za jednim manjim, ustvari htjela bi jedan plitki ali široki ...ako me kužite , treba mi za šnicle , rižu i sl. Nigdje to nisam vidjela , a već dugo tražim tako nešto

19 stu 2011, 14:50

titirlica je napisao/la:netko je gore rekao da mu za domaću juhu u expresu treba 1-1,5 sat :shock

Ja sam rekla, to je kad u supi imam veci komad junetine npr., skuva se ona i za 45 minuta, ali volim da se onako odvaja i bude dobro skuvana, mozda sam ziheras. MM kaze da sam po pitanju toga da sve mora biti dobro skuvano (da definitivno nije zivo) na svekrvu :mrgreen

Kako pravis rizu u pretisu, mene je strah da ce se zalepiti?

21 stu 2011, 14:54

Stefanova_mama je napisao/la:
lara.b je napisao/la:E da, expresni lona!...zakaj ja to nemam?! Mojoj mami ošo k vragu pa sam na njega već i zaboravila.

Od 45min do sat i po vremena (zavisi koje meso je u supi). Stavis sve kao za normalnu supu, na srednju vatru, pa kad para digne sigurnosni ventil (barem je tako na mom), smanjim na malu vatru. Krem supe i supa od sociva idu i za pola sata.

ja imam Fisslerov i mesne juhe su mi gotove u 15 minuta (goveđi flam ili ramstek npr)

Mrzim, mrzim, mrzim kuharice tipa ručak za 30 minuta jer najčešće fore su im da pripremanje jela traje sat i pol a jelo je kao zgotovljeno u 30 minuta (kuhanja valjda). Nema, odgovorno tvrdim, jela za manje od sat vremena ako vam netko drugi ne posprema kuhinju.

21 stu 2011, 15:35

Sm nemam pojma zašto tvom expresu toliko dugo treba , u mom i največi komad junetine bude raskuhan za 20 min :dunno
E riža ti prvo mora 2-3 puta zagoriti , da bi ju znala napraviti :lol , sad sam već ušla u štos pa točno znam koliko joj trebam vode staviti da ne zagori ..gotova je čim "prošišti" lonac , a to je u ovom slučaju 4-5 minuta ;)
p.s. integralnoj treba duže , cca 10-12 min

21 stu 2011, 15:49

Samo skupljam informacije.
biram si poklon i već vidim da će to biti ekspresić :mrgreen

21 stu 2011, 15:50

titi, jel se ti kuneš u ove minute gore? :lol

21 stu 2011, 15:57

I moj ekspres skuha puno brže ,jučer sam radila juneće rolice i kuhala 20 min i raspadale su mi se kad sam vadila ,malo sam ih prekuhala jelte, :/ no tak barem znam da će cure jesti ,ak je meso imalo žilavo neće. :whew

Ja sam doma najkasnije u 15 i 30 i do 16 i 30 kad MM dodje već je jelo na stolu. I opet i uz kuhanje imam puno vremena popodne.
Nekad pripremim navečer pa drugi dan samo zgotovim npr upalim pećnicu, plin pod exspres loncem... :lol

21 stu 2011, 16:08

Adorabla je napisao/la:Nema, odgovorno tvrdim, jela za manje od sat vremena ako vam netko drugi ne posprema kuhinju.

Potpisujem.

A mozda mu treba dugo, zato sto kuvam na 5 prvo (od 9 podeoka), pa na 4 kad prosisti. Ako kuvam na jace, supa se zamuti, a moje fine male guze koje gajim kod kuce nece jesti supu ako je zamucena. :p

21 stu 2011, 16:11

adorabla, pa ne treba racunati pospremanje kuhinje, to ostavis za poslije. stoposto moze biti rucak na stolu za tridesetak minuta, meni je to nuzno kad decki npr dojure kuci nesto pojesti prije treninga. vazno je da imaju sto pojesti i odjurimo, pospremit cemo poslije. .

21 stu 2011, 16:23

Ja isto pospremanje kuhinje ne računam u pripremanje/kuhanje jela, ali čišćenje i sjeckanje povrća za neke jednostavne i brze recepte oduzme dosta vremena.
Ako kuhaš nešto što ne zahtjeva cijelo vrijeme mješanje, dio pospremanja se može obaviti dok kuhaš.

21 stu 2011, 17:01

ivana7997 je napisao/la:adorabla, pa ne treba racunati pospremanje kuhinje, to ostavis za poslije. stoposto moze biti rucak na stolu za tridesetak minuta, meni je to nuzno kad decki npr dojure kuci nesto pojesti prije treninga. vazno je da imaju sto pojesti i odjurimo, pospremit cemo poslije. .

čak ću ići tako daleko i reći da ne može (ako u ručak računaš pripremu jela; rezanje, kosanje, isl) osim ako nije riječ o tzv fast food verzijama (npr juha od rajčice, milanez, smrznuto povrće u woku, hrenovke i pire itd).
Većina jela zahtjeva puno dulje vrijeme pripreme ali mi ne računamo da smo npr izrezali povrće dan ranije ili ga smrznuli očišćeno i blanširano itd itd itd
Odgovori