O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
11 tra 2014, 21:34
to ti je relativna stvar, east. recimo kod mene je stalno temperatura kod ploče za kuhanje ziher preko 45 stupnjeva....jer ja, naime stalno nešto kuham
to vidim po broju suđerica dnevno, ispada da nas ima 10....sad se recimo kuha juha za sutra, kuhao se ručak prije par sati...i tak stalno nešt krčka....ko na špaheru
a i kuhinja mi je tak mala s malo prostora, i sve je jedno do drugoj, da nema šanse da se ne zagrije....moja pečnica se ziher brže zgrije jer je do frižidera

nije po feng shuiju al eto......jedino, moram pokušati odgonetnuti račun za struju
11 tra 2014, 22:09
malamaja je napisao/la::lol valjda je znanost napredovala od tada, folne

ti si ostala u dobu šparheta na drva

to ti misliš da ak si ti odrasla na selu da su svi.
11 tra 2014, 22:32

je, kad sam ja bila mala na kustošiji je rasla kuruza i imali su kokice u dvorištu

a o podsljemenskoj zoni, da i ne pričam. i sama znaš da su tam kravice bile domaće životinje
15 tra 2014, 09:48
nevjerojatno kako ovaj forum prati sve moje informacijske potrebe

... uglavnom bili jučer kod homeopatice zbog jako čestih bolova u trbuhu kod mog mališe. jako mi je boldala kefir, pa bih se okušala u izradi istoga... vidim da se ovdje radi i spominje pa ako možete me malo prosvijetliti, gdje se mogu nabaviti zrnca, i jel ima netko tko ga radi djeci. maleni ima 3 godine...
15 tra 2014, 09:55
neko vrijeme sam radila kefir, pili smo ga samo najmladji (2 godine) i ja. njemu sam nekad dala samog da popije, nekad pomijesala sam vocem. nekad i malo meda dodala.
15 tra 2014, 10:26
milkyway je napisao/la:vidim da se ovdje radi i spominje pa ako možete me malo prosvijetliti, gdje se mogu nabaviti zrnca, i jel ima netko tko ga radi djeci. maleni ima 3 godine...
ja sam jučer dobila zrnca od Potice, evo mi se čini prva litrica, pa ako ih uspijem uzgojiti - dam ti ja. ako mi netko objasni kako se uzgajaju
15 tra 2014, 10:29
east, zrnca ti se sama od sebe razmnožavaju u mlijeku.
samo ćeš jednog dana shvatiti da ih ima mnogo više nego što ih je bilo na početku
15 tra 2014, 10:30
mrs. eastwood je napisao/la:ako mi netko objasni kako se uzgajaju
sama od sebe
zrnca u mlijeku rastu kad ih postane previše (ako je previše zrnca prebrzo se zakiseli) odvojiš dio koliko ti je potrebno za tvoje potrebe a ostalo podijeliš.
15 tra 2014, 10:34
poti, kako ih zamrzavaš?
i kako ih onda oživljavaš nakon smrzavanja?
15 tra 2014, 10:41
u vrećicu pa na led.
ja ih samo smrznute ubacimu mlijeko koje niš ne grijem, niti im tepam, niti išta.
15 tra 2014, 10:41
evo sad sve iščitala, aaa east hvala! je da si u terminu pa nadam se da budu gotova prije nego bebica
hoce vilenjakinja papat kefir?
15 tra 2014, 10:43
e pa dobro, pretpostavljam ovo što sam dobila da mi je dosta za moje potrebe
jučer sam skontala da nemam dovoljno mlijeka pa sam tek jutros stavila, učinilo se malo kiselog mlijeka, to sam procijedila i ubacila u litru mlijeka.
sam dobro?
15 tra 2014, 10:45
folne je napisao/la:u vrećicu pa na led.
ja ih samo smrznute ubacimu mlijeko koje niš ne grijem, niti im tepam, niti išta.

