O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Bozicni kolaci - 2013.

16 pro 2013, 16:54

ma jedno dva sata

u staub s limunom mozes dodati i prehrambene boje

Jako dekadentni malamaja :mrgreen , svidjaju mi se.
Ja obozavam taj okus slatko-kiselog zato preferiram limun umjesto bjelanjaka.
Zadnja izmjena: tanjabb; 16 pro 2013, 17:24; ukupno mijenjano 1 put/a.

16 pro 2013, 17:00

:mrgreen made by juniorka... žena u šljaštećoj barbi fazi :lol btw, dio tih je visio i na boru

eh, meni taj kiselkasti preljev nikad baš ne uspije...mislim, zamjeril mi se par puta ;) ...pa ja na ziher. ove godine imamo samo neke zvjezdice i boriće...približavamo se punk fazi :cool

16 pro 2013, 17:07

tanja, tnx :) možda im dam još jednu šansu :lol

majo, odlični, curičasti :xmashappy

16 pro 2013, 17:29

malamaja, ma baš su cukreni :luv

Cure, naišla sam na medenjake za dijabetičare:

MEDENJACI ZA DIJABETIČARE

Medenjaci :

1 i pol žlica graham brašna
1 šalica pšeničnih klica
pola šalice meda
pola šalice ulja
pola žličice soli
naribana limunova korica
malo cimeta
1-2 mljevena klinčića
1 žlica praška za pecivo

Zagrijte ulje i med te umiješajte ostale sastojke Zamijesite tijesto, Izrežite u željene oblike i pecite 20-30 minuta na 180 stupnjeva

16 pro 2013, 22:11

Pcelice, ja cu pravit raspuklice, vidim da si ih puno nahvalila pa cu bas vidjet hoce mi uspjet. Cine mi se jednostavni i fini. :)

Ja sam odustala od paprenjaka. Eto....radit cu te raspuklice, oblatne i kuglice, a sinoc sam napravila pola smjese keksica 4u1(ostatak je u hladnjaku), samo sto sam radila samo jednu vrstu-samo sam modlicom utiskivala oblike. Nije mi se dalo roscice (nakon 4 sam odustala) a o kosaricama i husarskim kolacicima da ne pricam. Mozda za par godina kad budem imala vise vremena i male vrijedne ruke da mi pomazu. Sad jos mislim keksice premazati ocaklinom od secera i limuna, da svecanije izgleda, a dio poljepiti pekmezom.
Znaci bit ce svakakvih oblika i boja na tanjuru :)

16 pro 2013, 22:16

Raspuklici iliti crinkles su super kolacici samo su ih se moji zasitili jer su bili oduševljeni njima kad sam ih prvi put radila prije par godina pa su svako malo tražili da ih napravim.

Ja jos ne znam sta ću peci. Medenjaka i paprenjaka smo se vec najeli :lol

16 pro 2013, 22:41

Cure imam krasne prabakine staaare kalupe za paprenjake :luv i molim neki turbo svima uspijeva recept jer sam radila po nekom i bilo je koma, tvrdo ko kamen :gace

16 pro 2013, 23:06

Dudley, na prvoj stranici ti je link na proslogodisnje recepte. Tamo imas cini mi se dva recepta za paprenjake. Mislim da ih je dosta cura isprobalo

16 pro 2013, 23:49

Tnx, mislim da cu se odluciti za Panonske Silkine ako sam dobro zapamtila.

Ima li onih mini papirnatih tanjurica tipa za kuglice od mrkve u vecim marketima za kupiti?

17 pro 2013, 00:48

Ja sam kupovala u Konzumu i u Kiku. Ovi iz Kika su nesto manji od Konzumovih . Ima svakakvih boja i uzoraka. Mislim da je 100 kom 8-10 kn.

17 pro 2013, 07:17

Hvala :mah

17 pro 2013, 12:53

Mirci je napisao/la:Raspuklici iliti crinkles su super kolacici samo su ih se moji zasitili jer su bili oduševljeni njima kad sam ih prvi put radila prije par godina pa su svako malo tražili da ih napravim.

molim recept :nata
jučer se napalila raditi mmajine šape, ali nismo imali orahe, imamo lješnjake - jel se i to pika?
i imam jako puno domaće masti, jel mogu nju koristiti umjesto maslaca/margarina?

17 pro 2013, 13:27

paprenjaci su ooodlicni s vrecice dr. Oetker zacina za paprenjake, ja sam ih prosle godine radila po tom receptu, odlicni su :dada

17 pro 2013, 14:59

nadicab je napisao/la:
Mirci je napisao/la:Raspuklici iliti crinkles su super kolacici samo su ih se moji zasitili jer su bili oduševljeni njima kad sam ih prvi put radila prije par godina pa su svako malo tražili da ih napravim.

molim recept :nata
jučer se napalila raditi mmajine šape, ali nismo imali orahe, imamo lješnjake - jel se i to pika?
i imam jako puno domaće masti, jel mogu nju koristiti umjesto maslaca/margarina?

