O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

05 ruj 2012, 14:49

meni vinogradske nekako nisu bas za marmeladu vise su mi za kompot :dunno

05 ruj 2012, 14:52

kompot kod nas nitko ne konzumira

05 ruj 2012, 17:36

tanja, ja sam sve po njuhu i sluhu
izvagala sam breskve, očišćenih je bilo malo više od kile, i dodala cca 25-30dkag šećera. kad je počelo kuhati, sjetila sam se da imam doma još i jabuka pa sam i njih očistila i narezala - nisam gulila - i još par šljiva.
kuhala sam cca sat, sat i pol uz povremeno miješanje, ulila u vruće staklenke i ostavila ih u pećnici preko noći - kad sam stavila staklenke, isključila sam pećnicu koja je bila zagrijana na 100

18 ruj 2012, 21:35

mazilica je napisao/la:Tursija? Ja radim isto ko krastavce. Povrce ocistim, opetem, usitnim (kako koje, nesto ribam, nesto rezem). Za zaljev je osnovni omjer 3 l vode, 1 l alkoholnog octa,10 g secera, 20 g soli, i zacini po zelji. Povrce slozim u zagrijane tegle, zalijem vrucim zaljevom, okrenem naopako na par minuta i pasteriziram oko pol sata. I to je to.

znači, praviš turšiju bez konzervansa ili vinobrana? i koliko dugo ti traje?
smekša li se povrće kad zaliješ vrućom tekućinom?

Adorabla je napisao/la:meni vinogradske nekako nisu bas za marmeladu vise su mi za kompot :dunno

meni su super. samljela sam ih na flajšmašinu, nisam ni gulila, na malo više od kilu i pol breskvica stavila sam 40 dag šećera. jedino je boja malo bzvz, ko kašica od banane :mrgreen . al je jako, jako fino.

19 ruj 2012, 09:50

da, bez konzervansa i vinobrana, traje... dok se ne pojede. zadnju teglu paprika punjenih kupusom od prošle godine i savršene su, a radim sve na isti način.

19 ruj 2012, 10:03

super.
i ja za paprike imam recept bez konzervansa jer se radi u manjim teglicama i kad se jedna otvori brzo se pojede. paprike sam napunila crvenim kupusom, trebate vidjeti tu boju :lol
ali za turšiju ne.
zapravo, turšiju pravim u većim teglama i tijekom zime i vadim i ubacujem novo povrće zato mislim da ne bi išlo vez konzervansa.

radi li koja od vas takvu turšiju, u velikim posudama, a da ne stavlja ništa tipa vinobran, konzervans?

19 ruj 2012, 11:08

ja skoro sve to kiselo radim u onim teglama od krastavaca, mislim od 950 ml. a od frendice mama turšiju radi u plastičnom buretu od 10 litara, tako da dodaje stalno noivo povrće i nikad nikakvih problema, isto bez aditiva

19 ruj 2012, 20:22

mmar je napisao/la:I mmama radi turšiju u bačvi, bez konzervansa, isto dodaje kroz godinu čega ima, kak šta dozrijeva na vrtu, cvjetaču i brokulu često i kupi kad je na akciji pa ubaci. Nikad im se ne pokvari.

ajde, pliz, pitaj mamu recept.

ja sam je već napravila.
na 3 l vode 1 l octa, 200 g soli, 150 g šećera i 1/2 vrećice konzervansa.
napravila sam i jednu manju količinu bez k. pa ću baš vidjeti kako će se ponašati.

21 ruj 2012, 15:45

Jets da ne ide u teglice ali pitanje je sljedeće: Da li se crvene paprike, koje planiram peći i zamrznuti, očiste od sjemenki i peteljki pa peku ili peku pa čiste? Ili se zamrznu neočišćene?
Vjerojatno je potpuno svejedno ali nisam ih nikad pekla pa zamrzavala.

21 ruj 2012, 22:17

tamazd je napisao/la:Cure a da li netko radi mozda domaci ajvar ili kisele paprike? Ako da moze recept :mah

ja sam ove godine u dva navrata radila domaći ajvar na slijedeći način:

15 kg paprike
6-7 kg patliđana
ljuti feferoni
1 glavica češnjaka
1 L ulja
1 L alkoholnog octa
30 dkg šećera
20 dkg soli

- paprike očistititi i narezati na četvrtine
- patliđane oguliti i narezati na prst debele ploške

- u loncu promješati 1 litru octa sa 4 litre vode u koju se doda 30 dkg šećera, 20 dkg soli - promješati još hladno dok ne nestane sol i šećer te na kraju dodati 1 vrečicu papra u zrnu

