O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
11 vel 2014, 10:22
U nedjelju je bila juha, faširanci i uz njih riža s porilukom i zelena salata.
Jučer bolonjez i opet zelena salata.
Za danas je mmama poslala kiselog kupusa, tako da će familija to jesti, a ja ću samo gustu povrtnu juhu.
11 vel 2014, 12:11
pil.file+povrce na grilu+pire+salata ako se opere
11 vel 2014, 12:27
ja sam jučer paradajz juhu, frigane inćune i krumpir salatu.
danas ćemo bolonjez. nemam ideja.
sutra ću vjerojatno mahune, a preksutra svinjski gulaš ili piletinu na bijelo. u petak paštu i tunu ili maneštricu od ječma i leće.
valjda
11 vel 2014, 16:03
Pohovana soja, supa, punjeni sampinjoni, zelena salata, strudla sa eurokremom.
12 vel 2014, 09:04
pon- složenac
utorak-škampići na buzaru
danas- lungić na naglo, brokula zapečena s vrhnjem i parmezanom, zelena salata
12 vel 2014, 19:04
Goveđa juha s mesnim okruglicama, krmenadl dinstan na luku, cikla
12 vel 2014, 19:09
teutonija je napisao/la:pon- složenac
Kakav složenac? Sa čim složen?

Kod mene je složenac svaki put drugačiji, zato imam potrebu pisati (i pitati) tu

Mi smo danas ručali opet faširance i uz njih pečene krumpire (djeca) i varivo od leće (mm).
I zelenu salatu.
12 vel 2014, 19:11
sarma za danas i sutra
13 vel 2014, 12:21
Kelj i faširano
13 vel 2014, 13:53
danas riža i Sparov kiselo slatki umak s piletinom
jučer tortilje suize i juha i salata itd
ostalo se ne sjećam
13 vel 2014, 14:55
lazanje s gljivama, salata
14 vel 2014, 10:55
Kuham lonac juhe od junetine i povrća, s taranom ću zakuhati za ručak, a navečer idemo na bratov rođendan: lazanje i banana torta
14 vel 2014, 11:39
Jucer bio kasni ručak - domaći njoki zapečeni s umakom od paradajza i malo pancete i naribanim sirom odozgo.
Za danas kockice puretine, brokula, karfiol i mrkva zaliveni vrhnjem za kuhanje i zapečeni u pećnici.
14 vel 2014, 16:08
a ovu puretinu si prvo naglo propekla/dinstala/nešto ili sirovu s povrćem zafitiljila?
Kod nas

Danas još ne znam. Vjerovatno juha i njoke 4 sira sa salatom.
14 vel 2014, 16:16
dinstala, da, jer je u suprotnom niko ne bi mogao sažvakati valjda.
ovako su se kockice poprilično raspale i pokvarile mi koncepciju ali je svakako jako ukusno tako da nema veze što se ne naziru kockice onako kako sam ja to zamislila
14 vel 2014, 19:21
sad već čeznem za svježim povrćem...iz vrta

dost mi je zimske hrane. danas lignje s krumpirom u rolu i crveni radič.
sutra ću ossobuco a u nedjelju odoh na grunt bacit nešto na roštilj

i pivu.
15 vel 2014, 15:22
Imala sam ostatke makarona s bolonjezom pa sam ih zapekla prelivene vrhnjem i posipane ribanim sirom. Uz to smo jeli umak od svježeg špinata, neki su jeli i pileća jetrica na naglo te salatu - zelenu i od ribane svježe cikle.
Sutra će biti pileća juha, lički šnicli i valjda kuhani krumpir ili riža.
15 vel 2014, 15:37
Ja danas napravila zelenu pastu sa porilukom i moscarponeom- prema onom linku od Adorable. Meni je bilo njami za prste polizati, MM-u se svidjelo, aliiiii nema mesa, njih dvije jeeeedva pojele- ne svida im se. Kako imamo nova pravila u kuci (nema vise demokracije kad je hrana u pitanju) onda sam im rekla bolje da se priviknu na zelenjavu raznu jer ce ostati gladni.
Za sutra musaka od mljevenog, tikvica i krumpira. Mislila sam uvaliti i poriluk, ali su toliko prigovarali svi troje da sam odustala i staviti cu samo tikvice. Malim koracima...
15 vel 2014, 15:57
Vidiš, moji poriluk nikada ne osjete u jelu

Tj. ne žale se
Tikvicu u musaki jedino katkad po boji primijete, inače nema nikakav poseban ukus. Korabicu nikad do sad nisu otkrili da su jeli

A nju sam stavljala i u juhe i u složence, musaka samo s korabicom umjesto krumpira npr.- nemaju pojma da su je ikada probali i jeli

Za danas mama opet poslala sarme

a ja sam jela ostatke od jučer.
15 vel 2014, 16:15
Anamija je napisao/la:Ja danas napravila zelenu pastu sa porilukom i moscarponeom- prema onom linku od Adorable. Meni je bilo njami za prste polizati, MM-u se svidjelo, aliiiii nema mesa, njih dvije jeeeedva pojele- ne svida im se. Kako imamo nova pravila u kuci (nema vise demokracije kad je hrana u pitanju) onda sam im rekla bolje da se priviknu na zelenjavu raznu jer ce ostati gladni.
Za sutra musaka od mljevenog, tikvica i krumpira. Mislila sam uvaliti i poriluk, ali su toliko prigovarali svi troje da sam odustala i staviti cu samo tikvice. Malim koracima...