:dada možeš, pogotovo za prhke kolače...medenjaci, paprenjaci, šape....ide u njih mast. meni su recimo husarske, kiflice, krancli...zakon s maslacem.
lješnjaci ?! hm...probaj :lol iako, u taj kolač ide tradicionalno orah..
ja pečem rundu praca, ispekla medenjake i idem sad umjesiti kore za medenu cimet pitu (šaljem sve sutra baki :luv )

17 pro 2013, 15:19

TmamaKiN2 je napisao/la:paprenjaci su ooodlicni s vrecice dr. Oetker zacina za paprenjake, ja sam ih prosle godine radila po tom receptu, odlicni su :dada

Ja sam u subotu radila paprenjake kombinirajući recept s te vrećice i onaj Zlatarevo zlato od prošle godine (začine sam uzela iz vrećice, ali sam koristila domaću mast, imam je pa da se potroši ;) ). Meni je okus odličan, taman da se osjeti papar, a da ipak nije prepapreno.
Nego, kada raditi s tim drvenim kalupima, da li ih prije namastite, pobrašnite...? Meni se u početku užasno lijepilo tijesto i već sam mislila odustati od kalupa nego ih rezati ili nožem ili s modlicama. Poslije, kada su se sami malo namastili još sam ih malo i pobrašnila i onda je krenulo nekako.

17 pro 2013, 15:21

mrava je napisao/la:malamaja, ma baš su cukreni :luv

Cure, naišla sam na medenjake za dijabetičare:

MEDENJACI ZA DIJABETIČARE

Medenjaci :

1 i pol žlica graham brašna
1 šalica pšeničnih klica
pola šalice meda
pola šalice ulja
pola žličice soli
naribana limunova korica
malo cimeta
1-2 mljevena klinčića
1 žlica praška za pecivo

Zagrijte ulje i med te umiješajte ostale sastojke Zamijesite tijesto, Izrežite u željene oblike i pecite 20-30 minuta na 180 stupnjeva

ovo je možda super recept, ali dijabetičarima apsolutno nije prilagođen. :dunno

17 pro 2013, 15:38

a ja imam drugi problem.... nije bas on topik ali.... ponestaje mi posuda za spremanje.... a one limene sam nasla samo u mileru i to pod cijenom nebu za plakati..... sramota!!!.... one male od 30ak kuna mi ne odgovaraju to je za sveha pet sest keksica a one prave kostaju kao cijeli porculanski servis za kolace..... daklem znade li koja od vas gdje ima povoljno lipih limenih kutija za kolace (ne mora nuzno bit bozicni ukras i narafski da mi je dostupno ovdje iz splita).....

drugi problem tj pouka koju sam izvukla prekjucer dok sam pravila onaj kolac od sira (mislim da ga ovdje na forumu zovu sveti gral)..... naime glavni sastojak je svjezi tj kremasti sir.... i ako u kuci imate trogodisnjeg obozavatelja sira nikad ali bas nikad nemojte dopustit da vam pomaze spravljati taj kolac.... taj mali a opet tako veliki jezik oblizao je sve posude koje sam koristila u pripremi a da ne govorim da ga je uspjesno uparkirao izmedju posude gdje sam miksala i moje ruke kojom sam zlicom vadila sir iz paketa..... ko policajac kad izleti lopovu pred auto da ga uhvati on je tako hvatao sir..... :ajme

uglavnom nakon pecenja i hladjenja kockice tog kolaca sad se kuliraju u dubokom ledu..... valda ce bit okej kad ih opet odmrznem....

i usput.... kad omekane oni 4u1 keksi? moji su i nakon dva tjedna jos uvijek posteno tvrdi..... garant sam nesto zezla....

17 pro 2013, 18:56

Kutija za kekse imas u intersparu, emezzeti, Metrou, konzumu, Kauflandu itd

17 pro 2013, 18:57

U lidlu ih je bilo, mislim 3 u kompletu 30 i nesto kuna

17 pro 2013, 20:59

malamaja je napisao/la:

idem sad umjesiti kore za medenu cimet pitu (šaljem sve sutra baki :luv )

Moze recept za medenu pitu? Ja nemam srece s tim korama, a bas volimo taj kolac.

17 pro 2013, 21:02

Masha je napisao/la:
malamaja je napisao/la:

idem sad umjesiti kore za medenu cimet pitu (šaljem sve sutra baki :luv )

Moze recept za medenu pitu? Ja nemam srece s tim korama, a bas volimo taj kolac.

evo, radim po ovom receptu.tijesto ispadne ok, ostavila sam ga malo više od sat vremena da odstoji. mislim da sam i prije par godina radila po istom. treba samo pripaziti u pećnici, jer su začas pečene i porumene brzo.

http://www.coolinarika.com/recept/833341/

17 pro 2013, 21:33

Hvala, svida mi se recept, bas bi mogla probati!