- lonac staviti na vatru i kad zavrije u kipuće dodati cca 1-2 dcl ulja
- u tu mješavinu dodati 4-5 šaka očišćenih paprika (može i više ako stane u lonac) i pustiti da zavrije 4-5 minuta te lopaticom/hvataljkom vaditi papriku na protvan(e) da se malo ohladi (paziti da prilikom vađenja na paprici ne ostanu zrna papra - bolje ih je staviti u onu metalnu čašicu za kuhanje čaja ako imate)
- postupak ponoviti sa svom paprikom, a nakon toga sa patliđanima - obratiti pozornost da patliđanima treba manje od 4 minute - treba ih izvaditi čim omekšaju (u protivnom se jako napiju tekućine)

- samljeti očišćeni češnjak i ljute feferone
- nakon što se paprike i patliđani malo ohlade, samljeti svu smjesu i istresti je u neku posudu - ja sam u svaku turu (u multipraktiku) stavila pomješano malo paprike, malo patliđana te po žlčicu samljevenog češnjaka s feferonima, tako da mi se sve bolje izmješa

- u velikom loncu zavrjeti 1 L ulja i kad ulje bude jaaako vruće, dodati samljevenu smjesu (ulje mora "cvrčati" kad se doda smjesa)
- kuhati uz stalno mješanje cca 1-2 sata
- prema ukusu dodati ljutinu (tabasco ili feferone ili cili papričice), sol...

- puniti u vruće staklenke (zagrijati ih u pećnici na 100 stupnjeva) i na vrh svake zalijati malo vrelog ulja (cca 5 mm ulja iznad ajvara) te zatvoriti poklopcem
- pokriti staklenke nekim jačim pokrivalom (npr. dekom) i pustiti da se ohladi do drugog dana

- već smo potamanili tri teglice :kino

22 ruj 2012, 07:07

Dobila sam dosta jabuka koje je trebalo brzo preraditi pa sam napravila nešto kao pekmez od jabuka. Nije baš za namazati na kruh, ali na kolačima i kao punjenje za lisnato tijesto je super!

22 ruj 2012, 09:02

adry je napisao/la:Jets da ne ide u teglice ali pitanje je sljedeće: Da li se crvene paprike, koje planiram peći i zamrznuti, očiste od sjemenki i peteljki pa peku ili peku pa čiste? Ili se zamrznu neočišćene?
Vjerojatno je potpuno svejedno ali nisam ih nikad pekla pa zamrzavala.

Adry paprike opereš, ispečeš, pa onda očistiš i očišćene zamrzneš. Ja to radim svake godine. I super je, kad ih želiš jesti samo odmrzneš i začiniš po želji.
Ja radila i ajvar i kisele krastavce,paprike i ciklu! zimnice ima mnogo.
Jedino nisam ništa od voća.
I napravila domaći liker od borovnica mljaaac :mrgreen

22 ruj 2012, 09:55

paprike možeš i neoćišćene zamrznuti. onda kožica s njih samo klizne kad ih odmrzneš.

ja radim ajvar malo drugačije, s puno manje ulja, ali e stignem sad pisati, beba je nervozna.

22 ruj 2012, 10:27

Hvala curke, i ja bi rado radila ajvar ali ne znam kako to izvwsti u stanu kad mi je najveći lonac onaj od 5 litara.

22 ruj 2012, 10:45

mazilica je napisao/la:paprike možeš i neoćišćene zamrznuti. onda kožica s njih samo klizne kad ih odmrzneš.

X

inače pečem cijele, pečene ih odmah stavljam u posudu s poklopcem da se "napare" i kasnije lako gule.

22 ruj 2012, 10:48

Adry radiš pola mjere onda. Tak mi kad nemamo mjesta ili ne kuhamo kod mame.
Pa u dva navrata.
Mi radimo ajvar ovako:
10kg paprika
5 kg patlidžana
očistim i prokuham kratko u 6l vode, 2 l octa, dodam u to šalicu soli i šalicu šećera (recimo od 2 dcl, ne do vrha punu)
(što se vode i octa tiče, može više ili manje, bitno da je omjer 2:1 u korist vode)
Kad sve prokuham, sameljem i pečem uz dodatak cca 1l do 1l i 2 dcl ulja, ovisi o konzistenciji.
Po potrebi dodam još soli i koji ljuti feferon.

Meni je lakše paprike odmah riješiti, a ne kad ih vadim da opet čistim nešto. Isto to kao Solea nakon pečenja ih stavim u posudu da se upare pa kožica ide lako dolje.
Zadnja izmjena: ciklama24; 22 ruj 2012, 15:50; ukupno mijenjano 1 put/a.

22 ruj 2012, 15:27

ja sam ove godine napravila pecene paprike sa cesnjakom i nepecene ukiseljene paprike.kako smo krenuli jest ovu sa cesnjakom,trebat cu ponovit postupak :ajme

28 ruj 2012, 17:46

ajme vidite amo http://ricette.pourfemme.it/s/conserve/page/3/
:nesvist

ovo povrce u ulju - jao jao

04 lis 2012, 15:12

imam dosta grožđa i mislim si da napravim pekmez/džem svejedno
jel može samo s grožđem i kako najlakše one koštice povaditi?
imate recept i jeste radile takvo nešto s grožđem?
domaće je i neprskano, jako slatko
:mah

04 lis 2012, 20:36

ja imam pasirku metalnu, grožđe sam lani na nju pasirala i za đem i za sok, nije bilo koštica.