kod mene im je onda bolje

ja tu i tam popričam s njima

eh, da i na stalnoj su temperaturi, da mi se ne prehlade
15 tra 2014, 10:46

jedino će, naravno, duže trebati da se kefir napravi od te litre nego od malo mlijeka.
15 tra 2014, 10:48
folne je napisao/la:
jedino će, naravno, duže trebati da se kefir napravi od te litre nego od malo mlijeka.
rekkla mi je Poti - litru, ja u litru stavila!
hoćeš reci da ako sad nakon ove litre odvadim malo zrnaca u manje mlijeka da će mi se brže razmnožiti?
milkyway je napisao/la:evo sad sve iščitala, aaa east hvala! je da si u terminu pa nadam se da budu gotova prije nego bebica
hoce vilenjakinja papat kefir?
hoće valjda! ako joj se svidi
ma bude valjda ti prije termina ova zrnca stasala!
15 tra 2014, 10:55
Ne, mislim da je zrncima potpuno svejedno u koliko su mlijeka sve dok jesu u mlijeku.
15 tra 2014, 10:59
folne je napisao/la:u vrećicu pa na led.
hvala

znači bez mlijeka se zamrzavaju, ok.
zaboravih prijaviti svoj prvi kefirni sir

odličan je, samo djeca frkću nosom - zato što ga malo ima

mada, koliko su mi se namnožila ta zrnca, mogu bez problema spremati i 2 litre kefira i još od 2 litre sira svaki dan
15 tra 2014, 11:01
Njima je svejedno.
Za zamrzavanje, ja ih properem u vodi, i u vrecici ih tutnem u frizer. Kad odmrznem, prva runda kefira zna biti slabija, druga je vec ok.
Ako je nekom hica, imam ja za dati ovih dana.
15 tra 2014, 12:25
olja je napisao/la:poti, kako ih zamrzavaš?
i kako ih onda oživljavaš nakon smrzavanja?
pa ono injekcijom adrenalina, umjetnim disanjem. Moraš samo cijelo vrijeme pažljivo udisati i izdisati
Ja sam ih smrzavala u plastičnoj zdjelici točno po porcijama koliko želim sljedeći puta izvaditi.
15 tra 2014, 13:27
imam i ja ovih dana viska. patkino potomstvo
15 tra 2014, 13:46
Eee meni patkino potomstvo polako isto napreduje. Samo sam ih ja stavila u manje od litre. Jer pijem trenutno samo ja, ostale moram jos nagovoriti.
Meni je prefini. Cak bolji nego jogurt.
15 tra 2014, 15:57
to je neki kva-kva kefir
uzela sam danas mlijeko iz mlijekomata. skužila sam da nam je litra premalo

nešto ukiferim, nešto ukiselim...a ostatak junorka posrče

....nemam za puding i bešamel
16 tra 2014, 08:12
evo kefir gotov. i ja ustvari ne volim kefir. volim ovo što se napravilo na vrhu

mm je rekao da mu je mljekast, to valjda znači da je pre blag.
sad sam ga samo stavila u frižider. trebam li procijediti da odvojim zrnca?
16 tra 2014, 08:20
procijedi i zrnca u novo mlijeko, ili ako neces novi kefir onda u malo mlijeka i u frizider. tako mogu par dana stajati.
16 tra 2014, 09:14
East ja ti samo mislim da je možda bilo previše mlijeka za tako malu količinu zrnaca.
Ja sam stavljala i još stavljam u pola litre. Oni se polako duplaju pa ću za koji dan i povećati količinu mlijeka, a usput se nadam pridobiti ostale da počnu piti. Meni ispadne kao tekući jogurt gusto. I cijedim i properem ih po prilici na 24h za novu turu.
16 tra 2014, 11:54
Zasto ih properes? Ne treba
16 tra 2014, 14:13
Pa nemam pojma. I ja se cijelo vrijeme cudim zasto to. I da cu pitati jel moram.
Ali trudnicki mozak steka.
16 tra 2014, 15:15

Ha ih properem kad zamrzavam. Inace ne.
16 tra 2014, 15:35
pokvario se mljekomat na Kvatriću
Pošto je Voronikino mlijeko?
16 tra 2014, 16:25
6,5kn mislim ili 6
kefir: bila sam stavila litru jer je Potica rekla litru
sad sam stavila u manje, a ovo cemo popiti