17 pro 2013, 23:12

nadice raspuklići

viewtopic.php?f=64&t=72883&start=30

17 pro 2013, 23:24

lotos je napisao/la:Nego, kada raditi s tim drvenim kalupima, da li ih prije namastite, pobrašnite...? Meni se u početku užasno lijepilo tijesto i već sam mislila odustati od kalupa nego ih rezati ili nožem ili s modlicama. Poslije, kada su se sami malo namastili još sam ih malo i pobrašnila i onda je krenulo nekako.

razvaljam tijesto između dvije prozirne folije i onda pobrašnim tijesto s oštrim brašnom i pritišćem kalupe. ništa se ne lijepi.

18 pro 2013, 00:22

Hvala pcelo
Zakaj mi se husarski kada radim rupu pocnu pucati?

18 pro 2013, 09:29

:( probaj staviti u frižider tijesto da se stisne. meni su jedne godine pucali za pozvizdit.....došlo mi da bacim sve u kantu. ipak, bili su toliko fini i prhki da nisam :mrgreen

18 pro 2013, 09:59

bili su u frižideru 3-4 sata.
Ispali su veoma prhki :liza

18 pro 2013, 10:59

Lena je napisao/la:razvaljam tijesto između dvije prozirne folije i onda pobrašnim tijesto s oštrim brašnom i pritišćem kalupe. ništa se ne lijepi.

Hvala! Jesam razvaljala tijesto preko folije, ali mi je očito falio taj dio s oštrim brašnom.

Sinoć sam napravila tijesto za Soleine medenjake, ali je bilo prekasno da ih i pečem pa sada tijesto čeka u frižideru do poslijepodne. Nadam se da to neće biti previše vremena što će stajati na hladnom . :dunno I baš mi je tijesto ispalo jako mekano i morala sam dodavati još brašna da mi se prestane lijepiti za prste. Ovo je valjda OK. :dunno

18 pro 2013, 11:05

Moj doprinos, isprobala pred koji dan

BRZI BROWNIES (Jamiev recept :))

Sastojci
200 gr čokolade
250 gr maslaca
200 gr šećera
6 žlica kakaa
mrvicu soli, đumbira po želji
4 žlice brašna
1 prašak za pecivo
4 jaja

Sve izmiješati, staviti u protvan obložen mokrim papirom za pečenje koji se namaže putrom (debelo je oko 2,5 cm). Protvan je veličine cca 30x15cm

U smjesu se može staviti suhih višanja ili drugog suhog voća, polovice oraha (neke malo utisnuti), politi s malo soka od naranče ili nekog alkohola, staviti bijele čokolade….

Peći na 200oC 12-14 minuta.

GARFIELDOVI KEKSIĆI

Sastojci
225 gr maslaca
200 gr bijelog šećera
220 gr smeđeg šećera (ukupno sam stavila oko 300 gr šećera, bilo je prilično slatko, dakle može se smanjiti)
2 jaja
2 male žličice ekstrakta vanilije (može i/ili cimet)
375 gr brašna
1 mala žličica sode bikarbone
2 male žličice vruće vode
300 gr chocolate chips (ili nasjeckati običnu čokoladu za kuhanje)
100 gr sjeckanih oraha (bademi, lješnjaci)

Mikserom umutiti maslac, dodati šećer, sjediniti. U smjesu dodati jedno po jedno jaje, ekstrakt vanijlije. sve dobro izmiksati.

Izmiješati sodu bikarbonu s vrelom vodom u posebnoj maloj zdjeli, zatim dodati u smjesu. Drvenom kuhačom izmiješati, dodati brašno i sjediniti ga sa smjesom.

Zatim dodati chocolate chips i orane, drvenom kuhačom samo malo promiješati da se sjedini.
Oblikovati male loptice stavljati na lim za pečenje (ne treba podmazivati). Peći 10-tak minuta ili dok se ne zažare na 175oC. Ja pečem 15 minuta.

18 pro 2013, 11:55

malo izvan teme, nije recept ali je obavijest ;)

možda ste nove na forumu, možda niste ubrale globalnu obavijest... u tijeku je naša tradicionalna božićna humanitarka (za djecu naše drage RLmame koja nas je, na žalost, prerano napustila).

možete se uključiti sudjelovanjem na aukciji (vidi - viewtopic.php?f=111&t=75930) ili direktnom uplatom (kontaktirati moderatorice humanitarke za potrebne podatke o računu).
svaki iznos je dobrodošao :xmashappy

:xmassanta
Odgovori