05 lis 2012, 01:13

mazilice, molim te detaljno opiši kako pasteriziraš teglice s turšijom.
Mi bi isto rado probali bez konzervansa :) Kad radim kinesku slatko-kiselu volim ubaciti tog povrća iz turšije :liza

05 lis 2012, 09:38

Kiselila ciklu ljetos ,već ju naveliko jedemo i odlična mi je ispala, pa sam se ohrabrila i ukiselila i male zelene paradajziće.
Ostala ih na vrtu cijela hrpa nedozrelih pogotovo cherry, dobila 10 teglica, sad moraju stajati 3-4 tjedna. Nisam to nikad jela ,al vidjeh da se kiseli pa išla probati. :ajme Šteta mi bilo da propadnu. :lol

05 lis 2012, 11:43

ja sam upravo očistila dvije kile šljiva i stavila ih da sa šećerom stoje. to je za sok i marmneladu (nju napravim od onog što ostane kad iscjedim sok).

čekaju me dunje i kruške za đem i kompot.
i 2 kile malih zelenih paradajzića u frižideru.
to ću preko vikenda.

turšiju pasteriziram kao i sve drugo, kad napunim teglice, zatvorim ih i okrenem kratko da se stvori vakuum, zamotam svaku u krpu, stavim u veću šerpu u koju sam isto na dno stavila krpu i nalijem vode do otprilike 2/3 visine tegli i zagrijavam. kada počne voda šuštati, to je oko 70 stupnjeva, održavam ju tako nekih 20 - ak minuta. ugasim i ostavim da se sve potpuno ohladi u toj vodi. tako može gopdinama stajati bez konzervansa.

ako nadopunjujem, onda je to uvijek u otvorenu teglu kaj stoji u frižideru. ali u principu ne nadopunjujem.

06 lis 2012, 16:57

hvala na receptu za pekmez od grožđa, danas ga isporbam :mah
dobra fora sa cijedilom za tjesteninu :)

08 lis 2012, 07:24

Ja bih tako radila marmeladu od šipka, ali svi me straše (da je teško čistiti od onih sitnih dlačica i sl.) pa nikako da odlučim. Imam šipka za jednu zdjelicu pa sam mislila da bih mogla dobiti jednu manju teglicu ako s tim iskomponiram par jabuka. Ima li tko kakav savjet?

11 lis 2012, 22:14

MalaSirena, nemam savjet ali moram komentirati da sam vidjela prekrasne vjenčiće složene od šipka. Ak odustaneš od kuhanja ;)
Mazilice, puno ti hvala za recept :buket

12 lis 2012, 13:39

moram pohvaliti recept za pekmez od grožđa (ili se to zove džem ili marmelada, uvije zaboravim razliku u nazivima :ajme )
super je, fino
kad sam kuhala bio je dosta rijedak i već sam izgubila strpljenje i razočarano usipala u teglice
kad ono, drugi dan pogledam fino se stegnuo i baš je super :proljece

12 lis 2012, 13:47

ima li netko provjereno dobar recept za pripremu maslina?

mi ih obožavamo i kupujemo cijele godine, a imamo svoje maslenike. :ajme

12 lis 2012, 16:31

mmar je napisao/la:
Solea je napisao/la:ajde, pliz, pitaj mamu recept.

ja sam je već napravila.
na 3 l vode 1 l octa, 200 g soli, 150 g šećera i 1/2 vrećice konzervansa.

Krivo sam rekla :zub Turšiju radi isto tako, a bez konzervansa radi krastavce, ali ih onda u teglama sa tom tekućinom kuha, sve je isto kao ovo tvoje gore, samo bez konzervansa.
Kaže ona da sigurno može i bez konzervansa, ali ne vjeruje da može stajat jednako dugo.

tnx :kiss
ma da, meni je to s kuhanjem onda miješana salata ;) a to ne pravim.
turšija mi je super baš zato što je najjednostavnija moguća kisela zimnica + imaš mogućnost naknadnog dodavanja povrća koje ti fali.

12 lis 2012, 16:40

ja sam došla samo prijaviti tri teglice fiiiinog đema od dunja, krušaka i jabuka. dobila sam sve domaće, po kilu, i bilo je krajnje vrijeme da se iskuoristi. kad sam očistila voće, ispalo je nešto manje od 2,5 kile voća . na to sam dodala 60 dkg šewćera, žličicu limunske kiseline, pola žličice cimeta i malo manje od pune žličice mljevenog đumbira. kuhalo se oko sat vremena i prefino je.

sad još imam kilu kivija koji nitko ne jede, mislim da ću sutra od njega marmeladu napraviti. ispast će neke dvije teglice, nama sasvim dovoljno.
Odgovori