Mene malac već danima pila - kad ću mu napraviti taj poriluk s mascarponeom (kladila bih se da je to neki dan bilo na telki kod J. Olivera i tamo je vidio pa je rekao da bi htio probati makar poriluk baš ne ljubi pa moram iskoristiti priliku dok to želi

).
15 vel 2014, 16:31
Teleca supa, piletina sa gljivama i vrhnjem, sarena salata.
16 vel 2014, 09:14
Jučer smo imali juneću juhu, kuhano meso, pire i paradajz sos
Danas idemo kod šogice na rođendanski ručak
17 vel 2014, 10:44
MalaSirena je napisao/la:Mene malac već danima pila - kad ću mu napraviti taj poriluk s mascarponeom (kladila bih se da je to neki dan bilo na telki kod J. Olivera i tamo je vidio pa je rekao da bi htio probati makar poriluk baš ne ljubi pa moram iskoristiti priliku dok to želi

).
je to ti je Oliverov recept
Anamija to stvarno mozda je puno poriluka ako ga ne vole, ali mozes npr napraviti piletinu s porilukom (tu uopce se poriluk ne osjeti) ili spagete s povrcem (porilukom, mrkvicom, tikvicama, spinatom itd) ili npr varivo za bebe (ja samt ako svoje ucila na poriluk; izdinstam poriluk ali tanko narezan, zalijem s vodom i onda pred kraj umijesam u to varivo pire krumpir - to su mlatile sve u sesnaest a i MM je tako zavolio poriluk

)
Kod nas danas opet fensišemensi jelo (ha Folnička di si mi sad

) La viande flamande ali ne s kruhom nego s njokama

Uz to standardno juha i salata.
17 vel 2014, 10:48
Adorabla je napisao/la:La viande flamande
opet moram guglati
kod nas složenac od mljevenog, tikvica, korabe, poriluka i krumpira. otprilike musaka vulgaris

Adorabla je napisao/la: Uz to standardno juha i salata.
x
17 vel 2014, 10:56
To ti je meso koljenice (u originalu teleća koljenica al je meni sad malo preskupa pa radim s čistim mesom juneće koljenice). Meso očistiš onako fino da ostane u takoj opnici, mišić po mišić i onda ga narežeš uzdužno (nipošto okomito da presječeš vlakna mišića) na komade debljine cca 0,5 cm i duljine 3-5 cm. Uvaljaš to meso u mješavinu brašna, papra, soli, kajanskog papra, crvene paprike (malo kajenskog papra, ostalo puno) i onda kratko zapečeš u loncu na svinjskoj masti sa svih strana da se stvori korica (peces u tri puta tako da se fino ispece). Kad ispeces meso maknes ga sastrane, dodas jos malo masti pa sljedecu rundu.
Na kraju kad si svo meso ispekla, u vruc lonac ulijes pola litre crnog piva, dodaš žlicu smeđeg šećera i pustiš da zakuha (ako nemas smeđeg možeš pola žlice bijelog). Dodaš dinstani luk (ili sitno narezani ne dinstani ako si lijena), jednu jušnu žlicu timijana, 2-3 lista lovora, malo kima
U tu juhu vratiš meso u lonac i sve skupa pečeš u rerni na 150 cca 1,5 - 2 sata
Zadnjih pola sata izrežeš šnite kruha. Jednu stranu kruha premažeš maslacem, drugu putrom i poredaš po vrhu tako kruh (maslac je gore) i zapečeš do kraja.
Super klopa
Mislim da sam čak našla da i Oliver ima sličnu varijantu nekog variva (možda nekakvo Newcastle varivo

) ali on to varivo kuha na šparetu i na kraju zakuha unutra nekakve okruglice.
17 vel 2014, 11:47
imam u kući sve potrebne sastojke osim mesa i piva

hvala za recept, isprobaću

mislim da bi se mm ovo jako svidjelo
17 vel 2014, 12:36
Juneća juha, sarma
17 vel 2014, 14:22
sebi i mužu sam napravila torteline (iz vrećice) s vrhnjem i malo vrganja.
dečkima ću sirnicu navečer.
18 vel 2014, 09:59
evo danas, jelo da me svet razume, mahune varivo
meso ništa, juha ništa, salata ništa
Za večeru ako budu dobri i gladni će dobiti sirnicu
18 vel 2014, 10:08
jao, pa kako mahune bez salate?
mislim, to ja ne ljubim mahune pa mi treba mnogo svega ostalog da bih ih progutala

ja još ne znam šta ću danas. lijena sam pa će djeca po svoj prilici dobiti omiljene im torteline sa sirom